darekw127 26.02.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witajcie. Jestem przed podłączaniem mediów do budynku. Szafka energetyczna stoi w odległości 1,5m od gazowej. W podobnej odległości obydwa media wchodzą do budynku. Czy zatem wykonując instalację gazową mogę wykorzystać wykop, aby wrzucić tam także przewód elektryczny? Ewentualnie na innej głębokości? Z góry dzięki za pomoc. Chodzi mi zarówno o kwestie praktyczne jak i formalne (prawo budowlane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.02.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Nie szukaj oszczędności w taki sposób bo to grozi całkiem sporym bum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 26.02.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Nie szukaj oszczędności w taki sposób bo to grozi całkiem sporym bum A możesz napisać w jakich to okolicznościach może nastąpić to twoje bum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 27.02.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać sieci gazowe: § 10. 1. Odległość pomiędzy powierzchnią zewnętrzną gazociągu i skrajnymi elementami uzbrojeniapowinna wynosić nie mniej niż 40 cm, a przy skrzy-żowaniach lub zbliżeniach — nie mniej niż 20 cm, jeżeligazociąg układany jest w pierwszej klasie lokalizacjirównolegle do podziemnego uzbrojenia.2. Dopuszcza się zmniejszenie odległości, o którychmowa w ust. 1, po zastosowaniu płyt izolujących lubinnych środków zabezpieczających Strefa kontrolowana gazociągu średniego i nieskiego ciśnienia to 1,0 m (po 0,5 m w każdą stronę) Czyli - wystarczy ulożyć kabel w odl. 0,5 mJeśli chodzi o Bum - nie przesadzajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 27.02.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać sieci gazowe: § 10. 1. Odległość pomiędzy powierzchnią zewn ętrzną gazociągu i skrajnymi elementami uzbrojenia powinna wynosić nie mniej niż 40 cm, a przy skrzy- żowaniach lub zbliżeniach — nie mniej niż 20 cm, jeżeli gazociąg układany jest w pierwszej klasie lokalizacji równolegle do podziemnego uzbrojenia. 2. Dopuszcza się zmniejszenie odległości, o których mowa w ust. 1, po zastosowaniu płyt izolujących lub innych środków zabezpieczających Strefa kontrolowana gazociągu średniego i nieskiego ciśnienia to 1,0 m (po 0,5 m w każdą stronę) Czyli - wystarczy ulożyć kabel w odl. 0,5 m Jeśli chodzi o Bum - nie przesadzajmy. Dokładnie o to mi chodziło, zwykły wykop koparkowy ma około 0,4-0,5m więc spokojnie można sobie pociągnąć w jednym wykopie prąd i gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 27.02.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Dokładnie o to mi chodziło, zwykły wykop koparkowy ma około 0,4-0,5m więc spokojnie można sobie pociągnąć w jednym wykopie prąd i gaz. Pod warunkiem, ze podczas układania rury i kabla będzie dbał, żeby cały czas zachować jak największą odległość między nimi. Jeśli wrzuci byle jak, to szerokość wykopu nie ma jakby znaczenia, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 01.03.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Dziękuję za komentarze. Chyba jednak zadam sobie trochę trudu i pomacham szpadlem. Nie sądzę, żeby udało mi się ułożyć sensownie te przewody w wykopie mini - koparki. Jest jakaś wyznaczona przepisami głębokość dla kabla elektrycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts