Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tygodnik remontowy szeregowca

amalfi

Recommended Posts

A po co grodzić przed budową? Niektórzy mówią, że to bez sensu, bo tylko przeszkadza maszynom. Ale ja nie mam doświadczenia, więc może i racja?

Może i tak ale zanim budowa nastąpi trzeba zwieźć potrzebne materiały ..... a do pilnowania zatrudnić pieska :D .... a piesek musi biegać :D

nawet jak będzie indywidualny to ważne że koncepcja już się rodzi :)

A to oznacza, że budowa bliżej niż dalej :D

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Działka się czyści, żeby zobaczyć jaki tam grunt. Wychodzi jakieś badziewie w postaci pokruszonego betonu itp. Chyba inni budujący pozbywali się swojego badziewia podrzucając w krzaki na naszej działce.

Sprawę przemyślałam i chyba dam sobie spokój z czterema pokojami. Może postawię na trzy, ale trochę większe. Cały czas sobie szukam projektów.

A co u Ciebie Juskra? Już coś działacie?

Aisa, raczej dalej, bo na razie tylko o tym domu gadamy i tyle. :D Ale już coraz bardziej mi się chce stąd wyprowadzić, bo chyba za długo mieszkam w jednym miejscu. ;)

cóż u mnie czekanie.... na pozwolenie, projekt jest w starostwie... hmm albo w innym urzędzie, nie wiem dokładnie bo dostałam tylko mmsa od projektanta z pieczątką :) cieszę się że on się tym zajmuje, załatwił także uzgodnienia z tauronem i gazownią, czekają na nas tylko wodociągi. nie mamy jeszcze kierbuda ale maż twierdzi że wszystko ma pod kontrolą.... W przyszłym tygodniu mają nam wykosić działkę a za dwa tygodnie ma wejść koparka :) zobaczymy. Mój mąż ma raczej lajtowy stosunek do świata więc uwierzę jak zobaczę :( staram się nie stresować aczkolwiek trudno mi, i chyba odetchnę jak zobaczę tę koparkę. chyba jestem zmęczona, przed mną 2 tygodniowy urlop a że ze względu na finanse nigdzie nie jedziemy to raczej nie naładuje akumulatorów. Sorry, mam jakiś podły nastrój :(

ale to twój wątek :D 3 pokoje czyli zrezygnowałaś z gabinetu? czy sypialni dla teściówki :)

projekty jakieś takieś, każde z nich ma 2 tarasy, po co?

widziałaś korytarze w domu w glosyniach ( co za nazwa? :sick:) 8+12 m, Wc dla gości maleńkie, ale i tak trzeba je sprzątać a weź pod uwagę że masz jeszcze 2 łazienki, za to kącik dla córci super :) a wesoły poranek jest taki sobie, bez polotu

chyba z dotychczasowych to najbardziej ten Ibis mi się podoba, prosty układ, ładna elewacja, taras zadaszony. Moim zdaniem powinnaś się na nim skupić idąc do projektanta

Gabinet jest mi potrzebny. Tak myślę, że może teściowa wcale nie będzie potrzebować pokoju. Albo jak będzie, to córka już się usamodzielni. A jak nie, to jakoś się pomieścimy i gabinet przeniosę do salonu?

Nie chcę za dużych kosztów utrzymania. Dom też musi być tani w budowie (np. dach), bo wolałabym zainwestować w jakieś bajery ułatwiające życie zamiast na przykład w dach.

I jeszcze:

http://extradom.pl/projekt-domu-murator-c316-z-perspektywa-WAJ2862

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-na-zawsze,2826,0,0.htm

Juskra, czas zakładać dziennik. :) :wiggle:

na wątku o parterowych kiedyś byla dyskusja o colorado, wkleję może Ci się spodoba, bo też ma osobną część sypialnianą

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?6711-DOM-PARTEROWY-w%C4%85tek-o-zaletach-i-wadach-takich-dom%C3%B3w-polecane-projekty&p=6381075#post6381075

a ja mam problem, dwie oferty budowlane. Jedna poleconego górala który wycenił naszą budowę na 85 tys po ciężkich negocjacjach ( pierwotnie to było 110 tys) za całość, z dachem z rynnami i garażem a drugi gość z oferii który ma firmę i kilka ekip budowlanych 70 tys. Skłaniamy się mentalnie do górala ale ta różnica w cenie powala. Do poniedziałku musimy podjąć decyzję a nie mam pojęcia skąd wynika ta różnica. Jednak boję się że ten z oferii nas jakoś chce wyrolować, co robić...

a ja mam problem, dwie oferty budowlane. Jedna poleconego górala który wycenił naszą budowę na 85 tys po ciężkich negocjacjach ( pierwotnie to było 110 tys) za całość, z dachem z rynnami i garażem a drugi gość z oferii który ma firmę i kilka ekip budowlanych 70 tys. Skłaniamy się mentalnie do górala ale ta różnica w cenie powala. Do poniedziałku musimy podjąć decyzję a nie mam pojęcia skąd wynika ta różnica. Jednak boję się że ten z oferii nas jakoś chce wyrolować, co robić...

Nauczona doświadczeniem kilku przeprowadzek, a co za tym idzie remontów wybrałabym poleconego. Wzięcie partacza, który liczy na wyrolowanie klientów (a da się wyrolować, bo ja nawet zostałam okradziona z kleju do tynków, o czym dowiedziałam się po miesiącu, jak tynki japońskie odeszły od ścian, a co dopiero przy budowie domu) to w konsekwencji jeszcze większe koszty ewentualnych poprawek albo wad, które będą wyłazić z czasem. Obecnie wolę dopłacić i wiedzieć, że zrobione jest dobrze.