Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BALKON - OCIEPLENIE, WYKOŃCZENIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 259
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może znaleźliście coś takiego ?

Te profile są wymiarowane pod konkretne rozwiązania systemowe. Raczej nie ma szans dobrania czegoś idealnie pasującego pod styrodur, papę i inne folie kubełkowe ;)

btw o folii słyszałem coś takiego :D "folia kubełkowa - i za dwa lata robota od nowa" ale nie wiem o jakim układzie warstw mówili. Rozumiem, że Twój wykonawca daje Ci gwarancję min. 5 lat na brak zacieków i odspajania płytek ?

edde,

Jakiej blachy użyłeś(grubość, materiał, producent jak znasz) i ile płaciłeś ? Zabezpieczana farbami jakoś ta blacha, może proszkowo malowana ?

std blacha płaska dachowa powlekana, SSAB w powłoce PrelaqNova Matt z Bratexu, wyprofilowana na giętarce na balkonie coś w stylu pasa narynnowego (bo balkon orynnowany jest), na wykuszu tylko kapinos, żywica trzyma ja ch...a, blacha się gnie w rękach a od wylewki odkleić się nie chce

właśnie przeszła pierwsza porządna burza z nawałnicą deszczu, próba zaliczona, nadmiar luźnej posypki ładnie spłynął z żywicy, została powierzchnia jak papier ścierny, także z przyczepnością kleju do płytek problemu nie przewiduję

a rysunek tego co mam był tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?87869-wykusz-a-ocieplenie&p=4184558&viewfull=1#post4184558

http://img687.imageshack.us/img687/5841/28190743.th.jpg

Edytowane przez edde

• 3 weeks później...
Witam. Jestem tu nowy i od razu proszę o pomoc w kwestii balkonu. Mam balkon "dostawiany" do istniejącego domu. Jego płyta leży na dwóch belkach (dwuteowniki), na płycie jest także wylewka oddzielona od ściany budynku warstwą styropianu o gr. 8 cm, która docelowo ma łączyć się z przyszłym ociepleniem ścian. Mam zamiar ocieplić balkon styrodurem, który będzie łączył się z tym pasem styropianu. Ocieplenie będzie także od spodu i z boków. I teraz mój problem. Niestety, na razie nie przewiduję ocieplenia domu i tym samym także położenia wykończenia balkonu płytkami. Jak przygotować balkon, aby w miarę bezboleśnie przeczekał kilka lat bez płytek? Jakie warstwy zastosować i czy mają one wchodzić na ten pas styropianu? Gdzie dać hydroizolację, przecież nie może ona być ostatnią warstwą przed płytkami (nie doczeka-zetrze się). Dodam, że nie planuję obróbki blacharskiej-chcę dać płytki z kapinosem. Będę wdzięczny za dobre rady.

Wreście znalazłem dwa artykuły które ostatecznie rozjaśniły mi co to jest uszczelnienie zespolone tarasu albo uszczelnienie drenażowe i do czego służy warstwa paroizolacji jednym słowem o co kaman z problemem hydroizolacji tarasów.

Artykuł nr 1

Artykuł nr 2

Teraz już wszystko mam kupione tylko potrzebuje znaleźć jakąś masę bitumiczną która będzie pełniła rolę paroizolacji na warstwie spadkowej i jednoczesnie będzie do nie można przykleić styrodur.

No dobra,starałam sie to przeczytać ze zrozumieniem ale w wielu miejscach wymiękłam :(

Napisz mi Odaro- bo nijak nie rozumiem - w linku 1 na rysunku nr 2 pokazano nieprawidłowy sposób izolacji- co tu jest nieprawidłowe? - bo autor artykułu nie zdradza tej tajemnicy.

Porównując z rysunkiem nr 1 ,który niby jest poprawny widzę,że nie ma na nim izolacji termicznej - czyli co - nie izolować termicznie?

I podstawowa dla mnie sprawa - jak zamierzasz wykończyć balkon w okolicach samego progu drzwi balkonowych?- bo to dla mnie duży problem.

Mam listwę podparapetową pod ramą balkonu,na nią wywinęłam papę z płyty balkonowej oraz folię która leży na papie. Pomimo starań aby wylewka nie była za wysoko -obecnie mam ją ok 1,5 cm poniżej dolnej ramy balkonowej - czyli akurat tyle miejsca aby wcisnąć pod ramę jeszcze płytkę klinkierową. CZy tak należy uczynić?

CZy tez tak jak widać na rysunku nr 1płytka dochodzi tylko do dolnej ramy balkonu a na ramę oraz częściowo na poziomo ułożone płytki wywinąć obróbkę blacharska- tylko jak taką obróbkę przymocować do dolnego ramiaka - oraz jak uszczelnić?- nie wyobrażam sobie tego .

nie martw sie, ja mam gorzej, wylewka na wysokości doły ramy, czyli płytka musi dojść do okna a nie pod, pod nie wejdzie też żadna izolacja:(

innego wyjścia nie było wiec narożnik uszczelniony tak samo jak narożniki wylewki ze ścianą czyli mapelastic z taśma narożnikową przycięta na 2-3 cm wysokości, taśma ładnie zatopiona w gumowym mapelasticu, nie wygląda to źle, na izolację teraz pozostało położyć płytki (na klej samorozpływny Mapei Adesilex P4), a styk płytki i ramy drzwi balkonowych uszczelnić jakimś np. uszczelniaczem dekarskim (bo w MOC silikonów wszelkiej maści nie bardzo wierzę)

NIe wiem czy tak jest gorzej.Jak dobrze uszczelnisz to może nawet i lepiej.

Ja teraz się martwię bo wylewka obecnie w wielu miejscach odstaje od papy i folii- nie zatarta dobrze w tym miejscu.Ale podsunąłeś mi pewną myśl- zapomniałam ,ze mam kupioną właśnie tą taśmę uszczelniającą. Spróbuję ja wepchnąć pod ramiak tak aby zawinęła się na góre wciśniętej płytki, nadmiar obetnę a potem uszczelnię styk wierzchu płytki z dolną krawędzią ramiaka- silikonem dekarskim- bo oni chyba właśnie to stosują :) . Nie będzie tak jak pierwotnie planowałam obróbki blacharskiej pod balkonem -wciśniętej w taki rowek co go pod ramiakiem wymacałam .

Jeżeli nic mi lepszego nie przyjdzie do głowy to to jest moja wersja wykonania hydro i termoizolacji na tarasie.

Na brzegu płyty żelbetowej jest mocowana kantówka 10x10cm a do niej płyta OSB 3 o długości wyznaczonej grubością ocieplenia elewacji.

Cała ta konstrukcja z jednej strony podtrzymuje styrodur z drugiej wylewkę wysuniętą poza obrys płyty żelbetowej.

Poza tym układ warstw jak w uszczelnieniu zespolonym

http://a.imageshack.us/img338/1228/tarasrysunek.jpg

Edytowane przez odaro

I podstawowa dla mnie sprawa - jak zamierzasz wykończyć balkon w okolicach samego progu drzwi balkonowych?- bo to dla mnie duży problem.

Mam listwę podparapetową pod ramą balkonu,na nią wywinęłam papę z płyty balkonowej oraz folię która leży na papie. Pomimo starań aby wylewka nie była za wysoko -obecnie mam ją ok 1,5 cm poniżej dolnej ramy balkonowej - czyli akurat tyle miejsca aby wcisnąć pod ramę jeszcze płytkę klinkierową. CZy tak należy uczynić?

CZy tez tak jak widać na rysunku nr 1płytka dochodzi tylko do dolnej ramy balkonu a na ramę oraz częściowo na poziomo ułożone płytki wywinąć obróbkę blacharska- tylko jak taką obróbkę przymocować do dolnego ramiaka - oraz jak uszczelnić?- nie wyobrażam sobie tego .

Ja mam okna balkonowe postawione na poszerzeniu dolnym ok. 10cm wysokie

Na to poszerzenie zamierzam nakleić fartuch EPDM lub samoprzylepną membranę bitumiczną bo taką już kupiłem a płytką zamierzam wiechać pod dolny brzeg okna ale wcześniej w miejsce łączenia się wylewki z poszerzeniem dolnym zrobię dwuwarstwowe uszczelnienie z taśmą np Schomburg Aquafin 2K bo taki już kupiłem :) (drogie to dziadostwo ale podobno można tym uszczelniać baseny)

Ja mam okna balkonowe postawione na poszerzeniu dolnym ok. 10cm wysokie

Na to poszerzenie zamierzam nakleić fartuch EPDM lub samoprzylepną membranę bitumiczną bo taką już kupiłem a płytką zamierzam wiechać pod dolny brzeg okna ale wcześniej w miejsce łączenia się wylewki z poszerzeniem dolnym zrobię dwuwarstwowe uszczelnienie z taśmą np Schomburg Aquafin 2K bo taki już kupiłem :) (drogie to dziadostwo ale podobno można tym uszczelniać baseny)

No - no -szacunek- ja to miejsce trochę przetupałam :(. DAłam pape aż pod dolny ramiak - ale jej się nie dalo wywinać juzwyżej na sam ramiak -nie pomyslałamo tych wynalazkach dekrskich :(

Dzięki Odaro.Zawsze to coś - może rzeczywiście pokombinuję tylko ,ze teraz to raczej ciężko będzie włożyć- zostało mi ok 1,5- 2 cm szpary pod oknem.Co gorsza wylewka na styku z częścią podbalkonowa ( u mnie to jest listwa podparapetowa na styrodurze- oczywiście okno balkonowe podparte dodatkowo łącznikami ciesielskimi ) w wielu miejscach odstaje od papy i folii - w razie przeciekania - będą tam zastoiska wody.Teraz intensywnie myślę czym te dziurska uzupełnić i czy w tym miejscu wyciąć wystającą folie czy zostawić. Gdyby chociaż ta szczelina była równa to byłoby w sam raz na podklejenie rzeczonej wyżej taśmy bitumicznej - a tu niestety :(.

Wypada mi teraz podkuć nierówności ,podkleić tą taśmę a powstałą szparę wypełnić..... no właśnie czym?- jakąś żywicą, pianką?

• 2 weeks później...

Witam,

Im więcej czytam o wykończeniu balkonów tym bardziej jestem przerażony, mamy 2 balkony po 6m2 prostokątne.

Chwile obecną mam wykonaną elewacje, od spodu balkonu jest przyklejony styropian 5cm i plastykowy okapnik (nie ma żadnych zacieków etc), płyta balonu (z boku) jest bez elewacji, przed wykonaiem ocieplenie zakotwiłem i przykręciółem do balkonu barierki.

Chcę na góre położyć kafelki, pytanie jaką izolacje od góry wykonać?

dać styropian? ile cm?

odkręcić barierki?

z boku płyte balkonu wykonawca zalecił wytynkować jak balkon zostanie wykończony i pytanie jak położyć płytki żeby uniknąć odpadania tynku z boku płyty balkonu? (jak widze sąsiedzi mają często podobne problemy).?

Pozdrawiam

Łukasz

• 3 weeks później...
Witam,

Im więcej czytam o wykończeniu balkonów tym bardziej jestem przerażony, mamy 2 balkony po 6m2 prostokątne.

Chwile obecną mam wykonaną elewacje, od spodu balkonu jest przyklejony styropian 5cm i plastykowy okapnik (nie ma żadnych zacieków etc), płyta balonu (z boku) jest bez elewacji, przed wykonaiem ocieplenie zakotwiłem i przykręciółem do balkonu barierki.

dać styropian? ile cm?

odkręcić barierki?

z boku płyte balkonu wykonawca zalecił wytynkować jak balkon zostanie wykończony i pytanie jak położyć płytki żeby uniknąć odpadania tynku z boku płyty balkonu? (jak widze sąsiedzi mają często podobne problemy).?

Pozdrawiam

Łukasz

Żebyś czasem nie doczekał się odpowiedzi na swoje pytanie. Popatrz ile czasu ja już czekam. Tutaj jest jakieś kółko wzajemnej adoracji swoich balkonów. Mimo wszystko życzę powodzenia.:confused:

Żebyś czasem nie doczekał się odpowiedzi na swoje pytanie. Popatrz ile czasu ja już czekam. Tutaj jest jakieś kółko wzajemnej adoracji swoich balkonów. Mimo wszystko życzę powodzenia.:confused:

Andrzeju - nie ma co się obrażać. Nikt z nas nie jest ekspertem w temacie dlatego zapewne nie otrzymałeś odpowiedzi.Każdy z nas jak zapewne zauważyłeś sam próbuje poszukiwać jakichś rozwiązań .które pasowałyby do jego konkretnego przypadku.Jak do tej pory rozważaliśmy etapy budowy balkonu czy tez wykusza tak , aby docelowo pokryć płytkami.Ty tego nie chcesz robić obecnie. Samo wykończenie balkonu ad hoc jest trudne i nieprzewidywalne tak naprawdę a co dopiero zrobienie jakieś innej warstwy ochronnej.

Nawet znawcy budowlanki jak ognia boją się balkonów.Uwierz mi. Ja też bym się za to nie brała gdyby mi kilku gości po prostu nie odmówiło:(. Z drugiej strony to teraz nawet się ciesze- bo jak dla mnie to aptekarska robota- więc ja się mogę pobawić.Żaden majster by tego nie chciał tak dłubać. Ja ci mogę napisać jak planuję zrobić swój balkon .Co do twojego się nie wypowiem -bo tak jak pisałam nie jestem ekspertem budowlanki - koledzy tez zapewne "ekspertami " są tak naprawdę tylko od swoich balkonów -może się mylę ?

nie, nie mylisz się nic a nic

nie ma na tym forum łatwych pytań i również rzadko trafiają się proste odpowiedzi, trzeba zryć czasem forum (albo i kilka różnych ;) ) i pół internetu, zebrać trochę info i włączyć logikę, czasem wychodzi z tego coś bardziej pozytywnego, czasem mniej, ale myślenie i szukanie (oraz logiczny dystans do wyszukanych informacji) to podstawa...

Witam,

dać styropian? ile cm?

odkręcić barierki?

Pozdrawiam

Łukasz

NIe odpowiem na wszystkie twoje pytania -ale to co mogę spróbuję-.

Ilość cm styropianu zależy od tego jak nisko masz posadowiony balkon w stosunku do okna balkonowego.Z ostatnim poziomem - znaczy się z płytakmi nie możesz wyjść wyzej jak masz wylewkę w domu.Inaczej sam sobie planujesz w przyszłości powódź.Ja mam tylko 5 cm - bo tyle miejsca wystarczyło.Koledzy mają po 10 cm - i tak jestzapewne lepiej..

Barierki szczerze powiem bym nie odkręcała.Sama się początkowo zastanawiałam -i chciałam barierkę przykręcać po wszystkich styrodurach i wylewkach ,ale gość od barierki od razu mi powiedział,ze w takim wypadku on nie daje gwarancji na jej stabilność.Tak wiec miałam ją przykręconą tak jak ty.Teraz to się nawet ciesze.Jak kładłam poszczególne warstwy to za każdym razem starałam się robić uszczelnienie przy barierkach.Tak więc tych uszczelnieni po drodze mam kilka. Obecnie nie wyobrażam sobie co bym zrobiła po nawierceniu tych dziur już na gotowej płycie balkonowej - ze wszystkimi warstwami.

podobno najlepiej jest montować barierkę od czoła-ale moje były za ciężkie. Więc mam to co mam.

Boki balkonów mam różnie. Tam gdzie jest rynna planuje posadowić ją na poziomie głównej wylewki - na desce obitej blachą- a z góry od wierzchu balkonu do rynny będzie wpadać też blacha - więc mam nadzieje ,że blacharz to jakoś załatwi - i będzie w miarę estetycznie -albo całkiem bez styropianu od czoła -albo tylkow dolnej czesci - tam gdzie jest główna płyta balkonu. Do rynny ma tez wpadać podłożona pod styrodurem papa.

Drugi balkon bez rynny - chce obrobić styropianem - zapewne mocowanym na kołki -ale tu mogę się mylić.Te etapy są jeszcze przede mną.

Czy jest to słuszna droga zobaczę za kilka lat.Wtedy jako ekspert ;)-napisze :

-a mój balkon jest super i nic nie odpada:P

-albo - wszystko jest do d..py - tak jak ja nie róbcie :p

A co sądzicie o takim rozwiązaniu izolacji hydro na wykuszu?

Oczywiście przy ścianie jeszcze będzie wywinięta taśma uszczelniająca, na okapie nie planuję rynny.

Styrodur 6 cm, więcej sie nie zmieści.

Folia kubełkowa hmm... szukałem oryginalnej maty drenażowej coś w stylu Ditra-Drain Schlutera ale w mojej okolicy tego kupi nie można stąd folia kubełkowa.

http://images38.fotosik.pl/343/56a830a4357fc635med.jpg

link do dużego zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56a830a4357fc635.html

Edytowane przez danielw