Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek kumulacyjny-projekt i budowa ;)

pit79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 748
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszcie też, co myślicie o mojej koncepcji obudowy betonowej.

Możnaby w tym przypadku umieścić w jej masie więcej elementów stalowych (żeliwnych). Zrobienie z tego wydajnego akumulatora to wtedy byłaby tylko kwestia konstrukcji izolacji.

W przypadku takiego "bunkra" trzeba będzie też pomyśleć o takim jego skonstruowaniu, aby była możliwość ew. wymiany wkładu i rur dymowych (czego oczywiście broń Boże inwestorowi nie życzę, ani nie przewiduję).

Pozdrawiam

Przepraszam że się nie odzywałem, ale musiałem po bankach pobiegać w sprawie kredytu bo kasa się skończyła.

Akumulator będzie miał wysokość x (wynikającaą z cegieł, Bogusław mówił coś o 150cm) + ok 12-15cm. Co do wysokości obudowy wkładu to postaram się dziś sobie to w pracy naszkicować.

Ze względów estetycvznych to najchętniej chciałbym postawić akumulator z lewej strony wkładu , wtedy obudowałbym wkład do samego sufitu albo ciut dalej. Byłoby wtedy miejsce by przy kominie puścić rurę do DCP.

Nie wiem tylko jak wtedy wpiąc się do komina u dołu. Chyba nierealne jest takie rozwiązanie.

Niemniej jakoś chciałbym puścić na poddasze rurę do DCP i chciałbym by przechodziła przez strop przy kominie., tak nad wkładem (choodzi mi o teraźniejsze ustawienie).

Witaj!

Moim zdaniem łatwiej będzie jednak kombinować z rurą do DGP niż z rurami dymowymi. Dlatego chyba jednak lepiej będzie jak akumulator pozostanie z prawej przy kominie. Musiałbyś wtedy rurę z ciepłym powietrzem puścić poziomo nad akumulatorem i na przykład schować ją za podwyższoną w tym celu ścianką elewacyjną.

Ale to tylko sugestia, ostateczna decyzja należy do Ciebie.

Pozdrowienia

Wojtku, też myslałem o takim rozwiązaniu. Więc chyba nię będę kombinował.

Co do tej obudowy to będzię albo wysokości akumulatora albo wyższa. Jeśli potwierdzicie mi że ta cegła co wklejalem linka może być to będę po ną jechał w najprawdopodobniej w następnym tygodniu. Po resztę szamotu także.

Pozdrawiam

Moim zdaniem te płytki klinkierowe będą dobre. Jest to materiał dość zwarty no i są one cienkie, tak że nie zaburzą nam przepływu ciepła.

Rozumiem, że przed zakupem będziesz już miał obraz całości, bo przecież potrzebna Ci będzie powierzchnia, zatem z Bogusławem będziemy mogli zająć się "wnętrznościami".

Pozdrawiam

Ta przed zakupem napewno wszystko pomierzę.

Obkładać chciałem nie płytkami ale połówkami cegieł. Zastanawiawiałem się czy tylną ściankę zewnetrzą robić też z tego materiału czy połączyć to z szamotem. Jak dobrze pójdzie to pod koniec następnego tygodnia zacząłbym pracę, jutro może jak dobrze pójdzie to przesunę kominek i zacznę obmurowywać kanał i przygotowywać podłoże pod akumuator.

[...] Zastanawiawiałem się czy tylną ściankę zewnetrzą robić też z tego materiału czy połączyć to z szamotem. [...]

Chodzi Ci o powierzchnię akumulatora od strony ściany pokoju?

Jeżeli tak, to najpierw musielibyśmy ustalić, czy ma ona także oddawać ciepło, czy zaizolować ją.

Chyba raczej też powinna grzać, bo ciepło w niej zawarte może w zbyt dużym stopniu uciekać nam kominem. W takim razie najlepiej byłoby obłożyć ją warstwą szamotu.

Tak dokładnie o to mi chodzi.

Generalnie chciałem postawić kanały dymowe zgodnie ze szkicem Bogusława, a zewnętrzną warstwe szamotu w grudości 6,5cm zamienić , na połówki cegieł.

"Bogusław_58 Wysłany: Pon, 9 Listopad 2009 23:45 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Na temat użycia czerwonej cegły budowlanej nie mam zbyt pewnych informacji a zero praktyki.Ale pewne jest,że w warstwie zewnętrznej sprawdza się klinkier.Robią też piece z samego szamotu i to nawet w Austrii i Niemczech "

Chodzi o to co napisał Bogusław , że w warstwie zewnętrzej sprawdza się klinkier- ok ale jakiej grubości?

Pit!

Jeżeli jest taka możliwość zapytaj sprzedającego jaka jest współczynnik przewodności cieplnej i gęstość tego materiału. Powinni mieć karty charakterystyki zawierające takie informacje i właściwie to mają obowiązek przedstawić te dane inwestorowi.

Jeżeli kupujesz to "z drugiej ręki" to możesz zasięgnąć informacji na infolinii producenta lub dystrybutora.

tak to wygląda:

Specificatieformulier metselbaksteen

HD, categorie 1, brandgedrag A1

NEN-EN 771-1

Vol Met

“frog”

Geperforeerd

Vormbak

Strengpers

Producttype

Handvorm X

KOMO-BRL 1007

Certificaatnummer: 0620-CPD-14276

Visuele Kleur Volgens monster X Logo producent:

Kenmerken Omschrijving (vlgs koopovereenkomst) NVT DAAS BAKSTEEN

Oppervlakte Onbezand Gestructureerd X STEENFABRIEK DE Volharding

zichtvlak Bezand X Geglazuurd 7038ZG ZEDDAM

Glad Geëngobeerd Datum aanvraag: 2 juli 2007

Afmetingen (mm) Lengte x Breedte x Hoogte: 210 x 101 x 51 Productsoort: Selbu VZ 550 WF

Maattolerantie gemiddelde maat T1, T2 of Tm2) T2

2) …….…..x………..x……….. mm voor resp. l, b en h

Maatspreiding R1, R2 of Rm3) R1 Aantal: n.b.

3) …….…..x………..x……….. mm voor resp. l, b en h Leveringsdatum: n.b.

Initiële wateropzuiging 1) Zeer weinig zuigend (<0.5)

(kg/m².min) Matig zuigend (0.5 –1.5) Bouwwerk: n.b.

Normaal zuigend (1.5 –4.0 ) X

Sterk zuigend (>4.0) Architect: n.b.

Wateropneming 1) Vrijwillige wateropneming (massa %) <=10%

Volumieke massa 1) Bruto volumieke massa (kg/m3) 1700 Aannemer: n.b.

Tolerantie volumieke massa1) D1, D2 of Dm4) D1

4) 10 % Opdrachtgever: n.b.

Wateroplosbaar Na + K en Mg S0

S1 Aanvrager: KMK

Actieve oplosbare zouten 1)

S2 S2

Vorst-dooi weerstand F0 Naam, datum en handtekening:

F2, vorstklasse C, BRL 1007 F2-C

F2, vorstklasse D, BRL 1007 Leverancier:

Warmtegeleidbaarheid 1) λ 0,53/0,60 (tabel NEN-EN 1745) Daas Baksteen Zeddam B.V.

(W/mK) Naam, datum, handtekening:

Waterdampdoorlatendheid 1) μ 50/100 (tabel NEN-EN 1745) M. Helmes, 2 juli 2007.

Aanvullende informatie van de producent:

Bouwstoffenbesluit Ja / Nee JA

Specifieke toepassingen Precisiemetselwerk / kromheid vlgs BRL 1007 NVT

Product voor schilderwerk (SO4 ≤ 0.10 %) NVT

Genormaliseerde druksterkte 1) 5.0 / 7.5 / 10.0 / 12.5 / 15.0 / 20.0 / 25.0 / 30.0 15

Deze specificatie betreft een a- select monster uit

genoemde sortering. De maatvoering is genomen uit

de laatste productiecharge. Voor genoemd project

moet mogelijk nog geproduceerd worden.

(N/mm2) / 35.0 / 40.0, etc.

Vakken met een grijsarcering (evt.) aan te kruisen.

1) De cursief gedrukte declaraties zijn op basis van gemiddelde waarden.

Uff!

Dobrze, że nie zdecydowałeś się na chińską cegłę :wink: .

Na szczęście wszystko co potrzebujemy jest jasne, dobrze, że trzymają się jednostek SI.

Wsp. przewodności cieplnej 0,53/0,6 - i nie jest to niestety dobra wiadomość.

Jest to przewodność dobrej cegły izolacyjnej. Ciepła to ona nam niestety nie przepuści. W obudowie będzie dobrze, w akumulatorze gorzej.

Ale sytuacja nie jest beznadziejna.

Będzie konieczne zastosowanie pewnego zabiegu konstrukcyjnego, tzn. stworzenie kanałów konwekcyjnych pomiędzy warstwą z cegły szamotowej, a tą ścianką elewacyjną. Pomyślimy jak to najlepiej zrobić.

Pit, szkoda Twojego czasu. Każda inna podobna cegła będzie miała zbliżone parametry.

Jak pisałem, będzie można taką okładzinę klinkierową zastosować, z tym, że rozładowywać akumulator trzeba będzie dodatkowo konwekcyjnie.

Problem polega na tym, że taka ścianka oczywiście by grzała, jednak na tyle słabo, że za dużo ciepła uciekałoby nam przez szyber do komina.

Nie przejmuj się, damy radę.

Z cegły szamotowej oszlifowanej też może to nieźle wyglądać.Tak robią w innych krajach.Mówił mi kiedyś Forest-Natura,że szamot oszlifowany można pociągnąć szkłem wodnym.Być może jest możliwość "dobarwić" go wcześniej jakimś odcieniem.

W moim mieszkaniu mam akumulatory(odbiorniki)zbudowane z szamotu,ale bez impregnowania szkłem wodnym,ponieważ nie chciałem tracić jego głównej zalety jakim jest osuszanie mieszkania.

Bogusław, nie maluj szkłem wodnym. Wychodzą potem białe krzemianowe wykwity na powierzchni cegły. Sam się przekonałem na własnej skórze. Mogę potem zamieścić fotkę. Można to łatwo zetrzeć, ale po jakimś czasie znowu wyłazi.

Są dostępne preparaty do impregnacji kruchego kamienia (np. piaskowca), te chyba będą lepsze.