Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Planety2 Amelii2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gosiu,

takiego liścia w życiu nie widziałam - a trochę już żyję :cool:

Ale prawda jest taka, że się zbytnio nie interesowałam...

może to przychodzi z czasem:D też wcześniej nie miałam do czynienia z pęcherznicami a teraz mam ich od metra:yes: i w gruncie i w doniczkach... uwielbiam je za to że szybko rosną, że nic ich się nie ima, że pięknie kwitną i że zimą mogę obserwować chmary gili wyjadających nasionka:rolleyes:

Amelio,

ale Ci wszystko wyrosło...Patrzę tak na te mojr cherlawe roślinki i też chciałabym już i teraz :sick:

Amtla jaką masz u siebie ziemię? u mnie jest żyzna gliniasta ale pulchna:yes: tylko przy domu i ogrodzeniu gdzie było głęboko kopane wywleczono na wierzch gliniaste nieprzepuszczalne lepiszcze:mad: ale i na to znalazłam sposób:D w czasie 2-letniej budowy codziennie byłam na placu boju i pomału wydobywałam bryły gliniska, suszyłam w słońcu, potem rozkruszałam i mieszałam z przywiezioną lżejszą ziemią. Teraz na tej mieszance wzbogaconej kompostem wszystko rośnie jak szalone, aż sama się nadziwić nie mogę:cool: w tym buszu już prawie mnie nie widać z drogi i od sąsiadów:D

najbardziej mnie zaskakuje tempo wzrostu roślin w "łezkach" przy domu, ziemi tam mało i raczej kiepskiej jakości, sucho i ciasno a jaki efekt:rolleyes:

Obraz z płyty 1199.jpg DSC05228.jpg

6 lat temu ( jak ten czas leci:eek:) zła kobieta okaleczyła mi klona palmowego wycinając mu główny pęd:mad: odkupiła klonika innej odmiany ale nie przeżył już pierwszej zimy:( za to ten inwalida powoli ale wytrwale się rozrasta:yes:

klon palmowy 2009.jpg klon palmowy.jpg

Edytowane przez Amelia 2

chcesz rozśmieszć Pana Boga? to powiedz mu o swoich planach...... okrutna prawda...... pochwaliłam się że latem zrobię łazienkę? pochwaliłam.... postanowiłam oszczędzać, głupot nie kupować (róża to nie głupota;)) a tu zmywarka numer mi wycięła :bash: cosik w kabelkach jej się porobiło i wywala główny korek:eek: raptem po 19 latach pracy emerytury jej się zachciało ! a gdy ją kupowałam to w reklamie mówili że Bosch na całe życie....

przez 3 dni trenowałam mycie ręczne ale łatwe to nie jest, zwłaszcza gdy kuchnia niezbyt do tego przystosowana.....

dziś ma przyjechać nowa:wiggle:

Zdradź za to jakiego Boscha miałaś a jaką zmywarkę teraz kupiłaś? Co to za cudo warte tyle co wykończenie łazienki :eek:

Jestem na etapie wyboru pierwszej w życiu zmywarki 45

tyle tylko wiem że miałam Boscha bardzo dobrego! 19 lat pracy, 4 przeprowadzki i ani jednej awarii:rolleyes: teraz kupiłam model SMS50E82, biała 60-tka wolnostojąca ze zdejmowanym blatem. Pozostałe sprzety mam białe, w tym 22-letnia kuchnię , też Bosch oczywiście:cool: wiec nie brałam "do zabudowy". Sugerowałam się opiniami z neta, podobno wiele zmywarek ma plastikowe środki, a ten plastik niekoniecznie wytrzymuje wysokie temperatury:confused:

aż tyle co cała łazienka to ona nie kosztuje:D ale np. gres drewnopodobny na podłogę pooooszedł:mad:

najtaniej mi wyszło na oleole, wzięłam wersję z montażem, zabraniem starej i przedłużoną gwarancją na 5 lat (dopłata 198zł). Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce ale lodówka Gorenje wysiadła mi po 3 latach wiec ryzyk-fizyk, zobaczymy.

Pytałam montera ile lat żywatności przewiduje temu sprzętowi?odpowiedział - "szczerze? za 5 lat się spotkamy....."

Gosiu a nie masz miejsca na 60-tkę? w niej mieszczą się 3 gary + talerze a w 45 jeden garnek + drobiazgi.

Ta nowa ma opcję 1/2 wsadu ale jeśli czeka się na zapełnienie to można włączyć samo przepłukanie i niech sobie stoi nawet 3 dni:yes:

a kupić warto, oszczędzasz na czasie, wodzie i kanalizie, a o wygodzie to już wogóle się nie mówi:rolleyes:

Czyli jednak przy Boschu zostajesz, choć tylko na 5 lat :lol2:

Wiem, że 60 niby lepsza, ale jak dyskutowaliśmy o zmywarce wyszło, że 45 w zupełności wystarczy

O co chodzi z tym zdejmowanym blatem? Koleżanka ma szufladę na sztućce na górze i wydaje się to wygodne, w tym modelu, który wybrałam i jemu podobnym sztućce są w dolnej szufladzie. A jak dla Ciebie jest wygodnie?

A jak ma się zmywarka do talerzy ze złoceniami? Wszystko oblezie?

Gosiu przemyśl tę 45-tkę, cena jesli się różni to nieznacznie a wygoda nieporównywalna! po obiedzie masz 2-3 garnki a zmieści się jeden i co? myjesz ręcznie czy włączasz drugi raz? przy dużej zbierasz 2-3 dni albo puszczasz na 1/2 wsadu. Kiedyś gdy miałam swoją firmę w której spędzałam prawie cały dzień to kupiłam tam 45-tkę i bardzo żałowałam....

W zmywarce wolnostojącej blat się zdejmuje żeby zmywarkę wsunąc pod blat kuchenny, podobno nie wszystkie mają tę opcję, oczywiście oprócz tych do zabudowy.

oglądałam zmywarkę z dodatkową szufladą na sztućce i wg mnie za dużo miejsca to zajmuje, wolę koszyczek:yes: w mojej jest z lewej strony wąska półeczka np. na długie noże a pod nią spokojnie mieszczą się standardowe kubki.

złocenia mogą z czasem schodzić bo chemia do zmywarki jest bardzo agresywna:o stara zmywarka stanęła w trakcie mycia i całą wodę musiałam z niej wybrać ręcznie a potem strasznie piekły mnie wierzchy dłoni, a użyłam kostki Fairy. Może ekologiczne enzymatyczne środki są łagodniejsze (czasem używam z firmy BIOZYM) ale na wszelki wypadek porcelanowe filiżanki myję recznie... w nowej jest program "delikatne" na 45 stopni cokolwiek to znaczy;)

garnków nie używasz:o? szczęśliwa kobieta! ja po każdym obiedzie mam 2-3, a często i po innych posiłkach i te 3 dni bez zmywarki to był koszmar.... mimo że jest nas tylko dwoje...

talerzy nie używam złoconych bo na komunię starszego syna kupiłam ówczesny hit - duralex:D i to 3 duże komplety! do końca życia będę na nie patrzeć bo nijak nie chcą się wytłuc:D

Gosiek,

ja też szczerze odradzam 45-tkę. Mam i prawie użytkuję...Wody pobiera tyle samo niemal co 60tka a zmieścisz w niej naprawdę niewiele. U mnie na co dzień nie korzystam, bo szybciej mi idzie ręczna robota. Ale gdy przychodzą większe obiady ( niedzielne, święta i uroczystości) to koszmar - prawie nic się z tego co trzeba umyć nie mieści, dlatego zmywarka chodzi wtedy "na okrągło"