Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie natryskowe

Xiff

Recommended Posts

ASG - air soft gun - pistolet elektryczny - replika prawdziwego - taka zabawka dla dużych chłopców

:lol:

zakładam że chodziło ci o elektryczny pistolet natryskowy - prywatnie mam kontakt z pneumatycznymi, elektrycznego na oczy nie widziałem,

Xiff

a farbę rozrzedzałeś ? opisz więcej szczegółów

ASG - air soft gun - pistolet elektryczny - replika prawdziwego - taka zabawka dla dużych chłopców

zakładam że chodziło ci o elektryczny pistolet natryskowy - prywatnie mam kontakt z pneumatycznymi, elektrycznego na oczy nie widziałem,

A ja nawet miałem elektryczny, ale nie do budowlanki tylko do lakierowania. Nie był super marki to i mocno się zraziłem do tej technologii. Teraz używam pneumatycznego, ale też nie do farb budowlanych, czy do tynkowania.

No nie inaczej. Jakoś z reguły staram się na forum nie odbiegać od tematu. Widziałam takie ostatnio w sklepie i zainteresowała mnie możliwość użycia takiego cuda do malowania różnych powierzchni różnymi preparatami, tylko nie wiem jak to się sprawdza w praktyce.

Ok... troszke sie potoczyl temat beze mnie, ale juz jestem...

chodzi mi o pneumatyczny pistolet. mam kompresorek i jakis tani pistolecik, komplet w rockworth..

Farbe wymieszalem, dolalem wody, wymieszalem, znow dolalem, i jeszcze dolalem... i tak za 5 proba wreszcie zaczelo cos malowac :)

Probowalem na bialej farbie jedynka... wyszlo mi ze mniej wiecej trzeb 2:1 rozrzedzic. 2litry farby jeden wody.. troszke to bylo rzadkie ale ladnie pokrylo.. za 3 razem.. :) Malowanie sufitu bylo troche klopotliwe bo albo mi sie wylewalo ze zbiorniczka, albo zaraz sie konczyla farba. Ale i tak szybko pomalowalem. Zastanawiam sie czy jakbym mial dysze o wiekszej srednicy to szlo by malowac gestsza farba?

pojutrze bede robil proby na farbie tikkurila. zalecaja tam dysze srednicy 0,18-0,23 cala czy ja cos zle licze czy mi to wychodzi prawie 5mm. ale co do tego to moze sie wypowiem jak juz zaczne cwiczenia...

narazie maluje przy cisnieniu ok 5 bar.

zauwazylem taka zaleznosc, ze im rzadsza farba tym wiecej jej leci, ale z drugiej strony powstaja drobinki ktore fruwaja wszedzie i sie robi bialo... jak jest gestsza to jest ciezsza i sie przykleja do sciany, nie fruwa tyle. Tak kombinuje teraz ze moze powinienem zmniejszyc cisnienie a zrobic rzadsza farbe, wtedy tak sie nie rozdmuch to wszystko..

Jeszcze mam pytanko o kwestie odcinania koloru. uzywac tasmy? jak szerokiej? jak zrobic to dokladnie zeby nie zamalowac drugiego koloru?

no to na razie na tyle.. mam nadzieje ze zawita tu wiecej doswiadczonych osob..

witam

mnie ten temat tez interesuje ale jakos sprzetu znalesc nie moge ;) szczegolnie na mango.pl to wygladalo gladko ale ich produktow chyba sie nie kupuje....

Ci co uzywali i sa zadowoleni moga dac jakies linki?

a Ci co nie sa zadowolenie niech tez sie odezwa dlaczego nie sa zadowoleni?

dzieki za odpowiedzi

oki... no to przedpokoj pomalowalem...

fajna zabawa. ale duzo zalezy od farby... sufit pomalowalem jedynka... musialem ja rozcienczyc prawie 1:1 bo mi jakos nie chciala malowac..

sciany malowalem farba tikkurila. na dwa litry farby dalem pol litra wody. farba byla gesta, ale plynela przez dysze. elegancko malowalo sie. fajne bylo to ze przy takiej gestosci mozna jej nalozyc naprawde grubo i nie splywa. pierwsze dwie warstwy robilem za rzadkie i dlatego musialem malowac trzeci raz.

Sprawdze w pokoju jak bede malowal, czy dwie warstwy gesta farba wystarcza...

pytanie do bardziej doswiadczonych. malowanie laczenia sufitu ze sciana da sie jakos zrobic natryskowo..? mi za abrdzo chlapalo na wszystkie strony i musialem waleczkiem pojechac. podejrzewam ze lepszy sprzet by pozwolil na lepsza kontrole nad strumieniem farby...

Xiff - dokładnie wszystko zależy od farby a konkretnie od jej gęstości roboczej (chodzi o stabilizację farby podczas makowania) farby przystosowane do malowania pędzlem czy wałkiem będziesz musiał rozcieńczać (kosztem utraty krycia) bo ich konstrukcja jest taka, że podczas aplikacji muszą być gęste (inaczej malował byś nie tylko scianę ale i wszystko wokół ;-). farby do malowania natryskowego w momencie aplikacji "akcji" muszą być luźne czyli rzadsze i dodatkowo filtrowane w procesie produkcji - ułatwia to manoszenie i nie powoduje przytykania się dyszy. nie nadają się zupełnie do tego celu farby "niekapki"

Spotkałem się z taką farbą zaprojektowaną specjalnie do malowania natryskowego - Malfarb Professional - farba w opakowaniu jest gęsta ale podczas malowania jest bardzo płynna bez konieczności rozcieńczania. w zasadzie kryje za pierwszym razem.

• 2 weeks później...

A ja nawet miałem elektryczny, ale nie do budowlanki tylko do lakierowania. Nie był super marki to i mocno się zraziłem do tej technologii. Teraz używam pneumatycznego, ale też nie do farb budowlanych, czy do tynkowania.

A ja widziałem.

Przywiozłem 30 lat temu ze Związku Radzieckiego.

Tamto to była zabawka, może nadawało się do modeli (nie jestem modelarzem).

Pneumatyczne - to jest to. Niższe zużycia farby, ale trzeba umieć to robić.

Jak się człowiek uczy - można mieć koszmarne sny po robocie od zacieków o wymalowań szyb i kaloryferów...