ekmir 24.10.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Przy zastosowaniu płyt Kolotherm K3 lub WEDI mogłoby się udać zastoswać płyty o grubości 3 cm i wtedy jest szansa, że się wszystko zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 24.10.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 A spotkaliście się z jakąś metodą przy wykorzystaniu XPSa który pełniłby rolę posadzki i ocieplenia ? Gdzieś mi się o uszy obiło kiedyś coś takiego, chyba jeden z dekarzy z którym rozmawiałem mówił mi o takiej metodzie, nawet wymienił poszczególne warstwy materiałów jakie powinny być położone. Ale niestety wtedy byłem na etapie dachu i nie myślałem o balkonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 25.10.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 A spotkaliście się z jakąś metodą przy wykorzystaniu XPSa który pełniłby rolę posadzki i ocieplenia ? To chyba właśnie chodzi o to rozwiązanie WEDI Balco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 25.10.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 To chyba właśnie chodzi o to rozwiązanie WEDI Balco No rozwiązanie wydaje się być jedynym nadającym się... o ile zaporowa nie będzie cena... 200 zł/m2 za 5 cm sam arkusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 25.10.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 No niestety nie są to tanie rzeczy.Kooltherm K3 też się nadaje i ma lepsze parametry cieplne ale trzeba stosować dodatkowo hydroizolację i nie ma wersji ze spadkiem. Koszt jednak takiej płyty to ok. 50 zł/1 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 26.10.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 ja mam na szczęście dwa malutkie balkoniki więc jestem w stanie to jakoś przeżyć, najważniejsze żeby było dobrze zrobione. Pytanie tylko czy jakaś ekipa z Poznania lub okolic potrafi to wykonać za pomocą technologii K3 lub Wedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 26.10.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Ja przymierzam się do wykonania samodzielnego.Z doświadczenia wiem, że "ekipy budowlane" potrafią ale nie koniecznie w zgodzie z zaleceniami producenta i sztuką budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 01.12.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 cześć, a co sądzicie o takiej kolejności warstw ( w metodzie bez wylewania posadzki)? -płyta żelbetowa-masa kauczukowa-2x papa-folia w płynie-płyta XPS-siatka klej-folia w płynie (dwuskładnikowa np Izohan Eko 2k)-klej i płytki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 01.12.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Plan dobry tylko po co ta folia w płynie to nie wiem? Płytę oczyścić, zagruntować, przykleić papę x2 w poprzek albo mijankowo do papy przykleić xps odpowiednim środkiem uszczelniająco-klejącym na to klej siatka i jakiś środek do izolacji systemowy pod płytki ale nie folię!!. Wydaje mi się, że i tak jest spora szansa na pękanie płytek/fug bo na XPS wg mnie będzie to zbyt mocno pracować. XPS to nie beton. Może duże płytki będą miały mniejszą tendencję do kołysania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.12.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Papa powinna być NAD ociepleniem. Zapamiętajcie to na całe życie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 01.12.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Papa powinna być NAD ociepleniem. Zapamiętajcie to na całe życie. Jan ...żeby chronić ocieplenie? W tym rozwiązaniu chyba jednak powinien być wyjątek od tej zasady. Poza tym na styro to można ją conajwyżej ułożyć a do betonu można zgrzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.12.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Ocieplenie musi być suche, inaczej traci swoje właściwości. Istnieje styropapa. Można też przykleić papę do styropianu samemu , ale to wyższa szkoła jazdy. Dla początkujących proponuję położenie pierw cienkiego OSB. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 02.12.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Panie Janie, jak prawidłowo według Pana powinny wyglądać poszczególne warstwy balkonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.12.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Panie Janie, jak prawidłowo według Pana powinny wyglądać poszczególne warstwy balkonu? 1. Płyta balkonowa wylana ze spadkiem. 2, styrodur lub styropian podłogowy.3. obróbka blacharska (ze spadkiem). 4. Papa termo dobrej klasy wywinięta na ocieplenie ścian i ramę drzwi. 5. Wylewka z płytkami lub legary i deski. Legary nie na kołki a na klej. Barierka najlepiej od czoła. Balkon ocieplony z 5-cu stron. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 02.12.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Dziękuję.3 - to jest tzw. kapinos ?a obróbka blacharska pod oknem balkonowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.12.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Dziękuję. 3 - to jest tzw. kapinos ? a obróbka blacharska pod oknem balkonowym ? Kapinos albo pas nadrynnowy. Oknem ?. Papa przy drzwiach, bez blachy. Tam występuje przeważnie glif. Obróbkę trzeba by zrobić z cynku lub miedzi. A to wymaga dokładnego lutowania. Większość nie potrafi. Papę jeszcze zgrzeją. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rowik 16.12.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Będę wykonywał ocieplenie starego domu typu klocek. Proszę o poradę w kwestii ocieplenia balkonu, którego podstawą jest dach przybudówki dotychczas zabezpieczony papą termozgrzewalną. Jakich materiałów izolacyjnych użyć w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 19.12.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Czy układać styropian na balkonie i na to dopiero wylewka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarW 22.04.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 jak to jest z tym styropianem na papie?Przy ścianach fundamentowych, każdy pisze aby nie dawać styropianu na papę (izolacja pionowa) ponieważ w papie są rozpuszczalniki, które będą wchodziły w reakcje ze styropianem.Natomiast powszechne jest dawanie styropianu na papie w przypadku balkonów. Najpierw warstwa papy, a na to styropian.To w jednym przypadku nie zaleca się takiego połączenia, a w drugim już tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 01.08.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam, jak tam Wasze plyty balkonowe? W moim projekcie zaproponowali takie rozwiazanie: W tej chwili mam wylane balkony z wiencem na obrysie, wysokosc jego 8-10cm. Czy to rozwiazanie z projektu jest dobrym pomyslem ? (Pomijam ta rynienke). 1. Czy 1 warstwa folia zaraz na zelbecie jest potrzebna? (stworzy w sumie basen ). 2. nastepna warstwa to styrodur laczony np 2x5cm +3cm na wierzch, lub 5+3cm +3cm na wierzch (takie rozmiary mam dostepne od reki w hurtowni, ewentualnie 8cm jest jeszcze, wiadomo sprzedaz na paczki, wiec chcialbym wykorzystac max 2 rozmiary) 3 Na wierzch styropianu papa, czy folia tez potrzebna? -niestety tutaj nie ma spadku, czy dawac tez obrobke ? czy ta warstwa tylko jako zabezpieczenie awaryjne? 4. Wylewka betonowa ze spadkiem (na obrzezu 6cm) zbrojona siatka? - problem z balustradami -na tym etapie mocowac? i czy w tej wylewce wytrzyma ? 5 papa termozgrzewalna + obrobka z blachy 6. wykonczenie -plytki na kleju czy to sie bedzie trzymac papy ? dziekuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts