Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tygodnik remontowy szeregowca

amalfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pewnie żadna z nas się nie zna na słupach, dobrze że masz jakąś wizję aby go poskromić, ja tam samo podeszłam do słupa na moim tarasie, nie da się nic z nim zrobić więc go poskramiam, polubiam, staram zaakceptować, nie wiem jak to nazwać. dziś mieliśmy naradę bojową na działce, był projektant, kier bud, wykonawca i ... nic nie wymyślili, słup zostaje, skarpy z tarasu nie będzie, generalnie nic nie wymyślili :( czyli muszę się polubić z słupem i tarasem który będzie, cóż, ogólnie mówiąc wyglądał nie tak jak miał :(

jednak nie rozumiem. Może zaznacz ten słup i bramę przed słupem. Na środku garażu??? Brama do dalszej części?

Zaznaczyłam słup na czerwono i wypada własnie na środku garażu i bramy. :)

Ale mam ostatnie wieści, że słup na 99,9% zostanie przeniesiony w granicę działek. W poniedziałek dowiem się, czy obejdzie się bez większych formalności.

Próbowałam już kombinować z projektem, aby ominąc ten słup, ale po pierwsze działka mała, a po drugie strony świata mają znaczenie. Nie mogę zamienić garażu z tarasem, bo taras chcę mieć od południa. Jedynym wyjściem jest przeniesienie słupa i tak musi się stać.

Juskra, a jaki Ty słup masz przy tarasie? Bo chyba coś przeoczyłam.

cieszę się ze masz takie duże szanse na przeniesienie tego słupa :) walcz o to bo warto skoro będziesz miała taki utrudniony wjazd

mam słup którym podtrzymuje dach nad tarasem, strasznie psuje widok z okna tarasowego ( okno 3m szerokości) oraz z okna w kuchni ( także tarasowe ale ma 2 m), koszmarek budowlany. Wczoraj doszłam do wniosku że niestety nikomu z wykonawców nie można ufać, o wszystko, nawet największą głupotę trzeba pytać, samemu sprawdzać. Mamy takie doświadczenie z projektantem który niestety popełnił sporo błędów podczas projektowania naszego domu a ufaliśmy mu bardzo, teraz wykonawca i kier bud, fajne młode chłopaki ale to my zauważyliśmy ze nam źle wymurowali okno.. dalej ... wczoraj także podpisaliśmy umowę na instalacje wod-kan, CO i kotłownie, skusiliśmy się ze w gratisie oprócz instalacji OC oraz stacji zmiękczania wody są także jednostki, młody chłopak, wydawał się taki rzetelny, chwalił się rekomendacjami a okazało się że jednostki, które dam "daje" to najtańszy badziew na rynku. Całe szczęście ze od umowy możemy odstąpić w ciągu 30 dni bez żadnych konsekwencji, bo zawiodłam się... :( i jeżeli nam coś innego nie zaproponuje to ją rozwiąże. dopiero dach się robi a ja mam dosyć :(

Najgorsze jest to, że buduje się indywidualny, który powinien być dopracowany do ostatnich detali, a tu wychodzą kwiatki.

Ja sie jeszcze na projektancie nie przejechałam i mam nadzieję, że tak zostanie. Ale u mnie daleko do Twojego etapu, więc pewnie nie raz będę miała dość.

A co do fachowców, to wierzę tylko Waldiemu, który mi robił ostatnie remonty. Inni, wszyscy, którzy się przewineli, to zawsze coś spaprali. Szkoda, że nie będzie czasu na to, aby Waldi mi dom wykańczał.

no, zobaczyłam ten słup, on jest w granicy? tylko nie pasuje ci lokalizacja bo wypada na podjeździe? Eee, to dla mnie by nie był problem, zawsze wjazd można przesunąć. . Mam luźne podejście do estetyki, może dlatego nie zwariowałam podczas budowy :rolleyes:

Ja miałam dobrego dekarza i hydraulika. Przez przypadek się trafili. No i projekt był gotowy i stary na rynku, więc błędy mieli czas poprawić ;)

Reszta była do pilnowania a i tak udało się im sp... rzyć ;)

Tu nawet nie chodzi o estetykę, bo ja też ją mam raczej w poważaniu, a o funkcjonalność. Lepiej mieć prosty wjazd, bo łatwiej samochody ustawić. A słup stoi niby poza granicą, ale prawie w niej. Dlatego zmieniłam plan i cofnęłam garaż, aby w razie konieczności omijania słupa, było nam łatwiej.

No nic, zobaczymy co dzisiaj nowego w tej kwestii się dowiem. Jeśli będzie pozytywnie, to słupa przeniesiemy i będzie po sprawie. A czas nagli, bo trzeba jakiś wjazd zrobić i wcześniej wystąpić do gminy o warunki na ten wjazd.

no, zobaczyłam ten słup, on jest w granicy? tylko nie pasuje ci lokalizacja bo wypada na podjeździe? Eee, to dla mnie by nie był problem, zawsze wjazd można przesunąć. . Mam luźne podejście do estetyki, może dlatego nie zwariowałam podczas budowy :rolleyes:

Ja miałam dobrego dekarza i hydraulika. Przez przypadek się trafili. No i projekt był gotowy i stary na rynku, więc błędy mieli czas poprawić ;)

Reszta była do pilnowania a i tak udało się im sp... rzyć ;)

Czy naprawdę każdy "fachowiec" musi coś zepsuć? O co chodzi do jasnej...

Ależ nie, po prostu fachowcy dorastają jedynie do własnych wyobrażeń o fachowcach a nie do wyobrażeń inwestora. Inwestor ma zamysł, jak ma coś wyglądać i działać, fachowiec ma zamysł zmieścić w tym samym czasie najlepiej trzech inwestorów. Piszę o uczciwym fachowcu. Bo boi się, że u jednego nie dowiozą na czas cementu a u innego płytek. I będzie miał przestój, a tego nie lubi. A potem się okazuje, że u wszystkich wszystko dowieźli i każdy chce już, ba ma nawet obiecane to już. No i się zaczyna zabawa- jak szybciej i "z wierzchu" poprawnie. Oczywiście powodów może być jeszcze dziesięc innych a na końcu brak wiedzy, ale ja piszę o tych polecanych, co to się sprawdzili :) Bo jeszcze są tacy, co żerują na niewiedzy i tacy, co celowo robią na skróty, bo nawet jak spartaczą, to kasę już wzieli. Jak się dało.

czyli jeszcze dużo nerwów przede mną, tak bardzo ubolewam nad spierniczonym projektem domu, jestem już pogodzona ale.... mogło być inaczej, szkoda :(

Amalfi, sprawdzaj nawet sprawdzonego architekta!

I oprócz słupa tarasowego co jeszcze masz spierniczone? Sorry, ale Twój wątek tak się rozkręcił, że wchodząc od czasu do czasu, nie ogarniam. :D

Ależ nie, po prostu fachowcy dorastają jedynie do własnych wyobrażeń o fachowcach a nie do wyobrażeń inwestora. Inwestor ma zamysł, jak ma coś wyglądać i działać, fachowiec ma zamysł zmieścić w tym samym czasie najlepiej trzech inwestorów. Piszę o uczciwym fachowcu. Bo boi się, że u jednego nie dowiozą na czas cementu a u innego płytek. I będzie miał przestój, a tego nie lubi. A potem się okazuje, że u wszystkich wszystko dowieźli i każdy chce już, ba ma nawet obiecane to już. No i się zaczyna zabawa- jak szybciej i "z wierzchu" poprawnie. Oczywiście powodów może być jeszcze dziesięc innych a na końcu brak wiedzy, ale ja piszę o tych polecanych, co to się sprawdzili :) Bo jeszcze są tacy, co żerują na niewiedzy i tacy, co celowo robią na skróty, bo nawet jak spartaczą, to kasę już wzieli. Jak się dało.

Ja jedyne dobre doświadczenie mam ze wspomnianym Waldim. Nie zawiódł mnie nigdy. Naprawdę. A reszta to tak jak piszesz.

I oprócz słupa tarasowego co jeszcze masz spierniczone? Sorry, ale Twój wątek tak się rozkręcił, że wchodząc od czasu do czasu, nie ogarniam. :D

zaraza, zaraz wyliczę...

1. taras miał być na wysokości 1,5 m nad poziomem i miał być obsypany ziemią i miały być po jego bokach skarpy z roślinnością, okazało się że parter wyszedł ponad 2 metry i nie da się tam zrobić skarp, w związku z czym pod tarasem będzie dodatkowe pomieszczenie i schody do ogrodu będą w bok za domem szły i miały wychodzić wprost do ogrodu!

2. mam zrobione wejście do piwnicy po złej stronie domu... projektant zrobił je po lewej i aby do niego dojechać trzeba by działkę objechać dookoła. W związku z czym wejście do piwnicy będzie pod w/w tarasem i dlatego te schody w bok domu a nie na wprost ogrodu

3. oczyszczalnie nam zaprojektował drenażową, pomimo badań geologicznych ze woda podchodzi 2,2 m a po deszczu 0,5 wyżej i też po złej stronie działki

4. nie podpowiedział że może jednak zrobić wjazd do domu np, po to aby podjechać z meblami, czy też z rurą do oczyszczalni ( rzadziej ale też trzeba z niej nieczystości wybierać)

5. odradził nam WM i mamy grawitacyjną i teraz zastanawiam się jak to będzie w łazience w piwnicy... będziemy musieli się wpiąć do komina . Musze jeszcze tym tematem się zająć, bo jakoś nie ma chętnych :(

Teraz jadę na budowę, bo chyba okno jest spieprzone :(

Generalnie, z polecenia ale znajomym robił adaptację projektu a nie indywidualny. My mamy "trudną" działkę i nie poradził sobie z tematem

mnie najbardziej bolą schody. Ale to spieprzył mój własny, osobisty mąż ! Schody robił znajomy, miały się "wić" wokół słupa, cały urok i cały mój projekt był w tym, że miały mieć duszę.

No i znajomy przyszedł spawać, ustaliłam co i jak i zaczęli a ja pojechałam po coś do Casto. Jak wróciłam zastałam skończone schody przyspawane do słupa na wprost. Pomysł znajomego, bo tak łatwiej, radośnie zaaprobowany przez męża, bo co za różnica.

Do dziś mnie żal ściska, jak na nie patrzę :(

ciekawe co ja będę mówić za parę lat jak już pomieszkamy trochę, bo na razie to jest mi tylko przykro ze tak się ta budowa komplikuje,

wróciłam z budowy - okno źle z wymiarowane przez firmę od okien, nie wiem już czy się śmiać czy co... bo na razie każdy z kim rozpoczęliśmy współpracę coś zepsuł i dopiero my to wychwytujemy, ironia jakaś bo 40 lat w budynkach wielorodzinnych mieszkam

zaraza, zaraz wyliczę...

1. taras miał być na wysokości 1,5 m nad poziomem i miał być obsypany ziemią i miały być po jego bokach skarpy z roślinnością, okazało się że parter wyszedł ponad 2 metry i nie da się tam zrobić skarp, w związku z czym pod tarasem będzie dodatkowe pomieszczenie i schody do ogrodu będą w bok za domem szły i miały wychodzić wprost do ogrodu!

2. mam zrobione wejście do piwnicy po złej stronie domu... projektant zrobił je po lewej i aby do niego dojechać trzeba by działkę objechać dookoła. W związku z czym wejście do piwnicy będzie pod w/w tarasem i dlatego te schody w bok domu a nie na wprost ogrodu

3. oczyszczalnie nam zaprojektował drenażową, pomimo badań geologicznych ze woda podchodzi 2,2 m a po deszczu 0,5 wyżej i też po złej stronie działki

4. nie podpowiedział że może jednak zrobić wjazd do domu np, po to aby podjechać z meblami, czy też z rurą do oczyszczalni ( rzadziej ale też trzeba z niej nieczystości wybierać)

5. odradził nam WM i mamy grawitacyjną i teraz zastanawiam się jak to będzie w łazience w piwnicy... będziemy musieli się wpiąć do komina . Musze jeszcze tym tematem się zająć, bo jakoś nie ma chętnych :(

Teraz jadę na budowę, bo chyba okno jest spieprzone :(

Generalnie, z polecenia ale znajomym robił adaptację projektu a nie indywidualny. My mamy "trudną" działkę i nie poradził sobie z tematem

Rzeczywiście sporo tego. :( Gdyby to były błędy estetyczne, to ciul, ale jak mają komplikować użytkowanie, to już problem. pewnie z czasem się przyzwyczaicie, jednak, jak pisze Ewa, co spojrzysz, to będzie Cie wpieniać.

mnie najbardziej bolą schody. Ale to spieprzył mój własny, osobisty mąż ! Schody robił znajomy, miały się "wić" wokół słupa, cały urok i cały mój projekt był w tym, że miały mieć duszę.

No i znajomy przyszedł spawać, ustaliłam co i jak i zaczęli a ja pojechałam po coś do Casto. Jak wróciłam zastałam skończone schody przyspawane do słupa na wprost. Pomysł znajomego, bo tak łatwiej, radośnie zaaprobowany przez męża, bo co za różnica.

Do dziś mnie żal ściska, jak na nie patrzę :(

Mój mąż radośnie zaaprobował ustawienie wanny w obecnym domu, byle już hydraulicy się wynieśli. Pisałam o tym, że wannę ustawili tak, że jedyne dojście do niej było od doopy strony, czyli aby odkręcić baterię, trzeba by włazić do wanny. Więc niektórzy mężowie tak mają.