lukesz 28.02.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 ooooooo a koszt z montazem?czy jak mam staw w odleglosci 10 m od domu to ok czy niebardzo? gdzie sie sadzi roslinki i jakie wymagania zeby rosly? odprowadzenie wody oczyszczonej do stawu jest rewelacyjne masz stałe zasilenie choć jest ono bardzo niewielkie oglądałem w okolicach lublina taka oczyszczalnie z odprowadzeniem wody do stawu i wyglądało to naprawdę fajnie rośliny się sadzi na złożu wymagania maja zapewnione przez pierwsze miesiące będą marne ale jak system korzeniowy się rozrośnie to będą super bujały ponieważ są stale zasilane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 28.02.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 większość oczyszczalni które maja drenaż roączajacy do gruntu te najbardziej typowe i powszechne na początku spełniają swoje zadanie jednak wypełnienie drenarskie się zamula i nie spełnia swojego zadania musi być wymienione oczyszczalnia funkcjonuje 4 rok mamy super podwórko i rabaty trawniki altany a tu przychodzi urzędnik z ochrony środowiska jak macie studzienki rewizyjne pobiera próbę wody jak nie to robi próbę geologiczna i sprawdza czy oczyszczalnia działa jeśli tak to super a jeśli nie to ... nie macie prawa korzystać z niej dalej cześć co ma podhaczenie do kanalizacji miejskiej otworzy zawór i jest ok ale ci co nie maja maja kłopot ponieważ to nad czym pracowali czyli zagospodarowanie działki przez 4 lata trzeba zdemolować ponieważ koparka będzie musiała wybrać zużyte wypełnienie drenarskie chyba ze przebudowa podwórka co 4 lat komuś odpowiada wiec trzeba jeszcze taki aspekt rozważyć przy wyborze oczyszczalni zauważcie ze przepisy ochrony środowiska się zaostrzają co rok przepraszam za błędy te merytoryczne i ortograficznemam nadzieje ze komuś pomogłem chętnie odpowiem na pytanialub pomogę przy budowie jeśli się ktoś zdecyduje (okolice lublina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 28.02.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 lukesz - rozumiem że oczyszczalnia hydrofilowa to to samo co oczyszczalnia z fitoreaktorem? czy jeszcze coś innego. U siebie mam oczyszczalnie poliplastu + studnie chłonną i aktualnie poziom wód gruntowych po roztopach ok 40 cm - na razie działa - zobaczymy jakdługo i jak skutecznie (bo to pierwszy sezon i wody na takim poziomie są tylko czasami po zimie) Ale wróćmy do oczyszczalni hydrofilowej - jak taka oczyszczalnia sprawuje się w okresie zimy zwłaszcza przy większych mrozach i drugie pytanie jaką powierzchnię trzeba przezznaczyć +/- na fitoreaktor dla rodziny 4 os. w zimie roślin nie ma logiczne funkcje oczyszczania przejmuje film bakteryjny gromadzący się na wypełnieniu zamarzanie jest możliwe ale sporadycznie ścieki są zawsze zrzucane ciepłe widziałem projekt z dodatkową rureczka doprowadzająca przy dnie która zabezpiecza gdy główna zamarznie dla 4 osób to bedzie gdzies ok 40m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.02.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 A niech mnie ktoś doinformuje odnośnie oczyszczania ścieków gdzie odbywa sie doczyszczanie tlenowe w drenażu.Gdzie ta błona bakteryjna się tworzy (?), na powierzchni:- żwiru pod rurami drenarskimi czy wokół?, - czy w gruncie rodzimym poniżej obsypki żwirowej czy w gruncie dookoła rury i żwiru.jak to jest? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibac 01.03.2009 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Lukesz, a gdzie sie te rosliny sadzi? Powyżej drenażu rozsączającego czy poniżej? Czy układ korzeniowy nie zniszczy tych rur? Jeśli nie mam ani oczka ani stawu w pobliżu to rozumiem, że mogę wstawić dodatkowy zbiornik i korzystać z niego w lato do podlewania trawy. A co w zime zrobic z ta woda? Jaka jest proporcja wody przenikającej do gleby a tej splywającej do zbiornika? Jak duzy musiałbym mieć zbiornik na 'oczyszczoną wodę' ? (na 2, 3 osoby)Może masz gdzies zdjęcie jak może wyglądać teren nad oczyszczalnia? Chodzi mi o te rosliny które rosną ponad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 05.03.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Lukesz, a gdzie sie te rosliny sadzi? Powyżej drenażu rozsączającego czy poniżej? Czy układ korzeniowy nie zniszczy tych rur? Jeśli nie mam ani oczka ani stawu w pobliżu to rozumiem, że mogę wstawić dodatkowy zbiornik i korzystać z niego w lato do podlewania trawy. A co w zime zrobic z ta woda? Jaka jest proporcja wody przenikającej do gleby a tej splywającej do zbiornika? Jak duzy musiałbym mieć zbiornik na 'oczyszczoną wodę' ? (na 2, 3 osoby) Może masz gdzies zdjęcie jak może wyglądać teren nad oczyszczalnia? Chodzi mi o te rosliny które rosną ponad. rośliny sadzi się w rzędach tak żeby drenaż znalazł się miedzy rzędami roślin korzenie nie uszkadzają drenażu woda oczyszczona cała spływa do oczka gdy jest zima a w okresie wegetacji roślin cześć jest pobierana przez rośliny a pozostała cześć spływa do zbiornika całe złoże hydrofilowe(roślinne)jest izolowane od gruntu przez folie wiec nie ma żadnego przenikania do gleby cały mankament tego systemu polega na obliczeniu jaki dyzy musi być zbiornik odbiorczy wody oczyszczonej ponieważ musi on zgromadzić wodę z okresu poza wegetacyjnego roślin w 100% bo rośliny pozostają w stanie hibernacji zbiornik odbiorczy stanowi ciekawe walory estetyczne ponieważ dobrze zagospodarowany tworzy zbiorowisko roślinno bagiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 05.03.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A niech mnie ktoś doinformuje odnośnie oczyszczania ścieków gdzie odbywa sie doczyszczanie tlenowe w drenażu. Gdzie ta błona bakteryjna się tworzy (?), na powierzchni: - żwiru pod rurami drenarskimi czy wokół?, - czy w gruncie rodzimym poniżej obsypki żwirowej czy w gruncie dookoła rury i żwiru. jak to jest? pzdr błona bakteryjna tworzy się na powierzchni porowatej wypełnienia całego złoża grunty maja swoista błonę bakteryjna wiec w gruncie tez odbywa się oczyszczanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 05.03.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 ...cały mankament tego systemu polega na obliczeniu jaki dyzy musi być zbiornik odbiorczy wody oczyszczonej ponieważ musi on zgromadzić wodę z okresu poza wegetacyjnego roślin w 100% bo rośliny pozostają w stanie hibernacji ... Załóżmy że mamy zapas obliczeniowy ale zimą mamy zlot rodzinki na kilka dni, spory, wieloosobowy, przyzwyczajony do kanalizy i " taplania" się w wannie do bulu. Wiadomo że przykład skrajny i trochę przejaskrawiony ale sądzę że może to być problemem w niejednym przypadku. większość oczyszczalni które maja drenaż roączajacy do gruntu te najbardziej typowe i powszechne na początku spełniają swoje zadanie jednak wypełnienie drenarskie się zamula i nie spełnia swojego zadania musi być wymienione ... chyba ze przebudowa podwórka co 4 lat komuś odpowiada... Szacunek dla Twojej wiedzy teoretycznej, nie chcę oczywiście Cię w żaden sposób atakować ale zapytać o poparcie tego co napisałeś w praktyce. Czy słyszałeś o fizycznej wymianie drenażu po 4 latach funkcjonowania POŚ ? Ostatnio w pokrewnym temacie zadałem właśnie takie pytanie, czy ktoś z forumowiczów wymieniał już dranaż ( piszę krótko - wiadomo o co mi chodzi ) i o dziwo nikt nie odpowiedział. Tematem sam jestem bardzo zainteresowany bo osobiście mam POŚ drenażowe już od trzech lat i czytam wszystko co mi wejdzie pod rękę w tym temacie. Dodam że w rodzinie mam wuja który POŚ już ma ponad 10 lat ( o ile mnie pamięć nie myli 11-12 ) i nie ma żadnych problemów. Przekazał mi jedynie kilka porad które mu poleciła firma montująca POŚ do których on się stosuje i jak po okresie funkcjonowania skutkują. Wybacz ale moim zdaniem wymiana drenażu przy poprawnie działającej POŚ nie wchodzi w rachubę. Brzmi to jak fama producentów droższych oczyszczalni. Co innego jeśli nie robi się koniecznych przeglądów i nie sprawdza stopnia oczyszczania a o tym by można wiele pisać z doświadczenia. Co do poziomu wód gruntowych. Powinno być badanie gruntu ale też nie konieczne. U mnie nie było to konieczne bo ok 15 m od mojego domu od lat była studnia i po niej bardzo dobrze było widać jak kształtuje się poziom przez cały rok i to na przestrzeni kilku lat. Osobiście rok temu miałem wieeeelką niespodziankę jak pierwszy rok w historii poziom podniósł się do ok 80 cm poniżej gruntu. Wtedy na pewno cały drenaż był w wodzie, zredukowaliśmy na okres jednego miesiąca zużycie ile się dało ( oczywiście to zbędne zużycie bo myć człowiek się musi ) i cały czas drenaż ścieki jakoś przyjmował. Obecnie jest to ok 1,4 - 1,6 m - dokładnie nie mierzyłem, latem powyżej 2 m. Wiadomo że prawnie poziom powinien być 1,5 pod drenażem, najważniejsze by drenaż był drożny czyli 0,5m pod drenażem też może być i POŚ będzie działać prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.03.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A niech mnie ktoś doinformuje odnośnie oczyszczania ścieków gdzie odbywa sie doczyszczanie tlenowe w drenażu. Gdzie ta błona bakteryjna się tworzy (?), na powierzchni: - żwiru pod rurami drenarskimi czy wokół?, - czy w gruncie rodzimym poniżej obsypki żwirowej czy w gruncie dookoła rury i żwiru. jak to jest? pzdr błona bakteryjna tworzy się na powierzchni porowatej wypełnienia całego złoża grunty maja swoista błonę bakteryjna wiec w gruncie tez odbywa się oczyszczanie Dzięki, czyli tworzy nie tylko pod rurami w żwirze ale w całej objętości żwiru, czyli tam gdzie docierają ścieki? Czyli jesli pod drenażem mamy np. 20 cm żwiru to dając teoretycznie 40 cm zwiększamy proporcjonalnie powierzchnię tej tworzącej się błony?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 05.03.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 sławkuD jak już napisałem cały mankament tego systemu jest taki ze trzeba dobrze obliczyć pojemność zbiornika wiedz przyznaje to jest minus tego systemu czysto teoretyzując jak wspomniałeś jak się wody gruntowe podniosą ograniczyliście zużycie wody wiedz jak w tym okresie odwiedzi Cie rodzina to będziesz im musiał łagrze ,,ograniczyć" zużycie czyli można powiedzieć ze to też jest w pewnym sensie minus wszystko zakładasz ze układ działa sprawnie a wystarczy ze pójdzie coś nie tak i w drenaż pójdzie osad czynny który częściowo możne zatkać drenaż i zaczyna się problemy a zakładając jaki kol wiek układ czyszczący nie możemy brać pod uwagę ze wszystko jest ładnie pięknie i musimy miedz w zanadrzu jakieś alternatywne wyjście swoja droga gdzieś czytałem o wymianie czynnika drenarskiego tylko nie wiem gdzie jak odszukam podam źródło ale nie obiecuje kolejny problem to nie wiem czy przeczytałeś cały temat na początku forumowicz napisał ze ma problem ze zbyt wysokim poziomem wód gruntowych i musi zrezygnować z drenażu rozsaczajacego wiec podałem mu inne rozwiązanie układu czyszczącego działanie przydomowej oczyszczalni nie ogranicza się do odprowadzenia wody oczyszczonej lecz do usunięcia zanieczyszczeń w stopniu takim żeby spełniała normy i można będzie wodę oczyszczona odprowadzić do gruntu zbierając opinie u osób które badają stan oczyszczalni przydomowych spotkałem się ze stwierdzeniem ze niektóre nie działają poprawnie czyli związki fosforu głównego sprawcy eutrofizacji wód są wysokie i nie spełniają norm dopuszczenia a przyczyna jest źle działający drenaż który nie ma na celu tylko rozprowadzeniu wody oczyszczonej ale tez doczyszczaniu końcowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 05.03.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 ... wszystko zakładasz ze układ działa sprawnie a wystarczy ze pójdzie coś nie tak i w drenaż pójdzie osad czynny który częściowo możne zatkać drenaż i zaczyna się problemy a zakładając jaki kol wiek układ czyszczący nie możemy brać pod uwagę ze wszystko jest ładnie pięknie i musimy miedz w zanadrzu jakieś alternatywne wyjście I tu masz rację bo sam zaobserwowałem nieszczelność filtra, nawet mam wręcz wrażenie że przy moim POŚ jest dość poważny błąd konstrukcyjny i ścieki nie lecą przez filtr tylko obok niego , niestety wyczaiłem to w tym miesiącu, ale nie o tym mowa, czyli na pewno jakieś cząstki mogą wlatywać do drenażu tylko podstawowe pytanie ile ich jest, jak ma się ta ilość do całego filtra żwirowego i czasu zapychania. Wiadomo jest przecież że prędkość przepływu ścieków jest bardzo mała więc tego osadu nie powinno się przenosić zbyt wiele. Na pewno w przypadku złego działania POŚ może to mieć kluczowe znaczenie ale czy przy poprawnym działaniu też ? W tym samym temacie ... piszesz o układach czyszczących, czy masz tu na myśli dostępne na rynku środki do czyszczenia drenaży tego typu lub tego typu ? Czy te środki skutecznie poradzą sobie z osadem czynnym który dostał się do drenażu ? Ja ostatnio kupiłem ten drugi środek i mam go zamiar zastosować. Producent zaleca zalewanie 2 razy w roku 10l wody z tym preparatem do studzienki rozdzielającej. Co o tym sądzisz ? ... kolejny problem to nie wiem czy przeczytałeś cały temat na początku forumowicz napisał ze ma problem ze zbyt wysokim poziomem wód gruntowych i musi zrezygnować z drenażu rozsaczajacego wiec podałem mu inne rozwiązanie układu czyszczącego... Oczywiście że czytałem dlatego podzieliłem się spostrzeżeniami z obserwowaniem poziomu wód samemu jeśli jest taka możliwość. Niejednokrotnie może być tak że pomiar poziomu może być wykonany w niekorzystnym okresie gdzie będzie niemiarodajny bo okaże się że wtedy akurat poziom był bardzo wysoki a w zasadzie przez większą część roku poziom jest znacznie niższy i co gorsza inwestor nawet może nie być tego świadom więc zakłada że POŚ drenażowa odpada. Mówię o tym bo nie raz w środku lata mamy do czynienia z wielką suszą i wydawałoby się że poziom wód powinien spadać a u mnie paradoksalnie rośnie. Dziwne ale prawdziwe. A pomiar poziomu wód mogę robić w kilku miejscach cały czas bo mam murowaną studzienkę pod licznik z wodą, zagłębioną w gruncie na ok 180 cm, wiec bardzo miarodajne miejsce ...zbierając opinie u osób które badają stan oczyszczalni przydomowych spotkałem się ze stwierdzeniem ze niektóre nie działają poprawnie .... Jak technicznie dokonuje się pomiaru stopnia oczyszczania POŚ ? Wydaje się to nie możliwe przy POŚ drenażowym, bo jak można zbadać ścieki oczyszczone w filtrze żwirowym pod drenażem skoro 100 % ścieków oczyszczonych idzie w grunt ? Co innego jak drenaż odizolowany jest od gruntu, wówczas bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 05.03.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 odnośnie tych środków to nie mam pojęcia nie miałem styczności z tymi preparatami tylko z jednym(***) ale popytam u pewnych źródeł (naukowcy nie sprzedawcy wiec możne coś ciekawego się dowiem)jak to się klasuje w oczyszczalni stopień oczyszczenia da się zbadać robiąc odwiert gleby np. na drenażu i wszystko wyjdzie czy działa czy nie (***)preparat usuną cały tłuszcz z instalacji domowej i czop tłuszczu wpłyną do zbiornika oczyszczania wstępnego preparat jest na etapie badan wiec nie wiem czy mogę podać nazwę tego też się dowiem w poniedziałek jak znajdę ta kompetentna osobę nie wiem czy on usunie tłuszcz z instalacji oczyszczalni np drenaż===>przedmiot badań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 07.03.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 ... stopień oczyszczenia da się zbadać robiąc odwiert gleby np. na drenażu i wszystko wyjdzie czy działa czy nie ... Kolego, proszę zbędnie nie podnosić ciśnienia posiadaczom POŚ drenażowego, a jest nas wielu, bo jak sądzę zdecydowana większość sprzedawanych POŚ to właśnie drenażowe. Fakt jest taki że temat mnie ciekawi więc rozwińmy go trochę: 1. Kto dokonuje takich kontroli ? 2. Co jest podstawą do takiej kontroli ? ( czy może podobnie jak z inspekcją nadzoru budowlanego przychodzą na wniosek uprzejmych sąsiadów ? ) 3. Czy są może jakieś przepisy regulujące te kontroli i ich częstotliwość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 07.03.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Jak już jesteśmy przy temacie kontroli to mnie też by to interesowało - chociaż oczyszczalnie mam bezdrenażową ale przecież taką jeszcze łatwiej skontrolować niż drenażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 07.03.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 do maslak Jestem przed zakupem POŚ - biologicznego. Rozumiem, że masz właśnie taką. Można wiedzieć jakiej firmy. w.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 20.03.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 sorki ze tak długo ale zbierałem opinie oczyszczalne może skontrolować ktoś od ochrony środowiska ale spokojnie nikt tego nie robi choć możne się przepisy zmienia nic w naszym kraju nie jest z przepisami pewnegow Francji i jeszcze w jakimś kraju już jest zakaz instalacji oczyszczalni z drenażem bo zanieczyścili sobie wody gruntowe i teraz ciągną kasę z unii na oczyszczanie ich u nas każdy instaluje takie oczyszczalnie bo są najtańsze drenażu nie da się oczyścić żadnym preparatem woda teoretycznie oczyszczona która trafia do drenażu nie jest klarowna nie się ze sobą osad który osiada na filtrze wokół drenażu i po ok 7 latach przestaje odsączać wodę i oczyszczalnia stoi oczywiście to nie jest reguła możne to być 3 lata lub 10 lat ale po takim fakcie lepiej położyć drenaż nowy w nowym miejscu bo się nie opłaca starego regenerować koszty duże i niwelacja zagospodarowanego terenu. maślak----mniemam ze posiadasz biologiczna jak to stwierdził w.m. taka oczyszczalnia posiada osad czynny i ona ma skuteczność oczyszczania dużo większa myślę ze mieści się w normach wiec dlaczego masz się bać kontroli ???myślę ze była droższa niż popularna drenażowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 20.03.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 ... drenażu nie da się oczyścić żadnym preparatem woda teoretycznie oczyszczona która trafia do drenażu nie jest klarowna nie się ze sobą osad który osiada na filtrze wokół drenażu i po ok 7 latach przestaje odsączać wodę i oczyszczalnia stoi ... Skoro drenażu nie da się oczyścić żadnym środkiem to czy sprzedaż tego środka mam uznać za marketingowe nabijanie ludzi w butelkę ? Skoro wiadomo że ten preparat nie działa to może to nawet nazwać okradaniem ludzi Co do osadu, to z obserwacji potwierdzę, coś tam z tymi ściekami w małej ilości leci. Czy znasz może skład tego osadu, czy faktycznie żaden specyfik-bakterie nie mogą sobie z tym poradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 22.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ....preparat niezwykle skutecznie zapobiegający problemom związanym z zapychaniem się drenażu, studzienek i całej instalacji kanalizacyjnej. sformowanie jak najbardziej prawdziwe ale nie mówi nic o strefie otaczającej drenaż czyli wypełnienie drenażu i gruntu nie zapominajmy ze układ rozprowadzający jest wprowadzony w grunt i możne zamulenie dotyczyć łagrze strefy pierwotnego gruntu ciekawo co producent rozumie pod pojęciem oczyszcza drenaż i czy działa ten preparat na otoczenie drenażu co do preparatów to nie dał bym się zwariować reklamom trzeba dosyć ostrożnie do tego podejść i z rozwagą ale nie panikujmy jak działa to działa już teraz po grzybkach ci co maja taki układ będą sie martwic jak już przestanie poprawnie funkcjonować stres jest szkodliwy takie jest moje osobiste zdanie a w ogóle ten preparat ma potwierdzenie jakimiś dostępnymi nam jako klientom badaniami czy on działa ciekawo czy ktoś to używa regularnie i jakie są tego efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 07.01.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) . Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez MarcinWk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts