pit79 06.03.2010 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Przywiozłem wczoraj drewno, szamot powyjmowany i tworzę powolutku powietrze na tylnej ściance. Narazie nie pozbywam się dyszy. Zobaczę co będzie się działo z tym powietrzem. Wogóle to zastanawiałem sie czy tej mojej ceramicznej dyszy nie umieścić tyz nad czopuchem , może nie wychładzałaby ją tak rura? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.03.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Powietrze do spalania podawane np.w dwóch różnych miejscach,a brane z tego samego miejsca może nie funkcjonować najlepiej, ponieważ może wytworzyć się zjawisko,że piec "ciągnie"albo jedno ,albo drugie.Najlepiej by pochodziło z innych źródeł lub ta "czerpnia "była na tyle duża,by te zjawisko nie wystąpiło.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 06.03.2010 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 U mnie idzie to rurą 100mm i potem kanałem pod akumulatorem. jedno byłło pierwotnie podawane na szybe i to dziala a drugie pod popielnik i tez działa. Teraz chcę przerobić to tak by te co szło pod popielnik szło na tylną ściankę. Co będzie tp zpbaczymy. Pozdrawiam PS. A co Bogusław myślisz o tym by przesunąć tą dzyszę bezposrednio nad czopuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.03.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Z tymi strugami powietrza to chodzi o to, by mogły działać równocześnie w tym samym czasie i dały się regulować.Nie trzeba też się sugerować,że piec musi posiadać podawanie powietrza w różnych miejscach.Tu liczy się skutek,czyli dobre osiągi.Można też spotkać paleniska, gdzie powietrze podaje się:pod rusz ,nad palenisko i przy wejściu do dyszy.Skutkiem dobrego spalania jest wzrost temperatury.Musisz ocenić jaką temperaturę może przenosić kaseta i rura.Najlepiej Byłoby wywołać dopalenie na końcu rury, ale spróbuj też nad czopuchem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.03.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Czy myślałeś Pit,żeby do swojej kasety dostarczać powietrze z dwóch boków równocześnie(w połowie wysokości) i trochę rusztem?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 08.03.2010 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam.Bogusław narazie chcę dostarczyć powietrze na tylną ścianke w połowie wysokości. Jak sie nie poprawi będę kombinował dalej. W tym momencie jeszcze chce sprobować pokombinować z tym powietrzem z zewnątrz. Pod ruszt zawsze mogę puścić troche powietrza uchylając drzwiczki np. Pozdrawiam PS. Mam już spawarkę , profile tylko spawacz narazie dojechac coś nie może:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 10.03.2010 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam, pospawałem wczoraj profile więc powietrze dorobione, teraz tylko muszę znaleść trochę czasu by przeprowadzić testy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.03.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam! Spokojnie Pit. Rób swoje. Ważne żeby było zrobione dobrze. Jak widać zima też cierpliwie czeka z odejściem, żebyś mógł spokojnie przetestować piec. Tylko nie przesadzaj, bo kończy mi się drewno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekmt 19.03.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Witam, Wydumałem cos takiego : Jako masa akumulacyjna : ażurowy stos z cegieł szamotowych ułozonych w górę bez murowania (bo i po co) od poziomu czopucha kominka dookoła radiatora. Cegły zebezpieczone przed przesunieciem np. metalową siatką. Jako podstawa - beton kumórkowy. Obudowa : płyty krzemianowe lub kształtki szamotowe. Działanie: Powietrze jak dopływa od dołu , ogrzewa sie od wkładu , przepływając przez ażurową konstrukcje z cegieł oddaje część ciepła i wypływa przez kratki na zewnątrz. dodatkowo cegły ogrzewane są przez radiator (promieniowanie). Załączył bym rysunek, ale nie wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 19.03.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Witam, Wydumałem cos takiego : Jako masa akumulacyjna : ażurowy stos z cegieł szamotowych ułozonych w górę bez murowania (bo i po co) od poziomu czopucha kominka dookoła radiatora. Cegły zebezpieczone przed przesunieciem np. metalową siatką. Jako podstawa - beton kumórkowy. -blokuje przepływ powietrza i dojście do dolnej części paleniska (sprzątnięcie kurzu) Obudowa : płyty krzemianowe lub kształtki szamotowe. Działanie: Powietrze jak dopływa od dołu , ogrzewa sie od wkładu , przepływając przez ażurową konstrukcje z cegieł oddaje część ciepła i wypływa przez kratki na zewnątrz. dodatkowo cegły ogrzewane są przez radiator (promieniowanie). A odzysk ciepła ze spalin (największy zysk) Załączył bym rysunek, ale nie wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekmt 19.03.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Witam, Wydumałem cos takiego : Jako masa akumulacyjna : ażurowy stos z cegieł szamotowych ułozonych w górę bez murowania (bo i po co) od poziomu czopucha kominka dookoła radiatora. Cegły zebezpieczone przed przesunieciem np. metalową siatką. Jako podstawa - beton kumórkowy. -blokuje przepływ powietrza i dojście do dolnej części paleniska (sprzątnięcie kurzu) -nie miałem na mysli monolitu - oczywiscie nalezy zostawić konieczne kanały/dojścia. Obudowa : płyty krzemianowe lub kształtki szamotowe. Działanie: Powietrze jak dopływa od dołu , ogrzewa sie od wkładu , przepływając przez ażurową konstrukcje z cegieł oddaje część ciepła i wypływa przez kratki na zewnątrz. dodatkowo cegły ogrzewane są przez radiator (promieniowanie). A odzysk ciepła ze spalin (największy zysk) Zgadzam sie - to jest słaby punkt, ale pomysł dotyczy w miarę taniego i prostego rozwiązania akumulacyjnego. Zastosowanie kanałów spalinowych znacząco podraża koszt (zarówno materiałów jak i robocizny) Załączył bym rysunek, ale nie wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 19.03.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Szkoda pieniedzy na cegly szamotowe. Bedziesz mial szczescie jak sie nagrzeja do 200 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.03.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Tak jak napisał An-bud,że największy zysk jest z odbioru spalin i Ja-14,że cegła szamotowa między obudową a kasetą będzie materiałem mało trafionym.Nie jest przypadkiem,że Wojtek "wyliczał" obudowę kasety Pita a pierwsze testy inwestora są pozytywne.Jeśli chcesz "pobawić"się w konstruktora,to proponował bym zamiast cegły szamotowej zastosować "cegłę granitową",która powinna być kilka krotnie tańsza od szamotowej.Można znaleźć ją na Allegro.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.03.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Witam.Wojtekmt - bardzo dobre i proste rozwiązanie. Zwłaszcza w sytuacji gdy nie ma możliwości "kombinowania" ze odzyskiem ciepła ze spalin, lub gdu ktoś po prostu tego nie chce czy obawia się robić.Rozkłada w dłuższym okresie czasu oddawanie temperatury z zabudowy kominka do pomieszczenia gdzie stoi.Tyle tylko żeby przyniosło efekt musisz "zapakować" tak około 100 - 200 sztuk cegieł. Dopiero taka masa (300-700 kg) da pożądany efekt.Ja14 i Bogusław_58 - zapomnieliście, że czasami najlepszym jest to co najprostsze...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.03.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Nic nie zapomnieliśmy.O układaniu cegieł bez murowania,czy ciężkich elementów metalowych po między obudowa a kasetą już pisałem.W tym miejscu nie ma dużych temperatur więc można tu użyć materiały tańsze a równie dobrze kumulujące ciepło.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.03.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Witam. Najtaniej jest nie robić kominka... Proponujesz by zastosować cegłę granitową, czy tonę złomu...Weź pod uwagę, że nie każdy będzie sobie chciał zrobić śmietnisko z kominka oraz to, że koszt transportu takiej cegły granitowej może kilkakrotnie przewyższać koszt połowy palety szamotu, jaki przywiozą gratisowo lub za 20 zł z najbliższego składu budowlanego... Powtórzę jeszcze raz - czasami najlepsze jest rozwiązanie najprostsze niż "kombinowanie". Równie dobrze mogłeś zaproponować "włożenie" do wnętrza kominka starego kamienia młyńskiego leżącego w przydrożnym rowie lub zaczęcie przekopywania ogródka w poszukiwaniu otoczaków...bo będzie taniej. PS. Najtańsze będą trylinki wygrzebane z "niczyjego" chodnika Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.03.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Wszystkie materiały,które wymieniłeś będą funkcjonować.Jeśli ktoś ma do nich dostęp ,to może je zastosować.Jednak na prawdę dobrym materiałem kumulacyjnym jest cegła magnezytowa i tą właśnie cegłę polecam.Na kilogramie jest dwa razy droższa od szamotu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekmt 20.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Witam ponownie ,Poniżej aby wyjasnic wątpłiwości przedstawię moje założenia projektowe :1. Rozwiązanie miało byc w miarę tanie2. Rozwiązanie miało być proste i możliwe do zrobienia przez każdego.3. Rozwiązanie miało być bezpiecznie .Co do murowania takich rzeczy samemu mam wyrobione zdanie :Nie jestem zdunem. O ile zwykłą ściankę mogę zaryzykować, to przewodów dymowych w domu -NIE. Można kombinować, tylko po co ryzykować uduszeniem siebie i rodziny.Ponadto - jak nie wyjdzie to sumaryczne koszty zabawy i narawy bedą większe niz zrobienie wszystkiego od początku przez zduna. Co do materiału : podałem cegłę szamotową jako przykład - jest najłatwiejsza do zdobycia. Poza tym - z cegły łatwo ułozyć tabilną konstrukcję. Z kamieni - zyczę pwodzenia... pozdrowienia, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.03.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Jak zrobisz te genialne rozwiązanie, to daj znać jak mocno śmierdzi powietrze z tych ażurowych cegieł ułożonych w stos i czy ciepła starczy na dłużej jak 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 21.03.2010 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Boguslaw - daj spokoj - przeciez pomysl nie jest zupelnie zly. Ma to byc tani i prosty do wykonania polsrodek. Poprawnie wykonany bedzie dzialal - na tyle na ile potrafi.Problem polega na tym, ze "wsadu" nie mozna zagrzac zbyt mocno bez ryzyka przegrzania wkladu. Jak nie mozna isc w wysokie temperatury to trzeba isc w duza mase.Duzo szamotu to duze pieniadze.Bloczki betonowe sa circa about 12 razy tansze. Ale kto bogatemu zabroni?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts