pit79 05.11.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Panowie, palenisko wyłożone perlitem od Wojtka, dolot powietrza i płyta wymieniona. Chciałbym wiedzieć coś więcej o kanałach, jak je zrobić, jak mają iść. Czym to kleić/murować? Generalnie chciałbym powoli zacząć to budować. Co do stali to podjadę na złom i rozejrzę się za takimi rusztami jak Bogusław pisał. Obok w bloku wymieniają kaloryfery żeliwne, może takie żeberka z 15szt zabrać? Tak więc Bogusławie, byłbym wdzięczny za jakiś szkić tych kanałów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.11.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Nie rysowałem,ponieważ i tak miałeś "dużo na głowie".Rozejrzyj się za dostępem do maszynki,którą można ciąć szamot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.11.2009 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Wodna piła do tarakoty i gresu da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.11.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Musisz spróbować.Przetnij kilka cegieł dokładnie na połowę.Połówki będą Ci potrzebne do ustalenia wymiarów szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.11.2009 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Myslę że powinno sie udać, jak będa problemy to wiem gdzie dociąc te cegły więc,powiedz ile tych cegieł mam zgromadzić. ile przeciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.11.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Przetnij tak z pięć cegieł,ale muszą być w jednakowym wymiarze.Nie równości ciętej płaszczyzny muszą być doszlifowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.11.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witam! Pit, spokojnie możesz też użyć ręcznej szlifierki kątowej z tarczą (ściernicą) do cegły lub diamentową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.11.2009 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Tez myślałem o szlifierce w razie co. Ale do rzeczy, jak moje cegły ,mają delikatnie poszczerbione rogi to nie będzie to przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.11.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Mogą być i poszczerbione,po wmurowaniu za mażesz ubytki.Ważny jest taki sam wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.11.2009 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Zrobię to w weekend. W niedziele dam znać czy mi się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 06.11.2009 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Mam już neta na budowie Paliłem wczoraj ostro, i musze powiedzieć że szyba czyściuteńka dzięki temu perlitowi w środku, palenisko czyściutkie, wszystko spalone. ścianki boczne w porównaniu do góry wkładu są mniej nagrzane. W środku pięknie się pali. Cegły już w zasadzie mam pocięte, co dalej bo mi tu zimno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.11.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Doradzam zbudować to na cztery kanały.Będzie więc to"skrzynka" z szamotu składająca się z trzech części:na dole-kanał zbiorczy,następnie będzie podzielona na" kanały opadowe"a na górze kanał rozdzielczy podobny do tego na dole,tylko o odwrotnej funkcji.Kanał na dole będzie "zbierał"schłodzone spaliny ze wszystkich kanałów i wpychał do komina a ten na górze będzie rozdzielał gorące spaliny na poszczególne kanały.Pierwszą, dolną część najpraktyczniej zbudować jest z cegły leżącej płasko(11.5 cm),a od chwili pojawienia się kanałów, tą grubość należy zastąpić dwoma warstwami na "rąb"czyli 2razy 6.5 cm.Różnica w grubości ścianek będzie w środku pieca.Żeby wiedzieć w jakich wymiarach zacząć murowanie skrzynki z cegły na dole,to najpierw trzeba ułożyć "na sucho" jedną warstwę z kanałami i dokładnie z wymiarować.Chodzi o wymiar zewnętrzny.Do tego będą potrzebne połówki cegieł i przydał by się pasek stalowy o grubości 3-4 mm,który byłby miernikiem grubości spoin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.11.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Ale zimno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 07.11.2009 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Bogusław, mam prośbę mógłbyś mi to jakoś naszkicować bo niezbyt rozumiem jak powinny iść te cegły na dole, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.11.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Czy masz już połówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 07.11.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Mam 10 połówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.11.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Przygotuj bardzo równe miejsce do "ćwiczebnego" ułożenia i późniejszego z wymiarowania.Najlepsza byłaby płyta położona na równej podłodze.Potrzebny jest plac 60 na 120 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 08.11.2009 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Z płyta nie ma najmniejszego problemu, mam ich sporo. Jak mam układać na niej cegły? Będę musiał jeszcze przesunąć w lewo dolot powietrza, ale nie powinno być z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 08.11.2009 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Rozumiem że te 120x60 to mniej więcej wymiar podstawy dla opcji 4-kanałowej. Czy jeśli zrobimy opcję 3 kanałową , zmniejszymy jej powierzchnie podstawy a zwiększymy wysokość to wyjdzie nam na to samo? Zastanawiam się jescze na djedną sprawą- mianowicie: z podłogi wystaje mi rura doprowadzająca powietrze. I teraz 2 rozwiązania:1- rozkuwam podłogę i puszczam prostokątną rurą dalej powietze w lewą stronę. 2- muruje po jednym bloczku fundamentowym jakby obrys,kanał prostokątny kładę na ziemi i resztę zalewam betonem. Byłoby to jakby podwyższenie konstrukcji kanałów. Wtedy wyczystkę która jest z drugiej strony komina, obniżyłbym maksymalnie do dołu. Dałoby to wtedy chyba nam to , że wyczystka byłaby poniżej punktu wejścia do komina spalin z dołu. Co o tym myślicie? Pozdrawiam Płaskownik nabędę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.11.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Witam! Przykład konstrukcji początkowych warstw wymiennika.http://images39.fotosik.pl/220/0a1b2d3436f544b7m.jpgWtedy podstawa miałaby trochę mniejszy obrys.Ile byłoby poszczególnych warstw i jak wyglądałby fundament, to musisz sam przemyśleć.Pomiędzy dolną warstwą (fundamentem), a wyższymi z kanałami wychodzi kilkunastomilimetrowa przewieszka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts