Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie głosniki do kina domowego?

tomi510

Recommended Posts

To jest źle zadanie pytanie i na takie nie ma odpowiedzi, przynajmniej takiej która by sprawę posunęła do przodu.

Kolumny należy zestawić z amplitunerem, dobrać do wielkości pomieszczenia, biorąc pod tym względem cenę która można wydać, posłuchać co najlepiej brzmi czyli subiektywna ocena a w końcu jak wygląda.

Na tak zadane pytanie może być np taka odpowiedź - głośniki B&W model:

http://www.bowers-wilkins.com/display.aspx?infid=1729

Cena bagatela ok 100tys zł za sztukę

Polecam wszystkim Kodę AV 707 którzy chcą wydać na kino domowe do 2000 zł. Firma naprawdę godna polecenia. Znajomy posiada cały zestaw kina domowego, którego mu zazdroscze, jest super na pokój do 30 m2. Jeżeli dla kogoś to ważne, koniecznie do tego zestawu polecam subwoofer SW 1000 V2. poezja basu :o

jest to dobrze wykończone drewno a nie trzeszczący plastik

zestaw głośników 5.0 cena ok 800zl

subwoofer cena ok 600zl

do tego podstawowy amplituner Sony i masz super sprzęt.

jakbym sprzedał swój zestaw głośników , chętnie bym sobie je kupił

Polecam wszystkim Kodę AV 707 którzy chcą wydać na kino domowe do 2000 zł. Firma naprawdę godna polecenia. Znajomy posiada cały zestaw kina domowego, którego mu zazdroscze, jest super na pokój do 30 m2. Jeżeli dla kogoś to ważne, koniecznie do tego zestawu polecam subwoofer SW 1000 V2. poezja basu :o

jest to dobrze wykończone drewno a nie trzeszczący plastik

zestaw głośników 5.0 cena ok 800zl

subwoofer cena ok 600zl

do tego podstawowy amplituner Sony i masz super sprzęt.

jakbym sprzedał swój zestaw głośników , chętnie bym sobie je kupił

Co Twoim zdaniem oznacza podstawowy amplituner?

Jakie sygnały jest w stanie zdekodować na pokładzie?

Jakie złącza i ile HDMi?

No tak - od czegoś trzeba zacząć, posłuchać, pooglądać, pójść do znajomych porównać z czymś innym.

W kinie domowym są zasadniczo dwie kwestie podstawowe - dźwięk i obraz i podałem je nie przypadkiem w takiej kolejności.

Obraz jeżeli ma się przyzwoity co nie oznacza bardzo drogi TV można zobaczyć jak się do niego podepnie odpowiedniej rozdzielczości sygnał HD czyli 1080p j on jest go w stanie wyświetlić.

Z dźwiękiem jest trochę inna zabawa. Jak ktoś miał okazję obejrzeć film z dźwiękiem TrueHD 5.1 wie o czym mowa. Źródłem takiego dźwięku są płyty BD odtwarzane w odtwarzaczach Blu-Ray. Te trzeba podpiąć do amplitunera kablem HDMi i to na złączu 1.3. Aby ten dźwięk pojawił się w naszych kolumienkach musi być zdekodowany i tu rola amplitunera. Są wprawdzie odtwarzacze radzące sobie zdekodowaniem na pokładzie ale te można policzyć na palcach jednej ręki, no może dwóch i kosztują krocie.

Osoby, które mają lub planują mieć kino domowe to właśnie dla dźwięku, a nie wyłącznie obrazu.

Której firmy głośniki do kina domowego według was są najlepsze chodzi o jak najlepszy stosunek jakości do ceny. Paradigm, Canton, Koda, Pioneer, Dali, B&W, Jamo, JBL, KEF.

Dziekuje za odpowiedź.

ja mam WHARFADALA i jestem zadowolony

No całkiem całkiem ta firma robi niezłe skrzynki.

Brawo!! wlasnie zewzgledu na SKRZYNKE je kupilem .piekny palisander pasujacy do reszty umeblowania

Graja jak na moje ucho niezle

ja nie jestem audiofilem, ale wypowiem się w imieniu swojego brata, z którym ostatnio na ten temat rozmawiałem :)

od długiego czasu ma sprzęt B&W i generalnie rzeczywiście nawet ja jako "lajkonik" czuję jakość tych kolumn i generowanego dźwięku. Jakiś czas temu do drugiego TV dokupił zestaw amplituner i kolumny Kody i twierdzi, że trochę grosza w kieszeni zostało, ale porównania z B&W Koda nie wytrzymuje

Najważniejsze to wiedzieć dokładnie czego się oczekuje od kina domowego. Budżet to sprawa wtórna przy której rozważa się różne warianty i kompromisy.

Bez znajomości tematu najczęściej ponosi się straty finansowe a efektu dalej nie ma i przychodzi rozczarowanie bo TV mam, amplituner mam źródło sygnału mam, obraz mam ale dźwięku w kolumnach niet i co to może być.

Mi zależy przede wszystkim na ogladaniu filmów i innych rzeczy niż na muzyce.

Jestem własnie po spotkaniu z człowiekiem który bawi sie w takie instalacje i po debatach stanęło na tym że wszystkie glosniki Paradigm:

Przód: Monitor titan v6

Tył: Monitor v6 ADP390 - dipolarne

Centralny: Monitor v6 CC290

Subwoofer: PDR 8 v4

Co do żródła sygnalu namawiał mnie na konsolę PSP3.

Kwestia amplitunera nie została jeszcze wyjasniona.

Telewizor Panasonic TH-46PY8 P

I co myslicie o tym?