Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Planety2 Amelii2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet mi nie mów o wywędrowaniu młodego, a gdy jeszcze mamy zabraknie :o Chociaż wybierając projekt szukałam czegoś niezbyt dużego i mój miał mieć 135m2, garaż podwójny wybrałam tak przyszłościowo, bo taniej i oszczędniej miejscowo na placu niż potem stawiać oddzielny i doszło ok.48 m2 nad garażem :wink:

O sprzedawaniu nie ma mowy! Choćbym miała szyszki zbierać do pieca :-?

Amelia, codziennie obserwuje te ścieżki rowerowe i nie wróże im dobrze, bo przewiduje, że po zimie ta piękna kosteczka znajdzie sie w tych przepastnych rowach. Obym się myliła.A z drugiej strony to ta kostka nie jest ukladana zbyt równo i raczej ciężko bedzie sie po tym jezdziło rowerem czy wózkiem dziecięcym. Robienie takich ścieżek ma taki sens jak posiadanie łazienki w filmie Kogel - Mogel - a co by nie było u nas ścieżek?

Z mapy wynika że te lasy łączą się z tymi z ok. Mieni, w których grzybów też był ogrom ale i kleszczy również :( moja piesica dożyca nie chciała tam wychodzić z samochodu, chociaż po innych lasach hasała niczym łania :o czy w tym zagłębiu nie atakują te potwory? W zagajniczkach koło mnie też ludziska zbierają grzyby ale ja pewnie dopiero w przyszłym roku się wybiorę bo szkoda mi każdej pogodnej chwili :roll: A gąski też tam rosną?

Co do chodników, obyś nie wypowiedziała w złą godzinę :o a już rowy to tragedia! Znajoma z Osin która jeździ rowerem mówi że ma zawroty głowy gdy patrzy na te czeluści :o Sama byłam świadkiem jak pijak wytoczył się z baru Osinka pod ciężarówkę, która omijajac go zjechała na pobocze na skraj dawnego, płytkiego rowu, teraz już by koziołkowała :x

• 2 weeks później...

Oj, współczuję tego ocieplania, przechodziłam przez to w ubiegłym roku, zabrałam rośliny na działkę, ziemię przez tydzień wyrzucaliśmy bo balkony mamy z olbrzymimi, głębokimi ,,donicami" - i do dej pory już nic tam nie rośnie :oops: ale na prawdę czasu już na balkon zupełnie nie mam :-?

Szkoda tej Kobei :cry:

• 2 weeks później...
Oj, chciałabym....okienka wredny złośliwiec mój współpracownik skrytykował, bo szprosów nie ma :o gonią mnie fachmani, dosłownie nie nadążam za nimi, już jutro chce wchodzić tynkarz, który był umówiony na połowę października :o więc dziś galopciem kończą elektronicy ale nie wiem kiedy wejdzie hydraulik robić piony do CO i jakieś tam jeszcze duperele :roll: Jedno jest pewne - kaska ubywa w przerażajacym tempie :cry:

• 2 weeks później...
Amelio, jak widzę Twoje schody wejściowe, tynki i dachówkę to zazdrość ściska w dołku! Juz też tak chcę! My tynki kładziemy gipsowe, maszynowo - mamy bardzo dobrą cenę, a z tego co się naczytałam gipsowe o wiele wiele zdrowsze. CIekawe co się nam uda zrobić do sylwestra ;) Niektórzy już się szykują na parapetówkę, a tutaj dopiero ścianki działowe wchodzą na górę;P

Cierpliwości :roll: schody i mnie się bardzo podobają, dachówka - to blachodachówka :wink: ale z ciut wyższej półki, tynki - to temat rzeka.... fachmani z mojej firmy są za cem-wapiennymi bo gipsowe chłoną wilgoć, na pewno są delikatniejsze, zwłaszcza przy dzieciach a co do zdrowotności :roll: ? Z tego co widzę to mieszają wapno, cement i piasek, więc same naturalne substancje :lol: A niestety, ręcznie nakładane nie są najtańsze i długaśno to trwa ale polecający twierdził że po zatarciu kwarcem będą gładkie :roll:

Przeraża mnie bliskosć zimy, bo po tynkach dopiero będą robić CO, potem wylewki, które o tej porze roku długo schną :( i kiedy tu wstawić piec? Tynki wewnętrzne nie mogą przemarznąć :o Sylwestra chcecie świętować w nowym domu?

Hihi, nie, nie damy rady w nowym domku ;) A co do gipsowych to podobno wlasnie chłoną wilgoć z pomieszczeń co jest niby dobre, są non stop ciepłe (moi rodzice mają). Co do tynków kładzionych ręcznie to mnie bardzo zastanowiłaś, bo u nas ręczne wychodzą o wiele taniej, a nie dają gwarancji super jakości, bo to trzeba póżniej szpachlować 2 razy itd, a te gipsowe, które mają moi rodzice wychodzą teraz po znajomościach (ta firma, która robiła nowy dom rodziców, będzie teraz robił kolejny ich dom, dwa z naszego polecenia oraz Planetkę) dostaliśmy cenę 25 zł za metr tynku maszynowego z materiałem. Dobra cena? Nam majster, który kładzie ręcznie powiedział, że będzie tanio - ale jaka cena to nie wiem. Jak to u Ciebie wygląda?

a co do blachodachówki to :o :o bardzo dobrze imituje dachowke i wyglada super!

Moi biorą 20zł/m2 bez materiałów, wiem że to drogawo bo ponoć w naszych stronach robią i po 17zł ale ich chwalą :roll: zapowiedziałam że za tę cenę kontrola będzie surowa :lol: Szczerze mówiąc nie wiem czy gipsowe są z czystego gipsu na całej grubości, bo gdy trzeba wyrównać ściany i nadłożyć ze 2-3cm to mogło by być kruche , chyba że ktoś buduje np. z Silki na klej :roll: Nie zależy mi na szklanej gładzi bo najchętniej rzuciłabym potem miejscami jakąś strukturę :p

No to na tle Twoich majstrów nasze maszynowe tynki wychodzą super okazyjnie. Tym bardziej, że będzie to pach pach i po sprawie. Co z nadłożeniem tynków to u nas nie będzie takich sytuacji by gdzieś musiało być grubiej. I dobra wiadomość - mamy już chudziaka, jutro mają ponoć wejść stawiać ścianki ;)