Alkman 25.02.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Kiedy należy zgłosić zmiany dotyczące tego podatku? Budowałam się na działce rolnej i płaciłam podatek rolny. Geodeta własnie sporządził mapę powykonawczą, ale nie zgłosiliśmy jeszcze zakończenia budowy. Dostaliśmy też dokument - Wykaz zmian danych ewidencyjnych. I tam w rybryce stan nowy jest napisane - OFU - B, OZU - B (cokolwiek to znaczy ) Czy na podstawie tego dokumentu nalezy dokonać zgłoszenia, czy po zakończeniu budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.02.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 W moim przypadku było tak:Nie płaciłem podatku do czasu kiedy wezwałem nie całe 2 lata temu geodetę do sporządzenia pomiarów po wykonawczych. To nic, że przez ten czas cały czas jeszcze wykańczałem domek ale od tego momentu nagle zacząłem płacić podatek. U mnie to ktoś zrobił automatycznie co bardzo mi się nie podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.02.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dla budynkuPodatek płaci sie od dnia 1 stycznia roku następującego po roku w którym budowa została zakończona lub też rozpoczęto użytkowanie budynku przed jego całkowitym zakończeniem budowy Innymi słowy - zakończyłeś budowę 5 stycznia 2009 r. podatek płacisz od dnia 1 stycznia 2010 r. Dla innych nieruchomości (np. grunt) zobowiązanie podatkowe powstaje od pierwszego dnia miesiaca następującego po miesiącu w którym powstało zdarzenie uzasadniające konieczność powstania tego obowiązku. Inaczej. Kupiłeś działkę 16 marca. Podatek płacisz od 1 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts