Stasiu 11.11.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 dzieki postaram sie odnaleść temat i zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 12.11.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam! Pit! Napisz jaką wysokość ostatecznie planujesz dla całej budowli ii czy obudowa wkładu będzie stanowiła jeden blok z wymiennikiem spalin, czy będzie wyższa, np. do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 12.11.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Napiszcie też, co myślicie o mojej koncepcji obudowy betonowej.Możnaby w tym przypadku umieścić w jej masie więcej elementów stalowych (żeliwnych). Zrobienie z tego wydajnego akumulatora to wtedy byłaby tylko kwestia konstrukcji izolacji.W przypadku takiego "bunkra" trzeba będzie też pomyśleć o takim jego skonstruowaniu, aby była możliwość ew. wymiany wkładu i rur dymowych (czego oczywiście broń Boże inwestorowi nie życzę, ani nie przewiduję). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.11.2009 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Przepraszam że się nie odzywałem, ale musiałem po bankach pobiegać w sprawie kredytu bo kasa się skończyła. Akumulator będzie miał wysokość x (wynikającaą z cegieł, Bogusław mówił coś o 150cm) + ok 12-15cm. Co do wysokości obudowy wkładu to postaram się dziś sobie to w pracy naszkicować. Ze względów estetycvznych to najchętniej chciałbym postawić akumulator z lewej strony wkładu , wtedy obudowałbym wkład do samego sufitu albo ciut dalej. Byłoby wtedy miejsce by przy kominie puścić rurę do DCP. Nie wiem tylko jak wtedy wpiąc się do komina u dołu. Chyba nierealne jest takie rozwiązanie. Niemniej jakoś chciałbym puścić na poddasze rurę do DCP i chciałbym by przechodziła przez strop przy kominie., tak nad wkładem (choodzi mi o teraźniejsze ustawienie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.11.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Witaj! Moim zdaniem łatwiej będzie jednak kombinować z rurą do DGP niż z rurami dymowymi. Dlatego chyba jednak lepiej będzie jak akumulator pozostanie z prawej przy kominie. Musiałbyś wtedy rurę z ciepłym powietrzem puścić poziomo nad akumulatorem i na przykład schować ją za podwyższoną w tym celu ścianką elewacyjną.Ale to tylko sugestia, ostateczna decyzja należy do Ciebie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.11.2009 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Wojtku, też myslałem o takim rozwiązaniu. Więc chyba nię będę kombinował. Co do tej obudowy to będzię albo wysokości akumulatora albo wyższa. Jeśli potwierdzicie mi że ta cegła co wklejalem linka może być to będę po ną jechał w najprawdopodobniej w następnym tygodniu. Po resztę szamotu także. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.11.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Moim zdaniem te płytki klinkierowe będą dobre. Jest to materiał dość zwarty no i są one cienkie, tak że nie zaburzą nam przepływu ciepła.Rozumiem, że przed zakupem będziesz już miał obraz całości, bo przecież potrzebna Ci będzie powierzchnia, zatem z Bogusławem będziemy mogli zająć się "wnętrznościami". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.11.2009 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Ta przed zakupem napewno wszystko pomierzę. Obkładać chciałem nie płytkami ale połówkami cegieł. Zastanawiawiałem się czy tylną ściankę zewnetrzą robić też z tego materiału czy połączyć to z szamotem. Jak dobrze pójdzie to pod koniec następnego tygodnia zacząłbym pracę, jutro może jak dobrze pójdzie to przesunę kominek i zacznę obmurowywać kanał i przygotowywać podłoże pod akumuator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.11.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 [...] Zastanawiawiałem się czy tylną ściankę zewnetrzą robić też z tego materiału czy połączyć to z szamotem. [...] Chodzi Ci o powierzchnię akumulatora od strony ściany pokoju? Jeżeli tak, to najpierw musielibyśmy ustalić, czy ma ona także oddawać ciepło, czy zaizolować ją. Chyba raczej też powinna grzać, bo ciepło w niej zawarte może w zbyt dużym stopniu uciekać nam kominem. W takim razie najlepiej byłoby obłożyć ją warstwą szamotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.11.2009 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Tak dokładnie o to mi chodzi. Generalnie chciałem postawić kanały dymowe zgodnie ze szkicem Bogusława, a zewnętrzną warstwe szamotu w grudości 6,5cm zamienić , na połówki cegieł. "Bogusław_58 Wysłany: Pon, 9 Listopad 2009 23:45 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Na temat użycia czerwonej cegły budowlanej nie mam zbyt pewnych informacji a zero praktyki.Ale pewne jest,że w warstwie zewnętrznej sprawdza się klinkier.Robią też piece z samego szamotu i to nawet w Austrii i Niemczech " Chodzi o to co napisał Bogusław , że w warstwie zewnętrzej sprawdza się klinkier- ok ale jakiej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.11.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Pit! Jeżeli jest taka możliwość zapytaj sprzedającego jaka jest współczynnik przewodności cieplnej i gęstość tego materiału. Powinni mieć karty charakterystyki zawierające takie informacje i właściwie to mają obowiązek przedstawić te dane inwestorowi.Jeżeli kupujesz to "z drugiej ręki" to możesz zasięgnąć informacji na infolinii producenta lub dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.11.2009 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Chciałem kupić od producenta, zaraz do nich zadzowonie i napisze co sie dowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.11.2009 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Na chwilę obecną wiem tylko tyle że gęstośc jest 1700kg na m3 resze danych i charakterystykę będe miał za chwile na meilu to wkleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.11.2009 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 tak to wygląda: Specificatieformulier metselbaksteenHD, categorie 1, brandgedrag A1NEN-EN 771-1Vol Met“frog”GeperforeerdVormbakStrengpersProducttypeHandvorm XKOMO-BRL 1007Certificaatnummer: 0620-CPD-14276Visuele Kleur Volgens monster X Logo producent:Kenmerken Omschrijving (vlgs koopovereenkomst) NVT DAAS BAKSTEENOppervlakte Onbezand Gestructureerd X STEENFABRIEK DE Volhardingzichtvlak Bezand X Geglazuurd 7038ZG ZEDDAMGlad Geëngobeerd Datum aanvraag: 2 juli 2007Afmetingen (mm) Lengte x Breedte x Hoogte: 210 x 101 x 51 Productsoort: Selbu VZ 550 WFMaattolerantie gemiddelde maat T1, T2 of Tm2) T22) …….…..x………..x……….. mm voor resp. l, b en hMaatspreiding R1, R2 of Rm3) R1 Aantal: n.b.3) …….…..x………..x……….. mm voor resp. l, b en h Leveringsdatum: n.b.Initiële wateropzuiging 1) Zeer weinig zuigend (<0.5)(kg/m².min) Matig zuigend (0.5 –1.5) Bouwwerk: n.b.Normaal zuigend (1.5 –4.0 ) XSterk zuigend (>4.0) Architect: n.b.Wateropneming 1) Vrijwillige wateropneming (massa %) <=10%Volumieke massa 1) Bruto volumieke massa (kg/m3) 1700 Aannemer: n.b.Tolerantie volumieke massa1) D1, D2 of Dm4) D14) 10 % Opdrachtgever: n.b.Wateroplosbaar Na + K en Mg S0S1 Aanvrager: KMKActieve oplosbare zouten 1)S2 S2Vorst-dooi weerstand F0 Naam, datum en handtekening:F2, vorstklasse C, BRL 1007 F2-CF2, vorstklasse D, BRL 1007 Leverancier:Warmtegeleidbaarheid 1) λ 0,53/0,60 (tabel NEN-EN 1745) Daas Baksteen Zeddam B.V.(W/mK) Naam, datum, handtekening:Waterdampdoorlatendheid 1) μ 50/100 (tabel NEN-EN 1745) M. Helmes, 2 juli 2007.Aanvullende informatie van de producent:Bouwstoffenbesluit Ja / Nee JASpecifieke toepassingen Precisiemetselwerk / kromheid vlgs BRL 1007 NVTProduct voor schilderwerk (SO4 ≤ 0.10 %) NVTGenormaliseerde druksterkte 1) 5.0 / 7.5 / 10.0 / 12.5 / 15.0 / 20.0 / 25.0 / 30.0 15Deze specificatie betreft een a- select monster uitgenoemde sortering. De maatvoering is genomen uitde laatste productiecharge. Voor genoemd projectmoet mogelijk nog geproduceerd worden.(N/mm2) / 35.0 / 40.0, etc.Vakken met een grijsarcering (evt.) aan te kruisen.1) De cursief gedrukte declaraties zijn op basis van gemiddelde waarden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.11.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Uff! Dobrze, że nie zdecydowałeś się na chińską cegłę . Na szczęście wszystko co potrzebujemy jest jasne, dobrze, że trzymają się jednostek SI. Wsp. przewodności cieplnej 0,53/0,6 - i nie jest to niestety dobra wiadomość. Jest to przewodność dobrej cegły izolacyjnej. Ciepła to ona nam niestety nie przepuści. W obudowie będzie dobrze, w akumulatorze gorzej. Ale sytuacja nie jest beznadziejna. Będzie konieczne zastosowanie pewnego zabiegu konstrukcyjnego, tzn. stworzenie kanałów konwekcyjnych pomiędzy warstwą z cegły szamotowej, a tą ścianką elewacyjną. Pomyślimy jak to najlepiej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 13.11.2009 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Poszukam ew jeszcze innego producenta klinkieru ręcznie formowanego. Dzięki Wojtek że wyjaśniłeś co i jak z tą cegłą. Jak nie znajdę nic innego sensownego to bedę musiał kombinować z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.11.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Pit, szkoda Twojego czasu. Każda inna podobna cegła będzie miała zbliżone parametry.Jak pisałem, będzie można taką okładzinę klinkierową zastosować, z tym, że rozładowywać akumulator trzeba będzie dodatkowo konwekcyjnie.Problem polega na tym, że taka ścianka oczywiście by grzała, jednak na tyle słabo, że za dużo ciepła uciekałoby nam przez szyber do komina. Nie przejmuj się, damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.11.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Z cegły szamotowej oszlifowanej też może to nieźle wyglądać.Tak robią w innych krajach.Mówił mi kiedyś Forest-Natura,że szamot oszlifowany można pociągnąć szkłem wodnym.Być może jest możliwość "dobarwić" go wcześniej jakimś odcieniem.W moim mieszkaniu mam akumulatory(odbiorniki)zbudowane z szamotu,ale bez impregnowania szkłem wodnym,ponieważ nie chciałem tracić jego głównej zalety jakim jest osuszanie mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.11.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 A jak dojdziesz do wniosku,że te oszlifowane cegły są ładne,tylko nie możesz na nie patrzeć,to produkują specjalne siatki,które można przymocować i ją otynkować a na nią położyć glazurę jaką tylko" wytrzyma" portfel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.11.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Bogusław, nie maluj szkłem wodnym. Wychodzą potem białe krzemianowe wykwity na powierzchni cegły. Sam się przekonałem na własnej skórze. Mogę potem zamieścić fotkę. Można to łatwo zetrzeć, ale po jakimś czasie znowu wyłazi.Są dostępne preparaty do impregnacji kruchego kamienia (np. piaskowca), te chyba będą lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts