Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy wszystkich fanów i sympatyków z40 !

Na przełomie maja/czerwca ruszamy z fundamentami. Obecnie nasz projekt z kilkoma zmianami, z których najważniejsze to przeniesienie wykusza na zachodnia stronę i dodanie okien balkonowych w pokojach nad salonem,znajduje się w starostwie. Czekając na pozwolenie rozglądamy się za materiałem. Na razie w najbliższej okolicy wprost zwaliły nas z nóg ( 3,95 zł/boczek fundamentowy ). Jesteśmy jednak dobrej myśli i w tym roku chcemy postawić SSZ :-)

Z wielkim zainteresowaniem śledziliśmy i dalej bedziemy śledzić to forum. I w miarę możliwości oraz w wolnej chwili postaramy się go dalej rozwijać :-)

Pozdrawiamy

Agata i Tomek

Witam

Widziałem na zdjęciach w galerii PICASA że strop jest lany a w projekcie TERIVA. Możecie mi powiedziec jakich zmian to wymaga, czy się gdzieś zgłasza, czy w adaptacji trzeba to zmienić, czy podczas budowy kierownik może.

Ew. czy jest to duża zmiana bo w biurze powiedzieli że w gotowych projektach robi się tylko jakieś drobne poprawki, bo przy grubych adaptacja jest droga i się nie opłaca.

Też wolałbym lany bo jakoś TERIVA mi nie leży, poza tym straszą "schodkowaniem" sufitu, pękaniem itd.

Dzięki

Ja też mam strop lany. Jeśli chodzi o sprawy formalno- prawne to nie wymaga to żadnego zgłoszenia (przynajmniej teoretycznie- bo nikt nie będzie rozkuwał stropu aby sprawdzić co tam jest). Ale jesli chodzi o sprawy techniczne to jak najbardziej projekt przydałby się. Mój majster zrobiłby strop bez projektu- tylko tyle że trzy raz mocniejszy niż potrzeba i miałbym dwie belki żelbetowe w pokoju. Mój kierownik zrobił projekt stropu (-cena 450 zł) za to mam płaski, bez żadnych belek. Poza tym, w razie gdyby strop się ugiął, projektant ma ubezpieczenie OC i masz problem z głowy (przynajmniej tak możesz myśleć :) )

Szanowni, czy jets ktoś z budową Z40 w centrum Polski?

Jeśli tak i byłby uprzejmy pozwolić spojrzeć na postępy, byłoby super.

Wstępnie wybraliśmy z żoną Atosa z pracowni dobredomy, ale jak dostałem projekt po zamówieniu i pokazałem go

w pracowni do adaptacji, to mi takie błędy i dziwactwa pokazali, że za adaptacje zapłaciłbym więcej niż za projekt !!!

Więc projekt oddany i teraz jest Z40, a Atosa byliśmy obejrzeć w stanie srowym zamkniętym i muszę przyznać że było to nadzwyczaj pouczające jak i przyjemne

doświadczenie.

Zatem jeśli ktoś z centrum albo okolic to czekam, mogę podjechać w rozsądnej odległości bo na prawdę warto zobaczyć coś "własnoocznie"

bo na papierku nie ma się odniesienia do rzeczywistości.

Pozdrówka

PS. Ja teraz czekam na media i startuję, mam nadzieję że teraz już pójdzie.

• 2 weeks później...
niestety miałem dzisiaj nocną wizytę na budowie, dostali się do garażu w którym nie było jeszcze drzwi,ani bramy, tylko zabite deskami + Folia,. Kable elektryczne pocięte na zewnątrz budynku to samo i nawet spod tynku wyrwane, tynki skończyli we wtorek, nie zdążyły jeszcze dobrze przeschnąć. , trochę do odtworzenia elektryki będę miał. Kable warte ok 100-150zł, ale do tego dochodzi jeszcze robocizna i czas...., ach szkoda gadać, takim to bym brał i ręce obcinał...... Mam nadzieję że tylko się na tym skończy. Edytowane przez ptak01

niestety miałem dzisiaj nocną wizytę na budowie, dostali się do garażu w którym nie było jeszcze drzwi,ani bramy, tylko zabite deskami + Folia,. Kable elektryczne pocięte na zewnątrz budynku to samo i nawet spod tynku wyrwane, tynki skończyli we wtorek, nie zdążyły jeszcze dobrze przeschnąć. , trochę do odtworzenia elektryki będę miał. Kable warte ok 100-150zł, ale do tego dochodzi jeszcze robocizna i czas...., ach szkoda gadać, takim to bym brał i ręce obcinał...... Mam nadzieję że tylko się na tym skończy.

Takie czasy kolego że wszystkiego trzeba pilnować a jak się buduje daleko i nie można przypilnować to naprawdę w tym kraju można się spodziewać wszystkiego. kilka lat temu znajomy się budował w prawdzie bardzo blisko od miejsca gdzie mieszkał ale i tak złodzieje ukradli mu okna które nie były jeszcze dobrze przymocowane. Ale ja kolego mam do ciebie inne pytanie, kilka postów wyżej napisałeś że za SSO wydałeś 130 tyś moje pytanie jest takie czy budujesz wersję z garażem, jak tak to który wariant projektu, ten z płaskim dachem i przejściem z pomieszczenia gospodarczego do garażu czy ten z dachem dwuspadowym nad garażem?

i jeszcze jedno pytanie czy jak się kupi projekt z garażem to czy trzeba ten garaż budować od razu szukam oszczędności i wole brać mniejszy kredyt a potem dostawić?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ale ja kolego mam do ciebie inne pytanie, kilka postów wyżej napisałeś że za SSO wydałeś 130 tyś moje pytanie jest takie czy budujesz wersję z garażem, jak tak to który wariant projektu, ten z płaskim dachem i przejściem z pomieszczenia gospodarczego do garażu czy ten z dachem dwuspadowym nad garażem?

i jeszcze jedno pytanie czy jak się kupi projekt z garażem to czy trzeba ten garaż budować od razu szukam oszczędności i wole brać mniejszy kredyt a potem dostawić?

buduję wersję z płaskim dachem nad garażem.

Witam,

Zamierzamy kupić projekt Z40. Czy ktoś z Was ma już SSZ. Chcielibyśmy obejrzeć z mężem wnętrze domu. Mieszkamy na podkarpaciu, ale możemy

dojechac wszędzie.

Pozdrawiam!!

[/b][/b]

Na początek: Witam wszystkich ponownie po długim czasie. Trochę się wątek rozrósł co bardzo cieszy (w końcu czuję się trochę jego ojcem:) ) Super dziennik budowy się pojawił. A odpowiadając na pytanie- w tym tygodniu ma dotrzeć stolarka otworowa także SSZ będzie niebawem. Tylko czy chcecie podjechać nad morze?

Pozdrawiam

Wojtek