Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek kumulacyjny-projekt i budowa ;)

pit79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pit.

Nie kombinuj z wykładzinami, tylko powieś tę cegiełkę jak pisałem w poście i zrób dyszę. dyszę można też spróbować zrobić z cegieł ściętych na pół księżyce.Taka przeróbka nie powinna palić rury a dopalanie powinno się odbyć.

Twoja praca bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam.

Najpierw kasetę wykłada się ceramiką i jest lepiej.Potem czopuch i też jest lepiej.Tak lepiej, że pewnie szybko będzie palić rurę.No to rurę trzeba będzie zastąpić ceramiką i znów będzie lepiej.

I jak tak wszystko się "zastąpi" lub "wyłoży" to skonstruujemy wytwornicę ciepła.

Pozdrawiam.

Cieszę się że Ci się podoba :D

Jeszcze w sprawie dopalacza mam parę pytań.

czy chodzi o to by wisiałjak na rysunku?

Ta niebieska linia to oś na której jest teraz zamontowany talerz od szybra.

Czy po zamontowaniu dopalacza wykładać czopuch ceramiką ?

Czy ma być deflektor czy nie?

http://img692.imageshack.us/img692/1219/beztytuuvmx.jpg

pozdrawiam

Powiem Ci Wojtek że tego koloru nie sprawdzałem :oops: A temp to nie wiem jakbym miał zmierzyć tym pirometrem. Mogę zmierzyć ew temp wewnętrzej ścianki metalowego dolnego połączenia akumulator -komin przez wyczystkę. Ale ścianka nie bedzie miała chyba takiej temperatury jak spaliny tylko niższą. ....

Zmierz chociaż temperaturę tej rury. Nie będzie super dokładnie ale będziemy mieli orientację czy to bliżej 100 czy 300 stopni.

Pozdrawiam.

Ja14 postaram się zmierzyć jutro bo sam jestem ciekaw.

Dusia - ja równiez tego nie wiem i też chętnie bym się dowiedział.

Narazie zastanawiam sie jaka powinna być temp spalin wychodzących z akumulatora bo na chwile obecna obawiam sie że może być za niska i powodować erozje komina. Jutro postaram to zmierzyć. I przy okazji wyłoże spód paleniska szamotem.

Bogusław Powiedz proszę czy o to Ci chodziło z tym dopalaczem jak jest na tym moim rysunku w paincie?

Dusia.

Pit jak zaizoluje tę rurę od środka,to nie będzie miał czym ogrzać powietrza w obudowie.Rura ma dużą średnicę, więc warto spróbować tym krążkiem przed wejściem do tej rury, trochę podnieść temperaturę spalin i zakręcić nimi.Za kolankiem powinno zaczynać się zwężenie co spowoduje wzrost temperatury.Zakręcenie spalin powoduje wymieszanie ich z tlenem ,który nie wziął udziału w spalaniu i takie spaliny "wymieszane" wchodząc w zwężenie powinny się zapalić.

Nie jest to pewne,ponieważ rura oddaje dużo ciepła.

Rura w kominkach ,to jest wielka lipa.

Nad czopuchem powinien być dopalacz ceramiczny a z niego kanałem ceramicznym ciepło powinno wchodzić do akumulatora.

Do grzania powietrza powinien być całkowicie oddzielny element metalowy ogrzewany spalinami z dopalacza po otwarciu szybra.

Nie zawracałem takimi szczegółami głowy dla Pita,ponieważ przebrał bym "miarkę" :wink: .

Pozdrawiam.

Z ta miarką to nie przesadzaj ;)

Czyli tak:

Wieszszam tą gruszke/krążek na wejściu spalin do czopucha.

Powyżej (ile cm od tego krążka? ) robię w stalowej rurze zwężenie? takie od 20cm do 13cm? Czy tak ?

Zaraz postaram się to narysować czy sie dobrze rozumiemy.

Pozdrawiam

Witam i tu!

[...]Co ciekawe mierzyłem też tył rdzenia - rdzen był bardziej ciepły do ok 12 po czym temp wyrównała się i stał się chłodniejszy od warstwy elewacyjnej. Podejrzewam że warstwa elewacyjna przejeła ciepło z rdzenia, dlatego jest chłodniejsza ale za to dłużej oddaje. [...]

Przyczyna jest trochę inna. Po prostu niezaizolowany rdzeń akumulatora w tym miejscu zbyt szybko oddał swoje ciepło i się wychłodził. Po to właśnie jest dodatkowa izolacja w postaci ścianki elewacyjnej, aby ciepło było oddawane powoli. Jak dzieje się to zbyt szybko, duża jego część ucieka bezproduktywnie wentylacją - dom nie zdąży go przejąć.

Trzeba pamiętać, że nie chodzi o to żeby zagrzać powietrze w domu. Ma ono niewielką pojemność cieplną i można to zrobić szybko. Powietrze ma być medium pośredniczącym pomiędzy piecem, a bryłą domu i jego wyposażeniem.

Na tym polega wyższość Twojego kominka od wkładu w kartonowo-gipsowym pudle, który daje zbyt duży impuls ciepła, zbyt duży, a tym samym częściowo bezproduktywny.

Pozdrawiam.

http://img411.imageshack.us/img411/3874/ddddn.jpg

Tak jak narysowałeś, byłoby najwłaściwiej, ale nie wiadomo,czy to wytrzyma końcówka czopucha i kolanko.Nie jest przypadkiem,że w kasetach czopuchy są zakończone duża średnicą-zmniejsza to temperaturę w czopuchu,co pozwala producentom spać spokojnie.

Dyszę proponuję przenieść na koniec rury,gdzie wchodzi do akumulatora.Dysza więc będzie w poziomie.

Pozdrawiam.

Pit projekt,który zrealizowałeś niemal podwójnie podnosi sprawność kasety.Jeśli udało by się jeszcze dopalić spaliny,to całość byłaby rewelacją.Rewelacją w Polsce i na świecie.

Tak na prawdę powinny do Ciebie dzwonić co dzień telefony z prośbą o szczegóły czy możliwość zobaczenia.

Niestety nie przyjadą ani ekolodzy,ani z organizacji"Poszanowanie Energii",ani producenci ,by to wyprodukować,ani sąsiedzi też nie będą zainteresowani.Chyba,że coś nie wyjdzie :D .Ogólnie, zbudowane przez Ciebie urządzenie jest poza wyjątkami raczej nie "na rękę"wszystkim.

Jeszcze raz gratuluję,murujesz elegancko i możesz takie rzeczy robić zawodowo.

I wszycho na ten temat!!! :D

Ja też mogę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony tym, jak dobrze Ci to wyszło - nie to, że w Ciebie wątpiłem :wink:, ale myślałem, że się zniechęcisz.

Może jednak to dzieło Pita jeszcze się komuś podoba?

Myślę, że byłby niezwykle podniesiony na duchu, gdyby pojawiło się tu jeszcze kilka krótkich wpisów z opiniami.

Pozdrawiam

Ja14!

O małej wiary...!

Ty też masz Tomasz na drugie? :wink:

Jeszcze w sprawie nadziei i miłości.

Dobry punkt pomiarowy możnaby zrobić za pomocą poziomej miedzianej rurki wstawionej w komin na wysokości górnego wylotu z akumulatora (może raczej trochę wyżej), poprzecznie do jego osi. Wystarczy nawiercić otwór w kominie. Mielibyśmy powierzchnię o temperaturze prawie równej temperaturze spalin (wysoka przewodność miedzi). Jakby rurka miała odpowiednią średnicę, możnaby jej wnętrze pstryknąć pirometrem lub umieścić tam na stałe termoparę. Sterowanie całością byłoby podporządkowane jej wskazaniom.

Pozdrawiam

Witam wszystkich, dziękiuje za miłe słowa :D

Dzis niestety nie udało mi się zrobić kolejnego testu , zresztą nie miałoby to sensu bo byłem zbyt krótko na budowie.

Ale kartke wziąłem :)

Legenda : x- cegła w połowie akumulatora. x" - 4 cegła od góry akumulatora MG- temp magnezytu na deklu, MGob- temp magnezytu w obudowie.

4:10 x i x" ok 32st. 3 polana . - start palenia

6:10 x-39 , x"-48

6:50 x-47 , x"-53

7:45 x-51,5. x"-55

8:20 x-49,9 x"-60,2

9:35 x-51 x"-59

11:10 x-49 x"-52

12:20 x-46,6 x"-47,4

13:46 x-43.8 x"42,1

15:19 x -41,4 x" 38,7, MG - 40 , MG ob- 50 z kratki leciało 29st.

Ja jeszcze w sprawie tego dopalacza, czy w tami wypadku jak narysowałem powinnienenm czopuch obłożyć równiez szamotem, lub innym materiałem- pytam bo to troszke skomplikowane ale do zrobienia.

Czy w przypadku zastosowania dopalacza zostawić powinnienem deflektor?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jeszcze raz dzięki za miłe słowa :)