magdazaba 25.02.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 ile kosztuje gotowanie na kuchence elektrycznej? Dziś dostałam rachunek za prąd na nasze mieszkanie 46m, gdzie kuchnię mam gazową. Własnie zastanawiam czy w nowym domu montować płytę ceramiczną na prąd czy lepiej i taniej przede wszystkim kuchenkę na gaz z butli ( tam gdzie budujemy gazu nie ma iraczej przez długi czas nie będzie). Macie jakieś ciekawe uwagi i pomysły wtej kwesti? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 25.02.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Korzystanie z płyty ceramicznej nie jest aż tak szokująco droższe. Nie wiem czy to ktoś obliczał w praktyce, bo teoretycznie można policzyć przyjmując określoną moc grzejną i czas. Zalety to mniejsze zagrożenie wybuchem (w zasadzie nie istnieje) brak tłustych osadów na meblach kuchennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 25.02.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Wiele lat gotowałam na płycie ceramicznej,teraz na indukcyjnej i choćby najlepsi kucharze gotowali na kuchence gazowej zdania nie zmienię. Najczyściej i najwygodniej na indukcyjnej.A gary 5 lat mają i jak nowe. A i to się u Ciebie nie zdarzy: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.02.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Gotujemy od maja na indukcji,2 os. dorosle.Oprocz kuchenki ww. mam reku ,aqwarium,typowych sprzety elektryczne domowe,za miesiac ,srednio place 120 pln....Uwazam,ze indukcja nie podwyzszyla mi kosztow w sposob istotny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.02.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Korzystanie z płyty ceramicznej nie jest aż tak szokująco droższe. Nie wiem czy to ktoś obliczał w praktyce, bo teoretycznie można policzyć przyjmując określoną moc grzejną i czas. Zalety to mniejsze zagrożenie wybuchem (w zasadzie nie istnieje) brak tłustych osadów na meblach kuchennych. Na przykładzie sąsiada: ale większe zagrożenie pożarem. Ni z tego, ni z owego w środku nocy zaczęła mu się instalacja kuchenki ceramicznej palić. Szczęściem się obudził. To oczywiście przypadek losowy. Ja osobiście jestem zwolennikiem płyty gazowej (używam lpg), a piekarnika elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 26.02.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Do kosztów gazu dolicz koszt czyszczenia kuchni (nie tylko kuchenki) z tłustego syfu. Od elektrycznej nic się nie brudzi. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.02.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Do kosztów gazu dolicz koszt czyszczenia kuchni (nie tylko kuchenki) z tłustego syfu. Od elektrycznej nic się nie brudzi. pozdro Problem przerysowany. Mam wentylację nad kuchenką i nie zauważam tłustego syfu na meblach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.02.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ja tylko Indukcja pomimo tego że obecnie mam ceramiczną ale kiedyś indukcja była dużo droższa. Kuchenka gazowa ma sprawność 30-40% ale niech będzie że większość umie nim gotować to niech będzie max czyli 40%.Elektryczna ceramiczna ma sprawność 60% (żeliwna 55%).Elektryczna indukcyjna ma sprawność 90%Koszt 1kWh - 50grkoszt 1m3 gazu ziemnego GZ50 - 1,92zł10kWh ~ 1 m3 gazu ziemnegoWnioski:Kuchnia gazowa jest najtańsza. Jednak indukcja jest tylko kilka procent (6-7) droższa od gazu!Elektryczna ceramiczna jest ok. 55% droższa od gazu!Indukcje można już kupić za ok. 2tys zł + specjalne garnki np. z Ikea. http://forum.muratordom.pl/na-czym-gotujecie-gaz-czy-prad,t127122-60.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 26.02.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 my sie jednak zdecydujemy na kuchenke z płytą gazową lubie dużo gotowac mmm pasibrzuchy i na pewno nie bedzie tańsze te gotowanie na elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.02.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 my sie jednak zdecydujemy na kuchenke z płytą gazową lubie dużo gotowac mmm pasibrzuchy i na pewno nie bedzie tańsze te gotowanie na elektrycznej. Wg mnie koszty gotowania na gazowej i elektrycznej indukcyjnej są porównywalne +- 10% (w powyższych wyliczeniach brak jest inf. czy to lato czy zima i ile powietrza trzeba dostarczyć do spalania gazu ) edit: zapomniałem, że cena kWh jest uzależniona od ilości energii jaką się pobiera (gaz zresztą również). W w-wa 1kWh kosztuje 0,3888 zl/kWh a opłata stała miesięczna niezależnie ile pobierasz tych kWh wynosi ponad 15zł. Więc im więcej pobierasz kWh tym cena jednej kWh jest o wiele mniejsza od tych 50gr, które zostało użyte w obliczeniach (wtedy będzie dążyło do ceny 0,39) i wtedy okazuje się, że kuchenka indukcyjna jest TAŃSZA od gazu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 26.02.