Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kłopot z doborem firanek

aguś1982

Recommended Posts

Może ktoś jest lepszym znawcą niż ja i podpowie mi jak rozwiązać problem z firanami w salonie . Poniżej przedstawiam zdjęcie okna w salonie jest tylko takie ponieważ, inne są w aparacie a aparat pojechał , z męzem za granicę . Okna są w kolorze złoty dąb . Proszę o pomoc może ktoś wstawi jakieś fotki firan które najlepij pasowałyby na te okna .Myślę o takich firanach , które predstawione są na zdjęciu poniżej ale nie wiem czy bedzie fajnie to wyglądać, bo drugie okno jest mniejsze

http:// http://images39.fotosik.pl/2/089aaf9c4f2802b8med.jpg

widok od ogrodu na okna http://images28.fotosik.pl/282/b4e624edc6bb2082.jpg

http://images38.fotosik.pl/67/ead032e813cfbf43med.jpg[url

Myślę o takich firanach , które predstawione są na zdjęciu poniżej ale nie wiem czy bedzie fajnie to wyglądać, bo drugie okno jest mniejsze

Mam podobne firany na swoich oknach i jestem przekonana, że na Twoim oknie nie będą dobrze wyglądać. Ta ścianka między oknami będzie właśnie na środku, na złączeniu tych firan i będzie wyglądało jak słup pomyłkowo tam wstawiony ;)

Albo takie firanowe "panele" - na drążkach proste, nie przymarszczone, powiedzmy 5 sztuk na różnych wysokościach. Montuje się toto na szynach - coś jak karnisz i całe te panele można odsunąć żeby np. wyjść na taras...

A w dodatku mało materiału wychodzi, więc można zaszaleć z cudną tkaniną... albo zmienić ją jak się opatrzy...

Ja też mam taki układ okien.

Mnie się podobają proste, długie- czyli to, co proponujesz Bioork. ALE ... mam dzieci, psa, nadzieję na kota ( i męża). Przy takm inwantażu obawiam się, że to nie praktyczne. Już widzę, te łapki i łapy odbite na dole firan.

Pomysł na zdjęciu fajny, ale trochę za "paradny" jak dla mnie. Może inny materiał firan, dał by bardzej nowoczesny wygląd?

Jak myślicie, ten murek (przpadkowy słup :D ) lepiej pokazać, czy zasłonić?

to może pomyśl nad roletami rzymskimi ?

ja też mam 2 małych dzieci, dużego psa, małego kota i całkiem już dużego męża ;)

efekt tego jest taki, że firanek w domu brak he heh

a do nowego będą właśnie rolety

ale, ale...

fajnie też wyglądają zawieszone same zasłony, np. białe i ściągnięte po bokach, możesz zasłaniać okna tylko na noc ( oczywiście rozwiązanie dobre, jeśli nie masz okien sąsiada zaraz na przeciwko )

jeśli chodzi o słupek to moim zdaniem nie trzeba go zasłaniać, to "naturalny" kawałek Twojego domu, w niczym nie przeszkadza :)

Kasia - kasia

"na różnych wysokościach" masz na myśłi długość firan, czy karnisze na różnych wysokościach. (dość rewolucyjne, ale bardzo orginalne... zestaw karniszy ozdobno - funkcjonalnych - to naprawdę byłaby nowość na rynku - :D ?)

he he he

Chodzi o panele firanowe - góra na drążku, dół na drążku. szerokość ok. 1m, każdy panel niezależnie powieszony na karniszu i różna wysokość ponad podłogą.

Ja też bym dała na jednym karniszu proste zasłony lub firany do ziemi - przy drzwiach tarasowych i oknie obok wygodniej byłoby, gdyby były dzielone pośrodku. Oczywiście dobrane do stylu urządzenia wnętrza.

W naszym salonie też są drzwi tarasowe (ze środkowym, przesuwnym skrzydłem) i jedno okno 150x150 na sąsiedniej ścianie.

Dopóki miałam udrapowane firanki - "udrapowanie" polegało na na ułożeniu w takie ćwierćkola jak na zdjęciu aguś i związaniu w supeł najtańszych firanek w siateczkę z IKEI :oops: - pies ciągle się o nie zahaczał, zwłaszcza jak zobaczył kota na podwórku i szczekał 8) . W fałdy notorycznie zaplątywały się muchy i inne paskudztwa. Po niespełna roku firanki do wyrzucenia, dobrze, że to prowizorka za parę groszy - nie było szkoda.

Teraz mamy dość gęste firany ściągnięte na górze ozdobną taśmą i luźno spływające do ziemi - ładnie się układają i są praktyczne. Dla mnie ważne było, aby wpuszczały światło, a jednocześnie były wieczorem nieprzejrzyste z zewnątrz. Nie przepadam za połączeniem zasłon i firan na jednym oknie.