Gosiek33 17.06.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Cholibka, muszę chyba przestać zmywać i odkładać brudne naczynia by policzyć ile tego używam. A łatwe to nie będzie, bo chora jestem gdy brudne naczynia stoją nie pozmywane.O ile przywiozę z mieszkania wszystkie skorupy to raczej dużo się tego nazbiera (choć część ze szlaczkami, które pewno szlak trafi). To garnków nie będę dokupywać więc i tam zmywać muszę - zmywać mogę, nie znoszę wycierać A jak domywa się sitko po przecedzeniu makaronu? Nawet gdy myję od razu miewam kłopoty.z domyciem Amelio piękne Twoje pęcherznice, i zapraszam po patyczki pęcherznic do mnie - mam dart gold, a z czerwonych ze 4 nowe odmiany. Kolor zależy też chyba od podłoża - niechcący wyłamałam żurawki - ciemno brązowe, mieniące się na zielonkawo i kolorem starego złota czasem świecą. Posadziłam je pod dereniem a tam zrobiły się czerwone - okresowo są krwistoczerwone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.06.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 jesienią planuję założyć zmięczacz wody na wejściu do domu więc może ta zmywarka troche dłużej pożyje;) Jaki to wydatek? Też myślę, ze oszczędziłoby to krany, pralkę i zmywarkę. W kibelku też chyba nie byłoby tyle osadu z kamienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.06.2015 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) http://olx.pl/oferta/filtr-do-wody-odzelaziacz-zmiekczacz-uzdatnianie-wody-ecomix-CID628-ID7Sn6r.html#3d2098faea;promoted taki przyzwoity kosztuje ok. 2,5tys.zł dlatego noszę się z tym zamiarem już cztery lata:( w ub.roku moja szefowa założyła i nie może się nachwalić, nie ma osadu pod prysznicem, w wcetku, włosy po myciu są miękkie a do pralki trzeba dawać połowę zalecanej dawki proszku bo pieni się aż szufladką wyłazi:D zmywarka bardzo dobrze domywa, sitka też i po makaronie i po przecieraniu owoców:yes: moja stara nie domywała garnków ze stali nierdzewnej po rosole - zostawała zapieczona obwódka ale inni mówią że nowe domywają, zobaczę, jeszcze gara po zupie nie wkładałam:no: tylko muszę zwalczyć nawyk przeciągnięcia wnętrza garnka gąbką z płynem przed włożeniem do zmywarki:D Gosiu jak tylko będę w Twoich stronach albo jak będę cierpieć na nadmiar wolnego czasu:D to chętnie wpadnę chociaż niekoniecznie po patyczki bo jeszcze swoich pęcherznic mam kilkanaście w doniczkach, no chyba że masz Red Baron i Lady in Red...... moje Diabola i Luteusy rozdaję znajomym, terza będę rozmnażać tę jedną pięknotę A jakie Ty masz odmiany? Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.06.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Mam mam i red barona i lady in red i nową odmianę andre, którą posadziłam na całej długości płotu \ A dlaczego nie powinno się garnka myć płynem przed włożenie do zmywarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.06.2015 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) A dlaczego nie powinno się garnka myć płynem przed włożenie do zmywarki? to nie tak że nie powinno się myć dobra zmywarka powinna sama umyć bez ręcznego wstępnego i mam nadzieję że nowa da radę Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.06.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Zbieram infrormacje... zmywarka nie domywa garnków, ale okaże się co potrafi Twoja nowa Za to wzięłam się na sposób i odkładam talerze, miseczki, kubki - liczę ile sztuk używam. Na razie niewiele tego, do 9 kompletów jeszcze daleko a już drugi dzień mija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 19.06.2015 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Zbieram infrormacje... zmywarka nie domywa garnków, no nie uogólniaj;)stara zmywarka + stare garnki Zepter z zapieczoną obwódką tłuszczu, tylko w tym miejscu odrobinę zostawało:yes: inne garnki też ze stali tylko marketowe albo emaliowane domywały się ładnie:yes: w tygodniu, jeśli się pracuje poza domem to może tych naczyń wiele się nie używa ale w weekend to czasem i 2 razy dziennie włączam:D jeden większy gar zajmuje 1/4 kosza,a do tego miseczki, sitka, słoiczki, salaterki itp. nazbiera się szybko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 19.06.2015 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 jestem na etapie wstępnych rozmów „Mercedes york do adopcji” z dogiem nie wyszło to może temu psiemu nieszczęściu uda się zapewnić szczęśliwą starość... oby tylko moja sunia ją zaakceptowała.... córcię toleruje mimo że przez wiele lat się nie widziały 22 lipca Tosia znów przyjeżdża na 2 tygodnie czyli jak dobrze pódzie to będą w domu czi-psy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.06.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 8-letnia suczka to jeszcze nie taka znowu stara mam nadzieję, że się wam uda moje starsze są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 19.06.2015 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 to tak jak i z nami, gdy się miało lat naście to 30-stka wydawała się stara, a w miarę uplywu lat ta granica młodości się przesuwa:Dmasz rację, 8-letni york to jeszcze młodzieniaszek, ale 8-letni dog to już stary pies, nawet rzadko który dożywa tego wieku:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.06.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Bardzo cieszę się żeście wszystkie się polubiły I super, że tak szybko nabiera zaufania Moja młodsza sunia do dziś potrafi nasikać, na szczęście na parterze gdzie gresy są. Ale powiem, że leczenie hormonalne i sterylka jakoś uspokoiły tę przypadłość\. Ze zdjęcia absolutnie nie wygląda na 8 letniego psiaka, najwyżej 4 bym jej dała. Ale żeby aż tak zaniedbać psa A Twoja osobista niunia ma wszystkie zęby? Teraz trzymam kciuki by sensacje jak najszybciej minęły i byście wszystkie cieszyły się swoim towarzystwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 25.06.2015 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 A Twoja osobista niunia ma wszystkie zęby? brakuje jej tylko 2 przedtrzonowych ale regularnie ma czyszczony kamień i często myję jej ząbki malutką szczoteczką dla dzieci:yes: Gina znalazła u Amelki zakopany w posłaniu smakołyk do czyszczenia zębów:D moja jako jedyny znany mi pies tego nie lubi a Gina walczyła z nim zaciekle przez kilka godzin jakoś "gryząc" jednym zębem i dziąsłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.06.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 to dobre dziąsła też muszą pracować z moimi też na zdjęcie kamienia muszę jeździć, ale dzięki temu mają wszystkie zęby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 26.06.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Dobrze się zatem czuje jak już zachowuje się jak ciekawe dziecko - pokaż co masz, twoje na pewno lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.06.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Amelio - zaczynam być na etapie wyboru - stacja uzdatniania wody - jaki model wybierasz i dlaczego ten? Weszłam na Bartyckiej do pawilonu z filtrami by dowiedzieć się czegoś z pierwszej ręki. Dowiedziałam się, że zacząć trzeba od badania wody by wiedzieć jakie urządzenie dobrać. Badanie za 140 PLN Za to urządzenie poniżej 300 zł i co roku niecałe 200 za wymienny środek (opcja bez soli) Przy cenie o której piszesz - 2500 to duża różnica. A ja zielona jak szczypiorek na wiosnę. Zero wiedzy w temacie. Wiem tylko o osadzającym się kamieniu na kranach i w sedesach, garnki po gotowaniu wody mają białą obwódkę i bez ostrej ściereczki ani rusz nie daje się doczyścić. Woda z wodociągu, badana, ,trzymająca normy wszelakie' czy możesz mi wytłumaczyć jak krowie na rowie co powinnam wybrać? ps przeleciiałam wątki na FM ale i tak nie potrafię odnieść tego do swojej sytuacji Edytowane 30 Czerwca 2015 przez Gosiek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 01.07.2015 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Gosiu specem od filtracji nie jestem:no: ale nie wiem co to za filtr za 300zł chyba że taki "dzbanek" britta czy coś w tym stylu ja mam od wielu lat, a nawet 4 razy się ze mną przeprowadzał w kuchni taki filtr do wody pitnej, kosztował ok. 1500zł, wymiana filtrów i mineralizatora razem z przeglądem co pół roku 150zł faktycznie woda jest bardzo smaczna, brak jakichkolwiek osadów np. w herbacie a czajnik elektryczny ponad 20-letni w środku wygląda jak nowy:yes: [TABLE=class: Venti2] [TR] [TD=align: center]ODWRÓCONA OSMOZA [/TD] [/TR] [TR] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD]System Odwróconej Osmozy RO-6 [/TD] [/TR] [TR] [TD]RO-6 jest systemem 6-cio stopniowego oczyszczania wody pilnej. Usuwa on 99,9% zanieczyszczeń dając krystalicznie czystą wodę: Stopień 1 - Pięciomikronowy filtr osadowy usuwa zanieczyszczenia mechaniczne o wielkości 5 mikronów i większe. Stopień 2 - Jednomikronowy filtr osadowy usuwa zanieczyszczenia mechaniczne o wielkości 1 mikrona i większe. Stopień 3 - (GAC) Granulowany węgiel aktywny eliminuje chlor. chlorolenole i inne zanieczyszczenia organiczne Stopień 4 - Hiperfiltracja - proces podczas którego zostają usunięte zanieczyszczenia 1000 razy mniejsze od najmniejszej bakterii (0,0001 mikrona) Stopień 5 - Mechanizm Odwróconej Osmozy proces, podczas którego zostają usunięte zanieczyszczenia rozpuszczone w wodzie, niemożliwe do usunięcia za pomocą filtracji. Czysta woda gromadzona jest w zbiorniku, natomiast zagęszczona woda brudna odprowadzana jest do kanalizacji. Stopień 6 - Oczyszczona woda tuż przed użyciem przechodzi raz jeszcze przez filtr węglowy. Schemat ideowy RO-6 na cały dom stacja uzdatniania wody to koszt 2-3tys zł, to taka nie Mercedes ale wystarczająca:yes: rozmawiałam z instalatorem i polecał mi ten model o którym wcześniej pisałam. Czytałam na różnych forumach i tak mniej-więcej kosztują, chyba że ktoś sam taniej sobie złoży i zainstaluje. Co to za filtr Ci pokazywali?[/TD] [/TR] [/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.07.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 niestety nie zapisałam sobie modelu, który pani prezentowała - jest to być może Big-Blue - w każdym razie niebieski był na oko to taki albo podobny http://hydrolife.pl/pl/p/FH10B1-B-WB-10-narurowy-zestaw-filtrujacy-typu-Big-Blue-z-mosieznym-przylaczem-1%2C-komplet-zawiera-10-korpus-BB%2C-plyke-wraz-z-wkretami%2C-klucz%2C-cisnieniomierz-oraz-akcesora-PROMOCJA-BAKTERIOSTATYCZNY-DYSK-CENTRUJACY-GRATIS/339 Pani z oczyszczalni ścieków w Konstancinie instruowała mnie, że całkowite oczyszczanie wody wyjaławia wodę i nie jest on najzdrowsza do picia Warszawska woda ma dość paskudny smak, natomiast u mnie głębinowy odwiert, woda monitorowana, smaczna... gdyby nie ten osad na bateriach i w sedesach.... o pralce nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.07.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 O czytajcie a znajdziecie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228110-Filtry-%28korpusy%29-Big-Blue-problematyczny-dobor-prosze-o-pomoc z tej dyskusji teoretycznie wyszło mi, że wystarczy taki korpus#14 tyle, że przydało by się faktycznie badanie wody by mieć pewność co powoduje osady na kranach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 01.07.2015 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Doczytałaś że chodzi o zamontowanie niebieskiego filtra przed zmiękczaczem żeby mechaniczne cząsteczki nie uszkodziły głowicy? właśnie ta głowica wpływa na cenę zmiękczacza. Ktoś u nas sprzedaje używane urządzenie za 600zł, zadzwoniłam do fachmana i powiedział że w nim głowica jest chińska podlejszego gatunku i stąd ta cena. Nie wiem na ile taki wkład jak Ci polecili na Bartyckiej sprawdzi się w całym domu, chcesz to spróbuj i nam powiesz:D ale jedno jest pewne - z ceną to mocno przesadzili! wkład kupisz sobie sama za mniej niż połowę ceny, wymienia się specjalnym plastikowym kluczem w 5 minut, wiem bo mam taki na wejściu tylko z wkładem sznurkowym jak Ci się nie sprawdzi ten wkład odkamieniajacy to włożysz sobie sznurkowy wstępnego oczyszczania za 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.07.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 na razie dumam nad badaniem wody.... tyle, że to raczej nic nie da a kasę wywalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts