Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

my również wybraliśmy ten projekt. Wybraliśmy lustrzane odbicie z garażem.

Witam

No to mamy podobne projekty - tylko że ja bez garażu.

Ja też myślałem o dołożeniu okna w salonie ( w ścianie szczytowej) ale stwierdziłem, żę nie będzie za bardzo pasowało (jeśli dam jedno to powinno być po środku ściany a wtedy w środku budynku przypadnie w holu -traci sens, jeśli dam dwa to musi być w kuchni, a wówczas zmniejsza się znacznie możliwość "obstawienia" kuchni szafkami) Po konsultacji z żoną (- ona tu najważniejsza :wink:) okna na dole dodatkowego nie będzie.

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

Ja też myślałem o dołożeniu okna w salonie ( w ścianie szczytowej) ale stwierdziłem, żę nie będzie za bardzo pasowało (jeśli dam jedno to powinno być po środku ściany a wtedy w środku budynku przypadnie w holu -traci sens,.

my dokładamy jedno większe okno na środku, na tej samej ścianie będą dwa okna na poddaszu

Też zastanawialiśmy się nad prostowaniem drzwi i wykusza w celu minimalizowania kosztów, ale wydaje nam się, że obecny kształt przełamuje prostą bryłę budynku. Poza tym, nie potrafię nawet w przybliżeniu wyliczyć oszczędności z tego wynikające.

Pozdrawiam

My, jak już pisałam również dokładamy , inaczej wydaje mi się że ten salon będzie ciemny, a zwłaszcza że nie robimy wykusza w salonie. Pisałeś że nie wiesz jakie to oszczędności, pytałam sięmęża czy potrafi towyliczyć, jednak stwierdził tylko iż są to spore koszty gdyż wchodzi tu w grę: koszt 3 dużych okien, dodatkowy wystający fundament, wylewka betonowa i słup , podciąg. Wydaje mi się że koszt spory, jednak na pewno przełamuje bryłę i tworzy ciekawą formę:) Mam nadzieję że dobrze wszystko zapamiętałam, ale zawsze się możesz dopytać u projektanta, czy też wykonawców:)

Na razie zastanawiamy się jeszcze, czy zamiast wykusza nie zrobić coś na kształt zimowego ogrodu, tzn zostawić otwór w ścianie wielkości światła wykusza i wstawić okno, ale nie zwykłe płaskie, tylko wysadzone. Szepnąłem to architektowi - ma się zastanowić nad możliwością wykonania czegoś takiego

Witam, my również zaliczamy się do grona sympatyków z40. W zeszłym miesiącu zostaliśmy szczęśliwymi posiadaczami prawie 16-to arowej działki, a w przyszłym miesiącu zakupimy projekt z garażem o dachu dwuspadowym.

U nas jednak budowa potrwa znacznie dłużej niż u wielu z Was, ponieważ zamierzamy budować się etapami. W tym roku (jeśli nam się uda) chcielibyśmy zakończyć I etap na fundamentach i zabrać się za urządzanie ogrodu, by za około rok/dwa pociągnąć ściany. Powinniśmy takim tempem zakończyć budowę w ciągu 10 lat ;), w związku z czym planuję być "wieczną forumowiczką" na wzór "wiecznych studentów" ;)

Nasze propozycje zmian to:

- likwidacja wykusza,

- dodatkowe okno w salonie na ścianie wschodniej (wejście do domu będzie od północy),

- zostawimy okno dachowe w łazience i najmniejszym pokoju na górze, w dwóch pozostałych będą okna szczytowe z wyjściem na balkon, który trzeba doprojektować,

- mąż chce rozszerzyć garaż tak, by zmieściły się w nim dwa samochody,

- obniżymy strop nad garażem by wykorzystać powstałą nad nim przestrzeń (stryszek) - wejście planujemy ze spocznika schodów,

- lekko przymkniemy kuchnię wysokim barkiem, tak by nie przechodzić do niej przez salon, a zaaranżować osobne wejście (nawet kosztem zmniejszenia salonu),

- mąż wspomina coś o wysunięciu dachu z tyłu domu i większym zadaszeniu tarasu, ale ten pomysł nie został jeszcze dokładnie przeanalizowany,

W zasadzie tyle. Zastanawiam się jeszcze jak doświetlić klatkę schodową przy garażu z dachem dwuspadowym. Może macie jakieś pomysły?

I mam do Was jeszcze zasadnicze pytanie. Jaki macie budżet lub jaki budżet planujecie na postawienie tego domku? U nas w związku z podwójnym garażem koszty znacznie wzrosną i trochę mnie to przeraża, ale mam nadzieję, że damy radę.

Pozdrawiam wszystkim lubujących się w z40:)

Witam również.

Ja klatkę doświetlę małym oknem na kondygnacji - nie mam garażu także nie mam problemu.

Budżet? Hmm. Tak naprawdę wyjdzie w praniu. Ja chcąc szybko wynieść się z bloku (40 m2) planuję w pierwsze kolejności wykończyć dół (przeprowadzka na ponad 60 m2 to już dla mnie luksus :wink: ) potem spokojnie góra tym bardziej, że ścianki są tam z kartonu. Koszty szacuję na 2,5 tys m2

Witam kolejnego forumowicza:)) Miło że grono się tak rozrasta:)

Jeżeli chodzi o projekt to zdaje się że mamy dokładnie ten sam wariant, my jednak podnosimy więźbę dachową nad garażem i tym samym będziemy mieli dodatkowy pokój, wejście do niego planujemy od jednej z sypialni:) Zastanawialiśmy się nad łazienką ale to jest temat do dyskusji:)

Jeżeli chodzi o budowę etapami, to my w tym roku chcemy SSO,a w przyszłym na pewno tynki, posadzki i zobaczymy jak gruby będzie jeszcze nasz portfel:( Mam nadzieję wybudować dom za 300 tys, oczywiście bez mebli i licząc każdy grosik, nie muszę mieć wanny za 30000tys, mogę się wykąpać w zwykłej, nawet z doświadczenia moich rodziców widzę iż nie potrzeba jacuzzi, bo wcale jej nie włączają:( No cóż materiały poleciały w dół :) fachowców też nie brakuje jak zdążyłam się zorientować. Zobaczymy jak to wyjdzie:)

Właśnie jesteśmy na etapie szukania ekipy budowlanej, zastanawiam się jaką opcję wybrać czy firmę budowlaną i niech oni się martwią materiałami i wszystkim innym, czy też lepiej szukać osobno poszczególne ekipy i samemu jeździć za głównymi materiałami, a Wy co myślicie o tym??

Ja zdecydowanie sam będę kupował materiały (te podstawowe - za kilogramem gwoździ niech jeżdżą sami). Zachowana zostanie przynajmniej kontrola kosztów (i upustów cenowych) z mojej strony a i wykonawca nie będzie wymyślał co mu tam jeszcze potrzebne, bo musi drugą budowę "obskoczyć". Poza tym część robót (do stanu zero) chcę wykonać we własnym zakresie. Jak mawiał mój wykładowca z czasów studiów: " Nie wieży się budowlańcom i handlarzom samochodami". W związki z tym, to czego potem nie widać chcę zrobić sam.

PS: Paru znajomych ostatnio się buduje/budowało i niektóre rzeczy zostały spartaczone tak, że tylko fachowiec potrafiłby tak spieprzyć, nie mówiąc o naciąganiu zakupów. W związku z tym mam naprawdę złe zdanie o ekipach budowlanych, a z ich usług będę chciał skorzystać tylko i wyłącznie z braku czasu na samodzielne budowanie. Oczywiście nie wrzucam tu wszystkich do jednego worka, ale te które są naprawdę dobre (bo takie też znam) nie są na moją kieszeń. Cóż, dobry majster musi kosztować i nie mam o to pretensji.

• 2 weeks później...

Witam ponownie. Nawiązując do cen robocizny przedstawię ciekawą lekturę. Wnioski na koniec.

Jestem po wymianie kilku e-maili z różnymi ekipami. Zamieściłem anons na portalu "szukajfachowca.pl" (http://www.szukajfachowca.pl/zlecenia/budowlane/murarstwo/budowa-domu-tylko-murarska-stan-surowy-3619). I tu zaczyna się koncert życzeń. Ciekawa lektura:

fachowiec I:

> fundamenty - 5500

> izolacja fundamentów - 1000

> ściany nadziemia - 20000

> strop nadziemia, konstrukcje żelbetowe - 18000

> ścianki działowe - 7000

> Razem - 51500

> Cena jest jeszcze do uzgodnienia

Długo zastanawiałem się z żoną co fachowiec chciał zaproponować i po ok 1 godzinie głowienia się oświeciło mnie. No to piszemy do niego:

ja do fachowiec I

>Witam ponownie.

>Interesuje mnie wycena samej robocizny, bez materiałów.

>Ponadto proszę również o cenę (również samej robocizny) ławy fundamentowej - bez wykopów

Odpowiedź przyszła szybko:

>Lawy fundamentowe z szalowaniem i zbrojeniem - 4500

>Ściany fundamentowe z bloczka betonowego - 10000

>Ściany jednowarstwowe z gazobetonu lub ceramiki - 5000

>Ściany działowe z gazobetonu lub ceramiki - 5000

>Strop - 10000

>Schody betonowe ze zbrojeniem -150/1 stopień

>Wykonanie izolacji - 1000

I to daje razem 35500 (bez schodów).

W godzinę zarobiłem 16 tys. złotych. Zaraz wystawię żonie rachunek, ale to potem bo drugi mail w skrzynce.

fachowiec nr II

>Witam, cena za stan surowy z więźbą dachową wynosiła by 25 tyś : stan zero 5 tyś , parter - 10 tyś , poddasze - 5 tyś , więźba 5 tyś.

Czyli bez więźby dachowej 20 tys. Już lepiej. Kolejne tysiące w domowym budżecie zaoszczędzone. Tylko jak żona mi to wynagrodzi? Jakieś raty będę musiał wprowadzić.

Ale nic to. Klik w skrzynkę odbiorczą, a tam już na moją kasę dybie fachowiec nr III.

>Witam jeśli chodzi o postawienie stanu surowego to cena z tarasem i schodami wynosi od 22 do 24 tyś. zł.

Pozdrawiam xxx

Jeszce jedna wymiana zdań i bez tarasu i schodów stanęło na 22 tys. do negocjacji

No i jeszcze ostatni mail od fachowca nr IV

>Witam

>fundamenty,wyprowadzenie 0 , robocizna - 6000 pln

>strop - 7000 pln

>prace murarskie,parter i piętro, jak ścianki zewnętrzne,działowe,wieniec,komin itp - 10000 pln z checia podejme sie całego zlecenia.

>Pozdrawiam, w razie pytan prosze dzwonic

Znacznie lepiej. Czyli jak na razie w castingu prowadzi fachowiec nr 3 i 4. Myślę, że jak sam zrobię ławy i strop to zmieszczę się w 15 tysiąćach

Wnioski:

-Mam wrażenie że za wcześnie nie ma co szukać majstra bo moim zdaniem ma dużo czasu na znalezienie roboty, więc cenę może podać z sufitu (a co mu tam, może przyjdzie głupi i kupi)

-dużo sobie cenią za roboty wymagające szalowania w związku z tym ławę i strop zrobię sam, tym bardziej że chcę mieć płytę żelbetową

-Pocieszające jest to, że "fachowcy" w miarę szybko odpowiedzieli, co jeszcze rok temu było nie do pomyślenia. Kryzys ma swoje dobre strony

Pozdrawiam

My też jesteśmy z Poznania i kupiliśmy ten projekt:) GG4394458:) Proszę o kontakt a może razem sobie jakoś pomożemy. Pozdrawiam

My jesteśmy z Poznania i równiez zakupiliśmy projekt Z40, właśnie czekamy na adaptację:)

• 3 weeks później...

Nasz zaadoptowany projekcik jest już w Starostwie :) Teraz czekamy tylko na pozwolenie:)

Znaleźliśmy murarza:))

teraz rozglądamy się jak z materiałami ?

Wieceijuż gdzie będziecie kupować? którahurtownia dała najatrakcyjniejszą ofertę?

Czekam na opinie.

I jeszcze jedna ważna rzecz. Dzwoniąc do hurtowni z pytaniem o cenę tu np bloczka pierwsze pytanie ze strony handlowców zawsze brzmi: A jaka ilość Pana interesuje? I tak: jeden telefon gdy chciałem kupić 500 szt bloczka- cena 3,17, po jakimś czasie drugi telefon (do tej samej hurtowni) z pytaniem o 1300 szt bloczka - cena 2,80 (tyle przez telefon - na miejscu zawsze można coś jeszcze "urwać").

Nie wiem czy u Was jest podobnie, ale jeśli tak i skoro oboje jesteście z Poznania, warto pomyśleć o wspólnych zakupach (przynajmniej tych podstawowych materiałów). Ja tak właśnie zrobiłem bo kolega buduje dom 500 metrów dalej i stąd wzięła się (moim zdaniem) ta dobra cena.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Ja dzisiaj byłem a Starostwie i dowiedziałem się, że brakuje oryginału warunków zabudowy, oraz że na wniosku nie napisałem, że chcę również budować przyłącza. I byłoby kolejne 65 dni oczekiwania, ale paczka kawy przyspieszyła termin i za dwa tygodnie mam się dowiedzieć co słychać. A ławy wytyczone, bloczki czekają, majster wydzwania kiedy "jadziem" z budową, a ja sobie trenuję cierpliwość.

Pozdrawiam

Polecam przeczytać białą listę solidnych, nasz Kierownik Budowy poleca Pana Błaszczyka (665-99-84-83) oczywiście robi na terenie wielkopolski. My niestety dowiedzieliśmy się o tym Panu za późno.

Za to już zaczynam rozglądać się za ekipą od dachu:)

Jak tylko jakaś ekipa zakończy u nas prace to od razu będę oceniać i informować co i jak:)