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 my sie jednak zdecydujemy na kuchenke z płytą gazową lubie dużo gotowac mmm pasibrzuchy i na pewno nie bedzie tańsze te gotowanie na elektrycznej. Wg mnie koszty gotowania na gazowej i elektrycznej indukcyjnej są porównywalne +- 10% (w powyższych wyliczeniach brak jest inf. czy to lato czy zima i ile powietrza trzeba dostarczyć do spalania gazu ) edit: zapomniałem, że cena kWh jest uzależniona od ilości energii jaką się pobiera (gaz zresztą również). W w-wa 1kWh kosztuje 0,3888 zl/kWh a opłata stała miesięczna niezależnie ile pobierasz tych kWh wynosi ponad 15zł. Więc im więcej pobierasz kWh tym cena jednej kWh jest o wiele mniejsza od tych 50gr, które zostało użyte w obliczeniach (wtedy będzie dążyło do ceny 0,39) i wtedy okazuje się, że kuchenka indukcyjna jest TAŃSZA od gazu! Instalacja 400V raczej jest standardem w nowoczesnym budownictwie. Ja mam taką w mieszkaniu w bloku. Zauważam tu pewien błąd logiczny. Opłatę stałą za prąd ponosimy bez względu na to czy kuchnię mamy na prąd, czy na gaz więc w ogóle nie ma co jej brać pod uwagę. Nawet jeśli samo gotowanie na kuchni indukcyjnej nie jest tańsze, to trzeba pamiętać o niesamowitej wygodzie i przede wszystkim znacznie wyższym bezpieczeństwie takiego rozwiązania. Jedyny minus to większy koszt zakupu płyty. W praktyce mało kto liczy koszty dodatkowej wentylacji niezbędnej przy kuchni gazowej, przeglądów instalacji (ekstra) itp. kosztów dodatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.02.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 my sie jednak zdecydujemy na kuchenke z płytą gazową lubie dużo gotowac mmm pasibrzuchy i na pewno nie bedzie tańsze te gotowanie na elektrycznej. Wg mnie koszty gotowania na gazowej i elektrycznej indukcyjnej są porównywalne +- 10% (w powyższych wyliczeniach brak jest inf. czy to lato czy zima i ile powietrza trzeba dostarczyć do spalania gazu ) edit: zapomniałem, że cena kWh jest uzależniona od ilości energii jaką się pobiera (gaz zresztą również). W w-wa 1kWh kosztuje 0,3888 zl/kWh a opłata stała miesięczna niezależnie ile pobierasz tych kWh wynosi ponad 15zł. Więc im więcej pobierasz kWh tym cena jednej kWh jest o wiele mniejsza od tych 50gr, które zostało użyte w obliczeniach (wtedy będzie dążyło do ceny 0,39) i wtedy okazuje się, że kuchenka indukcyjna jest TAŃSZA od gazu! Instalacja 400V raczej jest standardem w nowoczesnym budownictwie. Ja mam taką w mieszkaniu w bloku. Zauważam tu pewien błąd logiczny. Opłatę stałą za prąd ponosimy bez względu na to czy kuchnię mamy na prąd, czy na gaz więc w ogóle nie ma co jej brać pod uwagę. Nawet jeśli samo gotowanie na kuchni indukcyjnej nie jest tańsze, to trzeba pamiętać o niesamowitej wygodzie i przede wszystkim znacznie wyższym bezpieczeństwie takiego rozwiązania. Jedyny minus to większy koszt zakupu płyty. W praktyce mało kto liczy koszty dodatkowej wentylacji niezbędnej przy kuchni gazowej, przeglądów instalacji (ekstra) itp. kosztów dodatkowych. Bo jakoś sobie nie wyobrażam braku wentylacji w kuchni bez względu na rodzaj kuchenki. Nigdy też nie słyszałem, żeby ktoś robił dodatkowy przegląd instalacji kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 26.02.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Na wentylację kuchni z kuchenką gazową wymagana przez normy ( i zdrowy rozsądek) ilość wymian powietrza jest znacznie wyższa niż w przypadku kuchni bez kuchenki gazowej. Nie chodzi tu o koszt wykonania samej wentylacji (bo ten jest pewnie taki sam), ale o to, że to wentylowane powietrze trzeba zimą ogrzewać, a to są już koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 26.02.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Nie ma co się zastanawiać, do gotowania tylko indukcja, nawet jeśli ktoś ogrzewa się gazem, to korzystniej jest gotować na indukcyjnej. Między innymi ze względu na wentylację, jak to argumentował KvM. Gaz do spalania potrzebuje tlenu i pobiera go sobie z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.02.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Na wentylację kuchni z kuchenką gazową wymagana przez normy ( i zdrowy rozsądek) ilość wymian powietrza jest znacznie wyższa niż w przypadku kuchni bez kuchenki gazowej. Nie chodzi tu o koszt wykonania samej wentylacji (bo ten jest pewnie taki sam), ale o to, że to wentylowane powietrze trzeba zimą ogrzewać, a to są już koszty. Na pozór to logiczne, ale nigdy nie miałem problemu z dostarczeniem powietrza do spalania gazu, a często mimo wentylacji, mam problemy z odprowadzeniem wilgotnego powietrza z gotowania. Zwłaszcza przy tak modnych ostatnio otwartych kuchniach. Jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.02.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Instalacja 400V raczej jest standardem w nowoczesnym budownictwie. Ja mam taką w mieszkaniu w bloku. Zauważam tu pewien błąd logiczny. Opłatę stałą za prąd ponosimy bez względu na to czy kuchnię mamy na prąd, czy na gaz więc w ogóle nie ma co jej brać pod uwagę. Nawet jeśli samo gotowanie na kuchni indukcyjnej nie jest tańsze, to trzeba pamiętać o niesamowitej wygodzie i przede wszystkim znacznie wyższym bezpieczeństwie takiego rozwiązania. Jedyny minus to większy koszt zakupu płyty. ok, następnym razem porównam gaz i prąd bez kosztów stałych (1,92 za gaz to z kosztami stałymi/miesięcznymi). Faktycznie jeżeli ktoś ma gaz to nie dla samej kuchenki i tym bardziej temat dotyczy energii elektrycznej, którą każdy musi mieć w domu. Ja mam kuchnię ceramiczną elektr. i pomimo swoich wad i większej kasy wydawanej na kuchcenie to wolę elektryczną. Wygodę a przede wszystkim bezpieczeństwo!!! cenię sobie tutaj ponad miarę. Oczywiście ktoś może powiedzieć, że są obecnie kuchenki gazowe o wiele bezpieczniejsze niż ileś lat temu ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 26.02.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Na wentylację kuchni z kuchenką gazową wymagana przez normy ( i zdrowy rozsądek) ilość wymian powietrza jest znacznie wyższa niż w przypadku kuchni bez kuchenki gazowej. Nie chodzi tu o koszt wykonania samej wentylacji (bo ten jest pewnie taki sam), ale o to, że to wentylowane powietrze trzeba zimą ogrzewać, a to są już koszty. Na pozór to logiczne, ale nigdy nie miałem problemu z dostarczeniem powietrza do spalania gazu, a często mimo wentylacji, mam problemy z odprowadzeniem wilgotnego powietrza z gotowania. Zwłaszcza przy tak modnych ostatnio otwartych kuchniach. Jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A nie pomyślałeś jednak o tym, że masz za słabą wentylację? (pomijając już kwestię samej kuchenki) Bynajmniej nie chodzi tu tylko o zapewnienie odpowiedniej ilości powietrza do spalania gazu, ale o elementarne wymogi bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.02.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Poniżej ile kosztuje gotowanie na kuchni gazowej, elektrycznej ceramicznej, elektrycznej indukcyjnej dla gazu w taryfie w-2 i w-3 a prądu w taryfie całodobowej. Koszty gazu i energii elektr. bez opłat stałych miesięcznych. 10kWh = 1m3 gazu gaz ziemny taryfa W-2(300-1200m3) = 1.0350+0.3466 = 1,3816+VAT = 1,686 zł/m3energia elektryczna 0,389 zł/kWh gazowa(40% sprawności) 4kW to 1.686 zł czyli 1kW = 0,42złceramiczna(60% sprawności) 6kW to 10*0,389zl czyli 1kW = 0,65złindukcyjna(90% sprawności) 9kW to 10*0,389zl czyli 1kW 0,43zł gaz ziemny taryfa W-3(1200-8000m3)= 1.0215+0.2936 = 1,3151+VAT = 1,604 zł/m3energia elektryczna 0,389 zł/kWh gazowa(max 40% sprawności) 4kW to 1.604 zł czyli 1kW = 0,40złceramiczna(60% sprawności) 6kW to 10*0,389zl czyli 1kW = 0,65złindukcyjna(90% sprawności) 9kW to 10*0,389zl czyli 1kW 0,43zł Indukcja nieznacznie max 7% przegrała z gazem(W-3). Czy warto 'zatruwać się' gazem za te 7% ? Pamiętajcie, że nie uwzględniłem konieczności dostarczenia powietrza do spalania gazu (ma to znaczenie na niekorzyść gazu w zimne dni gdzie trzeba grzać dom/mieszkanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 26.02.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ale to tylko w wypadku jeśli gaz mamy i tak podłączony do celów grzewczych i/lub CWU, bo jak dojdzie abonament, to gaz wyjdzie najdrożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.02.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ale to tylko w wypadku jeśli gaz mamy i tak podłączony do celów grzewczych i/lub CWU, bo jak dojdzie abonament, to gaz wyjdzie najdrożej. założyłem, że takie przypadki to wyjątki ale nawet gdyby wystąpiły to 1kW gazu to 0,48zł (1m3-1,92zł) więc kuchenka gazowa wychodzi drożej od indukcji o 12%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.