Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Planety2 Amelii2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Praktyczniej gdy moskitiera ma poprzeczkę, wtedy w razie problemu wymieniasz tylko siatkę pod poprzeczką, a nie na całej ramie.

Byłam u fachmanów od moskitier, wycenili samą ramę z poprzeczką na ok. 500 zł:o siatka plastikowa, stalowej nie mają. Twoja też tyle kosztowała?

Jeśli chciałabym z klapką to mają tylko jeden model montowany w poliwęglan niestety nie przezroczysty a to już koszt ok. tysiaca zł.......

• 1 month później...
qrna ale juz ci wszystko kwitnie i jakie narcyze wielkie, a ja swoich nawet jeszcze nie wsadzilam, nie zdazylam przed zima. no nic posadze teraz i tez bedzie dobrze. u mnie krokusy wylazlu\y na centymetr i sie zatrzymaly ale tez i zimno mamy

Dobrze, że mi działa info, jak ktoś pisze w obserwowanym wątku :)

U mnie też krucho ze wschodami. Są 5-centymetrowe żonkile, wczoraj pogrzebałam palcem w rabatach, więc będą tulipany i irysy botaniczne, ale retikulaty jakoś cienko. odnawia się chaber gorski, którego nie wiem skąd mam. Róże w kopcach mają niezłe pączki, a ja boję się je odkryć. Słabo jakoś moje rozsadzone zeszłej wiosny irysy pumila. Dużo ich, ale wyglądają jakby im liście przymroziło. Podejrzałam też malutkie listeczki u żurawek i pączusie rozchodników. Wszystko to jeszcze mikre i pochowane :( Zimno i leje ot co :(

Amelia pokaż zdjęcia oczka z różnych stron. Przydałoby mi się zobaczyć jak mogę moją wannę wykorzystać.

Pasqal kiedyś zimą usiłował podejść do kuropatew. 7 paradowalo w śniegu. Brnął za nimi pracowicie i zapadał się po pyszczek. Wyraźnie był zaciekawiony, a one nie wyglądały na przestraszone. Czekały aż podejdzie na kilka kroków i odbiegały metr-półtora i znowu czekały. W końcu kiciuś się znudził.

Amelia pokaż zdjęcia oczka z różnych stron. Przydałoby mi się zobaczyć jak mogę moją wannę wykorzystać.

ok, mój ogród był robiony na wariata bez żadnego planu, coś tam pojedynczo wsadziłam coś zbudowałam a potem tworzyłam otoczenie mniej lub bardziej udane:D

z oczkiem też tak było, najpierw wkopałam wannę i wyłożyłam ją grubą membraną specjalną oczkową, potem nawoziłam ziemię żeby podnieść teren dookoła niej i wsadzałam rośliny które już teraz zakrywają brzegi i część wody - liliowce, cyprysik groszkowy, trawa rozplenica, jałowiec płożący ( nie wiem co to za odmiana wygląda na Andora Compact) rośnie bardzo wolno i po 7 latach ma średnicę ok. metra. Nad dużym oczkiem które mam nadzieję w końcu w tym roku zrobić dam duże egzemplarze np. Gold Star, Old Gold, Blue Carpet itp.

Obraz z płyty 1199.jpg Obraz 830.jpg Obraz 2722.jpg Obraz 2725.jpg Obraz 2362.jpg

Edytowane przez Amelia 2

czas robi swoje....:cool:

TAR-cia zmartwiłaś mnie swoją opinią o brzozie purpurea:o

myslalam tez o czerwonej ale sobie przypomnialam stary ogrod i juz nie chce, strasznie mszycolubne, rachityczne i krotko zyja. czesto pare lat ladne nagle padaja. juz wole zwykle "brodawki"

ten patyk z kilkoma rozgałęzieniami za stawikiem na pierwszym zdjęciu to właśnie brzoza czerwonolistna. Ma mi zacieniać okno kuchenne. Na razie trzyma się świetnie, nigdy nie zauważyłam na niej żadnych mszyc ( raczej na strzępiastej odmianie Laciniata), rachityczna też nie jest, wybujała ponad dach

16.01.2016  III.jpg DSC05167.jpg

i absolutnie się nie zgadzam żeby nagle padła!

moja tez taka byla, dla mnie jest rachityczna :lol2:, listki takie ni w piec ni w dwanascie, a mszyce takie oblesne zielone co roku miala. kilka juz osob sie skarżylo i w ogrodnictwie tez mowili, ze rosnie zarabiscie kilka lat i potem krewa.

ale zapytam tej laski ktora ode mnie ogrod kupila jak jej rosnie, ostatnio mowila ze latem padlo jej jakies czerwone drzewo. mialam dwa brzoze i buka :rolleyes: pecherznic i perukowcow nie biore za drzewo