Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gara? a ogrzewanie

Gość OLKA

Recommended Posts

Gość OLKA

Jestem ciekawa jakie jest Wasze zdanie na temat ogrzewania garażu.

U mnie ma on pełnić też rolę pomieszczenia gosp.(przechowywanie rowerów, sprzętu ogrodniczego, itp.),a nad nim będzie pokój komputerowy.

Czy w takiej sytuacji warto ogrzewać garaż czy lepiej porządnie ocieplić pokój u góry?

Przewiduję podobne wykorzystanie garażu. W projekcie mamy garaż nieogrzewny i taki pozostanie (z uwagi na samochody). W jednym z ostatnich wątków na forum

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17418

ktoś podawał ciekawy sposób ocieplenia stropu nad garażem. I chyba tak zrobimy u siebie. Myślę, że lepszym rozwiazaniem jest lepsze docieplenie pokoju. W tej kwestii powinien chyba jednak wypowiedzieć się ktoś z doswiadczeniem.

Wszyscy o tej korozji w ogrzewanym garażu.

- A jak w nocy jest przymrozek, a w dzień powyżej zera (bardzo typowe w naszej strefie klimatycznej), to samochód na ulicy czy pod wiatą ma lepiej?

- A jeżeli w nieogrzewanym garażu jest powyżej zera mimo kilku stopni mrozu na zewnątrz, to coś jest inaczej?

- Poza tym współczesne autka trochę są przed korozją zabezpieczone chyba?

- Martwicie się o korozję, a co na to silnik, który będziecie uruchamiać z temp. np. -10st.C zamiast np. z +5stC ?

Nie zamierzam robić w garażu sauny, ale jakieś +5-6st. mu się należy. Nie tylko silnikowi i akumulatorowi będzie lżej, ale też co najważniejsze my nie będziemy nigdy zmuszeni wsiadać do zamarzniętego auta.

Oczywiście pokój nad garażem też dodatkowo docieplimy, bo jednak różnica temp. będzie.

pozdrawiam

Robert