Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek kumulacyjny-projekt i budowa ;)

pit79

Recommended Posts

Odpowiedni łączny przekrój kratek musisz gdzieś wyszperać. Może ktoś podpowie.

Według mnie tradycyjne "kratki" niezbyt będą pasować stylowo do Twojego pieca. Dobrze byłoby zrobić coś nietypowego - nie wiem, może po prostu otwory w elewacji. Chodzi mi konkretnie o to, czy nie lepiej (ładniej) wyglądałby rząd np. 3-4-5 małych otworów niż dwie kratki.

Zrobisz oczywiście wg. swojego uznania.

Ten szyber chyba jest w tym przypadku zbędny. Zawsze to oczywiście lepiej jak jest dodatkowa przepustnica, jeżeli nie stawia zbytecznego oporu.

Dlatego, żeby się przekonać, dobrze byłoby przepalić przed zamurowaniem wkładu. Lepszego ciągu niż przy tej pogodzie to chyba już nie będzie.

Najlepiej jakbyś zasklepił akumulator i po prostu porządnie w tym nahajcował.

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam ścinki deski podłogowej sosnowej sucha jak wiór. Bogusław rozwiń myśl z z tym kołem z szamotu? Jak to ma wyglądać?

Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale czy chodzi o to że miejscu szybra mabyć szamotowe koło, (coś na zasadzie mini sklepienia) i pod te koło ma być doprowadzone powietrze?

Jak ma się do tego deflektor?

Przeglądałem kratki na allegro , jest tego trochę, więc coś się znajdzie.

http://allegro.pl/item901761049_zeliwna_kratka_wentylacyjna_szo_018.html ta jest śmieszna :)

przypomniało mi się , że dziś przyszedł mi pirometr taki od -50 do 380st Tak więc niedługo jak zacznę uzytkować i testować te moje palenisko wyniki naszych przeróbek poparte będą jakimiś tam danymi.

Przez wyczystki będę mogł zmierzyć temp wewnętrznej warstwy i zew. Nie moge się doczekac tych testów:)

Z cegły szamotowej trzeba wyciąć"pigułę" o średnicy szerokości cegły i w środku przewiercić otwór.W miejsce szybra włożyć nową ośkę z pręta zbrojeniowego o karbach w jodełkę i tę "pigułę" zawiesić w poziomie,centrycznie na tej ośce.

Jak będzie gorzej,to wyrzucisz, a jak zauważysz pozytywne skutki,to możesz jeszcze modyfikować kształt i wysokość na jakiej ma wisieć.

Pit. W tym linku pokazują ceramiczny dopalacz do retorty.Zawieszony przy wejściu do rury powinien też odnieść skutek.Ten jest stożkiem,ale kształt może być inny np.: kuli lub gruszki.

http://www.neotech-kotly.pl/p,s,produkty,s2,dopalacz.html

Dzięki Bogusław za linka. Już wiem o co chodzi:)

A więc tak, jestem po pierwszym paleniu:

ściana akumulatora przy starcie miała ok 18,5 st zarówno rdzeń jak i elewacja.

Spaliłem w sumie siatkę (taką małą z marketu) brzozy + trochę ścinek z sosnowych desek.

Paliło się ładnie, szyba nawet troche sie poddczyściła.

Z cubiem równiez ok.

Pod koniec palenia ścianka rdzenia miała ok 80-90 st ścianka elewacyjna miała w połowie akumulatora miała ok 40-47st

Na dole akumulator maiał ok 30-35st.

Dekiel miał tenp ok 130st

Magnezyt zbytnio się nie nagrzał bo nie ma jeszcze róry i przepływ powietrza był spory.

Pozdrawiam

PS> Martwi mnie trochę ta niska temp na zew ściance akumulatora .

Witaj!

Tą temperaturą ścianki elewacyjnej nie masz się co martwić. Po pierwsze jest już dobra, bo ten poziom mają przecież kaloryfery, po drugie po zamknięciu elewacji może ona tylko wzrosnąć. Ściankę masz przecież teraz w dolnej części (chyba, że dobudowałeś coś więcej niż jest na zdjęciu), gdzie wymiennik jest najchłodniejszy.

Nie dobrze by było nawet, gdyby ostatecznie ściana miała temperaturę wyższą niż 70 st., bo jest to niezdrowe - przypala kurz.

Magnezytowa obudowa będzie się nagrzewała oczywiście po jej zamknięciu, w tej chwili ciepło z wkładu i rury ucieka konwekcyjnie.

Pamiętaj, że ciepło którym promieniuje teraz akumulator w normalnym układzie ucieka w komin.

Pozdrawiam

To co Cię martwi, mnie bardzo cieszy.

Teraz mogłeś sprawdzić tylko, czy odbiera ciepło od spalin i czy funkcjonuje(nie dymi).Nagrzewanie odbiornika będzie zależne od jego ukończenia,ilości spalonego opału i sprawności Twojego wkładu.

Pozdrawiam.

Trochę podmurowałem, boczne ścianki wkładu miałem wyłożone perlitem ale lepiej będzie jak wyłoże je szamotem, wtedy magnezyt powinnien się więcej i szybciej nagrzewać. Pokombinyje jeszcze z tym dopalaczem spalin. Rozumiem że powinnien on wiśieć nad deflektorem czy zamiast?

Ogólnie to zadowolony jestem :)