Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek kumulacyjny-projekt i budowa ;)

pit79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzis o 16 10 rozpalilem

po ok 10 nib wrzucilem na suche sosnowe deski dwie szczaoy niestety nie znalazlem w w tym moim bajzjzlu wagi .

takie w sumie tworzylyby polano dl 30cm sr 20cm

wilgotnosci nie mierzylem bo nie moge znalesc mienika ale takie powiedzilbym w miare sucha brzoza.

ok 19 podszedlem do kominka i generalnie to xamo co ostatnio,

czyli najpierw robi sie zar i sredniio sie pali a potem jak podloze to samo drewno to jest super.

podejzewam ze jak szmot w w srodku zlapie temp i ogolniekomin zlapie ciag to wtedy jest super

teraz obudowa akumulatoa ma ok 35 st

Temp w pomieszczenniu ok 22 24 st zalezy od wysokosci podloga na srodku salonu 21,7

sufit 27,5

pozdrawiam

PS Kupilem ostatnio sobie takiego malego netbooka i strasznie sie pisze na nim wiec miejcie wyrozumialosc, ze nie ma polskich znakow itd,

Witaj!

Dobrze, ze zakreciles podlogowke w salonie. Teraz jest wieksza szansa na sensowny pomiar bez przegrzewania pomieszczenia.

Z tym zarem zamiast plomieni mialem kiedys podobnie i bylo to spowodowane mala iloscia powietrza. Wiec pewnie jest tak jak piszesz, ze po rozgrzaniu jest lepszy cug i wtedy lepiej sie pali. A jak dlugo palisz na skroconym obiegu spalin zanim zaczniesz ladowac akumulator?

Nie masz mozliwoscie zmierzyc temp w kominie? Wtedy byloby wiadomo wiecej.

550 stopni na szybie (rozumiem, ze od strony chlodniejszej) to sporo. Nie spodziewalem sie tyle. Jak blisko szyby mozna przebywac bez dyskomfortu? Bardzo mi zalezy na szczegolach zwiazanych z szyba bo wkrotce musze zdecydowac czy do swojego pieca zamowic szybe zwykla czy metalizowana, ktora jest dwukrotnie drozsza ale podobno ogranicza troche emisje ciepla.

35 stopni na obudowie to nie za wiele, ale rozumiem, ze jak masz w pokoju 24 to nie masz za bardzo ochoty dalej palic bo i tak nawet lekka praca w takiej temperaturze jest mordega.

Pozdrawiam.

P.S. Na netbooku to i tak masz wypas;-) Ja klepe z telefonu :-).

Wojtek, Bogusław, Ja14,Dusia i inni witajcie!

Po pierwsze to zrobiłem test o którym mówiliście, spisałem 2 temperatury co mniej wiecej godzinę, wyniki dokładne podam jutro bo oczywiście nie wziałem ze sobą magicznej kartki.

Do rzeczy:

Po ostatnim paleniu wstałem o 4:00 w piecu nie było żaru a obudowa miała 34st. Pewnych rzeczy(%%) jednak wcześniej było za dużo i niestety kladąc się zostawiłem otwarty TD wiec musialem powtórzyć test :wink:

Wsadziłem 3 szczapy i po ok godzinie dołożyłem jeszcze jedną.

Paliło sie to ok 2godzin, potem tylko żar.

Ubrudziła mi sie trochę szyba, i sugestia Wojtka związana ze zbyt dużą dawką powietrza od dołu była trafna. Muszę jeszcze pokombinować z tym powietrzem. Generalnie jak nie miałem w drzwiczkach uszczelki na górze to wydaje mi się że ze paliło sie lepiej, ale to chyba dlatego że dostawał więcej powietrza.

W przaktycznie całym domu temp 22 - 22,5 st Obudowa nagrzała się do ok 60st. Mierzyłem w wiekszości dwie temp na 4 cegle od góry i w połowie. Mniej więcej tak jak na zdjęciach z pirometrem. Jutro pokarze jak zmieniała się temp. Co ciekawe mierzyłem też tył rdzenia - rdzen był bardziej ciepły do ok 12 po czym temp wyrównała się i stał się chłodniejszy od warstwy elewacyjnej. Podejrzewam że warstwa elewacyjna przejeła ciepło z rdzenia, dlatego jest chłodniejsza ale za to dłużej oddaje.

Przez cały dzień nie włączył mi sie piec :) O godzinie 16:00 obudowa miała ok 40st z przodu, z boku ok 38. Magnezyt w środku obudowy miał 50st z kratki wylatywało powietrze 28-30st.

W domu temp 22st.

Tak to po krótce wygląda.

Pozdrawiam

Witam!

Ja14, ja Ciebie podziwiam. Jak ty piszesz za pomocą tego telefonu? W swoim, jak otworzę forum, to na całym ekranie wyskakuje mi reklama i tak ucieka przed kursorem, że nie mogę nawet przeczytać co obwieszcza choć bym chciał.

A w temacie pieca Pita - poczekamy na dokładniejsze pomiary temperatur i będzie można wtedy w przybliżeniu określić jego moc cieplną. Ale już coś mi się zdaje, że zrobiliśmy z 15kW-owej Zuzi 30kW-ową Zuzannę.

Jakby jeszcze dopalić te gazy powstające w czerwonych płomieniach, to byłaby BigZuza+ :D.

Pit, spokojnie. Wiemy, że masz kupę roboty. Jak będziesz miał coś ciekawego, daj znać.

Pozdrawiam

Cześć Wojtek, faktycznie Ja14 rządzi z tym pisaniem w telefonie.

Co do powietrza to planuje te powietrze które jest dawane do popielnika zrobić t ten sposób by puscićprofilem 15x40 na tylna sciankę, i tam ją rozgałęzić i wyprowadzić na 2/3 wysokości. Dodatkowo by uchronić profil od przepalenia to przykryje je płytkami szamotowymi z wyżłobionymi kanałami, Płytka ma 3cm czyli wytnę w niej rower na jakieś 17x45 by profil mógł sobie spokojnie rosnąć.

Co o tym myslicie.?

Czy wyłożenie spodu paleniska szamotem dobrze zrobi mej Zuzannie ;) ?

...

Czy wyłożenie spodu paleniska szamotem dobrze zrobi mej Zuzannie ;) ?

Zdecydowanie tak! Będzie z niej gorąca kobieta;-)

Pozdrawiam.

P.S. Wojtek - gdybyś musiał kiedyś przeglądać forum w telefonie to polecam specjalną przeglądarkę opera mini. Min. sama wycina reklamy.

Wyłożenie spodu płytkami na pewno nie zaszkodzi, lepiej będzie Ci się dopalał węgiel drzewny (będzie też mniej popiołu). Jest tylko kwestia obciążenia cieplnego czopucha kasety. Musisz po sezonie kontrolować jego stan i ewentualnie oczyścić z zendry i zakonserwować. Trzeba go też z zewnątrz odkurzać.

Jak doprowadzisz to powietrze z tyłu, to będziemy mieli pełny obraz.

Co do kobiet, to pamiętaj, żeby pierwszego oficjalnego odpalenia dokonała gospodyni. To one są tymi Dobrymi Duchami strzegącymi ognia domowego. Drewna oczywiście Ty przynieś :wink:.

Pozdrawiam

P.S.

Ja14, mam w telefonie Operę Mini, ale strasznie wolno mi pracuje. Zaraz sprawdzę, czy nie wywala mi banerów na ekran.

Czopuch najlepiej wyłożyć włóknistymi płytami izolacyjnym. Może być krzemian wapnia lub glinokrzemian. Można też próbować wermikulitem lub perlitem. Włóknina będzie lepsza, bo można dać mniejszą grubość (nie możemy go całkowicie zaizolować). Dobra byłaby też tektura ogniotrwała na klej.

Pomyslałem że możnaby z tej tektury zrobić wkładkę do mojego odcinka łączącego akumulator która jest jak wiadomo ze stalowej rury.

Co o tym myślicie?

BT, Coś Bogusław ostatnio nie zagląda do mnie ciekaw jestem co sądzi na temat tej mojej całej budowli, chyba zaraz sie przejdę na to jego "OC" ;)

Najpierw kasetę wykłada się ceramiką i jest lepiej.Potem czopuch i też jest lepiej.Tak lepiej, że pewnie szybko będzie palić rurę.No to rurę trzeba będzie zastąpić ceramiką i znów będzie lepiej.

I jak tak wszystko się "zastąpi" lub "wyłoży" to skonstruujemy wytwornicę ciepła.

Pozdrawiam.

Na pytanie, czy izolować rurę, można odpowiedzieć, gdybyśmy wiedzieli jaka jest temperatura spalin po wyjściu z akumulatora, no i jak z kolorkiem dymu z komina (to pewnie już wiesz). Ciepło z rury zostaje w obudowie i go nie tracisz.

Myślę, że Bogusław czyta wątek i jest zadowolony. Na "OC" zajrzyj, jak najbardziej.

Edit:

O! Już zajrzał :D

Powiem Ci Wojtek że tego koloru nie sprawdzałem :oops: A temp to nie wiem jakbym miał zmierzyć tym pirometrem. Mogę zmierzyć ew temp wewnętrzej ścianki metalowego dolnego połączenia akumulator -komin przez wyczystkę. Ale ścianka nie bedzie miała chyba takiej temperatury jak spaliny tylko niższą. Może jakiś cienki drut tam wsadze , i potem go wyjmę i zmierze. Nie wiem , nie mam pomysłu.