pit79 27.11.2009 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Tak zrobię Bogusław jak mówisz. Narazie kilka zdjęć:Podstwahttp://img134.imageshack.us/img134/45/podstawa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Pod podstawą idzie kanał od powietrza, narazie ułozyłem byle jak by zobaczyć czy tak mozna zrobić. Popielnik zaczynałby się na wysokości 2 cegieł na płask od podłogi, wysokość popielnika to ok 2 cegłu na płask. Kaseta stoi na 5 cegle. http://img405.imageshack.us/img405/282/pict9519.jpg Z boku zropbiony byłby kanał w taki sposób by powietrze moglo opływać wkład. http://img689.imageshack.us/img689/3738/popiel.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Trzebaby było jeszcze pomyśleć nad jakimś szybrem i takim rozwiązaniem by nie wpadł tam popiół tzn do otroru z którego będzie czerpane powietrze. http://img134.imageshack.us/img134/3738/popiel.jpg Może zrobić tak że popielnik będzie głębszy a powietrze będzie wpadać od góry. Ta cegłówka połamana na górze która dochodzi do tej stojącej na podstawie to byłyby cegła szamotowa przecięta wzdłóż. Możnaby stawić pod wkład takie oto drzwiczki: http://allegro.pl/item822704980_drzwiczki_zeliwne_piecowe_kuchenne_do_popielnika.html Co o tym myslicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 27.11.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Trzebaby było jeszcze pomyśleć nad jakimś szybrem i takim rozwiązaniem by nie wpadł tam popiół tzn do otroru z którego będzie czerpane powietrze. Może zrobić tak że popielnik będzie głębszy a powietrze będzie wpadać od góry. Tak zrób. Ta cegłówka połamana na górze która dochodzi do tej stojącej na podstawie to byłyby cegła szamotowa przecięta wzdłóż. Gdzie będzie zaczynał się pierwszy kanał akumulatora? Czemu ta cegła ma być przecięta wzdłuż? Możnaby stawić pod wkład takie oto drzwiczki: http://allegro.pl/item822704980_drzwiczki_zeliwne_piecowe_kuchenne_do_popielnika.html Co o tym myslicie? Mnie się podobają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Z akumulatorem nic nie będę zmieniał, kanały bedą tak jak na Twoim rysynku. Obudowę na przodzie kominka żeby zbytnio się nie schował w stronę sciany będę robił z cegły 6,5x6,5 x23 stąd to przecięcie. Zresztą tak samo będzie wyglądał akumulator, jeśli chodzi o zewnetrzną obudowę. Poydrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Jeszcze jedna sprawa, mianowice : JAk zaczne robic kanal to chyba trzeba bedzie zmienic rog pierwszej warstwy nad kominem bo pionowa cegla bedzie wissiala w powietrzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 27.11.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Zrozumiałem.Zatem ta połówka, o której pisałeś to już elewacja obudowy.Więc planujesz obudowę licującą z akumulatorem, tzn. niewysuniętą do przodu na pomieszczenie? Jak zdecydowałeś się rozwiązać akumulację w obudowie? Czy może myślisz na razie tylko o akumulatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 27.11.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Jeszcze jedna sprawa, mianowice : JAk zaczne robic kanal to chyba trzeba bedzie zmienic rog pierwszej warstwy nad kominem bo pionowa cegla bedzie wissiala w powietrzu? O którą warstwę Ci dokładnie chodzi? Oczywiście musisz warstwy przewiązywać, żadna cegła nie może pozostać niepodparta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 27.11.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Proponowałbym zrobić to tak. Trzyma się samo bez zaprawy. "Rdzeń" akumulatora http://images49.fotosik.pl/232/9a2986c84ec8a1c7med.jpg http://images47.fotosik.pl/232/c6542d1a7a96c9f2med.jpg Oczywiście w miejsce tych wystających poza obrys powinny pójść połówki. Po ułożeniu kilku warstw cegły które podpierają przegrody można już wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 27.11.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 O powyższym przekonałem się empirycznie http://images38.fotosik.pl/228/e7232c927754bb6cmed.jpg Już dwie warstwy się zakleszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 dzięki za foty. Ale mi nie o to się rozchodzi. pierwsze 3 warstwy układam z Twojego rysunku tak. 4 warstwa idzie tak jak na szkicu Bogusława- jesli tak to pionowa cegła która idzie nad wejściem do komina w 3 warstwie niczego się nie będzie u dołu trzymać. Jak dojdę do tej warstwy to pokaże dokładnie o co mi chodzi. Czy jak mam czopuch w kominku śr 200mm a tu wejście w komin jest 14x14 to nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 27.11.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Cegły w tym miejscu musisz oczywiście przewiązać. Nie musi być to pełne przewiązanie, wystarczy jak podocinasz trochę cegły tak aby zachodziły na siebie z 15 mm (zamiast jednej pionowej, dwie docięte na boku). Jeżeli masz kanał w kominie 14x14 to nie ma sensu robić większych wejść. To już nic nie zmieni. Ten przekrój nie powinien być mniejszy niż wyjście z wkładu, no ale jeżeli już tak jest - paliłeś już przecież. Nie zmniejszamy już nigdzie przekrojów kanałów na drodze do komina. Na zdjęciach chciałem tylko pokazać jak można przewiązać warstwy akumulatora, przy otworach to oczywiście trzeba będzie dodatkowo pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Komin ma przekrój ok 31x15cmRura która teraz wchodziła mi do komina miała początkowo średnice 200mm i żeby nie dławić sklepałem ją wjajko i tak wchodzi mi teraz do komina. Na schemacie kumulatora jest 14x14 stąd moje pytanie o dławienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.11.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Panowie. Projekt akumulatora mam opracowany do najdrobniejszego szczegółu.Prosił bym nie zmieniać na razie nic,bo będzie lipa.Dalsze szczegóły podam jak Pit elegancko ułoży na płycie cegły tak,że będzie można to pomierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Bogusław, nic nie zamierzam zmieniać. Układam teraz pierwszą warstwę. Całośc po zewnetrznym wymiarze będzie mieć 109,5x48,5cmDziś ułożę jeszcze warstwę wyczytki i może wejście do komina jak sie uda. Stąd moje pytanie o ten przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.11.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 No to super.Wyczystka zaplanowana jest z czterech warstw cegieł i na to idzie rdzeń z przegrodami i warstwa licowa.Przegrody trzeba położyć na podporach ze stali.Nadaje się stal żebrowana,najlepiej po dwa pręty na jedną podporę.W cegłach trzeba wyciąć dwa równoległe rowki zamazać rzadką zaprawą i wcisnąć pręty stalowe na równo z cegłą i położyć na wyczystce, w miejscu wyznaczonym.Pręt może być o średnicy 8 lub 10 mm.Czasami można trafić na pręty ocynkowane,to te są bardzo dobre.Jeśli na Twoim "złomie" są też kuchenki gazowe,to ich metalowe ruszty pod garnki,zrobione z metalowej "taśmy"(1 cm na0.5 cm) są do tych spraw najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Bogusław, ważne mam pytanie: Jak wejść do komina , bo potem tego nie zrobię, i jeszcze jedno. Jaka powinna być szczelina między warstwą wewnętrzną a zewnętrzną? Pisałeś 3-4mm czy to jest mus? Bo jak tne wzdłóż szmot to cieżko zrobić by miał identyczny wymiar. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. Jestem przy kominie juz prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.11.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Zdun to glazurnik,tyle że lepi cegły.Ciężko być zdunem dla murarza,ponieważ ma inne przyzwyczajenia.Trzeba się nauczyć cierpliwie i dokładnie przecinać cegły do wymiaru.Wyjaśnij dokładniej z tym kominem, co chciałbyś wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 27.11.2009 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Glazure układam więc poradzę sobie. Chhodzi mi o to jak wejśc do komina, tzn czym cegłami, czy jakąś rurą kwadratową? Co do prętów ok, zrozumiałem jeśli chodzi o przegrody, ale czy w miejscu gdzie będę układał pierwszą warstwę przegród pod cegłe która stoi pionowo też je mam dac? tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.11.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Pręty dajemy tylko pod każdą przegrodę i w pierwszej warstwie.Cegły pionowe trzeba tylko dobrze spoinować.Wzmocnienie z prętami można też zastosować nad połączeniem z kominem i drzwiczkami rewizyjnymi.Połączenie z kominem najlepiej zrobić jakimś metalowym profilem okrągłym lub prostokątnym najlepiej w sposób elastyczny.Połączenie powinno wznosić się lekko do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts