amalfi 21.03.2011 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Ten mi się podoba. http://img857.imageshack.us/img857/7524/stolikkawowy.jpg Uploaded with ImageShack.us Po bandzie raczej nie pójdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.03.2011 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Wkleję jeszcze obiecany rzut piwnic, aby pokazać, co mnie czeka. Nie wiem, czy zaczynać w tym roku, czy jeszcze troche odsapnąć. http://img861.imageshack.us/img861/7292/rzutpiwnicazopisem.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 21.03.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Amalfi, kompleks pomieszczen po prawej stronie ma docelowo tworzyc oddzielne mieszkanie ?Jak duze sa te dwa okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.03.2011 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 To wygląda jak mieszkanie, ale oczywiście nie musi nim być. Okno w mniejszym pokoju jest normalnych rozmiarów. W większym jest takie niskie, pod sufitem, ale w jakiś sposób oświatla pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 21.03.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Sprobuj podjac najpierw decyzje co do funkcjonalnosci tej czesci piwnicy i dotychczasowej pralni. Ja dostrzegam generalnie dwa mozliwe warianty: 1. Piwnica z pomieszczeniami mieszkalnymi Wedlug mnie ma to sens, jesli zamierzasz urzadzic tam np. biuro, gabinet albo notorycznie nocuja u Ciebie goscie. Inna mozliwosc, to wynajecie tych pomieszczen jako oddzielnego mieszkania (jesli jest oddzielne wejscie). 2. Piwnica z pomieszczeniami gospodarczymi i rekreacyjnymi W sposob klarowny, na jednym poziomie, mozna urzadzic wygodne pomieszczenia gospodarcze i rekreacyjne. Masz wowczas wygodne i dobrze doswietlone pomieszczenie pod pralnie, suszarnie, stanowisko do prasowania. W innym pokoju mozesz urzadzic kacik do fitnessu. Znajdzie sie rowniez miejsce na spizarnie, do przechowywania srodkow i urzadzen do sprzatania i/lub galanterii sezonowej. Glowna zaleta drugiego wariantu jest to, ze w tak urzadzonej piwnicy mozesz swobodnie, w nieskrepowany sposob wykonywac czynnosci "malo reprezentacyjne". Dodatkowo zyskujesz miejsce do przechowywania sporych zapasow roznych produktow niezbednych w gospodarstwie domowym lub po prostu rzeczy potrzebnych Ci rzadko, okazyjnie lub sezonowo. Pozbywasz sie tego wszystkiego z wlasciwej czesci mieszkalnej Twojego domu. Przykladowo moze to wygladac nastepujaco Edytowane 21 Marca 2011 przez wierzch dodanie rzutu poziomego piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 22.03.2011 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Pralnia musi zostać w tym miejscu, gdzie jest, ponieważ są tam wszystkie wyprowadzenia oraz piec. Nie napisałam, że w tym pomieszczeniu jest również kotłownia. Ja to widziałam mniej więcej tak: 1. Garaz wiadomo. 2. Piwniczka na drewno jest w sam raz włąsnie na ten cel. 3. Piwnica obok tej na drewno do przechowywania narzędzi ogrodniczych i innych, bo chcę te "brudne" rzeczy zgromadzić właśnie w tej części. 4. Pralnia z kotłownią. Trzeba wymienić wannę na małą, bo teraz jest duża i tylko zajmuje miejsce no i może jakiś podest na pralkę. 5. Pomieszczenie obok schodów nadaje sie na spiżarkę, bo jest położone niżej i jest tam chłodno. 6. Łazienkę chcę zachować, a obok łazienki pokój, pełniący latem rolę gościnnego ewentualnie imprezowego. 7. Kuchnia i większy z pokoi do uzgodnienia. Na pewno jakieś szafy na rzeczy sezonowe. Jest w nim ciepło, więc może pełnić też rolę suszarni w zimie. Spiżarka pod schodami wystarczy, bo w obawie o ewentualny zlot gryzoni, nie robię zapasów żywności w piwnicy. Wyjątkiem są przetwory, woda, puszki. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że gryzonie nie jedzą ziemniaków, więc można śmiało przechowywać je w piwnicy, ale i tak nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 22.03.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Czyli masz juz dosc konkretne wyobrazenie w kwestii funkcjonalnej. Masz jakies problemy z wilgocia, grzybem ? Bo jesli tak, to trzeba bedzie sie tym zajac najpozniej w trakcie prac termoizolacyjnych.W jakim stanie sa instalacje ? Musisz/chcesz wymienic ich czesc ?Okna sa w dobrym stanie, czy do wymiany ? Jesli do wymiany, to przy okazji mozna zmienic wielkosc otworow okiennych, jezeli zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 22.03.2011 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Okna są nowe. To o normalnych wymiarach, czyli w pokoju przy łazience trzeba podnieść do góry o jakieś 30 cm. Jeśli chodzi o to krótkie, to inny rozmiar nie wchodzi w grę, ponieważ zaraz pod oknem zaczyna się poziom ziemi. Instalacje też zostały już wymienione. W piwnicy są nowe grzejniki (w miarę nowe, takie jak w reszcie domu). Co do wllgoci, to trzeba coś z tym zrobić, bo są ślady. Piwnica była dwa razy zalana przed naprawieniem studzienki burzowej. Grzyba nie zauważyłam. Myślę, że trzeba wszystko wypłytkować z dość wysokim postumentem, czy jak sie to nazywa w razie, gdyby coś znowu sie porobiło ze studzienką. Jeśli w najbliższym czasie klimat nam sie zmieni na tropikalny, to w porze deszczowej może być różnie. Jak zalewało ze studzienki, to woda po kilkunastu minutach sie cofała. Ale pomieszczenie, które oznaczyłam jako wiekszy pokój ma niżej podłogę i tam ta woda zalegała. Trzeba więc poziom wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 22.03.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 To masz zrobione juz calkiem duzo. Okna są nowe. To o normalnych wymiarach, czyli w pokoju przy łazience trzeba podnieść do góry o jakieś 30 cm. Jeśli chodzi o to krótkie, to inny rozmiar nie wchodzi w grę, ponieważ zaraz pod oknem zaczyna się poziom ziemi. Jesli pasuja Ci rozmiary okien, to zrob tak jak piszesz powyzej. Chce tylko zwrocic uwage, ze nie ma zadnych przeszkod technicznych aby okno ulokowac przynajmniej czesciowo ponizej poziomu gruntu. Co do wilgoci, to trzeba coś z tym zrobić, bo są ślady. Piwnica była dwa razy zalana przed naprawieniem studzienki burzowej. Mysle, ze to tylko slady po wodzie. Natomiast w srodku powinno byc sucho. Po wykonaniu termoizolacji powinna byc jeszcze zrobiona izolacja przeciwwilgociowa. Najlepiej nadaje sie do tego folia z "cyckami", ktore najbardziej efektywnie odprowadzaja wody opadowe po scianie piwnicznej/fundamentowej do gruntu. Myślę, że trzeba wszystko wypłytkować z dość wysokim postumentem, czy jak sie to nazywa w razie, gdyby coś znowu sie porobiło ze studzienką. To sie nazywa cokół albo cokolik (u nas w piwnicy ma 10 cm wysokosci). Jak zalewało ze studzienki, to woda po kilkunastu minutach sie cofała. Dobrze byloby, zeby jednak nie dochodzilo do takich zdarzen w przyszlosci. Mysle, ze warto byloby porozmawiac na ten temat z doswiadczonym hydraulikiem. Moze rozwiazaniem sa np. zasuwy burzowe i rewizje kanalizacyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 22.03.2011 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Postument pomyliłam z cokołem. Dobrze, że nie z popiersiem. Studzienka na dzien dzisiejszy jest naprawiona. Od trzech lat nie zalało, czyli od czasu, kiedy została wstawiona nowa zasuwa. Fakt zalewania został zatajony przez poprzednią właścicielkę. W sumie to trudno sie dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 22.03.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Postument pomyliłam z cokołem. Dobrze, że nie z popiersiem. Wtedy pomyslalbym, ze zamierzasz zrobic tam basen Z tego wynika, ze remont piwnicy (nie pisze o pracach na zewnatrz) bedzie polegal glownie na pracach wykonczeniowych. Czyli nie powinno byc az tak zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.04.2011 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam w ten piękny wiosenny poranek. Przyszłam po prośbie dla Lusi. www.pomagamyluizie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.04.2011 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Powitać Ja też straciłam nadzieję na "wygaszenie" pieca. Wygląda na to, że przy odrobinie szczęścia przez 3 miesiące w roku może sie uda nie ogrzewać. Myślę o miesiącach czerwiec, lipiec, sierpień. W pozostałe to jakoś marnie widzę. U nas też dogrzewamy wieczorem i rano, a w wolne dni nawet cały dzień. Masakra. Moje faktury podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 12.04.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 A już myślałam ,że zaginęłaś na forum ostatnio;) Mnie na razie faktury za ciepło nie zabijają, mnie zabija jeszcze zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.04.2011 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 A już myślałam ,że zaginęłaś na forum ostatnio;) Mnie na razie faktury za ciepło nie zabijają, mnie zabija jeszcze zimno. Jestem, jestem. Tylko w przeciwieństwie do Ciebie nie bardzo mam o czym pisać. Ale widziałam i Waszą wypasioną sypialnię i nową sierść. O schodach to już nawet nie wspomne. Śledze na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 12.04.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 To dobrze , bo już się martwiłam:) oby nie zwaliło Was z nóg tak jak naszą całą rodzinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.04.2011 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 U mnie wreszcie długo oczekiwana wiosna. http://i52.tinypic.com/2q383u8.jpg http://i52.tinypic.com/1z5st1t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 19.04.2011 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Za płotem od ulicy widoczne niestety śmieci, które jeszcze musze posprzątać. Jakieś barany wywalają w krzaki koło domków różne rzeczy. Ja w swoich krzakach mam na przykład dwie wielkie szyby, z którymi nie wiem co zrobić. O butelkach, puszkach i papierach nie wspomne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rynka 20.04.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Bo takie krzaki przy drodze to aż się proszą, żeby traktować je jak śmietnik Ja na szczęście obecnie na wsi mam ten problem z głowy, ale w poprzednim miejscu pomieszkiwania było to nagminne....to chyba uroki miasta i większej ilości "kurturarnych" osób tam spacerujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 20.04.2011 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 U mnie jest tak, że wejście do domu jest od ulicy przy której mieszkam, a na tę ruchliwą od strony ogródka mam furtkę, z której korzystałam jak szłam sobie pieszo do sklepu. Swiadomie zapuściłam to wejście krzakami, bo wracający z pobliskiej knajpy zrobili sobie pod furtką wychodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts