q-bis 27.02.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 No to mamy ten tańszy (chociaż moim zdaniem-naciągane). Teraz czekamy na ten droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 27.02.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 No to mamy ten za 1k (chociaż moim zdaniem-naciągane). Teraz czekamy na ten za 10k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 No to mamy ten za 1k (chociaż moim zdaniem-naciągane). Teraz czekamy na ten za 10k. Ale szybkość! Nie zdążyłem zeditować a już zacytowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 27.02.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 hahaha czekamy na ten marmurowy za 10k a nie droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 27.02.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 No to mamy ten tańszy (chociaż moim zdaniem-naciągane). Teraz czekamy na ten droższy. Słuchaj - powiedz mi gdzie naciągane? Wyliczyłem Ci metry kwadratowe, sześcienne pomnożyłem i wyszło. Co mam jeszcze doliczyć ? Piszę o kosztach jakie już poniosłem (beton, wylewka i inne pierdolety) + dodaje koszty jakie mam już umówione (barierki, spawacz, kafle). Kafle z pominięciem łazienek i kuchni kładę wszedzie sam. Ogólnie mam duzy wkład własnej pracy w cały dom więc do balkonu także. Napisałem, że jakbym za wszystko miał płacić to pewnie taki balkon w "taniej wersji" wyszedłby 30% drożej czyli 2600...może 3. Nie wiem. Nie napisałem nigdzie, że mój balkon zrobiony na gotowo przez "developera" wyjdzie 2 kpln. Napisałem tez o zagrożeniach. Staram się być obiektywny. Zgadza się, że balkon będzie z tych tańszych bo na barierki kute przez kowala nie mam już kasy. Reszta to realna cena. Jak chcesz mieć już zupełnie pełen obraz to dolicz jeszcze cenę stali i pewnie pompa do betonu działała 5 minut dłużej więc dołóż 20 złotych. Nie pisz mi więc proszę, że to ile zapłacę za mój balkon jest naciągane. Nie lubię jak ktoś na siłe forsuje swój punkt widzenia. A Ty załozyłeś, że balkon musi być drogi i zasadniczo jest be (nawet przed wyedytowaniem posta wspominasz coś o tysiącu pln...a gdzie ja o tysiącu napisałem?). Ja broń Boże nikogo nie namawiam. Sam twierdzę, że balkon na wsi to raczej wizualizacjębudynku poprawi niż podniesie jego walory funkcjonalne...ale ktoś pyta o cenę więc podaje ile ja zapłaciłem. Reasumując...moim zdaniem proporcjonalnie do wartości całej inwestycji balkon nie musi być drogi i to jest jego plus. Plusem jest też to, że może poprawić wygląd budynku - z tego powodu balkon jest u mnie. Niektórzy wydają taką kase na alu-felgi w celu podniesieniaestetyki auta- a ja na balkon . Minusy - prawidłowe wykonanie aby nie zaciakał, podciekał etc. nie jest chyba łatwe. Mostki termiczne - jak ktoś jest fascynatem domu energo to odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 27.02.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 balkonom w domkach -stanowcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.02.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Nie bierz tego tak osobiście, chodzi mi tylko o uwagę co do tego, że wykonawca nie uwzględniłby tej zmiany w cenie-twój nie, mój tak. Podobnie te materiały, które już były zakupione wcześniej - przecież i tak trzeba by je kupić.PSDzięki, że się podzieliłeś swoim doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 27.02.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Nie bierz tego tak osobiście, chodzi mi tylko o uwagę co do tego, że wykonawca nie uwzględniłby tej zmiany w cenie-twój nie, mój tak. Podobnie te materiały, które już były zakupione wcześniej - przecież i tak trzeba by je kupić. PS Dzięki, że się podzieliłeś swoim doświadczeniem. Nie biore No takiego miałem wykonawcę. Jak zrezygnowałem z jakiejś ścianki działowej to nie odliczał kasy, jak poprosiłem o dołożenie wieńca bo projekt miał tylko słupki w kolankowej to nie doliczał. Co do materiałów. W cenie nie uwzgledniłem jedynie stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.02.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 PaniG(dzi) ...Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje ...nie przegadamy więc koniec dyskusji Co do kosztów ... sam beton i stal to jeszcze nie jakiś straszny koszt ...koszt zaczyna się od momentu wykańczania : -kafelki + klej .... można kupić za 20zł/m2 lub za 100zł/m2 - balustrada ...i tutaj jest piec pogrzebany ... najdroższy interes z całego balkonu - najtańsza na allegro to koszt 270zł/m2 (nie patrzę teraz na jakość tylko na cenę).... więc na moich 7m to koszt niespełna 2.000zł ...i to jest koszt minimalny ...oczywiście jeśli ktoś ma chęci i umiejętności może sobie zrobić samodzielnie drewnianą ...pewnie wyjdzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 27.02.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 daggulka Ja dyskusji nie zaczęłam i uważam, że w ogóle nie powinna się odbyć(wynik końcowy był do przewidzenia). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 27.02.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Po usunięciu balkonu zamierzam zostawić duże okna u góry i dać same barierki. Co myślicie o tym pomyśle? Jeśli chodzi o barierki, to należy je też dobrze zabezpieczyć, bo to niestety też punkt tworzenia się mostków termicznych. Bodajże w jakimś artykule o ostkach na http://www.murator było o tym jak takie miejsca zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 27.02.2009 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Po usunięciu balkonu zamierzam zostawić duże okna u góry i dać same barierki. Co myślicie o tym pomyśle? Jeśli chodzi o barierki, to należy je też dobrze zabezpieczyć, bo to niestety też punkt tworzenia się mostków termicznych. Bodajże w jakimś artykule o ostkach na http://www.murator było o tym jak takie miejsca zabezpieczyć. No zdaję sobie z tego sprawę ale nie planuję domu pasywnego więc może nie będzie tak źle. Mam nadzieję, że osoby które będą ją montowały spiszą się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 27.02.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Robie balkony, ze wzgledu na widok i polozenie dzialki. Takze obecnie w domku drewnianym jest balkon i zawsze jest wykorzystywany, na sniadania i wieczorne wpatrywanie sie w gwiazdy W sobote mam dostac kosztorysy: Jeden balkon 10m2 oraz dwa balkony po 3m2. Dam znac jakie koszty beda planowane... Moze za dwa lata bede mogla powiedzec o kosztach poniesionych Dom nie bedzie budowany gospodarczo Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.03.2009 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 zastanawia mnie, dlaczego dyskutując o balkonie, tak często przytacza się argumenty finansowe, a nie porusza się ich w ogóle w tematach kafelek czy też ceramiki łazienkowej za grube tysiące ....jakoś zakup wanny czy kibelka za 2 czy 3 tysiące to prawie norma i nagle tutaj zaczna liczyć się estetyka, ale balkon ?! .... wyliczenia co do złotówki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.03.2009 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Mam dwa balkony ( a raczej balkoniki). Zastanawiałam się nad ich usunięciem, ale bryła wygładałaby idiotycznie. Lubię w nocy otworzyć balkon szeroko (pomimo,że założyłam klimatyzację) i lubię czytac przy otwartym balkonie. Tak mam. Oczywiście mogę czytac na tarasie, ale biblioteczka będzie na poddaszu.Innej funkcji nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 01.03.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 jacekp71 bo łazienka to oczywistość w nowym domu. Musi być i to koniecznie wykończona kafelkami. A balkon i taras nie jest niezbędny w domu. Wprawdzie większość osób je robi, a póżniej wykończy za 10 lat lub wcale, bo pieniądze są zawsze potrzebne na ważniejsze rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.03.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 jacekp71 bo łazienka to oczywistość w nowym domu. Musi być i to koniecznie wykończona kafelkami. A balkon i taras nie jest niezbędny w domu. Wprawdzie większość osób je robi, a póżniej wykończy za 10 lat lub wcale, bo pieniądze są zawsze potrzebne na ważniejsze rzeczy. nie neguję, że musi pytanie: za ile .... ? oczywiście że taras nie jest konieczny i niezbędny - o tym chętnie pogadam, ale nie przyjmuję zupełnie argumentów finansowych i tylko o to mi chodzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 02.03.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Kosztorys, ktory dostalam niestety jest na calosc, ale z uwzglednieniem balkonow i piwnico-sutereny. Material i robota na SSZ to 175 tys PLN. Dlaczego robimy balkony pisalam powyzej. Zawsze korzystamy ze starego. Teraz w nowym domu - go zachowujemy i dodajemy nastepne dwa. Mamy widok na okolice oraz jezioro, co najlepiej widac z balkonu. Od lat balkon przy kempingu sluzyl moim Dziadkom do spedznia poranej kawy oraz zasiadania do popoludniowych pogaduszek. Takze wieczorne wpatrywanie sie w gwiazdy dla romantycznych dusz w mojej rodzinie odbywa sie na balkonie Jestem przyzwyczajona - nie wyobrazam sobie innego korzystania z domku i dzialki. Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.03.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 sbudujac nowy dom zukalismy projektu bez balkonow gdyz we wczesniejszym one byly. to byly tylko koszta wykonania i utrzymania a zero uzytecznosci. jak dodatkowo robi Ci cien ja bym rezygnowal. rob symulacje na kompe jak to bedzie wygladac i tyle - najprosciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 02.03.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Koszty wykonania balkonu rzeczywiście jakieś tam są (konstrukcja, wykończenie poszczególnych warstw, barierka). Generalnie jeżeli mamy dużą działke warto chyba bardziej skupic się na tarasie. jednak tam, gdzie mamy naprawdę niewiele miejsca taki balkon może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts