Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tygodnik remontowy szeregowca

amalfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wiosennie. :)

Mam dziś pare rzeczy do przekazania. Czyli nareszcie coś mam nadzieję sensownego w temacie wątku napiszę. ;)

Właśnie był u nas Pan Waldek, czyli nasz osobisty i ulubiony majster. Musiałam zdecydować, czego chcę w tym roku. Czy remontu przodu, czy tyłu. Jak tak przed godziną stałam sobie w łazience i przeglądałam się w jednym z luster, to doszłam do wniosku, że remontu wymaga i przód i tył. :D Ale nie ma tak dobrze. :( Pan Waldek umie remontować domy, a nie podstarzałe właścicielki. Niestetyyyyyyyyy :cry:

Trzeba więc było zdecydować. Czy robimy tarasik przy wejściu do domu (plus schody), czy odkopujemy dom pod tarasem od tyłu, ocieplamy, wymieniamy okno w pomieszczeniu pod tarasem i remontujemy to pomieszczenie oraz przyległą do niego łazienkę. Wybrałam drugą opcję z dwóch powodów. Po pierwsze nie uśmiecha mi sie jeszcze syf wnoszony do domu i brak wejścia od frontu, czyli połowa wakacji spierniczona robotami przed domem. Po drugie chcę, aby z tyłu domu, po wyremontowaniu tarasu zostało zrobione już wszystko tak, aby można było zając się naszym pożal sie Boże ogródkiem. No i bardzo mi się podoba perspektywa wyremontowania piwnicznego pokoiku i łazienki. :)

Jestem również na etapie obmyślania przegrody, a właściwie zasłony tarasu od strony sąsiadów. Do tej pory nawet mi nie przeszkadzało, że od czasu do czasu ktos mnie widzi jak siedze na tarasie, ale moi sąsiedzi bardzo rzdko na swoich tarasach bywają. Ostatnio drugi szeregowiec od mojego nabyła jakaś młoda rodzina, która na początku będzie domek remontować (czyli na ich tarasie będą przebywać stada robotników), a potem jak to młodzi ludzie, będą pewnie prowadzić intensywne życie towarzyskie. Nie mam nic przeciwko życiu towarzyskiemu, bo sama miewam gości na tarsie. Chodzi mi o to, że jak sie tak siedzi na tych samych poziomach na swoich tarasach, to jest troche męczące pilnowanie sie, aby odwracać głowę, bo sąsiad sobie pomyśli, że patrząc bezmyślnie w dal, gapię się na niego. ;) Dlatego musi być jakaś zasłona. Jutro, jak znajdę kabel, to zrobię fotę, aby pokazać o co mi chodzi. Kto mieszka w szeregowcu, to wie. ;)

Jeszcze wpadłam dopisać. Będę sobie znowu wybierała płyteczki i kibelek i kolorek na ściany. :lol2: Wprawdzie to do piwnicy, więc szaleństw nie będzie, ale zawsze troche radości....:)

Nie wiem, kiedy dokładnie to rozpoczecie prac nastąpi, bo Waldi kończy jakąś większą robotę, ale rozglądać się już można. ;)

Trzeba więc było zdecydować. Czy robimy tarasik przy wejściu do domu (plus schody), czy odkopujemy dom pod tarasem od tyłu, ocieplamy, wymieniamy okno w pomieszczeniu pod tarasem i remontujemy to pomieszczenie oraz przyległą do niego łazienkę. Wybrałam drugą opcję z dwóch powodów. Po pierwsze nie uśmiecha mi sie jeszcze syf wnoszony do domu i brak wejścia od frontu, czyli połowa wakacji spierniczona robotami przed domem. Po drugie chcę, aby z tyłu domu, po wyremontowaniu tarasu zostało zrobione już wszystko tak, aby można było zając się naszym pożal sie Boże ogródkiem. No i bardzo mi się podoba perspektywa wyremontowania piwnicznego pokoiku i łazienki. :)

Bardzo dobra decyzja.

Tak jak piszesz, wariant najmniej kłopotliwy dla Twojej rodziny i umożliwiający w krótkiej perspektywie rozpoczęcie remontu części piwnicy, i prac ogrodniczych na większą skalę z tyłu domu.

Jestem również na etapie obmyślania przegrody, a właściwie zasłony tarasu od strony sąsiadów.

[..]

Dlatego musi być jakaś zasłona. Jutro, jak znajdę kabel, to zrobię fotę, aby pokazać o co mi chodzi.

Czekamy :)