Juskra 23.08.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 i tu się mogę wypowiedzieć. my mieliśmy dylemat wprawdzie trochę inny mianowicie mąż musiał mieć osobną pracownie dla siebie i szukaliśmy i szukaliśmy i nic nie znaleźliśmy, coś nam się podobało ( raczej mnie układ mieszkalny) ale adaptacji na pracownie z garażu już nie dało się sensownie zrobić więc zdecydowaliśmy się na indywidualny a że okazało się że jest ten spadek zdecydowaliśmy się na piwnicę i maż ma tam swoją pracownie i toaletę i wielki pokój rekreacyjny na parterze zależało nam na dużym salonie i małych sypialniach bo córka sama nie wie czy z nami zamieszka a syn męża czasem przyjeżdża na weekend ( ma 12 lat) wyszło nam 126 m na parterze i tyle w piwnicy. projekt kosztował 7500 netto i w jego ramach facet załatwia uzgodnienia pozwolenia, projekty przyłączy i coś tam jeszcze ale nie wnikałam bo to działka męża nie chce Ci zaśmiecać wątku więc rzutów Ci nie wrzucę ale kilka postów wyżej Twojego zapytania o projekt na wątku parterowych jest mój rzut parteru a piwnicę mogę też dodać, żadna to tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 23.08.2014 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 i tu się mogę wypowiedzieć. my mieliśmy dylemat wprawdzie trochę inny mianowicie mąż musiał mieć osobną pracownie dla siebie i szukaliśmy i szukaliśmy i nic nie znaleźliśmy, coś nam się podobało ( raczej mnie układ mieszkalny) ale adaptacji na pracownie z garażu już nie dało się sensownie zrobić więc zdecydowaliśmy się na indywidualny a że okazało się że jest ten spadek zdecydowaliśmy się na piwnicę i maż ma tam swoją pracownie i toaletę i wielki pokój rekreacyjny na parterze zależało nam na dużym salonie i małych sypialniach bo córka sama nie wie czy z nami zamieszka a syn męża czasem przyjeżdża na weekend ( ma 12 lat) wyszło nam 126 m na parterze i tyle w piwnicy. projekt kosztował 7500 netto i w jego ramach facet załatwia uzgodnienia pozwolenia, projekty przyłączy i coś tam jeszcze ale nie wnikałam bo to działka męża nie chce Ci zaśmiecać wątku więc rzutów Ci nie wrzucę ale kilka postów wyżej Twojego zapytania o projekt na wątku parterowych jest mój rzut parteru a piwnicę mogę też dodać, żadna to tajemnica Wrzucaj tu co chcesz, będziemy dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 24.08.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) :pdziałka jest stosunkowo wąska ok 21 m więc pomysł z piwnicą był jak znalazł. Jest osobne wejście z zewnątrz a z domu planujemy schody spiralne gdyby jednak mąż chciał mnie pooglądać w piwnicy jest też przewidziane pomieszczenie które docelowo ma być "pokojem gier" http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/a%20do%20tego%20mam%20wr%f3ci%e6.jpg a tak wygląda góra, jeszcze z małymi zmianami przeze mnie zrobionymi http://mmj.pl/~lotharek/Justyna/parter%20poprawiony.jpg Dyskutujmy a potem usunę, coby nie zajmować Ci za dużo miejsca bo jeszcze mnie wymeldujesz z szeregowca Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Juskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 26.08.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Przepraszam, ale nawet nie mam kiedy posiedzieć na kompie. Projekt bardzo fajny, dobrze wykorzystana przestrzeń. Dobrze moim zdaniem usytuowana kuchnia, bo niby otwarta, a jednak schowana. Nie myślałaś o drugiej, gościnnej łazience? Jeśli jest piwnica, to tak naprawdę góra nie musi mieć pewnych pomieszczeń technicznych. To pomieszczenie gospodarcze zaraz po prawej to pralnia? Ja też mam wąską działkę. I dopiero teraz się o tym przekonałam, bo jakoś tak mi się zapamiętało, że ma 24 m szerokości, a tu się okazało, że ma 21, a w drugim końcu 18,5 Znalazłam taki projekt, który nawet by pasował, ale nie wiem, czy te pokoje to nie będa jakieś klity. Jakby tę chałupę poszerzyć o 2 metry wzdłuż jednego boku? Czy to się da w ramach adaptacji projektu? http://projekty.muratordom.pl/projekt_nieodzowny-wariant-ii,2776,0,0.htm?mirror=yes I wydaje mi się, że jest dość tani w budowie, co nie jest bez znaczenia, bo jakoś mi się nie uśmiecha ładować kasę w dom dla starych pierników, czyli dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 26.08.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) myślałam już, że się na mnie pogniewałaś że Ci zaśmiecam wątek tymi rzutami.... tak, to pomieszczenie to pralnia, zależało mi aby była obok łazienki, nie wyobrażam sobie latać z praniem po schodach. Sądzę, że łazienka dla gości nie jest mi potrzebna, aż tak często ich nie będzie a sprzątać ją będzie trzeba, jest dodatkowa na dole. Będzie częściowo gościnna gdyż tam jest pokój rekreacyjny i pracownia męża więc jak będzie go ktoś odwiedzał to z niej będzie korzystał a przy wiatrołapie jest garderoba, zawsze te kurtki i buty, torebki się gdzieś w różnych szafach poniewierają, chciałam te rzeczy mieć blisko wejścia bo uważam że tam ich miejsce projekt uważam za wyjątkowo udany, przynajmniej nie ma takiego korytarza jak u mnie, co myślisz o połączeniu pokoju 3 i 4 - mogłabyś zrobić z tego garsonierę dla córki z osobną łazienką, można byłoby jej zrobić nawet wyjście na taras sypialnie 12 m to nie takie klitki, a ile Ty chcesz sypialni? bo jakbyś także połączyła 8 z 9 to wyszłaby piękna sypialnia z garderobą i z miejscem do prasowania tylko kuchnia mikroskopijna, co do poszerzenia w ramach projektu to myślę że się da ale są na tym forum fachowcy którzy na pewno się konkretnie wypowiedzą Podoba mi się też łazienka z wnęką na prysznic, też na takiej mi zależało bo teraz mam całą z szyb i mycie tego to jest mordęga Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Juskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 27.08.2014 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Po przemyśleniach niestety taka ilośc pokoi jest mi potrzebna. Córka niby niedługo będzie dorosła, ale tak naprawdę to jeszcze dzieciak (dobrze, że tego nie czyta ) i jakiś swój kąt musi w domu mieć. I z osobną łazienką, bo nie mam zamiaru jej poganiać co rano jak jest obecnie. To już nie na moje nerwy. Mam sporo książek i musi być też pokój przeznaczony na gabinet. Nasza sypialnia wiadomo i mam teściów w podeszłym wieku. Może tak się zdarzyć, że któreś z nich będzie musiało u nas zamieszkać. Teść jeszcze jest sprawny i sobie świetnie radzi, ale wiadomo, że to się może zmienić. Tak więc, jak widzisz, na razie musi być te 4 pokoje. Dlatego się zastanawiam, czy nie pokusić się o poddasze dla córki. Sama nie wiem. Poszerzenie domu dałoby możliwość powiększenia kuchni i wydzielenia garderoby, której brakuje. Teraz mam i wiem, że to świetna sprawa. No i kuchnia byłaby większa o te 6 metrów. Co do tarasu, to myślałam, żeby go częściowo przenieść na przód domu i przedłużyć dach, bo chcę mieć zadaszony taras. Przynajmniej częściowo. Pewnie skończy się na projekcie indywidualnym jeśli dojdzie do budowy, ale jeśli już, to chcę iść z jakąś gotową wizją, aby nie wyjść na głupa, który nie wie czego chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 27.08.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 ja wyszłam z tego samego założenia, muszę mieć koncepcję zanim pójdę po projekt. moja była zbliżona, tez mam starszą mamę ale wyszłam z założenia że będzie miała pokój po córce - wymienią się książek też mam sporo ale nie chciałam mieć gabinetu, bo znając siebie wiem że byłby nie wykorzystany a tak czytałabym w salonie więc wymyśliłam sobie że będą regały w korytarzu, projektant na tą okoliczność poszerzył go o 20 cm, myślę że zmieszczą się 3 metry regałów i tym samym wykorzystam ten tunel i nie będzie nudno a mogę tam też umieścić jakieś pamiątki czy zdjęcia. Zakładałam też że musi być pralnia przy łazience i z kuchni wyjście na taras bo chcę poranną szybką kawkę przed pracą na nim wypić a przez salon to nie chciałoby mi się lecieć z kawusią . Dlatego najpierw szukałam projektu, który spełniałby moje wymagania ( i męża bo musi mieć miejsce do pracy ) i oparłam się na "finezyjnym" wczoraj oglądając Twój projekt też pomyślałam że mogłabyś córkę umieścić na poddaszu, schody umiejscowić blisko wiatrołapu żeby mogła cichaczem wracać z imprez nie budząc domu tylko to są dodatkowe koszty budowy a potem ogrzewania... no i znając życie i tak będziesz musiała te schody sprzątać bo córka nie będzie miała czasu myślę że ten projekt z tą osobną częścią dla córy jest niezły, miejsce dla niej blisko wejścia, trzeba tylko popracować nad resztą, zastanów się czy na pewno potrzebny Ci gabinet, czy będziesz z niego korzystała czy tylko to będzie miejsce dla książek. córka w domu pomieszka pewnie jeszcze z 5 lat albo trochę więcej potem przyjdą wnuki ( ja tak kalkuluję )problem rzeczywiście z tymi naszymi mamami to może narazie gabinet a potem sypialnia dla teściowej a książki do córki, zakładając że się juz wyprowadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 27.08.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 no i przyszedł gotowy nasz projekt teraz będziemy szukały dla Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 27.08.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Juskra dobrze kombinuje..... trzeba uwzględnić przede wszystkim swoje potrzeby i przyzwyczajenia. Nie buduj domu dla kogoś, nawet dla córy, czy teściowej, tylko dla siebie ..... choć warto mieć dodatkowy pokoik w razie "w" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.08.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Ta kuchnia nie jest mała, bo salon ma 33m. + kuchnia 6 to daje pomieszczenie prawie 40m. Olbrzymie. Fajny projekt. Piec gazowy daj do łazienki i jużmasz garderobę zamiast kotłowni. Poszerzanie nie jest łatwe, bo wiąże się zwykle ze zmianą konstrukcji dachu. Jak masz poszerzać, to faktycznie lepiej indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 27.08.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 tylko jeżeli przełoży się piec do łazienki to nie będzie za mała?, trzeba tam umieścić jeszcze pralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 27.08.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Dzięki dziewczyny, że się odzywacie. Pralkę myslałam właśnie w kotłowni wstawić. Jakoś boję się pieca gazowego w łazience. Jakby doszło co do czego, to mozna ścianę między pokojami zlikwiodować i wydziuelić garderobę. Na teraz jest taka potrzeba, bo ani dziecko nie jest samodzielne, ani nie ma pomysłu co z teściami. Mąż wymógł obietnicę, że jakby któreś zostało, to weźmiemy do siebie. Wolę tych pokoi mieć więcej niż potem jak moja znajoma mieszkać z teściową w jednej sypialni. Jeszze Wam wkleję domek z poddaszem, który mi się podoba. Tylko dół ma malutką łazienkę. http://www.dominanta.pl/projekty-domow/maja-ii-2g On mi się bardziej z zewnątrz niż wewnątrz podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 27.08.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Jeszcze wkleję dom, na który mąż się bardzo napalił, ale mu wytłumaczyłam, że jak mamy na sterość mieć niskie koszty utrzymania, to musimy się ogarnąć i wybrać mały. Ale fajny jest i ma wszystko. http://www.tooba.pl/projekt-domu-Jaskolka-WM11/a,s_pd,idp,14262.html Jakbym była młodsza, to byłby ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 28.08.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 stare nie jesteśmy :)wybór męża jest bardzo fajny, chociaż trochę duży ten domek ale daje sporo możliwości, ten z poddaszem jakoś mi nie pasi ta góra taka zagmatwana no i schody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 28.08.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 ja znalazłam taki i propozycja zmian http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-787-Winston,844.html w odbiciu lustrzanym z garażu i kotłowni zrobić garsonierę córki z łazienką, tam gdzie jest szafa w wiatrołapie można zrobić do niego wejście. spiżarkę zamienić na kotłownie no i dwie wady, brak zadaszonego tarasu i WC dla gości choć mi to akurat nie przeszkadza kurcze teraz znalazłam kolejną wadę do kuchni wchodzi się przez salon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.08.2014 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) No właśnie tak jest z każdym projektem. Zawsze coś nie pasuje. A jaki będziesz miała dach? I taras zadaszony czy nie? Ten jeszcze mógłby być od biedy: http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1072-Ibis-II,1086.html Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 28.08.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) dach czterospadowy, taras częściowo zadaszony wymagająca byłam ten jest super i ma pralnię moje marzenie, trzeba tylko pokombinować z garsonierą dla córki, może kotłownia do pralni a z 13 zrobić jej łazienkę? tylko co z garażem bo chyba gdzieś pisałaś że chcesz wolnostojący? bo moim zdaniem gdybyś z niego zrobiła jej pokój to trochę za duży ja szukając projektu najpierw oglądałam układ domu, elewacje były dla mnie drugorzędną rolą, ważne że bez wykuszy, jakiś okrągłych okien itp bo one podwyższają koszt budowy a ten jest fajny ma zadaszony taras i dach dwuspadowy, który podobno jest tańszy w budowie ( też taki chcieliśmy ale projektant powiedział że bryła byłaby brzydka) Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Juskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.08.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 dach czterospadowy, taras częściowo zadaszony wymagająca byłam ten jest super i ma pralnię moje marzenie, trzeba tylko pokombinować z garsonierą dla córki, może kotłownia do pralni a z 13 zrobić jej łazienkę? tylko co z garażem bo chyba gdzieś pisałaś że chcesz wolnostojący? bo moim zdaniem gdybyś z niego zrobiła jej pokój to trochę za duży Dla niej może być pokój 10 i ta mała łazienka. Gdyby się z czasem (bo to potrwa) okazało, że dla teściów nie będzie potrzeba pokoju (różnie bywa, wiadomo), to można te dwa pokoje połączyć i zrobić jeden duży. Kuchnia jest dość mała, ale na takim metrażu nie ma co wymagać. Teraz mam salon 24 m i jest ok. Co do garażu, to może być w bryle. Zawsze to wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 28.08.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 pewnie, też tak o tych pokojach pomyślałam, projekt bardzo mi się podoba, patrzę i patrzę, tyle szaf, fajnie wykorzystana przestrzeń a taras w tym miejscu Ci odpowiada? no i ten korytarz, dałabym tak książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.08.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 pewnie, też tak o tych pokojach pomyślałam, projekt bardzo mi się podoba, patrzę i patrzę, tyle szaf, fajnie wykorzystana przestrzeń a taras w tym miejscu Ci odpowiada? no i ten korytarz, dałabym tak książki Jakby był lustrzany, to mógłby być. Wjazd byłby od strony głównej drogi. No korytarz jak u Ciebie Mężowi też się podoba. Kuchnia maleńka, ale też mogłaby być, jakby ją mądrze urządzić. No i mam 2 typy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts