Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam i ponawiam temat odnośnie elektryki. Prosił bym o umieszczenie zdjęć albo wysłać na maila [email protected]. Ciekawi mnie jak wygląda u was instalacja elektryczne. z góry dziękuję bardzo mi zależy ponieważ chcę sobie sam bruzdy zrobić tak że elektryk przychodzi i kładzie.

My jesteśmy po samodzielnym zrobieniu elektryki w Z102 i jeśli coś tam się znasz na elektryce to powiem Ci, że lepiej jest zatrudnić kogoś do bruzd, a przewody samemu rozkładać. Robienie bruzd to jakaś masakra - ciągły kurz i ciągłe ich powiększanie, bo jeszcze jeden kabelek i jeszcze jeden... My mieliśmy piwnicę i tam - w bloczkach to w ogóle jakaś masakra. Ja w ogóle po 3 zamiataniu całej budowy w końcu odpuściłam i zamiotłam na końcu jak już puszki były kapslami zakryte. Na koniec w ogóle się okazało, że za płytkie dziury pod puszki narobiliśmy i jeszcze je pogłębialiśmy.

Jeśli jednak się uprzesz to:

- ważne narzędzie - boszka i do niej kilkanaście tarcz do betonu-pustaków-płytek w jednym, do bloczków w piwnicy tarcze diamentowe,

- nie kupuj bruzdownicy tylko wiertarka i taki płaski łom jakby do niej (ale płaski nie U)

- okrągłe wiertło na puszki - nie wiem jak to się nazywa - kształt takiego gniazda z ząbkami i jak zaczniesz sprawdź czy puszka Ci się mieści w całości,

- puszek nam wyszło 90 z piwnicą (22 góra, 33 parter, reszta piwnica), ważne - kup puszki głębokie

- nam wyszło 1 km przewodów wszystkich razem wziętych - elektryka, światło, internet (ruter jednak słabo przewodzi), antena TV.

- do mocowania przewodów w ścianach są takie specjalne plastikowe łapki wielkością uzależnione od przewodu i ilości żył w nim do tego trzeba mieć jakąś sprytną wkrętarkę, bo umieszcza się je co 20 cm,

- do ciągnięcia po podłodze i na poddaszu trzeba używać peszla na kabel - kupuj zawsze rozmiar większy niż potrzebujesz - łatwiej kabel wetkniesz, inaczej to jakaś masakra,

- do montowania peszla w więźbie służą takie specjalne łapki, ale sprytniejszy jest taker i tryktryki. Montujesz takerem tryktryki do więźby, a później ściągasz - łatwizna,

- jak będziesz miał jakieś przejście w którym będzie z 10 kabli szło po podłodze to kup listwę zamykaną na nie - nie pchaj każdego w peszel - dostępne one są w Praktikerze

W dzienniku jeszcze nie mam opisu jak to wszystko robiliśmy - zrobię jak będzie chwila czasu, może w przyszłym tygodniu. Teraz kładą się tynki :D

Oj to zależy tak na prawdę od tego gdzie co chcesz mieć. Musisz już teraz się zastanowić nad tym co gdzie ma być i jaką funkcję pełnić. Ja np kuchnię sobie rozrysowałam w programie Ikei. Dzięki temu wiedziałam gdzie jakie gniazdka dać, gdzie siła pod płytę indukcyjną, gdzie zmywarka, piekarnik, mikrofala, ekspres i czajnik... W salonie ustaliliśmy gdzie TV i tam pod spodem 3 podwójne gniazda (TV, dekoder, DVD, sprzęt grający i nie wiadomo co jeszcze w przyszłości) plus antena, plus internet, bo nowe TV mają taką funkcję. Gdzieś musi choinka stać, gdzieś lampa strojąca, jakiś laptop przy kanapie, ładowarka do telefonu. W pokojach mamy średnio po 4 gniazdka, ale już wiemy, gdzie będzie biurko stało, gdzie szafa, łóżko... W sypialni po obu stronach łóżka gniazda na ładowarki, lampki nocne itp, gdzieś gniazdo na żelazko (ja mam garderobę więc robię tam gniazdo na wysokości deski). Włączniki od światła tak, abyś wchodząc do pokoju nie miał ich za skrzydłem drzwi. My mamy w domu mnóstwo włączników tzw klatkowych, że można w kilku miejscach je włączać i wyłączać. Tak jest w sieni, salonie, na klatce schodowej i w garażu. Planujemy tez przy klatce schodowej włącznik reagujący na ruch, aby po ciemku się poruszać, ale żeby tez domowników nie budzić ostrym światłem. Przewody mamy w bruzdach na wysokości ok 30 cm od gotowej posadzki, a gniazda zawsze 5 cm niżej.

Zdjęcia może w tygodniu...

• 2 weeks później...

Witajcie. Elektryka, hydraulika i tynki zrobione. Teraz czeka mnie układanie styropianu na posadzkach. Poczytałam tu nieco na forum o technikach układania foli, styropianu i dylatacji, ale powiedzcie jak wy to robiliście. U mnie w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe. Styropian 2x5cm do tego oczywiście folia hydroizolacyjna ,ale nie bardzo łapie jak ułożyć folię dylatacyjną. Czy od razu od pierwszej warstwy styropianu czy mogę dopiero od drugiej? Tak samo zastanawiam się też, czy jeśli pokój na poddaszu mam duży z połączenia dwóch, czy robić na pół i po środku puścić folię dylatacyjną - mając na uwadze rozprowadzenie podłogówki, czy może kwestię dylatacji zostawić posadzkarzom. Jestem rozbita, a czas leci, w pon. chce wchodzić fachman od podłogówki.

Pozdrawiam serdecznie

Andziu, jeszcze nie za późno, chodzi mi o folię dylatacyjną układaną wraz ze styropianem a jeszcze przed podłogówką i wylewaniem posadzek :)

Wstępne szkolenie przeszłam, ale zabieram się za to jak za jeża- dziś tylko rozłożyłam folię hydroizolacyjną w jednym pomieszczeniu i chęci mi zabrakło :( ciąg dalszy prac jutro

pozdrawiam

No to tak kolega mi powiedział, że dylatację układa się na końcu i praktycznie robią to posadzkarze. Jeśli ekipa jest ogarnięta to wie jak to zrobić i gdzie.

Ja mam już wszędzie rozłożony styropian i folię. Całkiem fajnie mi się to robiło. Folię robiłam tak, aby nachodziła na ścianę z 10 cm, w narożnikach przytwierdzałam ją grzybkami do styropianu, aby się nie przesuwała. Folię mam zbrojoną i nie zwija się tak jak tradycyjna do podłogówki i klipsy do rurek lepiej się trzymają.

W sumie cały parter i piętro zrobiliśmy we dwoje w 4 dni. Myślałam, że będzie gorzej.

Mamy piwnicę i teraz nam została do zrobienia właśnie ona. Problem w tym, że po nawałnicy jaka przeszła przez północną Wielkopolskę z soboty na niedzielę mamy garażową nieckę po kostki pełną błota i wody. Musimy to jakoś ogarnąć...

hej, naszą piwnicę też 2x zalewało sailor.gif to jest jakiś koszmar sprzątać to bloto i martwic się aby była słoneczna pogoda i szybko schło. Wszystko dlatego że nie mamy wykończonego podjazdu i skarp. Właścicielom domków niepodpiwniczonym to nie grozi.

Andzia najskuteczniejsze do tej czynności są wąskie metalowe szufelki do węgla.

:bye:

Hej VTS,

Też nie mamy zrobionego jeszcze podjazdu i skarpy dlatego mamy ten problem.

Na razie Mężusia nie ma a ja nie mam weny, aby sama tym się zająć. Na razie znajomy powiercił nam dziury i mimo, iż średnica była dośc spora to woda zrobiła "plum" i otworek był zabadźgany błotem :( Porządnie się za to zabierzemy w sobotę.

Witajcie :)

Kwestia podłogi się sama rozwiązała - małżonek zjeżdża do domu na weekend i stwierdził, że styropian ułożymy razem w dwa dni. Mam nadzieję, że zdążymy, bo w poniedziałek wchodzą panowie z podłogówkę i centralnym ogrzewaniem. Do tego elektrycy na kontrolę kabelków po tynkarzach - mają zadanie bojowe - odnaleźć wszystkie gniazdka, bo tynkarze zatynkowali co nieco:) Potem ocieplenie poddasza i typowa wykończeniówka.

Powolutku myślę o zakupie kafli do garażu i kotłowni. Czekam na wycenę ocieplenia domu i tynków zewnętrznych.

Cały czas "walczymy" z ptakami, które uparcie zakładają gniazda w pokoju na poddaszu :) chyba im tu dobrze

Pozdrawiam serdecznie

Andziu, jak tylko będę miała wyceny dam znać.

Styropian prawie ułożony - zostało mi pół salonu i klatka schodowa, na szczęście :/ majster od podłogówki wejdzie we środę - więc jutro skończę układanie i posprzątam domek. U mnie niby tynkarze się spisali, ale kilku gniazdek nie mogę się doliczyć, ale mam w porządku elektryków więc chłopacy odnajdą co trzeba :)

Czy u Was też jest tak gorąco?! przez ten skwar tynki strasznie wolno schną... a ja już bym chciała malować ;)

• 1 month później...
madazlotko daj znać jak będziesz wiedziała ile wychodzi ocieplenie domku i tynki, sama jestem ciekawa...

Nam tynkarze gdzieniegdzie powyciągali kapsle z puszek po otynkowaniu, w pozostałych miejscach widać wąsy na tynku, więc nie będzie problemów.

A ze styropianem powinniście zdążyć :)

Cześć, mam wycenę materiałów i już zaklepaną ekipę od elewacji ( materiały "na gotowo" - styropian 15, siatki , kleje itp, baranek biały 1,5 cm - 5700zł, do tego robocizna 40 zł/m2) pod koniec września zaczynają elewację :)

A jak u Was z pracami?

pozdro

Witam po długiej nieobecności:smile:

Troszkę się u nas zmieniło.prawie udało nam się wyjść z ziemi:lol2:,fundamenty zalane,a w sobotę mój dzielny Tata zacznie murowanie bloczków,później tylko zabezpieczenie fundamentów ,zasypanie piaskiem i sen zimowy,trzeba zbierać kasę na dalsze działania:bye:

Zulka25 super - ponad rok temu byłam na tym etapie. Teraz przymierzam się do pierwszego odpalenia pieca :) Aktualnie ocieplam poddasze ( jestem już wykończona a końca nie widać ), ocieplam fundament, czekam na schody, a od poniedziałku wchodzi ekipa z ociepleniem elewacji, ufff ... zaczynam się gubić w tym wszystkim :)

Pozdrawiam

Stało się, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem projektu gotowego z40 lustrzane odbicie z garażem o dachu dwuspadowym:)

Po wizycie u architekta stanęło na następujących zmianach:

PARTER:

- likwidacja wykusza,

- zamiast wykusza drugie dwuskrzydłowe drzwi tarasowe,

- zmiana kształtu tarasu,

- zmiejszenie okna w kuchni,

- zwężenie i wydłużenie okien w kotłowni i łazience,

- kominek z płaszczem wodnym,

- likwidacja ścianek działowych tworzących korytarzyk przed schodami.

PIĘTRO

- drzwi balkonowe w dwóch większych sypialniach,

- podwyższenie ścianki kolankowej o jeden pustak.

GARAŻ

- zamiast tylnego okna - drzwi,

- dwa małe okna na bocznej ścianie garażu,

- strop nad garażem, by powstał tam stryszek, do którego wchodzić będzie się po składanych schodkach.