Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek kumulacyjny-projekt i budowa ;)

pit79

Recommended Posts

Jeśli chodzi o wprowadzenie dodatkowego powietrza do kasety,to najlepiej nie polegać na pomysłach własnych tylko skopiować pomysł z jakiejś drogiej ,z dobrą opinią kasety.

Pomysły własne najlepiej sprawdzać od wiosny do jesieni lub na kasecie drugiej specjalnie do tego zamontowanej.

Piszę to,bo jestem już realistą po kilku latach"wtaczania kamienia jak Syzyf do góry".

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Zdaje się, że inwestor się skonsultował w prawie miejsc, do których ma być doprowadzone powietrze. Pozostała mu tylko technologia wykonania kanałów.

Ciekawe tylko, czy nam zdun nie zamarzł, bo się nie odzywa.

Pit, jak tam jest? Żyjesz?

W przyszłym tygodniu ma być cieplej. Od razu wiedziałem, że ten śnieg spadł tylko po to, żeby na święta była dobra chlapa.

U mnie rano było -16, auto paliłem na szelkach. Jak tam u was?

Pozdrawiam ciepło.

Witam!

Wieści z placu boju.

Niestety musiałem przerwac pracę nad akumulatorem na rzecz walki z mrozem

Walka niezbyt równa, bo ja sam, 2 kozy+trochę rur a na zewnątrz -14.5 a nad ranem jeszcze lepiej.

Załatwiłem w końcu wszystkie papiery od gazu, tak więc musiałem zając sie kotłownią bo murować w takie temp jak mam teraz w domu , nikomu nie życzę.Wczoraj w kotłowni i garażu miałem bagatela -8 :(

Co do metody połaczeń to w sumie tak to sobie wyobrażałem. Co do konstrukcji dodania powietrza nad szybę to posiadam informację że bedzie to rozwiązanie działać, z tym powietrzem z tyłu paleniska w połowie wysokości widziałem takie rozwiązanie, ale jeszcze muszę to przemyslec.

Niemniej skoro juz i tak mam to wszystko ciąc to raz. Jak nie będzie działać jak potrzeba to najwyżej zaślepie te dziury w podłosze na ten tylny kanał i tyle. Bo jak juz to obmuruje to potem ciężko będzie mi je dodać.

Czy myslicie ze to powietrze z tyłu jest potrzebne?

W tym doprowadzaniu powietrza decydują szczegóły:opór z jakim te powietrze będzie wchodzić do paleniska,temperatura jaką będzie posiadać i jak będzie rozkładać się po palenisku, podczas palenia.

Dlatego np.informacja od szwagra kolegi lub nawet pobieżne oględziny jakiejś kasety ,to może być za mało.Najlepiej z wymiarować "dobre rozwiązanie" zastosowane do kasety o zbliżonych wymiarach.

Bogusław masz rację , ale co ja mogę innego zrobić,sam nie potrafię tego policzyć :(

Puki kaseta nie bedzie obudowana i nie podłącze jej do akumutara oraz nie wyłoże nią płytami mogę tylko sobie dumać, bo nie mam tego jak przetestować.

Jeśli załozymy , że powietrze ma być dawane z profilu na górze zamiast z pomieszczenia poprzez szybę i na tylnej ściance w jego połowie to zawsze można potem coś zmienić, poprzez powiększenie dziur, bądź tez regulacje szybrami na poszczególnych dolotach.

Wydaje mi się że można jakoś policzyć przekroje tych kanałów prowadzących powietrze, w oparciu o komorę spalania i ilośc drewna jaką mozna tam jednorazowa zapakować.

Niemniej jakbyśmy nie dali tego powietrza to będzie to chyba i tak lepsze rozwiązanie niż tylko samo pierwotne. Pewnie i tak nie bedzie idealnie ale zawsze to coś .

Co do temperatury jaką to powietrze będzie miało to zimne nie będzie bo przejdzie przez rury które bedą w srodku paleniska.

Policzyć tych spraw raczej się nie da.Przynajmniej ja nie umiem.Raczej wygląda to tak :wkłada się wynalazek do kasety i sprawdza jak działa,zmienia się przekroje i "wyżej ,niżej".Jak zadziała to dorabia się obliczenia,a jak nie próbuje inaczej.

Żeby było śmieszniej ,to według mnie nie ma powietrza pierwotnego i wtórnego .Jest spalanie pierwotne i wtórne,zaś powietrze,które dostarczymy do paleniska w części zostanie użyte do spalania pierwotnego,a w części do spalania wtórnego.Jeśli powietrze podawane jest od góry to i tak nie jest powietrzem wtórnym.Korzystnie jest podawać do paleniska powietrze z dołu i góry równocześnie,a jak palenisko się zagrzeje ,to nawet tylko z góry.

O powietrzu wtórnym można mówić jeśli podaje się je np. nadmuchem do dyszy ,gdzie są już same gazy lub nad palenisko, ale musi mieć na tyle wysoką temperaturę,że "uwarstwi się na takiej wysokości paleniska ,że będzie wchodzić tylko w reakcję utleniania z gazami.

Słowo"pierwotne i wtórne"zostało sprytnie wykorzystane przez marketing firm produkujących urządzenia grzewcze i miliony użytkowników posługują się nimi myśląc że coś z tego rozumieją.W różnych wątkach posługują się tym językiem również"najlepsi specjaliści od energetyki".Po przeczytaniu paru postów zawsze już wiem,co tak na prawdę wiedzą,a co sobie poczytali.

Dzięki Bogusław za wyjaśnienie ,nie wiedziałem tego wcześniej(ale ze mnie żaden specjalista) całe zycie człowiek się czegoś uczy :)

Tak więc pozostaje mi metoda prób i błedów :)

Wogóle to mam jakąś chyba Fobię, czy coś , co jakis czas włącza mi się lęk, że za małym przekrojem wchodzę w komin ;) - paranoja jakaś.

Komin jest ,to oddzielna historia.Siła wyciągu spalin zależy od komina.Ważne jest również jaki, opór będą robić spaliny,dlatego ważne są takie szczegóły jak podcięcia,łuki i zaokrąglenia.

Spalający się wsad opału, w czasie od podpalenia do wygaśnięcia, potrzebuje na początku dużej średnicy wejście do komina a później mniejszej.No więc po to masz górny szyber TD,a razem daje to przekrój 14 na 28 cm.Myślisz,że nie wystarczy?

14x28 wystarczy spokojnie, przepraszam że ja jeszcze o tym ale czy jak bedę palił we wekładzie, załóżmy że spaliny ida dołem tym kanałem 13x13 i teraz otwieram szyber na górze. Czy spaliny będą szły i dołem i górą czy eszystkie będą się cisnąć na górne połączenie TD?

Pójdą górą i dołem równocześnie i razem będą dawać średnią temperaturę,która można regulować szybrem TD,aż do jego całkowitego zamknięcia,gdy ten na dole osiągnie taką,że może "jechać" samodzielnie.

Szyber TD jest" sprzęgłem" piecowym.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam, grzeje stracha troche miałem czy podłogówka zadziała , ale wszystko jest super. Wczoraj trochę podjechałem z obudową i ustawiłem w koncu podest pod wkład. Jeszcze tylko jeden szyberek musze pospawac i będzie ok.

Co do sklepienia to zastanawiam się czy żeby nie przysoieszyć troszkę to nie zrobić tak że na kanał zbiorczy położe sznur taki ze 12mm na to grubą blachę, i to docisne cegłami magnetyzowymi. Ale do tyego etapu jeszcze chwila. Bogusław ma chyba podobnie zrobione.