zychu 12.01.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Czy może ktoś ujawnić wstępny kosztorys domu. Sam zastawiam się nad budowa Z40,ze względu na małą powierzchnie myślę że koszty również nie będą wysokie.Czy 150 tys starczy na budowę i wykończenie parteru?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 24.01.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Czy może ktoś ujawnić wstępny kosztorys domu. Sam zastawiam się nad budowa Z40,ze względu na małą powierzchnie myślę że koszty również nie będą wysokie.Czy 150 tys starczy na budowę i wykończenie parteru?? to wszystko zależny z czego będziesz budowa, czy wersja z garażem, jakie kominy no czy dachówka, czy blacho-dachówka. Ja za SS0 z dachówka ceramiczna innovo, na domu, i przyłączem prądu wyszło coś kolo 130tys, ale myślę że można urwać z tej kwoty jeszcze trochę jak ktoś ma czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek202 03.02.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Może nie będę oryginalny ale mam parę pytań odnośnie budowy. Co prawda moj proekt jest na etapie starostwa ale juz teraz pojawilo sie kilka ważnych pytań. Wy jesteście na pewno kilka etapów dalej więc liczę na pomoc:)1. Mam pytanie o SSO ile was wyniosła robocizna a ile materiały( ewentulnie wyliczenie materaiów było by super)? 2.Bedę budowal dom pod Poznaniem może ktoś ma jakąś sprawdzoną ekipe budowlaną do polecenia?3. I jeszcze prośba jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcia z realizacji to też chetnie bym zerknął jak Z 40 wygląda w rzeczywistości:) mój mail [email protected] Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 04.02.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Może nie będę oryginalny ale mam parę pytań odnośnie budowy. Co prawda moj proekt jest na etapie starostwa ale juz teraz pojawilo sie kilka ważnych pytań. Wy jesteście na pewno kilka etapów dalej więc liczę na pomoc:) 1. Mam pytanie o SSO ile was wyniosła robocizna a ile materiały( ewentulnie wyliczenie materaiów było by super)? 2.Bedę budowal dom pod Poznaniem może ktoś ma jakąś sprawdzoną ekipe budowlaną do polecenia? 3. I jeszcze prośba jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcia z realizacji to też chetnie bym zerknął jak Z 40 wygląda w rzeczywistości:) mój mail [email protected] Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam bartek202 zerknij na zdjęcia Sylwii i Jarka, oni z nas wszystkich to chyba najbardziej zaawansowani w budowie, tu masz link: http://picasaweb.google.pl/e.wronki Sysia_w mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek202 05.02.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Dzięki za linka. Fakt domek już prawie w całości. Jaki on ladny:). Tylko pozazdrościć..Ja nadal za starostwem czekam, ale mam nadzieje że za chwile pozwolenie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysia_w 08.02.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Sylwia_LBN - zdjęcia po to są by je oglądać.Wątek nie duży, więc je łatwo znaleźć.Do pytających o kosztorys, nie mam takowego.Liczę na własną pracę by jakoś zbudować ten dom, dzięki temu mogę kupować dobre materiały, a dobrze szukając w to i w przyzwoitych cenach.Orientując się w temacie słyszałem opinie, że robocizna kosztuje z grubsza tyle co materiał. Zestawienia materiałów nie są miarodajne - mimo tego samego projektu, jest przecież tyle wariacji każdego z inwestorów. Trzeba samemu odrobić zadanie domowe.Z powodu trzymającej zimy, przestawiliśmy się na fazę koncepcyjną - pracujemy nad instalacjami.wytrwałości wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 10.02.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 2.Bedę budowal dom pod Poznaniem może ktoś ma jakąś sprawdzoną ekipe budowlaną do polecenia? z której strony Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek202 11.02.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 2.Bedę budowal dom pod Poznaniem może ktoś ma jakąś sprawdzoną ekipe budowlaną do polecenia? z której strony Poznania? Witam Będe budowal w gminie Pobiedziska dokładniej w Jerzykowie.. A państwo w jakim rejonie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 11.02.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 w kaźmierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 12.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 dziś odzyskałem władzę nad moim komputerem, nie wdając się w szczegóły dlaczego tak długo miałem od niego wakacje podaje link do zdjęć wnętrz, a równocześnie proszę o wybaczenie tak długiego oczekiwania SSZ to u mnie jeszcze nie jest, ale do obecnego stanu wydałem już/dopiero 100tys, tyle że u mnie były jak na razie 2 ekipy - murarze od pudła i montażyści od okien To rzeczywiście malutko wydałeś My wydaliśmy już znacznie więcej i to bez okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 12.02.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 2.Bedę budowal dom pod Poznaniem może ktoś ma jakąś sprawdzoną ekipe budowlaną do polecenia? z której strony Poznania? Ja swój domek postawiłam również w gminie Kaźmierz, miałam już dwie ekipy , pierwsza fatalna porażka, ale o tym jest inne forum:) a druga firma jaka weszła zrobiła wszystko solidnie, fachowo i terminowo , moge Ci podać namiar na prv. Od dachu też mieliśmy fajnego i dobrego fachowca , również solidna firma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek202 12.02.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 WitamJa wlaśnie chce takiej sytuacji z niesprawdzona ekipą uniknąć.. Jeśli możesz to z góry dzięki za namiary.. możesz mi jeszcze napisac w miarę realne kwoty jakie poniosłeś w czasie budowy?? staram sie to wszystko jakos oszacować ale tak na sucho to troche ciężko;-\\ Mail [email protected]Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmz 12.02.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 O firmach które się nie sprawdziły można poczytać w temacie czarna lista, a dodatkowo tu: http://forum.muratordom.pl/post4026805.htm#4026805My z drugiego wykonawcy byliśmy zadowoleni szczególnie z tego że wszystko z nami konsultowali, można wybrac oczywiście opcję że decydują sami jednak my woleliśmy wiedzieć o wszyzstkim , nawet o najmniejszych drobiazgach.Polecam gorąco namiary prześlę na prv.Jeżeli chodzi o koszt to niestety ale 140 tyś, poszło na SSO, ale można taniej tylko z innych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 19.02.2010 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jeżeli chodzi o koszt to niestety ale 140 tyś, poszło na SSO, ale można taniej tylko z innych materiałów. A tak przy okazji to z czego budujecie? Ja nadal stoje przed wyborem materiału na ściany. Jedno jest pewne - ma być 2W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 19.02.2010 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Palenie peletami w dobrym piecu (ok.10 000PLN) kosztuje mniej więcej tyle ile gazem ziemnym więc wyraźnie drożej niż węgiel , a w obniżki cen pelet nie ma co wieżyć. A moze kup piec nie tylko na pellety ale takze na owies/pestki i inna biomase? Bedziesz mogl palic najtanszym w danym roku paliwem. Tu na forum jest watek o piecach Granpal, ktore uzytkownicy zachwalaja, a ktore znakomicie spalaja owies i pellety: http://forum.muratordom.pl/piec-granpal-firmy-polimet,t79730.htm W tym roku cena za owies jest niska- ok. 270-300 zl/ tone, co przy kalorycznosci 15 -18 MJ/kg i sprawnosci pieca na poziomie 90 procent daje 7,2 grosza za 1kWh - czyli ponizej ekogroszku - ok. 12 czy pompy ciepla -miedzy 10 a 18 (gaz ziemny ok 20 groszy, prad- taryfa nocna - ok. 29, gaz ciekly propan- okolo 40 groszy, prad- taryfa calodobowa- ok.50) pzdr szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejK12 20.02.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dzięki za temat.Przemyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptak01 04.03.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 czy zamierzacie ogrzewać sień? rozmawiałem z hydraulikiem& instalatorem i on polecał zrobienie tam ogrzewania. Tylko nie wiem czy jest sens - czy nie będzie zbyt dużych strat ciepła. w założenie mam tam zamontować drugie drzwi, które by oddzieliły sień od holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 04.03.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 U nas będzie - tak jak wszędzie podłogówka, ale rzadszy rozstaw rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysia_w 09.03.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 hej Nie wszystkiego człek jest pewien. Ktoś może poratować jak rozwiązał kwestię oświetlenia salonu, tak jak w projekcie, czy inaczej. Pora rozkładac kable i trzebaby było to mieć przemyślane. Ktoś przebrnał przez ten etap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejK12 14.03.2010 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Zróbcie coś z tym śniegiem...znowu pada...w marcu to ja chciałem więźbę z tartaku zwozić, a nie zastanawiać się czy przed Wielkanocą będzie można geodetę zamówić.Z nudów 3 akwarium zakładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts