Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy - POMOCY!!!!!!!!!!

daszum

Recommended Posts

Dzisiaj pojawił mi się bardzo poważny problem związany z decyzją WZ. Jestem właścicielką 2 działek, leżących w jednej linii jedna za drugą, przedziela je rów melioracyjny. Pierwsza działka przylega do drogi gminnej i na nią mam wydane WZ. Druga działka posiada dostęp do drogi publicznej przez tą pierwszą i tak też narysowałam to we wniosku o wydanie WZ ( zaznaczyłam drogę szer.3m, bo na drugiej działce też miał zostac zbudowany 1 dom). Cała procedura związana z wydaniem pozytywnej decyzji już się odbyła i zostałam 3 tygodnie temu powiadomiona, że są zgromadzone wszystkie materiały do wydania decyzji. Potem dzwoniłam do UG i urzędniczka mi odpowiedziała, że 16.02. wyłoży decyzję. Ponieważ do dzisiaj nic nie dostałam zadzwoniłam do UG i dowiedziałam się, że moja decyzja będzie ZMIENIONA czytaj negatywna. To jest szok.

Pomóżcie co mam teraz robic?????

Do końca 2008 w gminie był zatrudniony urbanista z Wrocławia i to on wydał mi pozytywny projekt decyzji. Od 1 stycznia jest inna urbanistka, która rozpatruje wnioski złożone w tym roku i teraz ona ma wydac negatywną decyzję. Dowiedziałam się tylko, że kwestionuje ona dostęp do drogi publicznej dla tej działki. Na pierwszej działce nie ma żadnej zabudowy , nie wystąpiłam też o pozwolenie na budowę, więc w każdej chwili mogę zwiększyc szerokośc drogi dojazdowej do drugiej działki.

Czy można wydac negatywną decyzję na tym etapie postępowania kiedy pozytywna decyzja była przygotowana do wyłożenia?

Będę się odwoływac do SKO ale czas nagli bo w gminie jest opracowywana zmiana studium zagospodarowania przestrzennego i wszystkie działki z wydanymi WZ będą wykazane jako budowlane a moja zostanie jako rolna (2582 m2).

A może zanim dostanę decyzję negatywną napisac do gminy pismo , żeby mi wyjaśnili co się dzieje z moją decyzją bo te wszystkie informacje uzyskałam telefonicznie i nieoficjalnie.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Z formalnego punktu widzenia działka nie ma dostępu do drogi publicznej.

Nie jest istotne, że ta druga działka jest też Twoja, bo co będzie jak ja sprzedasz.

Decyzja jest słuszna.

Ale można temu zaradzić. Poproś o wstrzymanie decyzji i szybko wpisz w KW tej drugiej działki służebność „przechodu, przejazdu i mediów” dla działki objętej WZ.

Uzupełnij dokumenty o wypis z KW z naniesioną służebnością.

Powinno się udać

sSiwy12 jesteś moim guru, ale tym razem chyba trochę się mylisz.

Zgodnie z Twoją radą byłam dzisiaj u notariusza, żeby ustanowic służebnośc. Notariuszka stwierdziła, że nie można ustanowic służebności dla siebie samej czyli służebnośc na mojej działce może byc ustanowiona tylko dla obcej mi osoby, gdyby np.kupiła ode mnie drugą działkę. Ja mam dojazd zagwarantowany, bo obydwie działki są moje i o żadnej służebności w tym przypadku nie ma mowy.

Byłam dzisiaj w gminie i dowiedziałam się w czym tkwi prawdziwy problem z moją decyzją WZ. Otóż ktoś zaczął jej się dokładnie przyglądac i chodzi o RÓW MELIORACYJNY, który oddziela od siebie moje działki. Rysując dojazd do drugiej działki narysowałam, że droga dojazdowa przechodzi przez ten rów.We wniosku napisałam ,że wniosek obejmuje dom, garaż, przyłącza i zjazd z działki. Nic nie pisałam o przepuście nad tym rowem. Rów jest własnością Skarbu Państwa, a niedługo będzie własnością gminy, ale jeszcze nie ma decyzji komunalizacyjnej.

W ramach uzgodnień projekt decyzji został wysłany do Melioracji, która uzgodniła pozytywnie pisząc, że na tym obszarze nie ma żadnych urządzeń melioracyjnych.

Dzisiaj byłam w Melioracji, napisali mi nowe uzgodnienie z dzisiejszą datą, że jest tam rów melioracji szczegółowej, natomiast powiedzieli mi że sprawa przepustu ich nie dotyczy bo warunki na to musi podac Gminna Spółka Wodna.

Czy ja mogę wystąpic odrębnie o pozwolenie na budowę przepustu, czy też jakieś ustalenia dotyczące przepustu powinny się znależc w WZ. Gminna Spółka Wodna nie uzgadnia decyzji Wz, co z tym fantem zrobic?

Dla jasności sytuacji dodam, że jeszcze niedawno byłam pracownikiem tej gminy, ale z powodu konfliktu z wójtem musiałam odejśc.....

Zgodnie z Twoją radą byłam dzisiaj u notariusza, żeby ustanowic służebnośc. Notariuszka stwierdziła, że nie można ustanowic służebności dla siebie samej czyli służebnośc na mojej działce może byc ustanowiona tylko dla obcej mi osoby, gdyby np.kupiła ode mnie drugą działkę. Ja mam dojazd zagwarantowany, bo obydwie działki są moje i o żadnej służebności w tym przypadku nie ma mowy......

Moim zdaniem, w tym przypadku notariusz zastosował „logikę bieżącą”, a nie „logikę przyszłościową”.

Nominalnie ma rację, nie mniej jednak, służebność jest ustanawiana nie dla osoby, lecz dla działki.

Teoretycznie urząd powinien takowej wymagać, bo WZ obejmowało tylko jedna działkę.

Też na logikę – w przypadku sprzedaży jednej z tych działek brak jest „prawomocnego” dojazdu.

Również moim zdaniem, jeśli przyjąć, ze wykonanie przepustu wyczerpuje postanowienia PB Art.29.2. 9.

wykonywaniu urządzeń melioracji wodnych szczegółowych, ...

to wymaga to tylko zgłoszenia.