Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powrót do korzeni czyli buduję Planetę 2

Recommended Posts

Wyznaczony telefoniarzom termin minął w ciszy i spokoju, nikogo nie było, nikt nie zadzwonił... pani od reklamacji z błekitnej linii wysłała maila do osoby X odpowiedzialnej za moje zlecenie z firmy X i czekamy na łaskawą odpowiedź:evil: telefon w bloku odłączony tydzień temu! ciekawe jak ten ktoś X by się zachowywał gdyby np. energetycy odłączyli mu prąd i szli tydzień-dwa do naprawy...:D

• Odpowiedzi 792
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejna interwencja poprzez błękitną linię TP, kolejna pani wysyła kolejnego maila ponaglającego do firmy wykonawczej X;) Domagam się stanowczo zdradzenia tajemnicy kto jest tym anonimowym wykonawcą ale pani nie może mnie poinformować! może tylko wysłać maila.... Ale dowiedziałam się z innego źródła, dzwonię więc do firmy ELMO a tam sekretarka każe mi zgłosić na błękitną linię:mad: tego już nie zdzierżyłam i w miarę kulturalnie acz stanowczo powiedziałam co o tej błękitnej i o ich sposobie załatwiania spraw myślę i dostałam nr komórki do kierownika:D Kierownik sprawdził i powiedział że zlecenie już zostało wykonane :bash:Suma-sumarum dziś po południu mają być u mnie, na wszelki wypadek umawam też mojego instalatora;)

Nikt nie przyjechał, nikt nawet nie zadzwonił:evil:

Z samego rana dzwonię znów do kierownika - teraz to on bedzie mnie miał codziennie na karku aż do skutku:D- nic nie wie że nie byli, a przecież mieli być, on to wyjaśni. W miedzyczasie zadzwoniła pani w sprawie błękitnej linii, bo po ostatnim moim zgłoszeniu zajął mi czas ankieter ( czy jestem zadowolona z obsługi ? nie; czy pozytywnie załatwiono moją sprawę? nie ; czy przydzielono mi indywidualnego opiekuna?:confused::eek: a jest ktoś taki? nie poinformowano mnie itp. itd. ) z pytaniem dlaczego tak ocenilam panią K. - bo generalnie oceniam na nie całą tą TP razem z tą niebieską i teraz to sama sobie załatwię swoją sprawę:mad:

Traf chciał, że tego samego dnia służbowo przyjechał do mojej pracy monter z ELMO:D ten sam co 1,5 miesiąca temu chciał podłączyć mi telefon ale ten nowy z nowym abonamentem i który twierdził że mam uszkodzony kabel od domu do ich słupka bo pewnie jak kładli kostkę to uszkodzili go zagęszczarką. Blondynką nie jestem, kabel gruby 8-żyłowy położony w peszelu pod 15-cm warstwą piasku nie mógł się przerwać; wezwałam swojego instalatora i znalazła się dobra para kabelków i telefon mógłby działać ale nowego to ja nie chciałam. Więc skoro się spotkaliśmy to nie bacząc że jestem w pracy atakuję : dlaczego wczoraj nikt nie był, skoro kierownik mnie umówił z monterem ? okazuje się ze to nie kierownik tylko sam dyrektor:eek:dlaczego to tyle czasu trwa - no bo mam uszkodzony kabel i to nie ich problem! Więc niech ktoś spotka się z moim domowym fachmanem od kabelków i niech coś ustalą bo tak sobie będę czekać do us..... śmierci. Po południu przyjechał inny monter + mój i razem podłączyli przeniesiony z bloku telefon dosłownie w ciągu kilku minut :)

Edytowane przez Amelia 2

Pseudostolarz, obsadzacz drzwi przywiózł ( po mojej "delikatnej" interwencji, nie nadajacej sie na łamy) nową futrynę, skrzydło do drugiej futryny i sklejoną chyba tuż przed przyjazdem;) listwę opaski. Zamurowało go na widok prawdziwego stolarza, który montował mi barierki przy schodach, bo okazuje się że panowie się znają - młody jako kierownik dużej stolarni zamawiał u starego stolarza okna, drzwi i inne skomplikowane wyroby dla swoich klientów:jawdrop: a sami robili tylko "meble" - 5 prostokątów płyt sklejonych ze sobą, przykręcone drzwiczki i już jest szafka:D poprosił majstra o opinię na temat obsadzonych drzwi ale doświadczony fachowiec wziął poziomnicę, przyłożył, odwrócił coby nie było że poziomnica oszukuje, znów przyłożył i ocenił że futryna jest przekoszona o prawie 6 mm! Młody się zeźlił, zabrał starą, uszkodzoną futrynę i wyszedł z trzaskiem nic nie mówiąc o wynagrodzeniu:eek: a przecież za to trochę co dobrze zrobił to bym mu zapłaciła, nie to nie :cool:

Telefon działa bez zarzutu, podpisałam na neta umowę z Netią ale każą czekać na sprzęt nawet do 30 dni:eek: biedny młody, chyba przyjdzie mu z nudów pouczyć się trochę, chyba ze śnieg spadnie i bedzie miał zapewnione ćwiczenia poprawiajace teżyznę fizyczną - odśnieżanie na zmianę z zasypywaniem węgla do pieca, takich rozrywek przez całe swoje 17-letnie życie nie doświadczał;)

Futryna przyjechała, i owszem ale lewa zamiast prawej :jawdrop: Z konkurencyjnej firmy budowlanej wzięłam znajomego stolarza, w godzinkę uporał się z opaskami wszystkich drzwi mających futryny, podocinał, poprzyklejał klejem montażowym, docisnął taśmą malarską i po ptokach, w czym poprzedni fachman miał problem? Chyba ze sobą;)

Schody praktycznie skończone, jeszcze tylko dojadą 4 kulki na słupki i koreczki na otwory śrubowe. Każdy się nimi zachwyca chociaż są proste, bez ozdóbek, fachowcy podziwiają ręczną robotę

11cd5370b68455a0159.jpg8289df8ef6561b76db&.jpg

Kominkowi brakuje jeszcze tylko rusztu i parawanu lub drzwiczek

81d393994fe575d9ce&.jpg

lampa przekłamuje, w świetle dziennym kamienie nie są tak ciemne

Edytowane przez Amelia 2

Mam kuchnię ! :wave:Nie jest to cud natury ale chyba będzie praktyczna, pasuje do mnie i do reszty domku no i cena:yes: 4tys. zł razem z małym stoliczkiem, który jeszcze nie dotarł

9f421175595a6b39292.jpgwidok z salonu, pod oknem wielki blat długości 2.20, od prawej: lodówka, 2 tradycyjne szafki 65 i 55cm, szuflady 82cm robione pod wymiar ikeowskich wkładek na sztućce, skubańcy robią swoje szafki 1,5cm głębsze i te ich wkładki nie mieszczą się do typowych szafek, na szczęście dla mnie koleżanka wcześniej przerobiła ten temat i musiała je obcinać, w rogu 2-komorowy zlewozmywak

216d54e8d36fa33f57&.jpgw stronę salonu za szafką narożną 90-tką - z szufelką od centralnego odkurzacza - 15cm cargo, potem jak widać zmywarka ( nad nimi blat 80cm) i kuchenka

b69d66da00406030bb&#99.jpgrząd górny to okap z wyciągiem, 2 szafki, w rogu półka na przyszły mały telewizorek coby kotletów nie przypalać w czasie pasjonujących seriali;)

Edytowane przez Amelia 2

Z prawej strony okna

[ATTACH=CONFIG]30757[/ATTACH] za lodówką jest spiżarka

[ATTACH=CONFIG]30758[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]30759[/ATTACH]a w niej mnóstwo miejsca, z każdej strony połączone po 2 regały co daje 10 półek 65x75cm

na kawałku ścianki z prawej strony kuchni, między wejściem a spiżarką, naprzeciwko telewizorka:cool:bedzie malutki stoliczek+ 2 taborety żeby przysiąść w trakcie ciężkiej pracy kuchennej

3b33946548f4d68506&#56.jpg

pod szafkami cokolik jest wciskany na nóżki szafek i w każdej chwili można go zdjąć i posprzątać gdzie na codzień oko nie zagląda

8c921889cf7c5709df&#1.jpg

Edytowane przez Amelia 2

Nie wiem na czym to polega ale zdjęcia podczas pisania postu są widoczne, potem raptem zmieniają się na załączniki:eek: jest to mocno wkurzajace

Zamówiłam u mojego schodowego stolarza parapety na górę, liczy 70zł/mb sosnowych lub 100zł/mb dębowych a 4 sztuki mam bycze, 35 cm szerokości i 2sztuki po 25cm, wszystkie liczy jednakowo w dodatku z pomalowaniem pod kolor okien:yes: grubość wyjdzie mu 3,6cm bo ma baliki 4 centymetrowe. W dalszej kolejności będzie mi robił drzwi na górę i wyjdą mi taniej o 100zł niż kupione bez faktury to laminowane g...., które i owszem pięknie wygląda ale nadaje się do muzeum nie do normalnego domu gdzie bywają dzieci, psy gdzie coś się wnosi i wynosi a każde mocniejsze stuknięcie powoduje widoczne , zwłaszcza na ciemnych drzwiach wgniecenie praktycznie nie do naprawienia, ew. tylko czymś podmalować można

fb3fae7f84b37622cd&.jpg

efekt puknięcia spadającą listewką, która i tak wyhamowała, bo najpierw odbiła się od schodów:eek: stolarz ocenił drewno z których te drzwi są zrobione jako najpodlejszy gatunek, młodziutkie jeszcze nie stwardniałe pochodzące z jakiejś przecinki, które powinno iść na opał lub papier, a wyprodukowane - o ironio- przez firmę "Dobre drzwi":D

Edytowane przez Amelia 2

Dokończyłam oblistwowanie w pokoju syna uspokojona przez elektryka że wiertarka ma plastikową obudowę więc prąd mnie nie pierdyknie;) ale i stwierdzeniem że kable idą ok. 7 cm nad podłogą. Dla pewności polatałam po ścianach porządnym wskaźnikiem pożyczonym od montażystów szafek kuchennych i jest ok.

Szybko przyzwyczajam się do dobrego, szafki mam zaledwie tydzień a już trzaskam starymi w bloku - te nowe mają drzwiczki i szuflady ze spowalniaczami:D

Dziś mają montować się rolety, miały być w przyszły wtorek a tu nagle telefon z zapytaniem czy mogą być 4 dni wcześniej? Pewnie że mogą, nawet muszą bo firanek i zasłonek jeszcze się nie dorobiłam i wieczorem jestem na widoku, na razie mi to nie przeszkadza, niech wieś widzi jaka jestem robotna ale po zamieszkaniu wolę nieco intymności:)

REFLEKSJE........

19.11.2010r, wieczór, okna umyte, domek wysprzątany, meble ustawione, cisza....... żałość nagle mnie ogarnęła, to już koniec? prawie 2,5 roku pędu, nieprzespanych nocy, zmienianych decyzji, zaniedbane dziecko, zapuszczone mieszkanie, prasowanie po łebkach i pranie po nocach ( biedni sąsiedzi;)), wiele ekip przewijajacych się przez budowę, jedni wkurzający, inni sympatyczni aż żal się rozstawać, wiele nowo poznanych osób, przede wszystkim z FM, bieg, bieg, załatwianie, reklamowanie, nieprzewidziane wydatki, bolące gnaty, 3 dni w szpitalu po bliskim spotkaniu mojej potylicy z rusztowaniem:D i nagle - pustka:eek: co ja teraz bedę robić? Przecież najciekawsze to gonić króliczka........

I to by było na tyle.

Koniec dziennika budowy.

Ale nie uciekam, będę opisywać drobiazgi wykończeniowe, ogrodowe i śledzić poczynania kolejnych budowniczych bo FM wciąga.

Najważniejsze że mam po latach tułaczki swoje miejsce na ziemi.

DZIENNIK WYKAŃCZANIA PODDASZA

niespodziewanie zadzwonił stolarz ten od schodów w sobotę o 9 rano :eek: żeby natychmiast zabierać parapety bo się zakurzą gdy maszyny włączy:D To już gotowe? Zarzucam coś na grzbiet i nie tylko, bez śniadania pędzę po te cuda

2a18002ff695e451d4&#.jpg

5 sztuk szerokości 35 cm, jeden 26cm, grubość 3,6cm, 5 sztuk długości 125cm, jeden 155cm, dębowe, pomalowane, za całość 800zł:yes: za tyle to i w markecie surowych bym nie kupiła:cool: Widziałam u majstra zwieziony z suszarni materiał na moje drzwi poddaszowe, ok. 2 tygodni muszą poleżeć u niego i zacznie pomału robić. Znając jego "pomału" to pewnikiem gdzieś na poczatku stycznia zadzwoni żeby zabierać:D

Przy okazji dostałam kulki do poręczy

1a3662b5dc55b284db&#57.jpg

Dam parapetom poleżakować kilka dni przed obsadzaniem i --- za 2 tygodnie będziemy malować poddasze:hug:

2a18002ff695e451d4&#.jpg

1a3662b5dc55b284db&#57.jpg

Przez 2 tygodnie przewoziłam rzeczy z mieszkania do domku, najwygodniejsze i najmocniejsze okazały się grube kartony po owocach z Lidla i oczywiście wory 120-litrowe. 12 takich worów z nieużywanymi ciuchami, butami, pościelami, obrusami, torebkami wywiozłam dla wielodzietnej rodziny, klika takich worów znalazło się w śmietniku i jak na razie nic nam nie brakuje do życia;) na szczęście zdążyłam z przeprowadzka przed śnieżną nawałnicą która dostarczyła nam pół metra białego puchu przez dobę:eek: teraz już nie podjechałabym pod blok bo pozastawiany samochodami parking jest nie do odśnieżenia, a u nas - złapaliśmy się z syneczkiem za łopaty i bez problemu można wjechać do garażu. Naszą wiejską drogę regularnie nawiedzają spychacze dostarczajac nam zajęcia po każdym swoim przejeździe w postaci kilkudziesięciocentymetrowej wysokości wału w poprzek wjazdu:D Ale sceneria zimowa jest bajkowa

91b577a6181306f75c4.jpg

aż szkoda opuszczać rolety

Plan weekendowy wykonany!

1. Powieszony obraz w salonie

2. powieszona dębowa skrzyneczka na klucze w wiatrołapie

3. zamontowane parapety :D

8f8c7b897966c298a8&#100.jpg

piękniusie a ponoć jeszcze troche ściemnieją i będą prawie identyczne jak okienka. Stolarz szukał specjalnej bejcy nitro bo podobno po wodnej, nawet najlepiej wygładzone drewno "wstaje" i robią się zadziorki. Znów mi nabałaganili na wysprzątanej już górze:( Na razie tylko opiankowane, jeszcze raz przyjdą i naświnią wycinajac piankę i obrabiajac goldbandem, ale docierać go to już chyba bedę sama. Przez kryzys mam dobrych i tanich majstrów świeżo zwolnionych z dużej firmy budowlanej, która nie ma żadnych budów w okresie zimowym. Jeśli ktoś poszukuje wykończeniowców do GK, glazur, drzwi, parapetów to mogę z czystym sumieniem polecić:yes:

Wygląda na to że będę miała na wiosnę budowę po sąsiedzku

e8dd654fd47c90dde&#5.jpg

z jednej strony to dobrze bo od zachodnich wiatrów trochę mnie zasłonią i od szosy ale też zabiorą trochę widoku na zachody słońca:eek: Vat od stycznia nasi możnowładcy podnoszą i ludziska na potęgę wykupują co się da. Poznałam przyszłych sąsiadów 2 miesiace temu gdy szukali słupków granicznych i pytałam jaki domek będą budować, sąsiad na to że parterówkę. Nasz wiejski plan zagospodarowania przestrzennego nakazuje domy parterowe z poddaszem użytkowym, z kalenicą wzdłuż drogi ale sąsiad mówi, że nikt mu nie będzie dyktował jaki dom ma na swojej ziemi stawiać:D ciekawa jestem czyja racja zwycięży albo jakie kto ma układy;)

Edytowane przez Amelia 2

Zadzwonili z hurtowni ze dojechała moja nieszczęsna futryna, mam nadzieję że tym razem prawa tak więc za jednym zamachem dokończą się parapety i obsadzą ostatnie drzwi i - koniec na razie z fachowcami - aż do łazienki na poddaszu, ale kiedy to będzie.......

Mam na zbyciu mały zlewozmywaczek 280x405 niewiele używany, tanio odsprzedam

5bea67fe65b69ce285&#.jpg

Edytowane przez Amelia 2

Zmieniłam projektową kuchnię tak, że pod oknem mam długi blat roboczy i szykując śniadanko podziwiam widoki :) dziś dopadało świeżutkiego białego puchu :rolleyes:

1078b54f20086e4eeb&#.jpg i znów przykryło odśnieżoną, zamiecioną niemal do czysta kostkę:eek:

Czy ta franca musi wciąż padać?!:evil: Mało jej jeszcze? Kolejny wieczór spędzę przy łopacie zamiast rozpakowywać pudła z dobytkiem albo montować listewki albo po prostu się pobyczyć?:(

1078b54f20086e4eeb&#.jpg

Podpisałam z Netią umowę na internet, wg ich warunków mogę miec 6 mega, czekam, zbliża się 30-dniowy termin na dostarczenie sprzętu ale nikt sie nie odzywa więc może trzeba się przypomnieć? Dzwonię. Cha, cha..... skąd my to znamy ? Znów ta cholerna TP :oodpowiedziała im że nie spełniam warunków na 6, mogę mieć 2 więc umowa jest nieważna :bash:Pytam - kiedy dowiedzieli się o tym? jeszcze w listopadzie, ale ktoś kto się mną zajmuje widocznie zapomniał mnie o tym drobnym fakcie poinformować :mad: Przepraszają - dobre i to, TP nie przepraszała:P- telefonicznie nanieśli zmiany i w ciągu 2 tygodni powinna być sprawa załatwiona o ile TP zatwierdzi:wtf: