Gość 04.04.2002 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Mam studnię. Od kilku lat nie jest już używana. Chciałbym ją zasypać. Nie wiem tylko czym (oprócz ziemi oczywiście) można ją zasypać. Zasypanie studni nie wymaga żadnej zgody (z tego co wiem) ale czy są jakieś przepisy prawne co do jej zasypania. Dodam, że wiele osów w moim otoczeniu posiada studnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 04.04.2002 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Zasypać łatwo a nie lepiej zabezpieczyć np wylewając betonową płytę lub wkomponować w otoczenie? wody nigdy nie za wiele skąd wiesz czy za kilka lat nie będziesz potrzebował wody np do nawadniania ogrodu. Ja bym chciał mieć studnie. Dobrze sie zastanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 05.04.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2002 Ja jakieś 4 lata temu zdjąłem 3 kręgi. Nałożyłem betonowy dekiel i zasypałem metrową warstwą ziemi.I tak zrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 05.04.2002 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2002 araman ma całkowitą rację,jeśli zajdzie potrzeba studnię można uczynnić ,nie zasypuj jej.Na pewno się przyda,chocby do podlewania ogrodu,mycia samochodu czy nawet do jakiegoś basenu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbel 23.09.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 WARUKI KTÓRE MUSIAŁEM SPEŁNIĆ PRZY LEKWIDACJI1 DNO STUDNI WYPEŁNIĆ PIACHEM DO OK, 0,5M2OTWÓR STUDZIENNY ZLIKWIDOWAĆ POPRZEZ ZAIŁOWANIE I DOKŁADNE UBIJANIE WARSTW DO WYSOKOŚCI ZAOBSERWOWANEGO POZIOMU WODY3 POWYŻEJ WYKONAĆ WARSTWĘ CHUDZIAKA OK 20 CM4 POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ WYPEŁNIĆ NIE ZANIECZYSZCZONĄ ZIEMIĄ5 ZABRONIONE JEST WYPEŁNIANIE OTWORU ODPADAMI,GRUZEM,ZANIECZYSZCZONĄ ZIEMIĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 24.09.2008 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Jeśli koniecznie chcesz ją jednak zasypać to przemyśl czy nie warto by wsadzić rury np. fi 160, ponawiercanej w dolnej części. Dno studni zasypać grubym żwirem. Od góry rurę zadeklować. Będziesz miał wtedy studnie zasypaną i w razie czego coś w rodzaju studni wierconej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 24.09.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Uważajcie na te betonowe dekle! U mnie na działce mam przykrycie studniy zrobione z dwóch dekli betonowych. Niedawno, jeden z nich mi pękł podczas przesuwania. Jak się okazało nie było w nim żadnego zbrojenia! Także z jego wytrzymałością różnie może być, szczególnie gdy nasypie się na niego metr ziemi i jeszcze będzie po tym chodzić. Sam pomysł takiej "likwidacji" studni nie wydaje się zły, ale trzeba pomyśleć o jakimś mocniejszym materiale niż dekiel betonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts