Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Planety2 Amelii2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba to drugie;) patrzę z góry na tę budowlę i się dziwuję:

- dom od strony pokoi przysunięty max do granicy

- potężne przeszklenia od góry do dołu na całych ścianach salonu od południa i zachodu

- taras usytuowany też na południe i zachód za to z widokiem na szosę :D

- sypialnia rodziców ogromna z oknami na 2 strony świata i przeszkleniem na całą ścianę od zachodu z widokiem na szosę

- pokoje synów malutkie, z widokiem na mnie:bash: do tego przez nie przechodzi się do sypialni rodziców, być może stanie tu ścianka działowa wydzielająca dodatkowy korytarz ale wtedy pokoiki będą mikroskopijne:eek:

o licznych błędach budowlanych nie wspomnę bo budują -już drugi rok- dwaj teściowie, którzy chyba uczą się murarki:D

Też bardzo je lubię, mam żółte i czerwone a w dwóch czerwonych trafiły się pojedyncze gałązki zielone, które muszę rozmnożyć bo u nas nie ma w sprzedaży zielonych:eek: szkoda mi wyrzucać gałązek po cięciu więc wtykam w ziemię i bardzo dużo się przyjmuje, część już porozdawałam, jeszcze mam kilka a tu natępne cięcie się szykuje:) z jednej strony mam super sąsiadkę z przekupionymi 2 dużymi wilkowatymi sukami które świetnie pilnują mi obejścia i od jej strony po uprzątnięciu desek zrobię niskie nasadzenia.

Sama nie wiem... mam jednego Diabolo wyprowadzonego na nóżce, często go tnę i za każdym razem wtykam patyki - coś zawsze się przyjmie;) wybija niezmordowanie od korzenia i to też wycinam i wsadzam. Dopiero raz mi zakwitł w ub. roku gdy nie powtórzyłam cięcia latem. Jedną żółtą ciacham na kulkę 3-4 razy w roku bo za bardzo się rozrosła i też za każdym razem wtykam. Chyba te na pół zdrewniałe lepiej się przyjmują. Derenia przycinam jak mi coś przeszkadza, bez planu i sensu;)

• 2 weeks później...

Ziemia z trawy, no jasne :)

U nas też dopiero co skoszona trawa, nadaje się tylko do ponownego koszenia. Czasem myślę o takiej samobieżnej kosiarce :lol2: Pocieszam się, że w lipcu przestaje tak szaleńczo rosnąć i da się kosić co dwa tygodnie. U Ciebie może kozę wypożycz ze dwa razy do roku ;), ale włości masz nie rozgrodzone, to wlazłaby i kwiaty by wyżarła :(

Suczyca by kozę przegoniła:D ale ja lubię kosić, a najbardziej lubię efekt świeżego wykoszenia :yes: robię to też w celach leczniczych bo po 8 godzinach ślęczenia przy komputerze patrzę przez 4 godziny na zielone a i gnaty ruszam gdy drepczę przez te 4 godziny, samo zdrowie! Tylko czasu nie starcza na inne prace, ale tak jak mówisz - za 2-3 tygodnie trawa powinna zwolnić tempo wzrostu. Mam jeszcze jeden kawałek z włókniną, którą definitywnie wywalam, muszę zrobić drewutnię a potem pociąć deski i stemple pozostałe po budowie, muszę rozplantować grudy ziemi z wykopów ogrodzeniowych, muszę wyrównać doły na drugiej działce, muszę obsadzić tę działkę, muszę zrobić oczko wodne, w międzyczasie trochę popielić, pozmieniać nasadzenia itp.itd.......lata za mało:D

Z tymi osami to nie przelewki :sick:

Za to róże przepiękne, zresztą wszystko u Ciebie pięknie rośnie. Widzę chyba, że masz wiesiołki, chętnie uśmiechnę się o jakiś kawałek jeśli da się teraz ukopać :) Mam nadzieję, że różowa porzeczka na słoneczku u Ciebie rozrośnie się i w przyszłym roku będziesz mieć już moc owoców :lol2:

Amelio fajne zdobycze zwlaszcza ta tojesc kropkowana:) ja niwe wiem jak wy to robicie ze pamietacie nazwy kazdej roslinki w ogropdku:) ja skonczylam jak narazie edukacje na bratkach, tulipanach i krokusACH;);););)

I to jest kolejny fajny aspekt tego forum ze mozna spotkac naprawde fajne osoby a nawert nowe przyjaznie:) pozdr