Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tygodnik remontowy szeregowca

amalfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Miałam już iść spać, ale jeszcze sobie napiszę. Tygodnik dziadzieje, bo jakoś tak mnie nie ciągnie ani do opisywania moich codziennych "przygód", ani do remontów. Po długiej rozmowie z mężem zostało ustalone, że w tym roku dajemy se na wstrzymanie i robimy tylko meble do łazienki (nareszcie) i kosmetyke drewnianych schodów. Marzy mi się jedno lato bez fruwających folii, obcych facetów za każdym winklem i bez pyłu w garach, w nosie i wszędzie gdzie tylko.

Chcemy jechac na wakacje, pogrillować, poprzyjmować gości i pomieszkać jak ludzie. Chcę zmienić samochód i dokończyć pewne poważne przedsięwzięcie, które zaczęlam kilka lat temu, a ciągle nie mam na nie czasu. Daję więc sobie trochę oddechu w tym roku. Trudno. Piwnica będzie tylko w części piękna. :D No, może jeszcze urządzimy nowy, piwniczny pokoik, bo Młoda oznajmiła, że się tam przeprowadza. Do pierwszego trzasku za oknem. Tak mi sie wydaje, że będzie wiała z tej piwnicy aż miło. Ale niech spróbuje, co mi tam.

Aisa, samochód nie będzie nowiutki. Jestem przeciwniczką kupowania nowych samochodów, bo po wyprowadzeniu z salonu jest sie już w plecy. ;) Ale mam nadzieję, że będzie lepszy niż ten obecny.

Zdjęcia jak tylko jakieś zrobię, to oczywiście wkleję.

W ogródku coraz więcej kwitnie. Mam wolny początek maja. Wreszcie nacieszę oczy wiosną. :)

Magpie :) "Twój" przepis na ten deser z pewnością wykorzystam - choćby dla wypróbowania, może coś z tego wyjdzie - jak do tej pory żaden przepis mi nie wyszedł. zawsze się cosik przytrafiło i nie wyszło.

Kardamina, ja polecam ten placek, który zamieszczałam w innym wątku. Nie ma siły, aby nie wyszedł i bardzo szybko sie robi.

Bardzo szybki i pyszny placek ze śliwkami lub innymi owocami (robiłam tylko ze śliwkami).

Składniki:

2,5 szkl. mąki

1 szkl. cukru

1 opak. cukru wanilinowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl. maślanki

1/2 szkl. oleju

3 jajka

owoce (nie za dużo, tyle by przykryć ciasto)

Kruszonka: masło, mąka, cukier, wiórki kokosowe (w równych porcjach każdego składnika tak, aby powstały okruchy nie klejące się do rąk)

Wrzucić do miski wszystkie składniki suche i wymieszać łyżką. Dodać mokre składniki i wymieszać. Ciasto wylać do blachy (około 40 cm na 24 cm) wysmarowanej tłuszczem, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st. C przez około 40 minut.

http://i56.tinypic.com/vx1377.jpg

No może fabrycznie nowy to on nie będzie ale dla Ciebie przecie nowy nie :D:D:D.... to jak oczy będziesz wiosną cieszyć to chyba się z nami podzielisz co??:D No....

Kardaminko... też mam taki wypróbowany przepis... jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł.... więc jak będziesz chciała to chętnie się podzielę.... i tak jak amalfi pisze możesz dać wszystkie możliwe owoce... ja dawałam różniaste i zawsze wychodził...

I jak tam paznokcie? zostawiłaś sobie coś na jutro i na pojutrze?:p

Ale coś w tym jest że rodzice bardziej się denerwują niż sami zainteresowani... Ja dzisiaj siedziałam w komisji na obu egzaminach, wiec miałam okazję poobserwować sobie reakcje piszących (między innymi pisało 18 moich wychowanków)... i albo ten rocznik jest tak wyluzowany albo testy były tak proste... ale odpowiedź na to pytanie poznamy za 2 miesiące jak przyjdą wyniki;)