Wojtek_796 02.02.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Odpowiedni łączny przekrój kratek musisz gdzieś wyszperać. Może ktoś podpowie. Według mnie tradycyjne "kratki" niezbyt będą pasować stylowo do Twojego pieca. Dobrze byłoby zrobić coś nietypowego - nie wiem, może po prostu otwory w elewacji. Chodzi mi konkretnie o to, czy nie lepiej (ładniej) wyglądałby rząd np. 3-4-5 małych otworów niż dwie kratki. Zrobisz oczywiście wg. swojego uznania. Ten szyber chyba jest w tym przypadku zbędny. Zawsze to oczywiście lepiej jak jest dodatkowa przepustnica, jeżeli nie stawia zbytecznego oporu.Dlatego, żeby się przekonać, dobrze byłoby przepalić przed zamurowaniem wkładu. Lepszego ciągu niż przy tej pogodzie to chyba już nie będzie. Najlepiej jakbyś zasklepił akumulator i po prostu porządnie w tym nahajcował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.02.2010 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Z tym nahajcowaniem to mam pewne obawy do elewacji bo ją cały czas robię i boje się że popęka od temperatury- ale może niepotrzebnie. Czy zanim cement do końca nie zwiąże cegieł na elewacji przepalanie jest bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.02.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Szyber nie będzie potrzebny.Otwory można na próbę zostawić,przynajmniej jeden.Można też w miejsce szybra (dla próby) wstawić kółko z szamotu jako mini dopalacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 02.02.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Najlepiej palić małymi porcjami do momentu, kiedy ściana rdzenia akumulatora zacznie robić się ciepła. Wtedy będzie bezpiecznie.Do przepalania użyj czegoś suchego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.02.2010 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mam ścinki deski podłogowej sosnowej sucha jak wiór. Bogusław rozwiń myśl z z tym kołem z szamotu? Jak to ma wyglądać? Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale czy chodzi o to że miejscu szybra mabyć szamotowe koło, (coś na zasadzie mini sklepienia) i pod te koło ma być doprowadzone powietrze? Jak ma się do tego deflektor? Przeglądałem kratki na allegro , jest tego trochę, więc coś się znajdzie. http://allegro.pl/item901761049_zeliwna_kratka_wentylacyjna_szo_018.html ta jest śmieszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.02.2010 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 przypomniało mi się , że dziś przyszedł mi pirometr taki od -50 do 380st Tak więc niedługo jak zacznę uzytkować i testować te moje palenisko wyniki naszych przeróbek poparte będą jakimiś tam danymi. Przez wyczystki będę mogł zmierzyć temp wewnętrznej warstwy i zew. Nie moge się doczekac tych testów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.02.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Z cegły szamotowej trzeba wyciąć"pigułę" o średnicy szerokości cegły i w środku przewiercić otwór.W miejsce szybra włożyć nową ośkę z pręta zbrojeniowego o karbach w jodełkę i tę "pigułę" zawiesić w poziomie,centrycznie na tej ośce.Jak będzie gorzej,to wyrzucisz, a jak zauważysz pozytywne skutki,to możesz jeszcze modyfikować kształt i wysokość na jakiej ma wisieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.02.2010 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Nie wiem czy dobrze to rozumiem, więc wole dwa razy sie spytać: Chdzi o to że zamiast (obciętego) szybra mam zamocować szyber grubości 6,5cm i średnicy 11cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.02.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Tak tylko trochę niżej,by nie zablokować kanału.Dobrym kształtem byłby kształt gruszki,wtedy z dwóch krążków.Element ten powinien podnosić temperaturę spalin i je mieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 02.02.2010 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Z tą gruszka to już nie rozumiem. Mogłbyś Bogusław to w wolnej chwili naszkicować na jakiejś kartce i wkleić bo nie kumam. Byłbym wdzięczny za jakis rysunek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.02.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Pit. W tym linku pokazują ceramiczny dopalacz do retorty.Zawieszony przy wejściu do rury powinien też odnieść skutek.Ten jest stożkiem,ale kształt może być inny np.: kuli lub gruszki.http://www.neotech-kotly.pl/p,s,produkty,s2,dopalacz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.02.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Dzięki Bogusław za linka. Już wiem o co chodzi:) A więc tak, jestem po pierwszym paleniu:ściana akumulatora przy starcie miała ok 18,5 st zarówno rdzeń jak i elewacja. Spaliłem w sumie siatkę (taką małą z marketu) brzozy + trochę ścinek z sosnowych desek. Paliło się ładnie, szyba nawet troche sie poddczyściła. Z cubiem równiez ok. Pod koniec palenia ścianka rdzenia miała ok 80-90 st ścianka elewacyjna miała w połowie akumulatora miała ok 40-47stNa dole akumulator maiał ok 30-35st. Dekiel miał tenp ok 130st Magnezyt zbytnio się nie nagrzał bo nie ma jeszcze róry i przepływ powietrza był spory. Pozdrawiam PS> Martwi mnie trochę ta niska temp na zew ściance akumulatora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.02.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witaj! Tą temperaturą ścianki elewacyjnej nie masz się co martwić. Po pierwsze jest już dobra, bo ten poziom mają przecież kaloryfery, po drugie po zamknięciu elewacji może ona tylko wzrosnąć. Ściankę masz przecież teraz w dolnej części (chyba, że dobudowałeś coś więcej niż jest na zdjęciu), gdzie wymiennik jest najchłodniejszy. Nie dobrze by było nawet, gdyby ostatecznie ściana miała temperaturę wyższą niż 70 st., bo jest to niezdrowe - przypala kurz. Magnezytowa obudowa będzie się nagrzewała oczywiście po jej zamknięciu, w tej chwili ciepło z wkładu i rury ucieka konwekcyjnie. Pamiętaj, że ciepło którym promieniuje teraz akumulator w normalnym układzie ucieka w komin. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.02.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 To co Cię martwi, mnie bardzo cieszy.Teraz mogłeś sprawdzić tylko, czy odbiera ciepło od spalin i czy funkcjonuje(nie dymi).Nagrzewanie odbiornika będzie zależne od jego ukończenia,ilości spalonego opału i sprawności Twojego wkładu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.02.2010 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Trochę podmurowałem, boczne ścianki wkładu miałem wyłożone perlitem ale lepiej będzie jak wyłoże je szamotem, wtedy magnezyt powinnien się więcej i szybciej nagrzewać. Pokombinyje jeszcze z tym dopalaczem spalin. Rozumiem że powinnien on wiśieć nad deflektorem czy zamiast? Ogólnie to zadowolony jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.02.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Szkoda, że dzieli nas taka odległość, bo możnaby zrobić jakiś chrzest pieca. Bez chrzcin może nie działać prawidłwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.02.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Jako jeden z ojców chrzestnych, nazwałbym ten typ akumulatora "Pit" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.02.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Nazwa może być. Duża odległość może okazać się korzystną okolicznością jakby coś było nie tak i dowiedziała się o tym żona inwestora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.02.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Żona jest Akumulatorem Ciepła nr 1 na świecie.Trzeba dbać o te ciepło. Wirtualny chrzest wystarczy . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.02.2010 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 O widzę że nazwaliscie mój akumulator Miło z waszej strony A taki chrzest to fajna sprawa mogłabybyć W miare aktualne zdjęcia: http://img694.imageshack.us/img694/3605/kominek1.jpg http://img708.imageshack.us/img708/176/kominek2o.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts