Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ponieważ zima jest łagodna udało się nam popchnąć trochę budowę. Domek jest ocieplony, ma wstawione okna, wykonaną elektrykę, panowie kończą ocieplać i sznurować poddasze. Kupiliśmy w castoramie najtańszy piecyk na czas budowy więc w domku jest ciepło. Stąd wniosek że przyzwoita koza lub kominek znacznie wspomoże a czasami zastąpi główne ogrzewanie.

Nie mogę wstawić zdjęć, adres we właściwościach zdjęcia jest za długi, nie wiem co się porobiło :confused: to zadanie chyba dla informatyka.

pozdrawiam:bye:

Zazdroszczę tempa. My z przyczyn technicznych - brak prądu - stoimy do co najmniej końca marca. Energetyka zawaliła terminy, teraz dopiero ogłosiła przetarg na wykonawcę linii energetycznej na naszą polankę. Wg zapewnień pani z energetyki na wiosnę prąd ma być, tylko wszyscy posiadacze działek na naszej polance zastanawiamy się - czy na wiosnę tego roku :/

Może podeślesz mi kilka fotek na maila - podam na priv, chętnie zobaczyła bym Waszą Zetkę :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, no to faktycznie macie przymusowy przestój, przykro mi :( siła wyższa:evil:, każdy z nas musi przejść przez trudności jakie napotyka w urzędach. Myśmy też parę m-cy czekali najpierw na projekt, później na skrzynkę a na końcu na podłączenie. Na szczęście mamy życzliwego sąsiada i prąd pożyczał.

Właśnie wróciłam z budowy a jeżdżę tam rzadko bo daleko 65km. Ustalenia robiliśmy z hydraulikiem. Jest to niesamowite wrażenie; chodzisz po ciepłym domku, żarówki na drucikach się palą a panowie pracują :wiggle:

Nie martw się madazlotko też będziesz na tym etapie.

Jak pisałam wyżej nie mogę wkleić ani wysłać zdjęć z galerii w picasie, chyba coś przekombinowałam i nie wiem na czym polega problem, jak się naprawi to się odezwę.

pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Nie wiem co się porobiło ze zdjęciami, takie małe się wklejają :confused:. Na budowie prace postępują szybko, jak dla mnie za szybko bo wykonawca kazał mi zamówić kafelki :o i dopiero się zaczyna jazda:bash:. Mada dobrze Ci radzę wykorzystaj teraz wolny czas na przygotowanie frontu robót, projekty i na spokojnie wszystko przemyśl i powybieraj.

Na górze skończyli kłaść tynki i zamknęli sufity. Stolarz dzisiaj wymierzył schody i obiecał je na marzec. Skończą roboty tynkarskie to wchodzą hydraulicy z przyłączami i podłogówką.

Jak tak obserwuję tą budowę to przeraża mnie ogrom różnych prac jakie trzeba wykonać w małym zwartym domku. Jest to naprawdę wielkie wyzwanie:o

Mada, wasze lobby energetyczne ma jakieś szanse, cała polana domków więc w ilości siła, czy czekacie na procedurę biurokratyczną?

pozdrawiam i oby do wiosny :)

Rewelacyjna koza :) już czuję zapach kiełbasek....

Przygotowuję się mentalnie na dalsze prace. Zmieniłam trochę harmonogram robót. Mam nadzieję, że wszystko ogarnę. Mąż chyba pomoże :)

Widzę że "wyprostowaliście" wykusz, nawet dobrze to wygląda. Poproszę o info ile Was będą kosztować schody i jakie mniej więcej robicie ( materiał, styl ). Macie ogrzewanie podłogowe? Jeśli tak - to również powiedz ile Was to kosztowało. Muszę się nastawić, bo nie mam jeszcze wszystkich wycen ...:/

Z energetyką poczekamy do połowy lutego - wtedy mają rozstrzygnąć przetarg na wykonawce linii. Widząc co się dzieje za oknem - nie mamy szans na szybkie podłączenie. Myślę, że ile się da tyle będziemy działać bez prądu :/

Pozdrowionka

Hej, no to czeka Was gorące, pracowite lato. Okazuje się, że budując najważniejszy jest prąd i finanse.

Schody niestety nie będą ze spocznikiem (nie zmieściły się) ale zabiegowe, ażurowe - bez podstopnic (taniej) z poręczą i trelkami, dębowe, klasyczne za 9 tys.

Podłogówkę, całą hydraulikę, pompę ciepła i dwa odwierty robi wyspecjalizowana firma. Niestety drogo. Wiem, że zdania są podzielone, wystarczy wejść na FM i poczytać w temacie o opłacalności PC. W poprzednim domku też miałam PC i znam komfort, wygodę jej użytkowania oraz małe comiesięczne r-ki do płacenia.

adrianolsztyn82 zdecydowaliście się ostatecznie na nasz projekt, kupiliście go? i zaczęliście papierologię?

agitaa tak mało napisałaś o swoim/naszym domku, pochwal się trochę na koniec.

szkoda że budujacy z40 nie dzielą się swoim doświadczeniem, chwalą sukcesami, przestrzegają przed błędami, paru miało dobre chęci i początek ale w nawale prac zapomniało o forum :(

A dopiero pisałam, że mało nas.

zulka gratuluję decyzji w wyborze projektu domku ładnego i funkcjonalnego :yes:. Życzę Wam kompetentnych urzędników w załatwianiu papierów i dokumentacji, latem czerpania przyjemności z pracy na budowie a za rok o tej porze SSZ domku :lol2:.Witajcie wśród budujących zetkowiczów.

pozdrawiam

Oj,myślę że zagoszczę na tym forum na bardzo dłuugooo,a to dlatego że będziemy budować systemem gospodarczym,łatwo nie będzie ale póki co zapał i chęci są,żeby jeszcze tylko odpowiednia ilość pieniędzy się znalazła :)

W czwartek spotykamy się z panią architekt,może poradzicie co powinniśmy koniecznie zmienić w projekcie?

pozdrawiam

Edytowane przez zulka25

Hej, przeczytaj dokładnie cały temat (13 str.) wynotuj sobie co kto zmienił i dopasujcie do Waszych oczekiwań. Ja tak zrobiłam i uważam że taka adaptacja na podstawie doświadczeń budujących jest najlepsza. Albo wproś się do któregoś domku w realu;).

Ach,to dzisiaj jest ten dzień:)czuję się jakbym miała zdawać jakiś egzamin:)a to przecież "tylko" decyzja odnośnie zmian w projekcie i jeszcze na dodatek mój Małżon dał mi wolną rękę przy zmianach,pewnie chce na mnie wszystko "zwalić" jakby coś było nie tak,cwaniaczek;)

I dziękuję za miłe powitanie VTS i madazlotko:)

Edytowane przez zulka25

Hej, pojawiła sie zulka i podkręca tempo :) . Opowiadaj jakie zmiany wprowadzacie.

U nas czas projektować kuchnię. Najtaniej, najszybciej i najładniej wg.mnie z IKEI, mają b. łatwy program do samodzielnego projektowania. Miejsce już czekapiernikikowy%2520obrus%2520006.jpg

A to powrót do domu, szkoda że nie można jeszcze rozgrzać się przy kominku po długim mroźnym spacerze

piernikikowy%2520obrus%2520023.jpgpozdrawiam:bye:

Hej, no to czeka Was gorące, pracowite lato. Okazuje się, że budując najważniejszy jest prąd i finanse.

Schody niestety nie będą ze spocznikiem (nie zmieściły się) ale zabiegowe, ażurowe - bez podstopnic (taniej) z poręczą i trelkami, dębowe, klasyczne za 9 tys.

Podłogówkę, całą hydraulikę, pompę ciepła i dwa odwierty robi wyspecjalizowana firma. Niestety drogo. Wiem, że zdania są podzielone, wystarczy wejść na FM i poczytać w temacie o opłacalności PC. W poprzednim domku też miałam PC i znam komfort, wygodę jej użytkowania oraz małe comiesięczne r-ki do płacenia.

adrianolsztyn82 zdecydowaliście się ostatecznie na nasz projekt, kupiliście go? i zaczęliście papierologię?

agitaa tak mało napisałaś o swoim/naszym domku, pochwal się trochę na koniec.

szkoda że budujacy z40 nie dzielą się swoim doświadczeniem, chwalą sukcesami, przestrzegają przed błędami, paru miało dobre chęci i początek ale w nawale prac zapomniało o forum :(

Pewnie że kupiliśmy. Nawet tablicę budowy już mam :) Cisza na forum bo wszystko stoi

Nadal czekamy na warunki zabudowy

PS Pozdrowienia dla polskich urzędników, których najchętniej wszystkich bym powiesił. Z dumą realizują hasło petent twój wróg.

Albo zapomną o pieczątce i miesiąc w plecy, albo dokumentacje schowają do szuflady bo czegoś brak i zero informacji.

Już nikomu się nie dziwię że kupuje te ciasne mieszkanka z kuchnią w pokoju i z pokojem w kuchni za 200 tys do wykończenia.

Myślę, że najgorsi są z ZE http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171103-Jak-zmusi%C4%87-ZE-do-przyspieszenia-podlaczenia-pr%C4%85du :bash:mają nniieepprraawwddooppooddoobneeeee długieeeeeeeeeeee terminy realizacji :cry:. Ale nie Wy pierwsi i nie ostatni, da się to przeżyć a później budowa :lol2:.

Witajcie. Zima zima i prace na budowach stoją - choć z tego widzę nie wszędzie. VTS gna jak szalona :)

Widzę, że wszyscy mają utargi z jakimś urzędem. U mnie formalności budowlane przeszły gładko, trafiłam do gminy która stoi tzw "frontem do klienta" więc nie mogę narzekać ( pozwolenie na budowę w 10 dni ). Jedynie ZE ociąga się z budową przyłącza, ale jeśli zgodnie z zapowiedziami w marcu mają owo przyłącze pociągnąć, to niedługo ruszam z pracami dalej.

Zulka25 - ciesz się z wolnej ręki. Mam to samo, choć mój mąż po zmianach w projekcie stwierdził, że przesadziłam z ilością okien w salonie i wielkością tarasu. No cóż, w końcu to ma być dom o jakim marzyliśmy :)

Pozdrawiam z mroźnego Torunia :)