Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kobiety malujące ściany, porady

magdaCIESZYN

Recommended Posts

Och, dziewczyny, nie pękajmy, malujmy :D

Maluję jak trzeba - chociaż nie za bardzo lubię, bo to takie mało "twórcze", bejcuję - to już fajniejsze, strukturki wymyślam i robię - fajne, kamienie kleję - super, chyba jakiś chłop ze mnie czy co :D :D :D

A jak nie wiem co i w jakiej kolejności to na forum szukam odpowiedzi :lol:

• 1 month później...

To jak już 'mowa' o malowaniu i ścianach to i ja zapytam - jako kobieta nie doświadczona i początkująca w robotach remontowo budowlanych :lol:

Ściana - tynk CW - zagruntowana unigruntem z Atlasu - na to 1 warstwa cekolu c-45, potem przecierka, żeby wyrównać no i trzeba brać się do nałożenia 2 warstwy cekolu.. Ja mam pytanie, co nałożyć przed 2 warstwą? Może być ten sam unigrunt co był użytu za pierwszym razem? A jak nie, to jaki grunt?

Kolejne pytanie. Po 2 warstwie cekolu przed malowaniem kładziemy farbę podkładowo gruntującą, czy też wystarczy Atlasowski unigrunt??

:-?

To ja może dodam, że jesli sciany będą kolorowe, to warto na sufit kupic specjalną sufitówkę, mogę polecic sufitówkę Fluggera (innych nie próbowałam). Mozna ciapac na wszystkie strony i żadnych smug nie ma. Tylko, że ona nie jest taka idealnie śnieżnobiała (na dodatek jest matowa), więc jesli na ściany miałaby byc biel to mogą się różnić.

Są tez specjalne farby zmywalne, a nawet szorowalne (tych lepszych firm sa w miarę pewne) - jesli masz miejsca szczegolnie narażone na zabrudzenia i zachlapania to warto w nie zainwestować.

Jeśli łączenie ścian z sufitem nie jest idealnie równe, a na ściany dajesz kolor, to warto zostawic od góry biały margines tak ze 2-3 cm (jak lubisz, to mozna i wiekszy), bo w krzywych kątach nawet przy przyklejeniu tasmy malarskiej wychodzą wtedy wszystkie nierówności i drobne maźnięcia.

Aha, wszystkie brzegi okien, futryn, listew przypodlogowych warto okleic tasmą malarską - wbrew pozorom to duzo mniej roboty niz później domywać.

Przed okręcaniem mebli folią powyciagac telefony na wierzch :-)

Zwierzeta domowe na czas malowania i wstępnego schnięcia zamknąć gdzieś koniecznie!!! Ciężko sie domywają, sprawdzałam :evil:

Życze powodzenia, spokojnie dasz radę :-)

• 4 weeks później...