Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tygodnik remontowy szeregowca

amalfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Że niby dobiega końca? Końca to ja dobiegam, a właściwie doczłapiam, bo już mi sie słabo robi. Ostatnio w myśl wcześniejszego planu miało być tak, że po dwumiesięcznej przerwie będziemy robić klatkę schodową. Wymyłam cały dom wraz z oknami i wszystkim, bo ekspansja białego pyłu była nie do wytrzymania. Skończyłam w sobotę. W niedzielę otrzymałam wiadomość, że jednak zaczynamy w poniedziałek. :eek: No i całe moje sprzątanie, po którym mam jakąś rwę barkową, czy jak sie to nazywa poszło w tak zwane piz.u, a ja mam znowu wszędzie biały pył. :bash: Robota głupiego, czyli mnie!

No i mam taką już oskrobaną piękną klatkę. Tą jej częścią schodzi się do piwnicy. Od dawna marzyłam, aby wreszcie nabrała ludzkiego wyglądu, więc zagryzę zęby i jakoś ten pył przeboleję. Najgorsze, że nie będzie zrobiona za jednym zamachem, tylko od soboty będzie przerwa, bo Waldi ma w terminarzu inną robotę.

http://i54.tinypic.com/2uign0m.jpg

Piękne lastrykowe schodki, które mój mąż postanowił zostawić w stanie niezmienionym, bo stwierdził, że sie posmaruje czymś tłustym i będą jak nowe. Oczywiście po tych schodach najczęściej ja chodzę z koszem prania. Muszę sprawdzić, czy mąż mi nie założył jakiejś polisy na życie. ;)

http://i53.tinypic.com/2ivb7k1.jpg

:lol2: jak zawsze opis zabawny.

Jak ja uwielbiam takie akcje - sprzątanie i pylenie za raz po:D . Przy tej mojej wnęce na drewno sama sobie zafundowałam taką zabawę , najpierw posprzątałam , zaraz po tym naszła mnie ochota na szlifowanie . Niby mało tego szlifowania ale skąd miałam wiedzieć ,żeby tego nie robić przy odpalonym kominku... dopiero ojciec uświadomił mnie ,że pył rozniósł się po całej chacie bo przy odpalonym kominku coś tam wiruje i pluje ciepłem na około razem z tym pyłem.

Biedactwo tyle roboty na nic:hug:

I odkryta przypadkowo ciekawostka. Trzy lata temu remontowałam parter domu. W kuchni i holu były kładzione płytki, które miały prztrwać długie lata. Zaznaczam, że robiła to inna ekipa niż ta, z której od jakiegoś czasu jestem bardzo zadowolona. Nie wiem, czy będzie widać na zdjęciu, ale przy odkuciu granicy, gdzie kończą się płytki okazało się, że pod płytkami zamiast wylewki są jakieś paprochy i rozległe puste przestrzenie.

No i w związku z tym tak mniej więcej wyglądał mój wczorajszy dialog z Waldim:

- Jakie pani chce płytki na te schody?

- no akie pasujące do podłogi w holu

- niech se pani nie przypasowuje nic do tej podłogi, bo ona niedługo pier...lnie

- :eek:

- noooo, jak coś upadnie kiedy, to sie zapadnie. I tak niedługo trzeba będzie ją zrobić.

- :bash: #$%%&&^&&&(* &&&^^%%% ^^&%^%$$^%% !!!!!!!!!!

Nie wiem, czy będzie to widać na zdjęciu, ale może... Po prawej stronie pod płytką widać, że wisi ona w powietrzu. Płytki zostały położone na resztkach parkietu i odrobinie wylewki. To jest zwykłe sk.......o. Teraz trzeba będzie robic podłoge w kuchni i holu, czyli sporo metrów, nie licząc bałaganu i pracy.

http://i54.tinypic.com/10zp891.jpg

Dla uspokojenia nerwów troche przyjemniejszych rzeczy.

Wreszcie sie zebrałam i zabrałam córkę na zakupy oświetlenia do nowych pomieszczeń. Wybrała bardzo skromne, co mnie zdziwiło, bo jeszcze kilka lat temu podobały jej się cygańskie domy. :D

Plafonik w korytarzyku:

http://i55.tinypic.com/2hxuj6b.jpg