Amelia 2 13.05.2010 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 :)Witam, miło mi z wizyty kolejnego gościa, potwierdziłaś moje skojarzenie, ale wygląd tego grzybka nie zachęca do jedzenia... musze poszukać jakiegoś przepisu:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 13.05.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Może się przydać http://kucharz1935.republika.pl/jarzyny3.html#839 http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=smardze,+przepis&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8 . z tego co pamiętam, to smardze w Polsce są pod ochroną (choć może ostatnio się to zmieniło) ... gdybyście jednak smardze znaleźli na Słowacji, to proponował bym: - jajecznicę ze szczypiorem i smardzami (smardze, pokrajane w bardzo, bardzo cienkie plastry, należy wrzucic na rozgrzane na patelni masełko na minutę przed jajkami), - omlet ze smardzami, to również wspaniałości (w tym przypadku, smardze przed dodaniem do omletu, smażymy osobno i bardzo krótko), - wiosenny "bigosik" z młodej kapusty ze smardzami i świeżym (nie wędzonym) pieczonym boczkiem Smardze, to jedne z pierwszych wiosennych grzybów, ... mają wyborny grzybowo-korzenny łagodny smak. Jeżeli są "gąbczaste", tzn, że podłoże na którym wyrastały było bardzo podmokłe, ... choć być może to tylko takie wrażenie, gdyż dorosłe osobniki są "puste" w środku. Smardze duszone. Są to grzyby najwcześniejsze wiosenne, rosną w lasach i na łąkach, są wcale smaczne. Ponieważ mają dużo zagłębień, trzeba je wypłukać starannie w kilku wodach, sparzyć ukropem, a potem uszatkować lub pokrajać w kawałki, dusić z cebulką na samem maśle lub ze śmietaną, jak borowiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 14.05.2010 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Dzięki, zachowam na rok przyszły bo moje już się skurczyły i wyschły chyba że wyrosną następne to je szybciutko na patelnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 21.05.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Amelio, zdecydowanie marnujesz się za biurkiem Tak energiczna kobitka, z takim trzeźwym spojrzeniem na tematy budowlane ... powinna bardziej w praktyce wykorzystywać swoje zdolności. Pełna jestem uznania dla Twojej zaradności i ogromu pracy, który nieustannie wkładasz w budowę domu I nie mogę wyjść z podziwu jak bardzo zaawansowana jesteś w wykończeniówce. Zdradź proszę, kiedy zamierzasz się wprowadzić już na stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 25.05.2010 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 zgadzam się z Tobą całkowicie, lepiej się czuję i fizycznie i psychicznie ganiając cały dzień z taczką lub pędzlem niż siedząc 8 godzin na jednym krzesełku! Bardzo chcę się wprowadzić w wakacje i nawet jest na to szansa bo w najbliższy weekend sprzedaję swoją działkę w RODzie:lol: nawet za niezgorszą cenę i zaraz z poniedziałku pędzę zamawiać kominek, a za nim pojawią się podłogi, oczywiście gdy skończę malowanie:cool: za dużo czasu zajmuje mi ta działeczka, bo pogoda sprzyja szalonemu rosnięciu trawy, którą kosić trzeba; kiedy mogę to wpadam zabrać roslinki i rzeczy z domku ale przez podmokłe alejki wjechać się nie da i muszę to daleko przewozić taczką zostały jeszcze największe=najładniejsze okazy, których nie mogę zostawić, nigdy w życiu! To co przywiozę rzecz jasna muszę wsadzać i to zajmuje mi mnóstwo czasu, bo pobudowlany teren niezbyt na to przygotowany i malowanie domku niestety się przedłuża. Jedna para rąk to zdecydowanie za mało, ale dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.05.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Amelio ! nie nadążam za Tobą tyle do przodu popchnęłaś budowy - w szoku jestem gratulacje a na marginesie taki chłopak i u nas by się przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 26.05.2010 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Budowa to w zasadzie prawie się nie posuwa do przodu w lutym-marcu pomalowałam i obcokołowałam wiatrołap i roboczą kuchnię i przerwa na roboty zewnętrzne; potem w międzyczasie pomalowalam spiżarkę, teraz czeka na listwy i regały, ostatnie moje dzieło to warsztacik za garażem, też czeka na regał bo garaż zawalony gratami z garażu osiedlowego i z domku działkowego, na samochód nie ma miejsca:cool: Gdy już uporam się z przewożonymi roślinkami to biorę się za kuchnię i mały pokój -salonohol mnie przeraża ogromem i będzie na deser;) a po przeprowadzce ruszę ku górze:D Gdybym spotkała takiego faceta jak ten chłopak od bramy, tylko w wieku odpowiedniejszym i ciut ładniejszego od diabła to może jeszcze bym się wydała;) ale takich z odzysku to nie ma a tych zradnych i wychowanych żony pilnują ..... a ty Gosiu masz porządeczek na działce i śliczną trawkę za domkiem, też taką bym chciała tylko ziemi jeszcze muszę nawieźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.06.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Witaj Amelio, zwierzyniec u Ciebie na całego - wczoraj wypatrzyłam na sośnie w moim płocie gniazdo wewóry siej trawę zaraz zielono będziesz mieć dopóki mokro i gorąco na dworze - już tak wykończony masz dom i jego otoczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.06.2010 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Nie wiem co znowy wydziwiają administratorzy ale nie mogę wejść do swojego dziennika! Gdy kliknę "Mój dziennik budowy" wyskakuje bloglist według najnowszych wpisów i gdzie mam siebie w tym tłumie znaleźć? pojedyncze "moje posty" otwierają się bardzo powoli a zamiast zdjęć są tylko odnośniki na razie komenty są bez zmian:cool: Wiewióry budują gniazda?? myślałam że dekują się w dziuplach. Chciałabym już siać trawkę ale: - moja pomoc do wożenia ziemi rozchorowała się na długi weekend - boję się że zlewy jakie ostatnio nas nawiedzają wszystko wymyją -gdy zajeżdżam po pracy jest już tak późno, że nie wiem w co ręce włożyć -komary żrą niemiłosiernie i nie da się długo wytrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.06.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Amelio poprzekładali dzienniki budowy te stare do nowego, ale chyba coś nie ten teges i ja i mnie podobni co sobie sami do nowego przewalali maja teraz po dwa wpisy - masakra Z tą wiewiórą to też się zdziwiłam, ale najpierw niosła w paszczy orzeszka czy też szyszkę - a następnego dnia gdy już zaczęłam to miejsce obserwować zobaczyłam jak synogarlicę co jej gniazdo chciała podebrać - przepędza na komary pomaga nieco łykanie witaminy B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.06.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 w nowych dziennikach nie działają załączniki - trzeba najpierw każdy kliknąć by coś zobaczyć, to kisiło sie już od jakiegoś czasu i olewam forum wklejając zdjęcia przez imageShacka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.07.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Przepraszam za dziennik Amelio czy wybrnęłaś już z papierami? Regał fajnie wygląda, możesz jakieś namiary i cenę podrzucić. I jeszcze podbitka - masz takie rozsądne rozwiązania zdradź jaką masz położoną i ile z metra wyszło - na priva pewnie i jeszcze parapety - widzę, że blaszane sobie zainstalowałaś - powiedz jak się sprawują? Czy głośne są w czasie deszczu. A jak się w tę zimę stulecia spisały? Uff, ale pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 12.07.2010 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 (edytowane) Papiery, jesli pytasz o zwrot VAT leżą w wysokim urzędzie od marca, i pewnie jeszcze trochę poleżą bo miała właśnie od marca wejść ustawa o 4-miesięcznym okresie rozliczania ale po licznych odwołaniach, poprawkach /urzędnicy nieprzygotowani, zalani PITami;)/ obowiazuje od 23 kwietnia a na wcześniejsze mają 6 miesięcy. Podbitkę mam plastikową świetnie udającą drewno, 32zł/m kupowana w Warszawie, a gdzie -jeśli chcesz to znajdę fakturę. Parapety są ok, przy szczelnych oknach to słychać tylko bębnienie deszczu w okna połaciowe. Dach też mam blaszany ale dobrze wyciszony ociepleniem wełnianym i też nic nie słychać. Regały znalazłam na allegro, sprzedaje firma z Siedlec - od Ciebie trochę daleko:cool:, do spiżarki dałam całe metalowe, do warsztatu z półkami z płyty, 6 szt kosztowało 604zł. Może w marketach jest taniej ale w tych co byłam to ekspozycja jest wysoko na regałach, nie można pomacać, a co najgorsze- trzeba samemu wywieźć ze sklepu i sobie załadować, tu zrobił to miły pan... Edytowane 12 Lipca 2010 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.07.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 dzięki Amelio, a jeszcze zdradź ile robocizna kładzenia tej podbitki kosztowała z metra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 13.07.2010 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Dokładnie nie pamiętam, tak dawno to było;) ale chyba ok.30zł. Podbitka jest z PUH LARES W-wa ul.Jugosłowiańska 10/83 ale nie wiem czy to nie adres siedziby bo majstry kupowali w sklepie w Sulejówku. Tel. 22 357 84 78 Gosiek, pytałaś czy załatwiłam papiery, olśniło mnie że może chodzi Ci o papiery do odbioru? To też kosztowne przedsięwzięcie zwłaszcza na etapie wykończeniówki, więc tak pomalutku zbieram, jeszcze potrzebuję certyfikata energ. - ok. 500zł i geodetę - nie wiem ile biorą za "inwentaryzację". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.07.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 O dzięki. Mnie mówią za drewnianą 60 zl/mb + cena samego drewna - zupełnie nie jestem gotowa na takie koszty ale u Ciebie to z materiałem tyle mniej więcej wychodzi O papiery właśnie te do odbioru pytałam. Ech to też zupełnie nie chciany wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 14.07.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Toż to cały dom wykończony I faktycznie jak zamieszkacie w sierpniu, to tak całą gębą wielki gratulacje ale fajne ptaszki miałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 14.07.2010 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 No nie, tylko półgębkiem, no może 3/4 gębkiem bo na razie zajmiemy tylko dół synek będzie mieszkał w babciowym pokoju ale mam nadzieję że do przyszłych wakacji uda się zrobić część góry, bo synuś chce huczną 18-tkę i trzeba się pokazać kosztowna będzie górna łazienka powiększona o część holu więc chociaż nasze dwa pokoje, zobaczymy. Chcę wykańczać pomieszczenia od razu na gotowo żeby mieć spokój na lata i nie malować w trakcie mieszkania ale te farby są okrutnie drogie:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 19.07.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witaj Amelia:). Cały czas kibicuję Twoim wielkim poczynaniom. Podziwiam piękny dom i ogródek Mam natomiast pytanie w sprawie tych baniaków do zbierania wody deszczowej. Czy one będą zakopane:rolleyes:?. Bo my mamy zamiar zakopać i zbierać również wodę do podlewania. Poproszę jeśli można o więcej szczegółów z planów podłączenia rynien z tymi baniakami za pomocą tych magicznych "rurek".Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalniaczek 20.07.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 (edytowane) Witam! Podoba mi się Wasz domek . My mamy podobną elewację (po zmianie). Bardzo mi się podoba kolor Twojej kostki. Możesz podać nazwę, bo jeśli była w tekście to mi umknęła. Dziękuję i pozdrawiam, Aga. Edytowane 20 Lipca 2010 przez skalniaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts