ubik77 25.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 czy są jakieś przepisy zabraniające budowy kominka na drenianym stropie ? bo będę remontował poniemiecki dom z drewnianymi stropami, tzn. ciąge się zastanawiam czy ich nie wywlić choć są w dobrym stanie i zrobić betonowych bo boję się że akustyka mnie wykończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 25.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 ja mam na drewnianym stropie. w moim poniemieckim budynku wszędzie są stropy drewniane i w każdym pokoju były kaflowe piece. w miejscu po takim piecu stoi właśnie mój kominek. po rozebraniu starego kaflaka okazało się że pod nim ze ściany wystaje kawał szyny z kolejki wąskotorowej. to jest dodatkowe wzmocnienie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubik77 25.02.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 może korzystając z okazji spytam cie o te stropy. bo ja mam na piętrze super deski na grubych belkach, pod spodem jest szlaka, a pod spodem sufit na deskach - trzcina z czymś. szkoda mi tych stropów i desek, ale jak chciałbym wynając mieszkanie na górze to z tymi stropami drenianymi będzie chyba głośno. bo jedna z opcji to zostawić te deski, od spodu wywalić szlakę i wypełnić wełną minerlną ale nie wiem czy to załatwi akustykę. natomiast u mnie też były piece kaflowe, nie wiem cy mam wzmocnienia bo po ich usunięciu są wgłębienia w deskach podłogi ale też drewno leży i nie wiadomo jescze co pod nim. bardziej mam pytanie że kominiarz mi odbierze kminek na stropie drewnianym bo o udźwig sie nie boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teklin 25.02.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dobrze że te kawały szyn wystawały, bo taki kaflak waży normalnie z pół tony najmarniej. Trudno sobie wyobrazić żeby drwniany strop wytrzymał takie punktowe obciążenie. Reasumując sprawa sprowadza się do określenia dopuszczalnych obciążeń, a nie przepisów dotyczących kominków, bo te ostatnie zwłaszcza wolnostojące bywają lekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 26.02.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 są kominki które można powiesić na ścianie. odpada wtedy nacisk na strop. jesli były kaflowe piece w twoim mieszkaniu to na pewno masz wzmocnienia w tych miejscach. mam dokładnie taki sam typ stropu jak u ciebie. tylko nie wywalaj szlaki. jeśli przeszkadza ci myśl o szlace i chcesz ją czym zastąpić to wsyp tam keramzyt lub inny granulat. jesli wywalisz szlakę odciążysz stop, belki się wyprostują i popęka sufit piętro niżej. po za tym wełna izoluje ale nie akustycznie. sąsiedzi na przeciwko zamienili szlakę na wełnę i mogą ze sobą rozmawiać przez podlogę. ja po zerwaniu desek na szlakę położyłem folię potem wełnę i płytę osb. upchnąłem tyle wełny ile się dało. podnosiłem trochę podłogę gdyż belki po 80 latach trochę się odkształciły i podłoga nie była prosta. myślę że powinieneś zerwać podłogę w miejscu po piecu kaflowym i będziesz wiedział jaki typ wzmocnienia tam siedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.02.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 są kominki które można powiesić na ścianie. odpada wtedy nacisk na strop. jesli były kaflowe piece w twoim mieszkaniu to na pewno masz wzmocnienia w tych miejscach. mam dokładnie taki sam typ stropu jak u ciebie. tylko nie wywalaj szlaki. jeśli przeszkadza ci myśl o szlace i chcesz ją czym zastąpić to wsyp tam keramzyt lub inny granulat. jesli wywalisz szlakę odciążysz stop, belki się wyprostują i popęka sufit piętro niżej. po za tym wełna izoluje ale nie akustycznie. sąsiedzi na przeciwko zamienili szlakę na wełnę i mogą ze sobą rozmawiać przez podlogę. ja po zerwaniu desek na szlakę położyłem folię potem wełnę i płytę osb. upchnąłem tyle wełny ile się dało. podnosiłem trochę podłogę gdyż belki po 80 latach trochę się odkształciły i podłoga nie była prosta. myślę że powinieneś zerwać podłogę w miejscu po piecu kaflowym i będziesz wiedział jaki typ wzmocnienia tam siedzi Jest wełna i wełna. Jedna izoluje akustycznie, a inna nie. Poza tym ważna jest jakość montażu i to bardziej niż przy izolacji termicznej. Wełna jest bardzo dobrym izolatorem akustycznym, ale nie każda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts