Wojtek_796 04.12.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Pit, nie ma żadnego problemu. Betonowe nadproże, które proponowałem można okleić płytkami szamotowymi na zaprawę do glazury. W tym akurat miejscu nie musiałoby być izolacji z wełny. Wystarczy wyciąć z cegły ładne narożniki, takie jakie są w kompletach do płytek elewacyjnych. Ostateczny wygląd i kształt obudowy to oczywiście Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 04.12.2009 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 No w sumie fakt, pomyslałem o tym po wklejeniu zdjęcia dopiero. Co do wymiarów , to myślę o tych 8cm - czy aby ta przerwa nie będzie przeszkoda do podgrzania magnezytu.? Poza tym Wojtku myślę że trzeba mierzyć odległość na dylatacje od scianki wkładu a nie od tych"cycków" na śruby9jak patrzymy na włlad z góry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 04.12.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Z wymiarami to dokładnie tak jak mówisz. Nie pamiętam, którą szerokość brałem. Wszystko jest do wyznaczenia.Jeżeli zamkniesz w początkowej fazie palenia DGP, to nie będzie miała większego znaczenia odległość wkładu od ściany magnezytowej - jej grzanie będzie głównie konwekcyjne (od powietrza wewnątrz). Tak że myślę, że te 8cm, jak zaleca producent, będzie bezpieczne.Potem przy cyklicznym (codziennym) paleniu DGP będzie sobie mogło funkcjonować cały czas - rdzeń magnezytowy będzie tutaj pracował jak bufor i zasilał dom w ciepło w miarę równomiernie, niezależnie od tego czy będzie się akurat paliło, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 04.12.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Jak wyjdę jutro z pracy to może uda mi się trochę pomurować akumulator. Wymiary podstawy mozna jeszcze troche zmienić w razie potrzeby jak coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 04.12.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.12.2009 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Panowie, jak mają w końcu iśc te cegły po tym przewiązaniu za 2 pionową cegłą? Tak jak na rysunku? Pytam bo moze dzis uda mi sie zrobić owe przewiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.12.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Ja jestem za przewiązaniem, Bogusław trochę mniej . Musisz spór rozstrzygnąć. Muruj śmiało. To nie jest aż tak istotne, aby przy tym przystawać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 06.12.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Dwa pytanka: - Czy w kanale zbiorczym robic dziury na rury -od kominka i do komina? - Jak powinien wyglądać szyber? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 06.12.2009 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 A tak wogóle jak byście byli ciekawi jak się sprawy mają to tak : http://img32.imageshack.us/img32/8718/pict9552.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 06.12.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witaj Pit! Widzę, że sprawy mają się dobrze. Z kanałem zbiorczym poczekamy aż Bogusław się odezwie. On przedstawi rozwiązanie, ja to mogę narysować. Będziesz miał wtedy jasność. Jako podłączenie do komina ja bym zastosował "gotowca", czyli rurę z szybrem. Same gniazda rur według mnie najlepiej wykonać na gotowo przy murowaniu. Po prostu wcześniej przygotować odcinki rur, które mają tam "siedzieć", zawinąć ściśle włókniną (wełną mineralną) odcinki, które będą przechodzić przez cegłę, zaizolować z zewnątrz taśmą aluminiową i to dopiero zamurować. Grubość tej otuliny to jakieś 10-15mm. Nie zaszkodziłoby też zastosowanie rozet blaszanych na wejściach rur w ściany, można je potem uszczelnić dodatkowo silikonem wysokotemperaturowym (czerwonym). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.12.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 No to pięknie.To teraz Pit nie idź w górę,tylko to co już masz obmuruj drugą warstwą.Kanał rozdzielczy jest prosty ale trzeba się jeszcze zastanowić jakie zastosować wzmocnienia.To z Wojtkiem o tym będziemy dialogować.Podłączenie dołu z kominem zrobiłeś chyba na "twardo".Jeżeli tak, to lipa ale do łyknięcia.Górę trzeba koniecznie zrobić elastycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 07.12.2009 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witajcie Jak dokończę tą warstwę, to muszę postawić jeszcze jedna pionowa cegłę i dopiero kanał zbiorczy. Połaczenie z kominem mam zrobione nastepująco:Na tą kwadratową rure na dole nawinięty jest i podklejony sznur grafitowy od strony akumulatora i zalany zaprawa murarstką na piasku kwarcowym. Całość jest obmurowana cegłami. W kominie jest na sztywno. Wróćmy do szybra na górze. Czy ma on być taki jak kupny, czyli niepełne zamknięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 07.12.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witaj! Szyber nie musi być oczywiście kupny, ale tak jak te w handlu ze względów bezpieczeństwa nie może być szczelny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 07.12.2009 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Wojtek nie rozumiem Ma być szczelny czy nie? Albo inaczej czy szyber ma być "pełny"(wiadomo z luzem 1-2mm) czy obciety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 07.12.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Nie może być szczelny. Po zakończeniu palenia układ zamykasz odcinając dopływ powietrza do wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 07.12.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Lepszy będzie chyba "obcięty", bo te pełne z luzem to potrafią same się uszczelnić sadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 07.12.2009 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 No tak ale czy ten akumulator będzie dobrze działał, jak u góry zamknięmy go nie do końca to spaliny będą częściowo wydostawac się górą chyba? Bogusław jak jest u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 07.12.2009 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Szyber na dole jest zbędny,choć jak zrobisz,to będziesz miał też i na dole .Jednak na górze trzeba zrobić szyber bardzo szczelny,ponieważ ciepło z takiego urządzenia może uciec tylko górą. Już wiem co myśli na ten temat Bogusław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 07.12.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 No to znów masz zagwozdkę. Z pewnymi stratami musimy się liczyć, nie da się ich uniknąć. Ciepło uciekającego przez komin to jednak siła napędzająca cały układ.Możesz pogodzić obie racje i zrobić szyber z otworem i ruchomą przysłoną z blaszki. Będziesz miał wtedy możliwość regulacji tego traconego ciągu. Nie jest on też do końca tracony bo przechodzi jednak przez kanał górny akumulatora.Trzeba będzie i tak zrobić tam rewizję, aby można było kontrolować stan szybra i ew. wyczyścić kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 07.12.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 No i kolejna sprawa. Czy na górze robic wyczystke na wys komina czy góra będzie zdejmowana jak u Bogusława? Jutro może uda mi się dojść do kanału zbiorczego, więc wiekszość rzeczy fajnie byłoby abym miał opracowaną. Postaram sie zrobić jutro półkę na magnezyt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts