Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tygodnik remontowy szeregowca

amalfi

Recommended Posts

Będą wykopy w celu izolacji i ocieplenia fundamentów.

Pomyslalas rowniez o opasce wokol domu (ochrona fundamentow, scian piwnic i cokolu przed wodami opadowymi) ?

Jaki masz poziom wod gruntowych ? Moze jest potrzebny drenaz - szczegolnie ze wzgledu na piwnice ?

W jaki sposob jest odprowadzana woda deszczowa z dachu ?

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Yyyyyyyy, no rynnami. Zadajesz mi dziwne pytania. ;)

Odwodnienia nie trzeba podobno, tylko osuszenie, odizolowanie i ocieplenie. Tam jest mokro po tym, jak zalewało, kiedy była zepsuta studzienka burzowa. Myślę, że jak odkopią, to zobaczą, co tam jest, bo te domy budowane za komuny są pełne niespodzianek.

Yyyyyyyy, no rynnami. Zadajesz mi dziwne pytania. ;)

Odwodnienia nie trzeba podobno, tylko osuszenie, odizolowanie i ocieplenie. Tam jest mokro po tym, jak zalewało, kiedy była zepsuta studzienka burzowa. Myślę, że jak odkopią, to zobaczą, co tam jest, bo te domy budowane za komuny są pełne niespodzianek.

Rozumiem. Chodzilo mi o to, co sie dzieje z woda deszczowa po splynieciu rynnami i rurami spustowymi. Czyli masz kanalizacje burzowa (u mnie jest system odwodnienia dachu, zakonczony studnia chlonna - na wsi brak jest kanalizacji burzowej).

A opaska wokol domu ?

A co to jest? Słyszałam o czymś takim, ale nie mam pojecia co to dokładnie jest.

Tutaj znajdziesz przejrzyste schematy opasek przy scianie fundamentowej/piwnicznej.

W ten sposob zapobiegniesz

- zabrudzeniu elewacji domu podczas opadow (woda opryskowa nie bedzie zabrudzona ziemia) i

- gromadzeniu się wody opadowej w pobliżu budynku mieszkalnego (opaskę wykonuje się w taki sposób, by spadek pochylony był w kierunku ogrodu).

Zajrzyj np. do watku Co zamiast opaski z kostki?. Jest tam kilka zdjec opasek wypelnionych otoczakami. Moze byc rowniez opaska z kostki, np. granitowej.

Edytowane przez wierzch
uzupelnienie informacji

To jest szeregowiec, więc opasać się go nie da w całosci. Do tego zabiegu właściwie nadają się dwie ściany. Ta, na której jest taras i dłuższy wolny bok. Tylko jest jedno ale. Przejście po dłuższym boku domu jest bardzo wąskie i nie wiem, czy woda nie będzie spływac do ogródka sąsiada.

To jest szeregowiec, więc opasać się go nie da w całosci. Do tego zabiegu właściwie nadają się dwie ściany. Ta, na której jest taras i dłuższy wolny bok. Tylko jest jedno ale. Przejście po dłuższym boku domu jest bardzo wąskie i nie wiem, czy woda nie będzie spływac do ogródka sąsiada.

Wystarczy, ze to pochylenie jest tylko minimalne, np. takie jak na tarasie.

Jak to wyglada obecnie ? Co przylega do tych obu scian zewnetrznych ?

Obawiam się, że nic. Jakieś połówki cegieł powtykane w ziemię.

No wlasnie. To wszystko zostanie rozkopane w zwiazku z planowanymi pracami termoizolacyjnymi.

Chodzi o to, ze po ponownym przysypaniu scian fundamentowych/piwnicznych w jakis sposob powinno sie wykonczyc powierzchnie pasa gruntu bezposrednio przylegajacego do scian zewnetrznych - z powodow, o ktorych pisalem powyzej. To jest wlasnie opaska wokol domu (lub scian szeregowca na Twojej dzialce).

Mam tam już pralnię, garaż i dwie piwniczki na drewno i na inne pierdoły. Poza tym jest piwnica na niższym poziomie, czyli chłodniejsza niż reszta. No i do tego jest coś w rodzaju dwupokojowego mieszkania z kuchnią i małą łazienką. Wszystkie pomieszczenia są do remontu. :(

Nie wiem jeszcze jak to zrobię. W "pokojach" są okna, więc nadają się na pomieszczenia rekreacyjne, czy coś w tym rodzaju.

Jak będę miała chwilę (bo zaraz spadam do spania), to narysuję jakiś plan. ;)

Edytowane przez amalfi

Mam tam już pralnię, garaż i dwie piwniczki na drewno i na inne pierdoły. Poza tym jest piwnica na niższym poziomie, czyli chłodniejsza niż reszta. No i do tego jest coś w rodzaju dwupokojowego mieszkania z kuchnią i małą łazienką. Wszystkie pomieszczenia są do remontu. :(

Nie wiem jeszcze jak to zrobię. W "pokojach" są okna, więc nadają się na pomieszczenia rekreacyjne, czy coś w tym rodzaju.

Jak będę miała chwilę (bo zaraz spadam do spania), to narysuję jakiś plan. ;)

To u Ciebie jest prawie jak w Pentagonie :) - wiecej kondygnacji pod ziemia niz na powierzchni.

Jakbys byla kiedys zainteresowana, moge Ci przyslac zdjecia z pralni, suszarnio-prasowalni i spizarnio-przechowalni w mojej piwnicy.

To u Ciebie jest prawie jak w Pentagonie :) - wiecej kondygnacji pod ziemia niz na powierzchni.

Jakbys byla kiedys zainteresowana, moge Ci przyslac zdjecia z pralni, suszarnio-prasowalni i spizarnio-przechowalni w mojej piwnicy.

Jestem bardzo zainteresowana. Kawałek pralni widziałam w jakimś wątku.

Na PW przesyłam adres i jak znajdziesz chwile, to prześlij.

Przylazłam tutaj z wątku o zimie i oświadczam że zostaję :yes:

Rewelacyjnie się Ciebie czyta, wiec pisz kobieto jak najczęściej...wiem, że nie zawsze było Ci do śmiechu, ale przekazujesz to w taki sposób że nie sposób uśmiechnąć się :rotfl:

Ja tułacze życie mam za sobą dopiero od pół roku (11 przeprowadzek) więc dobrze Cię rozumiem...chociaż marzy mi starość w małym drewniaku w Puszczy Augustowskiej :lol2: