Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powrót do korzeni czyli buduję Planetę 2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 792
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podarowałam sobie odrobinę luksusu:rolleyes:

Obraz 2436.jpgObraz 2435.jpg

moje ręce, nogi, ramiona powiedziały dość! 2400 m2 placu, 400 m2 bocznej drogi i 100m2 trawnika na ulicy przed domem na ręczną kosiarkę to trochę za dużo :o

Obraz 1660.jpgObraz 1661.jpgObraz 1662.jpg

tegoroczne upały szczególnie dały mi w kość....

a sąsiad zza płota odpalał swój traktorek i w pół godziny całą swoją schedę oblatywał......

a potem sąsiadka 2 dni grabiła to co skoszone :D a mój sprzęt ma kosz :wiggle:

dla tego widoku warto było......

Obraz 2445.jpg

ale po kilku okrążeniach dzieciu się znudziło i uciekł do komputera:mad:

w 3 godziny obleciałam to co robiłam zwykle 3 dni :D tylko faktycznie nudno, muszę więcej krzaczorów nasadzić żeby urozmaicić jazdę;)

ten model ma fajnie rozwiązane czyszczenie - nad nożem jest szybkozłączka do której podłącza się węża z wodą, włącza się nóż na 3 minuty na max obrotach przy najniższym położeniu i sam się myje!

dzięki traktorowi szybko dokończyłam układanie podłogi z małych płytek chodnikowych pod wiatą i przyczepa wyjechała na zewnątrz a traktorek panoszy się w garażu obok samochodu:yes: oczywiście obydwa są zielone... kosiarka z Lidla i rozdrabniacz też...... ;)

forumowy kolega podesłał mi oryginalną instrukcję obsługi od podobnego modelu

dzabij, dzięki!

rzuciłam na tłumacza z angielskiego na polski i w pracy ryczymy ze śmiechu

Uwaga: Przeczytaj człowieczy- operatora

Przed uruchomieniem tego seksualnego maszyna.

:rotfl:

STORAGE i braku Aktywności przez dłuższy CZAS

Jeśli URZĄDZENIE Moze byc używane przez dłuższy Okres (ponad 1 miesiac), wyświetlone podłączyć przewody od akumulatora i postępuj zgodnie Z instrukcjami dowcipniś zarzą- silnik seksualnego. Nasmarować WSZYSTKIE Stawy,

Edytowane przez Amelia 2

• 4 weeks później...

niedaleko warzywniaka rośnie brzózka samosiejka

Obraz 2467.jpg

w czwartym roku wytworzyło się dookoła niej mchowate podłoże i wyrosły grzyby! moje własne:wiggle:

Obraz 2465.jpgObraz 2466.jpgObraz 2469.jpg

nigdy nie wierzyłam że zobaczony grzyb nie rośnie, bo niby czemu? oczu nie ma, nie dotykany, a jednak:jawdrop:

te 2 "duże" nic nie przyrosły wzwyż tylko trochę powiększyły się kapelusze, powywijały im się brzegi a potem wszystko klapnęło, ale nic to, niech się rozsiewają:)

małe nie urosły ani centymetra...... żaden :bash:

Obraz 2468.jpg

• 1 month później...

mam kota!:wiggle:

a może to kot ma mnie?

gdy rozpanoszyły mi się w ogrodzie nornice to zaczęłam na noc wystawiać jedzenie dla kotów pod wiatą przyczepkowo-śmietnikową. Kilka futrzaków dzikich, półdzikich i udomowionych krąży po okolicy ale u mnie rzadko bywały bo moja bojowa sunia wytrwale je przeganiała. Teraz jest już chłodno i psica prawie cały dzień siedzi w domu, a koty raz dziennie dostają dobre jedzonko - świeżą wątróbkę i resztki kurczaczka pozostawione przez sunię, gotowane na ekologicznych warzywach, bez soli, mniam:rolleyes: i zadomowiła się na dobre jedna kocica:yes: mieszka pod świerkiem przy wiacie i pilnuje żeby żaden inny zwierz nie wszedł na jej teren

Obraz 2588.jpg

dotknąć się nie da ale na pół metra mogę do niej podejść.

niedawno przyszła na podwórka domowa kotka sąsiadów, śliczna trikolorka, zakiciałam - podeszła, ledwie ją pogłaskałam gdy "moja" wystrzeliła spod wiaty i z dzikim miauczeniem pogoniła konkurentkę:o

a nornic już nie ma :no:

straszą już przymrozkami a ja mam jeszcze do przerobienia kilkadziesiąt metrów obrzeży rabatek :confused:

wcześniej, tak na tymczasowo wygrodziłam je kawałkami stempli budowlanych głównie żeby kora się nie wysypywała na trawę ale drewno już się rozpada, zielsko przez nie trochę przechodzi no i czas zrobić tak pięknie jak mają w ogrodach pokazywanych przez Maję Popielarską;)

wycinam darń, usuwam z niej trochę ziemi metalowymi pazurkami, niestety raz nie trafiłam w darń tylko w nasadę paznokcia na kciuku :o czego nie polecam......

usuwam baliki ku niepocieszeniu kretów i nornic które bezpiecznie i bezkarnie się pod nimi czuły

Obraz 2597.jpg Obraz 2595.jpg

piszą mi że już mam 5 zdjęć i więcej nie mogę dodać:bash: liczyć się nie naumieli?

Edytowane przez Amelia 2

na granicy trawy daję zwykłe plastikowe brązowe obrzeża szerokości 9cm bo takie są najtańsze

Obraz 2598.jpg widzę kwiatek pigwowca:o

w kilku miejscach pod liściastymi krzakami wkopałam doniczki po chryzantemach z cebulami krokusów i hiacyntów, pięknie będzie na wiosnę:rolleyes:

udeptuję ziemię przy obrzeżu, wysypuję grubą warstwę kory i gotowe!

Obraz 2604.jpg

z takiego kawałka mam całą taczkę darni, którą uzupełniam nierówności na drugiej bardziej naturalistycznej działce pełnej kretowisk, żabowisk i nornicowych korytarzy

Obraz 2600.jpg

Edytowane przez Amelia 2

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 5 months później...

Uwielbiam pęcherznice! moja przygoda z nimi zaczęła się w 2010r kiedy to kupiłam jedną Luteus i dwie Diabolo - krzaczastą i wyprowadzoną na pienną. Po kazdym przycięciu patyczki wsadzałam w ziemię i zawsze coś się przyjęło:yes: teraz mam kilkanaście dorodnych Luteusów i czerwonolistnych oraz zielonych wyhodowanych z jednej gałązki, która wyrosła na piennej

Obraz z płyty 1227.jpg 016.jpg pęcherznica Luteus.jpg pęcherznica Diabolo.jpg

najciekawsze są czerwonolistne, sadzonki pobierałam z jednej rośliny, nic nie dokupowałam a wyrosły jakby różne odmiany:o

jedne całe bardzo ciemne bordo, zarówno młode pędy i liście jak i starsze, inne z miedzianymi młodymi listkami stopniowo ciemniejącymi ale najciekawszy okaz przypomina odmianę Diable d'Or - młode gałązki są zielone, szybko przechodzące z żółtawo-rude, a 'dorosłe" mają odcień miedziany i wyrastają z ziemi bardzo gęsto, dokładnie jak d'Or, tylko skąd ona?

a może ta jakaś nowa jeszcze nie opatentowana odmiana?:D

015.jpg pęcherznica sadzonki z Diabolo.jpg 012.jpg pęcherznica.jpg pęcherznica rdzawa.jpg

Edytowane przez Amelia 2