Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz przemysłowy/budowlany - polecane modele, opinie, dyskusja

ketjowik

Recommended Posts

w samą porę przeczytałem ten wątek :),

od poniedziałku (przyszłego) robią mi wylewki, więc postanowiłem posprzątać moje włości,

dom od nowości nie sprzątany, więc trochę pyłu, gruzu, piachu i innych przygód jest. najbardziej chodziło mi o garaż, bo tam jest papa zgrzewalna, więc nie może być brudów.

podjechałem do ramirenta (czy jakoś tak) i wypożyczyłem odkurzacz budowlany.

ledwie mi do ibizy wszedł, ale naprawdę fantastyczna sprawa - wciąga wszystko i bez proszenia.

gruz, piach, kurz, cement, woda - nic nie jest mu straszne. zbiornik to ma chyba ze 20l, więc nie trzeba ciągle go opróżniać.

o ile pamiętam, to chyba 70pl/dobę - myślę że w dwie doby się uwinę, żeby cały dom wysprzątać.

naprawdę polecam.

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obecnie w Liroju jest promocja na Matrixy z zestawem do kominka (w sensie metalowa rura, oraz pucha na popiół :) Jestem już po zakupie i nawet odkurzałem nim. W porównaniu do zwykłego domowego to nie ma żadnego porównania - niebo a ziemia :)

Jednak minusem są worki, które lubią pękać. Na razie zaopatrzyłem się w 10 worów oryginalnych do tego odkurzacza, ale jak się skończą, to potrenuję pewnie z innymi - spróbuję tych od Karchera :) W zasadzie, to ważny jest tylko otwór tego worka, bo tam żadnych uchwytów nie ma - wór nasadza się na wystający króciec i już.

W tygodniu być może będę wsysał pył po szlifowaniu gipsów - zobaczymy, na ile ten wór 20l wystarczy...

A ja do czyszczenia fug kupiłem ZWYKŁY odkurzacz, na taki zwykły worek, na giełdzie staroci, za 40 złociszy. Wyczyścił fugi u mnie, u sąsiada i od 5 lat czyści nasze autka. I nic. Noooooo. Zimą, jak błotko pośniegowe w wodę się zamienia, to czasami prądem nas potraktuje. :lol: :lol: :lol:

Dzielny jest, ale pyl budowlany nie jednego trawdziela usmiercil

Ludzka cena,

a możesz jeszcze wkleić linka ze zdjęciem, jak owo cudo wygląda ?

:oops:

Wygląda tak:

http://lh5.ggpht.com/_4STjwinLOH8/SpvELSzweKI/AAAAAAAACC4/uDCNU889kUA/s512/odkurzacz.jpg

Może kiedyś szczelę foto z reala ;)

Aha, taka uwaga odnośnie użytkowania - faktycznie wory oryginalne są kiepskie - mi pękł po jakiejś pół godzinie odsysania kurzu. Zaklejenie taśmą DUCT pomogło, ale na krótko i trzeba było ponownie kleić. Później pękł w innym miejscu i dałem sobie siana. Także na pewno ma minus pod tym kątem, ale za to silnik ma całkiem niezły - wysysa do imentu ładnie, a jak mi worek pękł, to przerzucał ten kurz bezproblemowo (na krótko, bo robił taką kurzawę, że odkurzanie traciło sens ;)).

Ja jeszcze raz polecma worki Karchera 20 litrowe w kartonie pakowane po 5 sztuk i cena 33 PLN w Leroyu. Są dużo lepsze niz oryginalne, ja sam pył to raz wsypalem z wora i zapodałem drugi raz ten chodzony worek i dał rade...

Ja kupiłem Profi 20

http://www.profieurope.eu/

i nie polecam ze względu na worki, które notorycznie pękają.

Mówię o workach polipropylenowych nie papierowych,które pękają jeszcze szybciej. Czasami nie sprzątane nawet jednego pomieszczenia a worek jest już dziurawy i cały pył idzie na silnik. Totalna porażka.

STANOWCZO NIE POLECAM.

Franzkru: nie, te w lerła są 1250 W, czyli słabsze ;) No i nieco inaczej wyglądają - przyuważ na focie, co zapodałem wyżej.

edde: cholera go wi... Teoretycznie mają na pudle napis, że wykonują też mokrą robotę, a w zestawie jest filtr pianowy, ale jakoś mam mieszane odczucia co do tego ;) Wór jest IMO za słaby na mokrą robotę... Chyba, że to bez wora się wtedy robi :roll:

Jak na moje potrzeby wystarcza robota sucha - mam szlifowane gipsy do odessania z porów w podłodze ;) Na mokro to by związało jeszcze z podłogą, a potem się wykruszało co i rusz... Brr...

w garażu używam teraz starego delonghi jakiegoś co to kiedyś nawet chyba piorący był, i działa to cudo w ten sposób, że na sucho zakładamy na "kosz" worek papierowy a na mokro coś w stylu rurkowego filtru piankowego, wewnątrz kosza plastikowego na który nakładamy worek/gąbkę coś w stylu ruchomej kwadratowej kuli :wink: chyba rąbiącej za zawór :roll:

czy te matrixy mają tak samo?