Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ENERGA mnie okrada!!! POMOCY!

Recommended Posts

Na poczętek kilka faktów:

Data założenia licznika: 15.07.2008r.

Wskazanie licznika: 9 kWh.

Cena 1 kWh + przesyłowa - 0,3889 zł netto

Z energii zacząłem korzystać 01.08.2008r. bo zacząłem budowę jednak nie trwało to długo bo w 2008 roku miałem zaplanowany tylko stan zero więc do końca sierpnia było po robocie. Wyłączyłem zabezpieczenie, przyszła jesień, zima a wraz z nimi dwie podwyżki. Pierwsza od 09.2008, a druga od 01.2009r.

Jednak ja już wtedy z prądu nie korzystałem. I teraz najlepsze :D Dostałem dzisiaj fakturke rozliczającą okres 15.07.2008 - 12.02.2009r. i Energa wspaniałomyślnie podzieliła moje sierpniowe zużycie na siedem miesięcy :o

tak abym załapał się na wszystkie podwyżki. Nie było tego dużo bo raptem 60kWh ale nie o to chodzi.

Tak jak pisałem wskazanie początkowe było 9 kWh, więc sprawdziłem na koniec sierpnia było 69 kWh i tak jest do dzisiaj, natomiast oni zrobili to tak:

-odczyt 31.08.2008 - 19 kWh,

-odczyt 31.10.2008 - 39 kWh,

-odczyt 31.12.2008 - 59 kWh,

-odczyt 12.02.2009 - 69 kWh.

Więc wynika z tego, że przez całą zimę według nich robiłem ten stan zero :D

W związku z tym załapałem się na dwie podwyżki:

od 09.2008r. - Cena 1 kWh + przesyłowa - 0,4064 zł netto,

od 01.2009r. - Cena 1 kWh + przesyłowa - 0,5017 zł netto,

a korzystałem tylko z energii po cenie 0,3889 zł netto.

Nie chodzi mi tu oczywiście o to, że straciłem majątek bo różnica wynosi w moim przypadku ok. 2 zł, jednak jest to skala mikro. W skali całego kraju to może być kilka milionów złotych :o . Może bym się tak tym nie denerwował gdyby nie fakt i tak złodziejskiej moim zdaniem taryfy C11 i wszystkich opłat związanych z przyłączem na czas budowy (38,7 zł/m-c bez żadnego zużycia!).

Jutro ide do Energi żeby mi Pani w okienku to po prostu wytłumaczyła :D

Jednak proszę Was również o swoje opinie na ten temat.

Pozdrawiam

Złodzieje to URE, PTPiRE i konsultingowe społeczki

bo to na te przechowalnie karier (te ostatnie - nieudanych) polskiej energetyki muszą płacić odbiorcy. U mnie w taryfie C11 opłaty stałe, zmienne, przejściowe, jakościowe, za wystawienie i chtw co jeszcze (BEZ CENY PRĄDU) wzrosły o 400% względem 2007.

Pozostaje zacisnąć zęby i złożyczyć tym nierobom na stanowiskach - a niech się im czka :)

ps: sztandarowi pracownicy w okienkach, czy chłopy pracujące na sieciach są Bogu ducha winni, więc zalecam powściągliwość ;)