Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz przemysłowy/budowlany - polecane modele, opinie, dyskusja

Recommended Posts

w garażu używam teraz starego delonghi jakiegoś co to kiedyś nawet chyba piorący był, i działa to cudo w ten sposób, że na sucho zakładamy na "kosz" worek papierowy a na mokro coś w stylu rurkowego filtru piankowego, wewnątrz kosza plastikowego na który nakładamy worek/gąbkę coś w stylu ruchomej kwadratowej kuli :wink: chyba rąbiącej za zawór :roll:

czy te matrixy mają tak samo?

Chyba nie :/ W zestawie są tylko: 1 szt. worka papierowego, 1 szt. filtra z gąbki (taka rurka z gąbki o grubości ok. 5mm zszyta krótszym końcem, którą nakłada się na plastikowy stelaż połączony na sztywno z częścią silnikową).

Wirecki: niestety, musisz wybrać sam ;) Sprawdź klepaki w kieszonce i policz, co możesz kupić.

Potwierdziły się słabe parametry worów Matrix-a - przedwczoraj małżowinka odkurzała w salono-kuchni i nawet nie dojechała do kuchni, gdy wór pękł :/ Wykończę kupiony zasób worów i zainwestuję w wory Karchera.

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałbym się tylko upewnic.

Piszecie o takim odkurzaczu http://allegro.pl/item727609911_nowy_odkurzacz_przemyslowy_matrix_1400w.html ?

Tak ja mam taki i polecam , ten w leroyu jest tanszy i wyglada troche inaczej. Ogólnie pewnie podobny... Ja kupilem taki jak w linku bo ma opcje odsysania z elektronarzędzi (automatycznie się wlącza jak odpalimy np. szlifierkę podłacząną do odkurzacza)

Tak ja mam taki i polecam , ten w leroyu jest tanszy i wyglada troche inaczej. Ogólnie pewnie podobny... Ja kupilem taki jak w linku bo ma opcje odsysania z elektronarzędzi (automatycznie się wlącza jak odpalimy np. szlifierkę podłacząną do odkurzacza)

Super. Kupiłem ten http://allegro.pl/show_item.php?item=732294750 cena taka sama jak w Leroyu a że nie mam kiedy tam podjechac to kupiłem przez allegro.

Mam nadzieję że się opłacało i nie rozsypie sie po godzinie pracy ;)

A taki separator podlaczony do zwykłego odkurzacza nie swytarczy na budowlane potzrby?

Przetestował może ktos to proste urządzenie?

http://allegro.pl/item727759007_odkurzacz_filtr_separator_kominkowy_einhell_18_l.html

A taki separator podlaczony do zwykłego odkurzacza nie swytarczy na budowlane potzrby?

Przetestował może ktos to proste urządzenie?

http://allegro.pl/item727759007_odkurzacz_filtr_separator_kominkowy_einhell_18_l.html

Ja tego nie testowałem ale filtr wygląda podobnie jak w tych odkurzaczach wyżej a tam bez worka po paru minutach jest on oblepiony pyłem i trzeba go czyścić bo przestaje ciągnąć, więc ten separator moęe da radę ale napewno będzie trzeba trzepać ten filt...

Ekhm... Chciałem coś zdemon... zdeman... zedemen.... no wycofać się ;)

Napisałem wcześniej, że oryginalne wory Matrixa są słabe. No i to chciałem właśnie wycofać, bo okazało się, że to moja ignorancja była i lenistwo... :oops:

Nie chciało mi się studiować instrukcji obsługi i nie założyłem tego piankowego filtra na swoje miejsce :oops:

Po założeniu tego filtra wory trzymają jak należy!

Już robiliśmy na 1 worze kilka odkurzań i nadal trzyma, podczas gdy poprzednio bez tego filtra wór wytrzymywał max. 15 minut odkurzania....

Ale i tak wypróbuję wory Karchera, jak skończą mi się matrixa ;)

• 2 weeks później...
Testowałem odkurzacz jeszcze nie jakoś bardzo mocno. Narazie tylko przy szlifowaniu gipsów. I jak dla mnie rewelacja. Nie kurzy się. Odkurzacz się sam włącza po chwili. Ciąg taki że szlifierka mi się przykleja do sciany :)
  • 2 weeks później...
Wirecki: niestety, musisz wybrać sam ;) Sprawdź klepaki w kieszonce i policz, co możesz kupić
Policzyłem. Dzięki za zajeb.. radę. Pomogło. Może nawet starczy na Poloneza, kto wie...
Wirecki: niestety, musisz wybrać sam ;) Sprawdź klepaki w kieszonce i policz, co możesz kupić
Policzyłem. Dzięki za zajeb.. radę. Pomogło. Może nawet starczy na Poloneza, kto wie...

No sorry, Miszczu, ale ja za Ciebie przecież nie wybiorę. Jeśli chodzi o mój wybór, to padło na Matrixa i jak na razie się spisuje, choć wory ma jednak słabawe trochę... Jeśli stać Cię na coś lepszego, to kup, choćby Karchera.

Nie ma co się bulwersować, tylko przekalkulować i kupić podług swoich potrzeb i możliwości :)

No sorry, Miszczu, ale ja za Ciebie przecież nie wybiorę. Jeśli chodzi o mój wybór, to padło na Matrixa i jak na razie się spisuje, choć wory ma jednak słabawe trochę... Jeśli stać Cię na coś lepszego, to kup, choćby Karchera.

Nie ma co się bulwersować, tylko przekalkulować i kupić podług swoich potrzeb i możliwości :)

Nie rozumiesz Kolego? To podam Ci na łopacie: Skąd założenie o chęci kupna najtańszego odkurzacza? A może policz swoje klepaki przy okazji zakupu bułek jutro rano? Zawsze wszystko mierzysz w k pln ? Pozdr.

Cóż.. Na brak poczucia humoru to chyba nikt jeszcze nie znalazł odtrutki :/ Nikomu w kieszeni nie siedzę i nie wiem, kto jaką kasą dysponuje. Takie "cudo" jak odkurzacz techniczny po zakończeniu budowy średnio się przydaje (ze względu na gabaryty, prądożerność i hałaśliwość), więc zakładam, że każdy chciałby wydać na niego jak najmniej, aby bez żalu po zakończeniu budowy wrzucić go do pakamery "na wszelkij słuczaj", a jak sczeźnie, to nikt nie będzie płakał, że 2k zł poszło się paść.

Trochę uśmiechu natomiast nikomu jeszcze nie zaszkodziło... EOT z mojej strony.

Dobra chłopaki, przerywając tą arcyciekawą wymianę zdań. Całkiem przyziemne pytanie. Zakupiliśmy tego Matrixa z Leroy i kurcze straszliwie on głośny. Czy tylko mój tak ma? No i jak wyczyścić ten filtr, który jest w klapie, ten w drugim otworze nad rurą. Rozumie mnie ktoś? Bo mi tam kurzem zawiewa. A worek cały.

To już ostatni raz, obiecuję ;) Bo tak naprawdę to szukałem tu wyników castingu na odkurzacz, a nie rozrywki. Po prostu w tym co piszesz brakuje konsekwencji.

...więc zakładam, że każdy chciałby wydać na niego jak najmniej...
versus:
Jeśli stać Cię na coś lepszego, to kup
kupić podług swoich potrzeb i możliwości

Trochę to przypomina mi ulubione powiedzenie kumpla: "Słuchaj mojej rady: Rób jak uważasz." ;)

A żeby nie było za bardzo off topic: Coś a`la matrix mają też w OBI. W środku pudełka z innymi napisami jest niemal taki sam odkurzacz. 1400W, roczna gwarancja, gniazdo do elektronarzędzi.Dodatkowo jest materiałowy worek na pyłwielokrotnego użytku.

Przypuszczam, że wszystkie te odkurzacze schodzą z jednej taśmy w dalekim kraju, ale jak słusznie tu napisano, to temat na czas budowy, roczna gwarancja powinna zapewnić dobry ciąg... Pozdr.

ale czy roczne gwarancje są zgodne z polskim (czy tam unijnym) prawem konsumenckim? czy przypadkiem nie powinno by obligtoryjnie 24 miechy? a na pewno taki jest okres odpowiedzialności sprzedawcy (nie producenta) jeśli tylko nie kupujemy na firmę
Dobra chłopaki, przerywając tą arcyciekawą wymianę zdań. Całkiem przyziemne pytanie. Zakupiliśmy tego Matrixa z Leroy i kurcze straszliwie on głośny. Czy tylko mój tak ma? No i jak wyczyścić ten filtr, który jest w klapie, ten w drugim otworze nad rurą. Rozumie mnie ktoś? Bo mi tam kurzem zawiewa. A worek cały.

To się chyba jakoś odkręca - chodzi Ci o tę gąbkę schowaną pod taką kopułką na wylocie? Ja jeszcze tego nie czyściłem, ale chyba czas, bo kurzy niemiłosiernie, zwłaszcza przy starcie ;)

Co do hałasu, to chyba wszystkie hałasują... Kwestia na pewno jakości komponentów używanych do montażu silnika. Być może te droższe były by odrobinę cichsze, ale nie ma co się oszukiwać - aby odkurzacz ciągnął dobrze, musi trochę wyć ;)

To już ostatni raz, obiecuję ;)

Obiecanki cacanki? :lol: Nie, no czepiam się, ale wbrew pozorom w moich wypowiedziach jest sens i continuum. Każdy sam musi ocenić, co dla niego jest minimum, więc nie można za nikogo podejmować decyzji. Mam też za małe doświadczenia w użytkowaniu innych odkurzaczy, żeby wyrokować, który lepszy ;)

No i zgadzam się w pełni, że wszystkie te odkurzacze są produkowane i tak w kraju rad, a różnice są praktycznie tylko kosmetyczne (piszę tu o tych z niższych półek).

Co do odkurzacza z OBI, to jeśli cenowo wypada porównywalnie do tego Matrix-a z Lerła, to bierz go - worek materiałowy to duża oszczędność, a nowy taki wór kosztuje sporo kasy. No i moc większa. Przydała by się ta dwuletnia gwarancja, ale roczna od biedy styknie :) W sam raz na budowę :)

Ludzka cena,

a możesz jeszcze wkleić linka ze zdjęciem, jak owo cudo wygląda ?

:oops:

Wygląda tak:

http://lh5.ggpht.com/_4STjwinLOH8/SpvELSzweKI/AAAAAAAACC4/uDCNU889kUA/s512/odkurzacz.jpg

Może kiedyś szczelę foto z reala ;)

Aha, taka uwaga odnośnie użytkowania - faktycznie wory oryginalne są kiepskie - mi pękł po jakiejś pół godzinie odsysania kurzu. Zaklejenie taśmą DUCT pomogło, ale na krótko i trzeba było ponownie kleić. Później pękł w innym miejscu i dałem sobie siana. Także na pewno ma minus pod tym kątem, ale za to silnik ma całkiem niezły - wysysa do imentu ładnie, a jak mi worek pękł, to przerzucał ten kurz bezproblemowo (na krótko, bo robił taką kurzawę, że odkurzanie traciło sens ;)).

zakręciłam się, czy on ma też separator do czyszczenia kominka? jak tak, to lecę do LM :)

Tak, ma. Ten czarny karnister na pudle widoczny to jest właśnie ten separator. W zestawie jest też metalowa rura ssąca do wyciągania popiołu z kominka/pieca. Póki co jeszcze nie testowałem, więc nie dam gwarancji, że sprawuje się jak należy ;) No i nie wiem, czy jeszcze jest ta prymicja w LM.