gos1719504724 25.02.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witajcie, Mam taki problem - kupiłam działkę, bardzo zresztą ładną, jednak stoi na niej stary, drewniany dom. Dom jest z lat 20-stych poprzedniego wieku i z pewnością był kiedyś piękny. Być może ktoś z większym zacięciem byłby w stanie coś z nim zrobić, ale na oko widać, że wkład finansowy na taką renowację też nie byłby mały. Ja tymczasem planuję zbudować nowy dom, żeby nie martwić się ciągłymi naprawami. Początkowo stary miał postać do czasu ukończenia budowy, jednak ze względu na warunki zabudowy oraz instalacje przecinające działkę, musiałam zmienić pierwotnie plany - i będę się budować tym samym miejscu, co wymusza konieczność uprzedniego wyburzenia starego domu. Majster, który był zainteresowany wykonaniem rozbiórki zażyczył sobie 8tys przy założeniu, że on zabiera drewno, gruz, wywozi to swoim transportem oraz uprząta teren. Ponieważ czytałam o tym, że takie rozbiórki rozliczane są niekiedy barterowo - w zamian za wykonaną pracę robotnicy zatrzymują materiały, zastanawiam się, czy to dobry interes... Ponadto nurtuje mnie kilka pytań:- czy są w internecie jakieś miejsca, gdzie jest sens zostawić ogłoszenie o chęci "oddania" takiego domu? Być może jakiś pasjonat umiałby wykorzystać coś z tej budowli.- ile powinna kosztować usługa rozebrania drewnianego domu?- a może powinnam zostawić cegły i gruz, np. na utwardzenie podjazdu? Poniżej jeszcze zamieszczam link do zdjęcia. http://lh5.ggpht.com/_--ymlSjIAc4/SaXEaARD_II/AAAAAAAAADk/3dEmZGIjys8/dom.jpg Będę wdzięczna za poradę, Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 26.02.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 WitajTak na gorąco też kiedyś byłam nowa.Wiem że tu gdzie mieszkam Lubelskie za wybudowanie nowego małego domu płaci się 15000 zł więc suma jaką ci ktoś zaproponował za rozbiórkę moim zdaniem jest wysoka,przy założeniu że rozbierający zabiera materiał.Myślę,że należy dać ogłoszenie tu na forum i wogóle w okolicy że zamierzasz rozebrać dom,myślę,że chętni się znajdą.Drzewo można z powodzeniem wykorzystać na opał lub do innych celów.Zapytaj miejscowych.Dom w niezłym stanie,który można przenieść na inne miejsce moi sąsiedzi sprzedali jakiś czas temu za 3000 zł.To moje doświadczenie.Więc się dzielę opinią.Gruz też ci się przyda zorientuj się ile będziesz musiała zapłacić ,kiedy go będziesz potrzebowała.proponuję znaleść grupę budujących w twojej okolicy dopisać się do niej.Będzie dobrze dasz radę.tylko trzeba pytać.Chyba że dysponujesz konkretną kasą na budowę i nie masz czasu ani sił .Ale skoro pytasz do mniemam,że zależy ci na kosztach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.02.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witajcie, Mam taki problem - kupiłam działkę, bardzo zresztą ładną, jednak stoi na niej stary, drewniany dom. Dom jest z lat 20-stych poprzedniego wieku i z pewnością był kiedyś piękny. Być może ktoś z większym zacięciem byłby w stanie coś z nim zrobić, ale na oko widać, że wkład finansowy na taką renowację też nie byłby mały. Ja tymczasem planuję zbudować nowy dom, żeby nie martwić się ciągłymi naprawami. Początkowo stary miał postać do czasu ukończenia budowy, jednak ze względu na warunki zabudowy oraz instalacje przecinające działkę, musiałam zmienić pierwotnie plany - i będę się budować tym samym miejscu, co wymusza konieczność uprzedniego wyburzenia starego domu. Majster, który był zainteresowany wykonaniem rozbiórki zażyczył sobie 8tys przy założeniu, że on zabiera drewno, gruz, wywozi to swoim transportem oraz uprząta teren. Ponieważ czytałam o tym, że takie rozbiórki rozliczane są niekiedy barterowo - w zamian za wykonaną pracę robotnicy zatrzymują materiały, zastanawiam się, czy to dobry interes... Ponadto nurtuje mnie kilka pytań: - czy są w internecie jakieś miejsca, gdzie jest sens zostawić ogłoszenie o chęci "oddania" takiego domu? Być może jakiś pasjonat umiałby wykorzystać coś z tej budowli. - ile powinna kosztować usługa rozebrania drewnianego domu? - a może powinnam zostawić cegły i gruz, np. na utwardzenie podjazdu? Poniżej jeszcze zamieszczam link do zdjęcia. http://lh5.ggpht.com/_--ymlSjIAc4/SaXEaARD_II/AAAAAAAAADk/3dEmZGIjys8/dom.jpg Będę wdzięczna za poradę, Gośka Ten majster doś mocno naciąga moim zdaniem. Przelicz zgrubsza kubaturę tego drewna, pomnóż przez 100zł i oceń kwotę. Wg mnie to powinno w zupełności wystarczyć za koszt rozbiórki. Ja bym to sam sobie rozebrał. Na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 27.02.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 W lipcu 2008 burzyliśmy stary budynek gospodarczy tyle że murowany, coś ok. 40 mkw.Zamówiliśmy koparkę + 2 kamazy.Koparka pracowała 8 godzin, samochody wykonały chyba po 3 kursy.W sumie wyszło ok. 2000 zł.Zostało z tej rozbiórki sporo złomu za który dostalismy ponad 1000 zł. Także te 3 tys to również moim zdaniem trochę dużo.Zwłaszcza, że możesz wykorzystać drewno i gruz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.02.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ja bym taki drewniany dom samemu porozbierał. Za te osiem koła to byś sobie kupił sprzęt na budowę nowego domu. Kup sobie jakaś dobra pilarkę spalinowa kilka łańcuchów i do dzieła. Drewno z domu wykorzystasz na opał, gruz na pewno też się przyda na utwardzenie działki. Albo daj ogłoszenie że oddasz drewno z domu w zamian za rozbiórkę, jestem przekonany że ktoś się zgłosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 01.03.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Rozbiorka za zabranie drzewa,tak rok temu zniknol ndom drewniany mojego sasiada, podmorowka z kamieni zostala .Ja za rozbiurke i wywiezienie duzego zawalonego murowanego budynku zaplacilem na jesieni 2008r 3500pln ,3 dni pracy koparki i 28 kamazow typu wanna po ok 20tonFundamenty zostaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1719504724 01.03.2009 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Tak właśnie podejrzewałam, że to nieuzasadniona cena. Może wyglądamy na zielonych i facet uznał, że zapłacimy bez zastanowienia... Ciężko będzie mi rozebrać to samej, więc rzeczywiście dam ogłoszenie na forum. Bardzo dziękuję za opinie i pomoc. Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 01.03.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Tak właśnie podejrzewałam, że to nieuzasadniona cena. Może wyglądamy na zielonych i facet uznał, że zapłacimy bez zastanowienia... Ciężko będzie mi rozebrać to samej, więc rzeczywiście dam ogłoszenie na forum. Bardzo dziękuję za opinie i pomoc. GośkaDaj ogloszenie u Soltysa ,albo przed sklepem na wsi ,maja tablice ogloszen!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Szkoda go pod piłę...Spróbuj sprzedać do przeniesienia... Popętaj się po sieci i spróbuj sobie wyszukać coś do przeniesienia i zobacz na co wpadniesz!Proponują bardzo badziewne rzeczy a to jest ładne!Twierdzę, że bardziej atrakcyjne niż to, co oglądałem...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts