Bogusław_58 01.12.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Będzie dobry.Z fazuj ładnie cegły:jedną w kominie i te w akumulatorze,to spaliny będą miały lżej płynąć,co podniesie trochę sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 01.12.2009 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Panowie jak dam druty pod przegrody to czy muszę dawać wkońcu te podpory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 01.12.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Nie musisz. Podstempluj tylko na czas montażu, tak aby można było potem te podpórki usunąć gdy zwiąże zaprawa i kolejne warstwy zakleszcza dolne cegły.Jakieś kołki, kawałki desek, czy coś w tym stylu, żeby się łatwo dało wybić i wyjąć przez wyczystkę. Możesz tez te stempelki zablokować klinami, co ułatwi potem wyjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 01.12.2009 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Dzięki. był przed chwilą u mnie człowiek który obejrzał to co robie i stwierdził że wyczystka powinna zaczynac się niżej tzn od podstwy. Odrazu powiem że buduję wg Waszych porad, nie zmieniam nic na własną rekę, niemniej chciałbym byście się wypowiedzieli dlaczego wyczystka jest własnie na tym poziomie. Argumentował swoją sugestię tym że będzie trudno wybierać sadzę. Powiedziałem,że się skosultuje i mu odpwiem czemu własnie tak a nie inaczej. Nie ukrywam że też jestem ciekaw. W początkowych rysunkach Wojtka ta wyczysta tez była niżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 01.12.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Taką, a nie inną wysokość wyczystki określił Bogusław. Pewnie napisze dlaczego. Ale ja nie sądzę, żeby jakoś szczególnie utrudniało to wyciąganie sadzy i popiołu. I tak musisz zaopatrzyć się w szufelkę o odpowiedniej szerokości.Bogusław pisał też o sfazowniu cegły pod dolną krawędzią okienka i to chyba powinno rozwiać obawy Twojego gościa. Jak Ci w ogóle idzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 01.12.2009 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Tak sobie, dwie nocki w pracy, jeszcze mi się cos z noga stało na dodatek jakiś ucisk strzałkowy czy coś. Osadziłem rurę, pocięte mam cegły, generalnie do przodu. Wczoraj z Bogusławem myślałem nad usparawnieniem mojej Zuzi. Ona ma tylko powietrze pierwotne. Myślę o tym by dorobić cos na zasadzie Zuzi eko czyli w tylnej sciance w połowie wkładu jest podawane powietrze wtórne. Poprawiło by to jeszcze sprawnośc kasety,jak sądze myślałem o jakichś profilach zamkniętych przecodzącyw w srodku wkładu. Ciekaw jestem tej wyczystki, mam nadzieje że Bogusław się wpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.12.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Kiedyś to te wyczystki tak dawali.Ale kiedyś to było dawno,wtedy zduni mieli tylko młotek z narzędzi i robili najprościej. Jak dasz niżej i otworzysz drzwiczki,to sadza się wysypie.Małe dzieci bardzo lubią majstrować przy tych drzwiczkach Cegłę na której oprzesz ramkę wyczystki należy ściąć w dół,wtedy nie trzyma się na niej sadza i łatwo jest czyścić kanał. Dużo będziesz miał jeszcze doradców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.12.2009 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Bogusław, jak napisałem wcześniej nie zmieniam niczego , tylko buduję wg Twojego projektu. Jeśli chodzi o doradców, to poprostu odwiedził mnie człowiek(akumulator nie był powodem odwiedzin) i taką rzecz powiedział. Stąd moje pytanie. Ot cala sprawa Odpowiedź mnie satysfakcjonuje Czym czysciłeś cegły na swoim akumulatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 02.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Pit, myślę nad Twoją obudową wkładu. Właściwie według Twojej koncepcji musiałaby się ona składać z dwóch ścian akumulacyjnych, z tym, że jedna byłaby "wkomponowana" w ścianę pomieszczenia (tylna), a druga stać na podłodze. Jest tutaj pewien problem, mianowicie ryzyko nierównomiernej pracy obu elementów z powodu innego podłoża i pęknięć dylatacyjnych. Musiałyby one ze sobą niezwiązane i tylko połączone podatnym zbrojeniem. Zrobić się tak oczywiście da, tylko teraz pozostaje kwestia materiału.Ściany te miałyby objętość około 0,25m3, czyli przy zastosowaniu betonu akumulacyjnego dawałoby to jakieś 625kg masy. Tutaj już nie mieściłbyś się w założonym budżecie, bo jeszcze dochodzi transport tego materiału.Dodatek stali możliwy byłby tylko w tej grubszej, tylnej ścianie. Stal ma około 10-krotnie wyższą rozszerzalność niż taki beton, więc w zbyt cienkiej warstwie można się spodziewać pęknięć. Nie zniszczą one oczywiście budowli, ale mogłyby się przenosić na ściankę elewacyjną. O możliwości dołożenia ciężkich elementów metalowych wewnątrz obudowy na razie nie rozmawiamy, bo to zawsze można oczywiście zrobić.Alternatywą mogłoby być wymurowanie tych elementów z cegły szamotowej, wtedy otrzymalibyśmy masę około 480kg, lub zastosowanie zwykłego betonu, ale jego gęstość byłaby jeszcze niższa, no i parametry przewodności nie do przewidzenia.Rozejrzę się jeszcze za jakąś ciężką cegłą, tylko ta odległość między nami to będzie niestety problem, no ale może się coś uda wymyślić.Mamy trochę czasu, na razie spokojnie muruj wymiennik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.12.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Mokrą gąbką lub taką do zmywania talerzy.Najlepiej na świeżo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.12.2009 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Muruje , muruje. Murarka idze mi dość powoli ale posuwam się do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.12.2009 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Mokrą gąbką lub taką do zmywania talerzy.Najlepiej na świeżo. Dobrze wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.12.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Jak pokażesz na zdjęciu co wymurowałeś,to będzie wiadome ,co przeskrobałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.12.2009 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 http://img213.imageshack.us/img213/4666/pict9548k.jpg http://img69.imageshack.us/img69/6820/pict9550k.jpg jak będę mial to rozebrać to się zastrzele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.12.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Jest poprawnie.Wygląda,że rurę włożyłeś trochę za głęboko w akumulator,przez co z fazowanie jest trochę płytkie.Z fazowanie wyczystki powinno być większe: 2cm od krawędzi zewnętrznej i ostro w dół do dolnej krawędzi.Kawał roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.12.2009 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ufff Wyczystkę moę jeszcze poprawić małym diaxem jak sądzę. Z rurą nić juz nie zrobię niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.12.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Na podłączenie akumulatora z kominem nadają się też czopuchy od starych pieców lub kominków,które coraz częściej można znaleźć na złomie.Z fazowanie mają gotowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.12.2009 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 zacząłem pierwszy kanał http://img30.imageshack.us/img30/8009/pict9551.jpg strasznie nierówna ta moja cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.12.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Dobrze wygląda,ale bezpieczniej jest murować wszystkie na raz.Chodzi o to,czy się wszystko zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.12.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Na tę skrzynkę, co na zdjęciu położysz jeszcze dwie i pół takiej skrzynki i zostanie tylko kanał rozdzielczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts